Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Dominik

Ilustrační fotografie.

Zastupitelé řekli ano. Město uhradí část dluhů břeclavského fotbalového klubu

Břeclav – Přes dvě stě tisíc korun. Takovou sumu dá okresní město na postupnou úhradu ztrát fotbalového Městského sportovního klubu Břeclav. Minus vznikl při hospodaření v minulých letech. „Nechceme, aby město bylo společníkem ve společnosti, která má dluhy. Uděláme vše pro stabilizaci klubu, aby nehrozilo nebezpečí konkurzů a podobných nepříjemností," uvedl starosta okresního města Pavel Dominik.

Budova městského úřadu v Břeclavi. Ilustrační foto.

Schváleno. Plánovaný schodek rozpočtu Břeclavi je téměř sto milionů

Břeclav – Vzrušená debata provázela v Břeclavi schvalování městského rozpočtu na příští rok. Koalice při posledním zasedání zastupitelstva prosadila schodek sahající k téměř sto milionům korun. Opozice rozhodnutí kritizuje: minus je totiž už druhým rokem po sobě. Někteří mluví o riziku.

Celkem dvaačtyřicet tisíc korun vynesla aukce v břeclavském hotelu Imos. Večer s Tradicí zpestřila i hra na cimbál Kamily Šošovičkové, povídka v nářečí od Jaromíra Břeně či módní přehlídka značky Tradice.

Pořadatele břeclavské aukce potěšilo pět dražitelů i dolary z Ameriky

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Celkem dvaačtyřicet tisíc korun vynesla aukce v břeclavském hotelu Imos. Peníze od štědrých dobrovolníků poslouží na činnost a aktivity Jihomoravské komunitní nadace, která akci v pátek večer pořádala. „Například fotografie od Líby Taylor se vydražily za deset tisíc. Výtěžek půjde na podporu našich projektů. Určitě i na knihu fotografií, kterou začne v neděli fotit právě Líba," řekla ředitelka neoveské nadace Zlata Maděřičová.

Ilustrační foto.

Problémy Břeclavi? Hlasoval o nich jen každý stý

Břeclav - Hlavně by se měla řešit doprava, hlavní tah je pořád ucpaný. Břeclavan Zdenek Hrubý má o největším problému okresního města naprosto jasno. A podobně to podle všeho vidí i většina ostatních obyvatel. Z 238 hlasujících v anketě ukázalo na řešení průjezdnosti města 199 lidí. „Nejhorší je, že kolony nejsou nárazové, ale trvá to celý týden," poukázal Hrubý.

Tržnice Dlouhá 14. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Piráti kritizují černou stavbu

Praha - Trestní oznámení na členy rady první městské části podal pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský. Důvodem je porušení povinnosti jednat s péčí hospodáře. Podle něj totiž Praha 1 odpustila nájemné ve výši 1,2 milionu korun provozovateli tržiště Dlouhá 14 za dobu, kdy nebyl schopný tržiště provozovat kvůli rekonstrukci.

Plnohodnotný chodník k břeclavskému Tescu začali stavět až po dlouhých letech jednání. Ilustrační foto.

Chodník k břeclavskému Tescu: dělníci už kopou v zemi

Břeclav – Konečně. Po letech slibů a planých nadějí se Břeclavané dostanou do obchodního areálu Tesco na okraji města bezpečně i pěšky. Firma už podél frekventované hlavní silnice od Hodonína začala s budováním několikasetme­trového chodníku. Až dosud lidé chodili právě po okraji hlavního tahu, kudy projíždějí tisíce aut.

V Břeclavi vzniká u hlavní pošty nová okružní křižovatka. Z poloviny už je hotová. Od pondělí po ní jezdí auta.

Polovina nového kruhového objezdu v Břeclavi je hotová. Už po něm jezdí auta

Břeclav – K přeorganizování dopravy došlo v pondělí u hlavní břeclavské pošty, kde město buduje novou okružní křižovatku. „Začne se jezdit po nové části kruhového objezdu a budovat jeho zbývající část. Z poloviny už je udělaný. Hotové jsou také okolní chodníky," informoval břeclavský starosta Pavel Dominik.

Ilustrační foto.

Břeclav bude mít vlastní víno. Na každý rok budou vybírat nové

Břeclav – Po jednom bílém, červeném, případně růžovém dostane brzy statut Vína města Břeclav. Tento název budou mít právo užívat následujících dvanáct měsíců. „Víno musí splňovat dvě podmínky, a to sídlo vinařské firmy v Břeclavi, nebo musí být alespoň hrozny vypěstované v katastru okresního města," uvedl starosta Pavel Dominik.

Dělníci opravují silnici ve Veslařské ulici v Břeclavi. V pracích pokračují oproti původnímu harmonogramu i přes léto.

Koupaliště i sousední hotel zůstaly odříznuté. Opravy silnice pokračují

Břeclav – Hosté nám nadávají, všude máme prach. Majitel hotelu stojícího hned vedle břeclavského koupaliště Jiří Dubský kroutí hlavou. Vadí mu opravy silnice ve Veslařské ulici spojené s uzavírkou ve směru od okresního soudu, které pokračují i v hlavní turistické sezoně. „Kvůli zhoršenému přístupu se potýkáme s poklesem obědů. Já ale musím splácet úvěr a z něčeho platit své zaměstnance," posteskl si hoteliér Dubský, že na neprůjezdnou silnici doplácí.

Ilustrační foto.

Stavba supermarketů? Zastupitelé Břeclavi se sejdou a rozhodnou o referendu

Břeclav – Diskuze bude asi výživná, ale předpokládám, že návrh projde. Zdravým sebevědomím hýřil před pondělním mimořádným zasedáním zastupitelstva v Břeclavi, které má rozhodnout o vyhlášení místního referenda za průjezdnou Břeclav v termínu krajských voleb, lídr opozičních Mladých a Neklidných Jakub Matuška. A současně jeden z iniciátorů všelidového hlasování Břeclavanů namířenému proti stavbě dalších dvou zamýšlených supermarketů ve středu města.

Jana Kramářová rezignovala na funkci ředitelky břeclavského muzea a galerie.

Exředitelka Kramářová odešla kvůli špatným vztahům, roli hrál i audit

Břeclav – Důvodem ukončení mého pracovního poměru je způsob jednání některých představitelů radnice a v tomto smyslu zvažuji právní kroky. Takový komentář se objevil na webu Břeclavského deníku Rovnost pod článkem o změně ve vedení městského muzea a galerie v Břeclavi, kde na postu ředitelky skončila Jana Kramářová. Slova z úvodu textu jsou podepsána právě jejím jménem. „Ano, je to moje vyjádření," potvrdila následně redakci exředitelka.

Koupaliště v Mikulově.

Opravy zastaralých koupališť? Ne, jenom „látání". Chybějí peníze

Břeclavsko – Ačkoliv na návštěvníky koupališť na Břeclavsku čeká čistá a teplá voda, dostatek občerstvení i zábavní atrakce, technologie bazénů jsou i několik desítek let staré. A volají po modernizaci. Náklady jsou ale obrovské. Provozovatelé se navíc shodují, že plovárny jsou přesto stále v dostatečné formě. I proto mohou lidé v nejbližší době čekat na opravy marně.

Ilustrační foto.

Břeclavská zácpa chce odlehčit věčně ucpanému centru města čtyřpruhem

Břeclav /MAPKA/ – Martin Václavík má plán, jak odlehčit věčně ucpanému centru Břeclavi. Obchvat je totiž v nedohlednu a kolon s létem opět přibývá. Řešení? Devětadvacetiletý Břeclavan navrhuje rozšíření jediné existující silniční spojky mezi centrem a částí Poštorná na čtyřpruh.

Ilustrační foto.

Chodník k Tescu? Břeclavská radnice řeší další komplikaci

Břeclav – Stavbě chybějícího chodníku k Tescu už nic nebrání, hlásila v únoru břeclavská radnice. To když se jí podařilo získat souhlas představitelů obchodního řetězce k odkoupení části potřebných pozemků. Po pár měsících ale musí řešit další nečekaný problém.

Ilustrační foto.

Spor břeclavských zahrádkářů s majitelem pozemků řeší už i starosta

Břeclav – Upřednostňuje peníze nad morálním zachováním osady. Tak komentuje předseda zahrádkářské osady Nad Splavem v Břeclavi Antonín Vaněk kroky Jana Vavrečana, který v oblasti vlastní pozemky. Podle něj tam chce Vavrečan postavit třiadvacet zahrádkářských domků. „Je to v řešení," řekl podnikatel bez dalšího upřesnění.

Bývalý šéf představenstva břeclavské společnosti Gumotex Jiří Kalužík.

Gumotex: šéf představenstva Kalužík končí po 25 letech. Definitivně

Břeclav – Z Gumotexu chtěl odejít už dvakrát, okolnosti byly ale proti. Až dosud. Teď spojení Jiří Kalužík a břeclavský Gumotex po desítkách let končí. Po červnové valné hromadě nahradil Kalužíka v pozici předsedy představenstva první „Nebřeclavan" v novodobé éře Vladislav Veselý.

Hra Večer na psích dostizích hraná Slováckým divadlem v klubu Mír v Uherském Hradišti.

Psí dostihy odstartují už tuto neděli

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Premiéra první inscenace nové dramaturgické linie SLoffÁCKÉHO DIVADLA je tady. Už tuto neděli, tedy 12. června, se divákům představí černá komedie současného dramatika Matta Charmana Večer na psích dostizích, jež bude uvedena v rockovém Klubu Mír. V novince se představí Zdeněk Trčálek, Josef Kubáník, David Vaculík, Tomáš Šulaj a nová posila uherskohradišťského souboru Martin Hudec. Režie se chopil Michal Zetel, který odpovídal na otázky.

Ilustrační foto.

Po krachu hokeje fotbalový sestup. Břeclavský sport zažívá černý rok

Břeclav – Jako Břeclaváka mě to mrzí, ale necítím za to odpovědnost. Těmito slovy reagoval starosta města Pavel Dominik na smutný fakt, že po víkendové remíze fotbalistů ve Zlíně přišla Břeclav o další ligovou soutěž. MSK už je totiž jistým sestupujícím, v příští sezoně bude hrát „jen" divizi. Po druhé hokejové lize tak přišla Břeclav i o třetí fotbalovou. Lidé spjatí ve městě se sportem to nesou těžce.

Developerská firma má o podobě nového břeclavského obchodního centra, které chce postavit v areálu někdejší Tranzy, jasné představy. Břeclavané už méně.

Obchodní centrum místo Tranzy? Nejsme ani pro, ani proti, říká starosta Břeclavi

Břeclav /VIZUALIZACE/ – Splní-li veškeré zákonné požadavky, nebudeme ti, kteří by jim házeli klacky pod nohy. To je reakce břeclavského starosty Pavla Dominika na představený záměr developerské firmy, která chce v areálu někdejší Tranzy postavit obchodní centrum. Plán ve městě vzbudil kvůli obavám z dalšího zhoršení dopravní situace vzrušené diskuze.

Plán, kudy má vést obchvat Břeclavi.

Obchvat Břeclavi: podle ministra Brabce je šance zahájit stavbu o něco dřív

Břeclav – Dobré zprávy? Ministr životního prostředí Richard Brabec a starosta Břeclavi Pavel Dominik tvrdí, že ano. Představitelé okresního města se v pátek setkali s ministrem kvůli současnému stavu přípravy na vybudování tamního obchvatu. Brabec mírnil obavy z dlouhého čekání na příznivý efekt kompenzačních opatření. „Jsme přesvědčení, že nepůjde o pět let, jak se objevilo dříve, ale o rok a půl až dva," sdělil ministr na břeclavské radnici.

Ilustrační foto.

Chcete mě? Druholigový hokej v Břeclavi čeká na spasitele

Břeclav – Celou dobu mě nikdo nekontaktoval, nikdo se mnou nejednal. Brněnský podnikatel Patrik Vašíček, díky kterému hráli v posledních pěti sezonách břeclavští Lvi druhou ligu, ve čtvrtek jen těžko skrýval zklamání. Jeho spojení s břeclavským hokejem je podle všeho definitivně u konce.

Poničený chodník před břeclavskou nemocnicí čeká na opravu. Do té doby může být pro pacienty a kolemjdoucí i zdraví nebezpečný.

Jít po chodníku do břeclavské nemocnice je o zdraví

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Ten chodník je 
v dezolátním stavu, napsala Břeclavskému deníku Rovnost Jiřina Černá. Vyprovokovala ji k tomu zbytečná nehoda, které se stala před pár dny svědkem, když vyrazila 
s dcerou do břeclavské nemocnice na vyšetření. „Viděla jsem pád staršího muže, který zakopl o velký výstupek 
v chodníku před závorou nemocnice. Sama tudy často chodím a musím si dávat pozor, abych také nespadla," postěžovala si žena.

Slavnosti břeclavského piva ozdobí electro swingová senzace Mydy Rabycad.

Slavnosti břeclavského piva ozdobí electro swingová senzace Mydy Rabycad

Břeclav – Další skvělá překvapení připravili pro fanoušky pořadatelé Slavností břeclavského piva, které se uskuteční v areálu pod zámkem v Břeclavi v sobotu 11. června. Akce potrvá o tři hodiny déle a závěr bude patřit stoupající hvězdě electro-swingové evropské scény - kapele Mydy Rabycad.

Kapela Mydy Rabycad.

Slavnosti břeclavského piva ozdobí senzace Mydy Rabycad. Hrají electro-swing

Břeclav – Další skvělá překvapení připravili pro fanoušky pořadatelé Slavností břeclavského piva, které se uskuteční v areálu pod zámkem v Břeclavi v sobotu 11. června. Akce potrvá o tři hodiny déle a závěr bude patřit stoupající hvězdě electro-swingové evropské scény - kapele Mydy Rabycad.

Shopping center Břeclav - ilustrační foto.

Nový supermarket v Břeclavi? Tamní opozice má obavy

Břeclav – Obavy z otevření „stavidel", která v centru města umožní vznik nového supermarketu, mají někteří opoziční zastupitelé Břeclavi. Jde o reakci na další část připravované změny územního plánu, jimiž se zabývá koaliční zastupitel Martin Ondrouch. Pozvaní zájemci se ve středu zúčastní schůze komise rozvoje a územního plánování. „Klíčové ale bude rozhodnutí zastupitelstva, tam se budeme snažit působit," upozornil člen opozice Jakub Matuška ze sdružení Mladí a Neklidní.

Mladí a Neklidní odstartovali cyklus besed Tváře Břeclavi.

Beseda o problémech v dopravě? Břeclavané mají začít u sebe, zaznělo

Břeclav – Město potřebuje plán s jasnou a dlouhodobou vizí řešení dopravy. O Břeclavi to tvrdí cyklokoordinátor Jaroslav Martinek, který byl jedním 
z hostů první besedy diskusního cyklu Tváře Břeclavi. Připravilo ji tamní opoziční politické sdružení Mladí a Neklidní. Sezení na téma doprava se ve čtvrtek večer zúčastnily desítky lidí.