Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

V rakouských Alpách každoročně hrozí laviny.

Mladý Čech zemřel pod lavinou na jihu Rakouska. Byl na túře s otcem

Pod lavinou v jihorakouské zemi Korutany dnes zahynul 24letý Čech, který byl ve volném terénu na skialpinistické túře se svým otcem. Informovala o tom agentura APA. Podle mluvčího policie měli oba muži lavinové vybavení, cestou na hřeben v oblasti alpského štítu Ankogel (3246 m. n. m.) ale jednoho z nich v nezalesněné části kopce strhla masa sněhu. 

Sněhová lavina v Rakousku - ilustrační foto

Lavinové nebezpečí v Rakousku trvá. Meteorologové čekají oteplení

Krizová situace způsobená vydatným sněžením v Rakousku a německém Bavorsku se v úterý mírně uklidnila. V řadě alpských oblastí však i nadále panuje druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. V noci na úterý zavalil sníh na některých místech silnice i domy, úřady však neevidují žádná zranění. Na středu meteorologové předpovídají nárůst teplot, který by mohl přinést další laviny.

Horská služba  provádí test stability sněhové pokrývky.

Vysoká hrozba lavin! Horská služba vyhlásila čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí

Špindlerův Mlýn - Po sedmi letech vyhlásila Horská služba Krkonoše dnes ráno čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Znamená vysoké nebezpečí lavin a možnosti túr jsou velmi omezené. Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin velkých, ale i velmi velkých rozměrů, které mohou dosahovat dna údolí.

Přívaly sněhu na silnicích.

Sníh a vítr stále komplikují dopravu. V Krkonoších platí vysoká hrozba lavin

Dopravu v Česku nadále komplikuje silný vítr a sníh. Uzavřena zůstává od pondělí silnice I/7 z Chomutova do Německa, zaváté jsou cesty v Krušných horách. Horská služba v Krkonoších vyhlásila čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí. V nižších polohách se objevuje ledovka. Silničáři mají stále v terénu veškerou techniku. V platnosti je i výstraha meteorologů.

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová hraje o vše. „Hrozí“, že brexit nebude

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Premiérce Therese Mayové už zbývá jen strašit. „Hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme vůbec,“ varovala před dnešním rozhodujícím hlasováním poslance britského parlamentu.

Sněhová kalamita v Rakousku

Kalamita v Rakousku pokračuje. V Obertauern strhl Čech lavinu, zasypala hotel

Přívaly nového sněhu v rakouské spolkové zemi Salcbursko dosud podle místních úřadů způsobily smrt tří lidí a zranění dalších 18 osob. V hojně navštěvovaném lyžařském středisku Obertauern dnes způsobil český snowboardista pád laviny, která zasypala část hotelu, ale lidem neublížila. Případ vyšetřuje policie, informovala rakouská média.

Ilustrační foto.

Cyklisté i chodci přestanou riskovat při cestách po hlavní silnici

Trhová Kamenice – Z Trhové Kamenice do Rohozné by mohla už letos vést nová stezka určená pěším i cyklistům. Komunikace bude kopírovat trasu státní silnice 1/37, takže lidé pendlující mezi oběma sídly se už nebudou vystavovat nebezpečí spojenému s dosud běžnou chůzí po krajnici.

Horská služba. Ilustrační snímek.

České hory jsou v obležení. Přibývá turistů i výjezdů horské služby

Krkonoše – Přibývá lanovek, uměle dosněžených sjezdovek, komfortních vleků. Lyžařské areály lákají na nové a nové atrakce a do hor se vydává čím dál víc lidí. „České hory jsou stále víc v oblibě. Přibývá penzionů a roste i počet lyžařských areálů,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Horská služba. Ilustrační snímek.

České hory jsou v obležení. Přibývá turistů i výjezdů horské služby

Krkonoše – Přibývá lanovek, uměle dosněžených sjezdovek, komfortních vleků. Lyžařské areály lákají na nové a nové atrakce a do hor se vydává čím dál víc lidí. „České hory jsou stále víc v oblibě. Přibývá penzionů a roste i počet lyžařských areálů,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Horská služba. Ilustrační snímek.

České hory jsou v obležení. Přibývá turistů i výjezdů horské služby

Krkonoše – Přibývá lanovek, uměle dosněžených sjezdovek, komfortních vleků. Lyžařské areály lákají na nové a nové atrakce a do hor se vydává čím dál víc lidí. „České hory jsou stále víc v oblibě. Přibývá penzionů a roste i počet lyžařských areálů,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

V rakouských Alpách panuje nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí

Sněhová kalamita pokračuje. V Alpách hrozí laviny, Bavorsko se obává povodní

Rakousko a jižní část Německa nadále trápí vydatné sněžení. V řadě alpských oblastí úřady znovu zvýšily stupeň lavinového nebezpečí na nejvyšší a nejméně desítka obcí zůstává kvůli uzavřeným cestám odříznuta od okolního světa. Kritická situace panuje nadále také v severních oblastech Bavorska, kde se místní obávají záplav. Voda z řek a potoků se zatím vylila jen na pole a louky, informovala agentura DPA.  

Lavinové nebezpečí. Ilustrační snímek

Sněhová kalamita v Rakousku a Německu, nebezpečí lavin. Tři lidé zemřeli

Několik dnů trvající kalamita způsobená sněžením v bavorských a rakouských Alpách stále není u konce. Po krátké pauze bez srážek v noci na dnešek v německém alpském podhůří a rakouských Alpách opět sněžilo. Nebezpečí pádu lavin je nadále enormní, v sobotu zahynuli pod sněhovou masou tři Němci a jeden člověk se pohřešuje. Těžký sníh způsobuje zátěž na střechy domů, které hrozí zřícením. Dnes o tom informovaly agentury DPA a APA.

Ilustrační fotografie.

Špičák musel zavřít sjezdovky

Šumava – Sněhové podmínky na Šumavě jsou sice ideální pro milovníky zimních sportů, ale působí také velké problémy. Zejména v době, kdy se oteplí a sníh začne těžknout. Reagovat na to musel i areál Špičák.

Druhý den vyklízení budovy Kliniky v Jeseniově ulici.

Vyklízení Kliniky pokračuje. Aktivisté vynosili některé věci sami

Po čtvrtečním neúspěšném pokusu o vyklizení budovy Kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově dorazil k budově exekutor Ivo Luhan v pátek kolem deváté hodiny i se svou ochrankou. Aktivisté v přední části budovy zůstali přes noc, ale ráno ji již vyklidili a vynosili některé věci ven. Několik lidí stále zůstává na střeše objektu. Jak sdělil exekutor, pokud by chtěli objekt opustit, bude jim uvolněna cesta, nicméně sám nemá v plánu je dnes k odchodu ze střechy vyzývat.

Sněhová kalamita v Rakousku

Sníh nad rakouskými silničáři vítězí. Brání dodávkám posypové soli

Rakousko se v posledních dnech potýká s výraznými problémy s dodávkami posypové soli. Na vině je přitom právě sníh, proti kterému ji silničáři používají. Kvůli rekordnímu sněžení a uzavírkám silnic se totiž zaměstnanci nemohou dostat do hornorakouského solivaru a nákladní vozy s posypovou solí k odběratelům, informovala agentura APA.

Ilustrační foto

Sněžit bude na horách i nadále, v Jeseníkách hrozí laviny

Na českých horách bude i nadále sněžit. Vítr může místy vytvářet sněhové jazyky. Od dnešního večera do pátečního dopoledne se navíc může v Čechách tvořit náledí, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Horská služba varuje návštěvníky Jeseníků před lavinami.    

Frymburské louky jsou čerstvě projeté na klasiku skútrem se stopořezem.

Frymburk u Lipna se těší rekordnímu zájmu běžkařů

Frymburk - Není tak známý a sněhové jistý jako šumavská Kvilda nebo rakouský Schöneben, ten je teď navíc kvůli popadaným stromům zavřený. O to více pohodové výlety na běžkách s nádhernými výhledy do krajiny nabízí Frymburk. Na okolní louky v těchto dnech míří denně desítky až stovky nadšených běžkařů.

Sněhu na horách dál přibývá, Hochficht hlásí 170 cm, Lipno už má kolem metru.

Hochficht má rekordní množství sněhu, Schöneben je zavřený

Šumava /VIDEO/ - V rakouských Alpách hrozí laviny a mnohé horské silnice i střediska jsou uzavřená, a tak desítky českých lyžařů na poslední chvíli musí měnit plány a místo do Alp vyrážejí na rakouskou stranu Šumavy, do skiareálu Hochficht, který je hned za hranicemi nedaleko lipenského jezera a láká na pohádkové zimní radovánky bez lavinového nebezpečí.

Obviněný jednasedmdesátiletý senior Jaromír Balda ve středu 9. ledna 2019 u Krajského soudu v Praze.

Co za stromy na kolejích? Čtyři roky, či podmínku?

Mladoboleslavsko /FOTOGALERIE/ - Jako terorista si nepřipadá 71letý Jaromír Balda, který před Krajským soudem v Praze stanul právě s obžalobou z terorismu. Předloni v létě na dvou místech Mladoboleslavska nastražil na kolejích pokácené stromy, do kterých pak narazily osobní vlaky; naštěstí se nikomu nic nestalo. Vše mělo vypadat jako dílo radikálních islamistů.

Sněhová nadílka v Rakousku

V Bavorsku a Rakousku stále silně sněží. Na pomoc byla povolána i armáda

Alpské oblasti Německa a Rakouska se i ve středu potýkají s hustým sněžením, kvůli kterému rychle narůstá riziko lavin. V některých částech Rakouska už platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a na mnoha místech Bavorska sníh ochromil dopravu. Do nejpostiženějších míst v oblasti Bertechsgadenu míří armáda - aby tam dovezla potraviny a zprůjezdnila uzavřené silnice. Mnoho školáků v zasažených oblastech má sněhové prázdniny.   

Přívaly sněhu v Bavorsku

Evropu trápí extrémní počasí. Německo se potýká s tlakovou níží, Řecko se sněhem

Sever Německa dnes očekává silné bouře, ve východní spolkové zemi Sasko sousedící s Českou republikou má hustě sněžit. V rakouských Alpách mezitím i nadále platí vysoké lavinové nebezpečí, i když v alpské republice i na jihu Německa si dnes má dát sněžení podle agentury DPA krátkou pauzu. Se sněhem se potýká Řecko, kde bylo nutné uzavřít několik silnic včetně dálnice mezi Aténami a Soluní.  

Ilustrační fotografie.

Komínové saze hoří na Benešovsku zhruba desetkrát do roka

Benešovsko - I přes hrozbu postihu majitelů nemovitosti kvůli nevymetenému a oficiálně nezrevidovanému komínu, v němž vzplanou saze a následně zasahují hasiči, na Benešovsku každoročně dochází ke zhruba deseti těmto specifickým požárům.

Kapsář. Ilustrační foto.

Pusťte nás, když budou ty Vánoce. Policisty se snažily uplatit kapsářky

V polovině prosince minulého roku příslušníci prvního policejního obvodu hlídkovali na pražském Staroměstském náměstí. Policisté v civilu zadrželi při činu dvě kapsářky. A jedna z nich jim pohotově nabídla úplatek ve výši 150 eur (necelé čtyři tisíce korun) za to, když je pustí. „Vánoční dárek“ policisté nepřijali.

Voynichův rukopis

Voynichův rukopis odhalí některá svá tajemství

Pardubicko – Voynichovu rukopisu, jedné z nejtajemnějších knih světa, bude věnována letošní první Kavárna Universitas, kterou pořádají studenti Univerzity Pardubice ve spolupráci s Divadlem 29.

Záplavy sněhu v Německu a Rakousku

Bavorsko a Rakousko sužují přívaly sněhu. Nadále hrozí pád lavin

Rakousko a jih Německa očekávají v pondělí další přívaly sněhu a situace by se neměla výrazně měnit ani v následujících dnech, uvedla německá meteorologická služba DWD. Očekává se, že v Bavorsku by mělo napadnout až 50 centimetrů nového sněhu. V mnoha bavorských okresech zůstaly kvůli kalamitě uzavřené školy. Počasí přidělává starosti zejména správcům silnic a železnic. 

Při únikové hře v Polsku přišlo o život pět dívek

Dívky uhořely, protože chyběly nouzové východy. Tvůrci únikové hry hrozí vězení

Až osm let za mřížemi může pobýt muž, který byl zadržen poté, co při požáru v únikové místnosti v severopolském Koszalinu zemřelo pět patnáctiletých dívek. Policisté ho v neděli obvinili z toho, že „vědomě přispěl ke vzniku nebezpečí, že propukne požár“ a tak „neúmyslně přispěl k smrti pěti lidí“. Informovala o tom televize TVN 24 s odvoláním na místní prokuraturu.  

Metropolitní policie prohledávala ulice východního Londýna při pátrání po sedmnáctiměsíční holčičce. Dívka se našla přibližně v osm hodin místního času na Ruskinově ulici

Londýnská policie pátrala po malé holčičce. Ukradli ji i s autem

Neznámý pachatel v neděli odpoledne v Londýně ukradl automobil, v němž seděla sedmnáctiměsíční rumunská holčička. Vůz se záhy našel, dívka v něm už ale nebyla. Policie po ní proto vyhlásila pátrání. O tři hodiny později byla holčička nalezena asi půl kilometru od místa činu.