Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Ilustrační foto

Pro které léky musíme do lékárny a jaké můžeme koupit u pumpy?

Víte o tom, že léky na předpis je možné pořídit jen v takzvané kamenné lékárně, ale vyhrazená léčiva třeba i v samoobsluze, na benzince nebo v drogerii? A tušíte, kde na vás číhá největší nebezpečí v podobě nákupu padělku léku nebo neschváleného léčiva?

Satelit RemoveDEBRIS.

Úklid oběžné dráhy. Britská družice úspěšně otestovala harpunu na kosmické smetí

/VIDEO/ Oběžná dráha Země stále více připomíná jedno velké smetiště. Kolem naší planety létají desetitisíce úlomků vysloužilých družic, vyhořelých stupňů nosných raket a dalších umělých objektů, které se stávají reálným nebezpečím nejen pro nově vypouštěné satelity, ale i kosmické lodě a jejich posádky. Britská družice RemoveDEBRIS nyní poprvé otestovala speciální harpunu pro zachytávání větších trosek.

Vodárna Myslivny a zasahující hasiči.

FOTO: Střecha vodárny nevydržela

Boží Dar – Váhu téměř dvoumetrové vrstvy sněhu neunesla střecha úpravny vody Myslivny u Božího Daru, jejíž část se zbortila.

Úpravna vody u Božího Daru nevydržela tíhu sněhu

Úpravna vody u Božího Daru nevydržela tíhu sněhu. Propadla se jí střecha

Na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru se propadla střecha pod tíhou sněhu. Před propadem se hasiči pokoušeli odlehčit střešní konstrukci a sníh z ní shazovali. Dodávku vody do Božího Daru i Jáchymova havárie nepřerušila, vlastník ale bude muset střechu zajistit, informovali dnes krajští hasiči.   

Ladislav ZIikmund pokračuje ve střelecké pohodě, v Prostějově dal dva góly.

Plekance plný led, rozhodl ale Říha

Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.

Odhalený sklad nebezpečného odpadu.

Nebezpečného odpadu ve Starém Městě může být mnohem více, než se myslelo

Ve skladovací hale ve Starém Městě u Frýdku-Místku by mohlo být uloženo více nelegálního odpadu, než se původně předpokládalo. Prvotní odhad byl 500 tisíc litrů. Pravděpodobně se nejedná o odpad od jediného původce. Dnes to řekl Ladislav Šimek, ředitel společnosti Aquatest, kterou město vybralo pro sanační práce.

Lanovka na Sněžku. Ilustrační snímek

Silný vítr vyřadil z provozu lanovku na Sněžku. Nepojede celý den

Oba úseky lanovky na Sněžku jsou kvůli silnému větru mimo provoz. Na Sněžce dosahuje vítr rychlosti přes 115 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Náčelník lanové dráhy Jiří Martinec ČTK řekl, že oba úseky nepojedou zřejmě celý den.  

Silný vítr. Ilustrační snímek.

Vichr si může zařádit o pár hodin déle

Benešovsko - Ohlášený vichr se podle původních předpokladů měl utišit už dopoledne, zpřesněná výstraha meteorologů však upozornění na možné nebezpečí protahuje o sedm hodin: pořádný fukot by měl ustat do pondělní čtvrté odpolední.

Ilustrační fotografie.

Skiareály zaplnily desetitisíce lyžařů, užívali si i běžkaři

Úspěšný víkend mají za sebou skiareály, zejména ty na horách, zalyžovat si přijely desetitisíce lidí. Podmínky byly i přes víkendovou oblevu výborné. Slabší návštěvnost zaznamenaly některé níže položené areály. Provozovatelé to přičítají teplejšímu počasí a jarním prázdninám, kdy lidé odjíždějí do hor. Méně lyžařů než obvykle bylo také v některých zimních střediscích Jizerských hor, a to kvůli závodům běžkařů. Někde působil problémy vítr.

Na Velehradě zřizují tablo psích mazlíčků všech ras

Na Velehradě zřizují tablo psích mazlíčků všech ras

Velmi prospěšnou službu nabízí obec Velehrad majitelům čtyřnohých mazlíčků - psů. Občas se totiž stane, že páníček chce udělat svému pejskovi radost z volného pohybu a nechá jej na volno na neznámém místě, aniž by měl jistotu, že pes nepřiběhne na zavolání a zaběhne se.

Ilustrační foto.

Zákaz vstupu do lesa

Domažlicko – Vstup do lesa nedoporučují jak města a hasičské sbory, ale i Lesy ČR.

Ilustrační foto.

Šelmám hrozí při přechodech nebezpečí, pomoci má ekodukt

Rysa, který překonal na Jablunkovsku rušnou železnici a silnici a ze Slezských Beskyd přešel do Moravskoslezských Beskyd, zaznamenaly fotopasti ekologů. Podle odborníků měla šelma štěstí, že riskantní cestu přežila. Situaci by měl v budoucnu zlepšit ekodukt.

Ilustrační foto.

Pozor na zajíce, mohou přenášet nemoc nebezpečnou pro člověka

Na Kroměřížsku, konkrétně v oblasti katastru Zahnašovic, byli nalezeni dva uhynulí zajíci. Jak se později ukázalo, patrně byli oba vystaveni nákaze nemoci s názvem brucelóza, která se může přenést nejen na ostatní zvířata, zejména prasata a skot, ale i na člověka. A to pouhou manipulací s nemocným jedincem.

Ilustrační foto

Rokycany zakázaly vstup na Kalvárii

Rokycany – Váha obřích sněhových čepic na stromech a kolísající teplota se starají o praskání větví a leckdy i mladých stromů. Výjimkou není okresní město.

Přípravné utkání: Vlašim - Benešov.

Derby nakonec vyhrál favorit. Padl jediný gól

Vlašim – První únorová sobota patřila ve Vlašimi přípravnému utkání s třetiligovým Benešovem. Regionální derby nabídlo divákům několik zajímavých šancí na obou stranách a díky brance Výborného z prvního poločasu mohla slavit výhru domácí Vlašim.

Následky nehody na železničním přejezdu u Polomi

Řidička vjela na přejezd u Polomi, zlomila závoru

/FOTO Z MÍSTA/ V nebezpečné situaci se ocitla čtyřiatřicetiletá řidička vozu Volkswagen Passat, která mířila v neděli odpoledne po silnici z Bělotína do Polomi. Přehlédla červená světla signalizačního zařízení na železničním přejezdu a vjela na trať v době, kdy padaly závory.

Povodně sužují australské město Townsville

Hadi v ulicích, krokodýli na stromech. Australský Queensland sužují povodně

Obyvatelé státu Queensland v severovýchodní části Austrálie čelí rozsáhlým záplavám, které z města Townsville učinily v podstatě jezero. Tisíce domácností se ocitly bez proudu, lidé jsou nuceni shromažďovat se na střechách svých domů a čekat na záchranu. Informoval o tom web 7 News. Otevření hrází nedaleké přehrady a vylití vody z koryta řeky s sebou navíc do ulic vedle všudypřítomného bahna přihnalo také místní faunu včetně nebezpečných krokodýlů a hadů.

Závěje sněhu.

Sněžení dál komplikuje dopravu v Evropě. Itálie hlásí i záplavy

Itálie se dnes potýká se následky vydatných srážek. Zatímco sever země odstraňuje následky sobotního hustého sněžení, jižněji způsobil déšť vzedmutí hladin řek a místní záplavy. V rakouských Alpách dál panuje velké nebezpečí lavin. Silné sněžení způsobilo noční kalamitu i ve francouzském alpském regionu Savojsko, komplikace spojené s počasím hlásí například i německá spolková země Bavorsko či východní pobřeží Švédska.

Ilustrační foto

Zda je venku bezpečno, prozradí lidem televize

Střední Čechy - Silné sněžení s úrovní vysokého stupně nebezpečí. Tak zní výstraha meteorologů platná pro Středočeský kraj od nedělní šesté ranní do 19. hodiny večer. 

Ilustrační fotografie.

Ledové převisy hrozily pádem

Česká Čermná - Profesionální hasiči z Náchoda zasahovali v České Čermné, kde pomocí výškové techniky odstraňovali ledové převisy z obecního domu. Hrozilo zde nebezpečí pádu na kolemjdoucí.

Sněhová nadílka komplikuje dopravu v Rakousku.

Sníh dále komplikuje v Rakousku i Itálii dopravu. Brennerský průsmyk je uzavřen

Dopravní komplikace způsobilo dnes husté sněžení na severu Itálie a v Rakousku. Sobota se přitom v Alpách nese ve znamení zvýšeného provozu kvůli výměně hostů v horských střediscích. Kvůli nebezpečí lavin je uzavřeno několik důležitých silnic včetně části dálnice vedoucí Brennerským průsmykem, informovala agentura APA.

V brazilském dole se protrhla přehrada s hlušinou

Televize zveřejnily záběry tragédie v Brazílii. Protržená nádrž zabila 115 lidí

/VIDEO/ V dole na jihu Brazílie, kde se minulý týden protrhla odpadní nádrž, již uctili památku desítek obětí. Místní úřady zároveň oznámily, že záchranáři našli už 115 mrtvých a stále pátrají po 248 pohřešovaných. Tragédii podle odborníků způsobily špatné předpisy a zákony. Brazilské televize rovněž zveřejnily záběry zachycující tuto tragédii.

V brazilském dole se protrhla přehrada s hlušinou.

Protržení přehrady v Brazílii se dalo zabránit. Firma o nebezpečí věděla

Brazilská těžařská společnost Vale již v loňském roce věděla, že oblasti v okolí města Brumadinho jsou v nebezpečí, protože se jedna z přehrad v tamních železných dolech může protrhnout. Dokazuje to interní studie, kterou v pátek zveřejnil brazilský deník Folha de S.Paulo. Při tragédii z minulého týdne zahynulo 110 lidí a další stovky se stále pohřešují.

V americkém Chicagu hoří koleje

Železničáři v americkém Chicagu „zapálili“ koleje. Bojují proti krutým mrazům

V rámci boje proti až třicetistupňovým mrazům, které v těchto dnech sužují středozápad USA, se železničáři v Chicagu ve státě Illinois rozhodli „zapálit“ koleje. Na první pohled se to může zdát jako zvláštní opatření, ve skutečnosti se zase až o takovou raritu nejedná. K podobným krokům, jak sami vysvětlili serveru CNN, přistupují během chladného zimního období poměrně často.

Rybářská alej  v Přerově se na několik dní zcela uzavře – a to kvůli postřiku jmelí.

Jmelí napadá javory. Cyklostezku u Bečvy uzavřou

Kvůli likvidaci jmelí chemickým postřikem se uzavře část cyklostezky Bečva v Přerově, a to v úseku od lávky u loděnice až po most u tenisových kurtů. Jmelím jsou obsypány stromy v Rybářské aleji, které stezku lemují.