Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Sníh v brněnských ulicích

Při kalamitě bouralo sto aut. Náledí hrozí i v dalších dnech

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Až desítky metrů kloužou auta při brzdění na zamrzlých silnicích, upozorňuje odborník na dopravu z Besipu Pavel Čížek. V pondělí se o pravdivosti jeho slov přesvědčily při kalamitě na jižní Moravě desítky řidičů. Nebezpečí náledí kvůli teplotám kolem nuly hrozí dále.

Ilustrační fotografie.

Hurá na brusle na Třešňovku!

Doudleby nad Orlicí - Po dobu příznivých klimatických podmínek je pro zájemce otevřeno kluziště na Třešňovce v Doudlebách nad Orlicí, zabruslit si sem však mohou přijít pouze na vlastní nebezpečí.

Marie Boháčová-Lhotáková.

Pražští pamětníci vzpomínají. Nemohla Rusy střílet, tak je aspoň fotila

Bylo jí tehdy 22 let. V noci z 20. na 21. srpna sloužila noční. Psal se rok 1968. „Ve dvě ráno jsem se zadívala na oblohu. Tolik letadel jsem snad ještě nikdy neviděla. Říkala jsem si, že je to zvláštní vojenské cvičení. A pak jsem si k ránu pustila rádio a pochopila jsem, co se děje,“ vzpomíná pražská pamětnice Marie Boháčová-Lhotáková.

V brazilském dole se protrhla přehrada s hlušinou

Brazilské úřady obnovily pátrání po obětech. Evakuovaly 24 tisíc lidí

Pátrání po obětech pátečního protržení přehrady na hlušinu v dole na jihovýchodě Brazílie bylo v neděli odpoledne obnoveno. Kvůli obavám, že by mohlo dojít ke kolapsu další přehrady stejné důlní společnosti, úřady evakuovaly 24 tisíc lidí. Tragická páteční nehoda si vyžádala nejméně 37 lidských životů, stovky dalších se ale pohřešují a naděje na přežití je minimální.

Nepodceňujte pohyb na horách, radí záchranáři.

Nepodceňujte horské túry, radí záchranáři

Krušné hory – Zásady bezpečného chování na horách se týkají nejen sjezdových tratí, ale také zimních horských túr. Horští záchranáři proto připomínají desatero zásad, jak předejít možným potížím.

Okruh v Horní Plané.

Bruslaři vyrazí na rekordní ovál

Lipensko - Úctyhodných deset metrů na šířku a čtyři kilometry na délku má lipenský ledový ovál, na bruslích se ale dosyta vydovádíte i ve Frymburku a v Horní Plané.

Z výstavy 'Pestrý svět našich motýlů' v Městském muzeu v Sedlčanech.

Kouzlo motýlích křídel září v sedlčanském muzeu

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Městské muzeum Sedlčany a Ochrana fauny připravily výstavu fotografií Marka Vojtíška a Marka Zlatníka. Oba se zajímají o motýly a zachycují jejich křehkou krásu na svých dechberoucích fotografiích. Návštěvníci mohou obdivovat makrozáběry housenek a bizarně tvarovaných motýlích vajíček, která normálně pouhým okem nespatří.

Zamrzlá řeka Jihlava v pátek 25. ledna v Třebíči.

Led na řekách je tenký, vstupovat na něj není bezpečné

Třebíč – Led na řekách a vodních nádržích není natolik silný, aby se neprolomil. Vstup na ledovou plochu představuje riziko. „V současnosti se tloušťky ledu pohybují v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat,“ upozornil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Lidé krmí zvířata v oboře Holedná. Ta si na to zvykají a potravu vyžadují. Někdy i agresivně.

Daňkům a prasatům nezodpovědní lidé hází křupky nebo pečivo. Mohou je zabít

Brno /FOTOGALERIE/ – Obora Holedná je oblíbený cíl vycházek Brňanů. Odpočinout si od ruchu města se do Kohoutovic mezi lesní zvířata vydává například studentka Dagmar Matulíková. I ona zaznamenala, že někteří lidé tam nedodržují zákazy krmení. Daňkům nebo divokým prasatům dávají nevhodné potraviny. „Viděla jsem několikrát, jak lidé zvířatům házeli například pečivo nebo dokonce sladké křupky,“ popsala.

Most přes Hloučelu v Olomoucké ulici v Prostějově

Prostějovští pejskaři a cyklisté se dočkali, na Olomoucké jim postaví podchod

Přejít Olomouckou u Hloučely v čase dopravní špičky? Je potřeba mít pevné nervy a rychlé reflexy. Koncem letošního jara, by však měl být letitý dopravní problém vyřešen. Město plánuje dokončit výstavbu podchodu pod frekventovanou komunikací v průběhu jarních měsíců. Projekt musí ještě schválit městské zastupitelstvo.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Ženu z ledové vody řeky Sázavy vytáhli teprve hasiči

Nespeky - O život šlo v úterý 22. ledna po poledni v Nespekách ženě, která se dostala kvůli zatím neupřesněným okolnostem do vody v řece Sázavě. Asi tři metry od břehu jí sice bezprostředně nehrozilo utonutí, protože tam stačila, ale ohrožovalo jí jiné nebezpečí - mráz a s ním také podchlazení.

Sněžka

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí, platí "pouze" druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor je nyní okolo dvou metrů sněhu. Sněhová pokrývka se postupně stabilizuje a na většině strmých svahů vykazuje střední stabilitu, zjistila dnes na webu horské služby. Po silném sněžení v první polovině ledna platil mezi 15. až 18. lednem čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Ilustrační foto.

Boj s drogami sází na postupy, které mohou něco změnit

Střední Čechy – Prevence spojená s varováním před nebezpečím drog, ale i pomoc těm, kteří už „do toho spadli“ a nelegální návykové látky užívají s náruživostí, kterou držet na uzdě nedokážou (a leckdy vlastně ani nechtějí). Takové jsou plány na středočeský boj proti omamným jedům pro letošní a příští rok. Ukazuje to akční plán, na který kývli členové rady kraje – a jeho schválení doporučují zastupitelům.

Letoun Airbus společnosti EasyJet - ilustrační foto

Mladík se nechtěl setkat s rodiči, a tak ohlásil bombu na palubě letadla

Vcelku bizarní situace se odehrála minulý pátek během letu na vnitrostátní lince z francouzského Lyonu do Rennes. Letadlo Airbus A319 společnosti EasyJet se muselo neplánovaně vrátit na letiště v druhém největším městě Francie poté, co byla na jeho palubě ohlášena přítomnost bomby. Po důkladné kontrole všech cestujících a zavazadel v Lyonu policie zjistila, že pasažérům žádné nebezpečí nehrozilo. Telefonát varující před výbušninou v letadle zinscenoval třiadvacetiletý mladík, který se bál vlastních rodičů. Informoval o tom web Aerotime.aero.

Ilustrační foto.

Můžeme do horských lesů

Boží Dar – Město Boží Dar odvolalo zákaz vstupu na městské lesní cesty, které jsou upravovány pro běžkaře a to od úterý 22. ledna.

Sněhová situace na Šumavě.

Stromy stále na Šumavě padají

Šumava – Nebezpečná situace ohledně padajících stromů stále neustává. Podařilo se některé stromy odstranit a prohrnout silnice, ale nyní situaci ztížil silný vítr.

Ilustrační foto

Stopy jsou upravené

Prachaticko – Do stop kolem města se mohou vydat běžkaři. Pracovníci prachatických Městských lesů je opět před víkendem najeli.

Běžkaři by se měli vyhýbat trasám v lesích kvůli nebezpečí pádu stromů. Ilustrační foto běžecké stopy u Volar.

Nebezpečí přetrvává

Šumava – I nadále hrozí nebezpečí pádů stromů nebo jejich částí na celém území Národního parku Šumava.

Ilustrační foto

Strom zničil chodník

Rokycany – Zvuk sbíječky v čase střídajících se oblev a mrazů nevěstí v ulicích nic dobrého. V jednom z vnitrobloků na Jižním předměstí ale tentokrát nejde o havárii na vodovodním řadu či teplovodu.

Michal Krčmář (vlevo) ve stíhacím závod SP v Ruhpoldingu.

Přívaly sněhu jsou na obtíž. Lyžaři a biatlonisté ruší závody

Kalamitní situace panuje na mnoha místech. Přívaly sněhu a lavinové nebezpečí sužují alpské regiony. Od světa byl odříznutý i krušnohorský Boží Dar. Řidiči žehrají na nesjízdnost D1 a dalších komunikací. Až příliš štědrá paní Zima ovšem negativně ovlivňuje i vrcholná sportovní klání.

Záplavy sněhu v Německu a Rakousku

V Rakousku dál platí lavinové nebezpečí. Koncem týdne má znovu sněžit

Ačkoli v bavorských a rakouských Alpách přestalo po dvou týdnech sněžit, nebezepčí lavin zůstává i nadále vysoké. Situace by se však měla postupně začít uklidňovat. V Rakousku si tuto zimu laviny vyžádaly již nejméně jedenáct mrtvých včetně dvou Čechů. Ve Švýcarsku v úterý večer utržené sněhové pole zasypalo a zabilo 20letou Švédku, informoval server 20minuten. Na konec tohoto týdne meteorologové hlásí nové sněžení.