Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

Ilustrační foto

Meteorolog: Tohle počasí není nic neobvyklého

Východní Čechy /ROZHOVOR/ - Proč zima přichází čím dál dříve a proč už skoro neznáme podzim? Víme, co nás čeká za pár let? A jak se vlastně vyvíjí globální oteplování? Na otázky Deníku odpověděl ředitel brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Rožnovský.

15. října 2009: Sněhová kalamitazasáhla i výše položené části okresu Chrudim.

Meteorolog: Tohle počasí není nic neobvyklého

Praha /ROZHOVOR/ - Proč zima přichází čím dál dříve a proč už skoro neznáme podzim? Víme, co nás čeká za pár let? A jak se vlastně vyvíjí globální oteplování? Na otázky Deníku odpověděl ředitel brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Rožnovský.

Ilustrační foto

Obce využijí sluneční energii

Hranicko/Přerovsko - Úspora energie a ekologický přínos – takové jsou hlavní důvody toho, proč nastal v Česku v poslední době boom slunečních elektráren. Na Přerovsku se chystají hned dva projekty – jedna elektrárna má vyrůst v Horní Moštěnici a další pak v Troubkách nad Bečvou.

Ilustrační foto

Obce využijí sluneční energii

Přerovsko - Úspora energie a ekologický přínos – takové jsou hlavní důvody toho, proč nastal v Česku v poslední době boom slunečních elektráren. Na Přerovsku se chystají hned dva projekty – jedna elektrárna má vyrůst v Horní Moštěnici a další pak v Troubkách nad Bečvou.

Ilustrační foto.

Nové technologie míří do budoucnosti

Od přímého radiačního ohřevu vody v primitivních černých sudech a v černých hadicích stočených na poklopech vodních cisteren se dospělo k dnešním promyšleným systémům získávání, skladování a využívání tepla radiací, konvekcí a kondukcí v solárních kolektorech, a přeměnou sluneční energie na elektrický proud ve fotovoltaických systémech.

Ilustrační foto.

Domácí elektrárna rozhodně není sen

Česká republika zažívá boom solární energie. Kromě těch velkých, stavěných na rozlehlých pozemcích kolem měst i v odlehlejších oblastech, se rychle rozvíjejí také domácí střešní solární elektrárny.

Solární panely pomohou obci šetřit energii.

Nové elektrárny na Modré uspoří energii

Modrá - Dvě malé fotovoltaické elektrárny byly v těchto dnech uvedeny do zkušebního provozu na Modré. Celkem sto osmdesát solárních panelů, které budou čerpat energii ze slunečního záření a z denního světla, bylo instalováno na budově radnice a na střeše tamního obecního domu.

Ilustrační foto.

Sluneční energie šetří vaši kapsu

Energetická náročnost domácích spotřebičů je důležitým kritériem při jejich výběru. Ledničky, pračky, myčky. Důležité ale také je, jak a čím ohříváte vodu. Cena za ohřev vody může totiž výrazně provětrat vaši peněženku.

Ilustrační foto

Fotovoltaické elektrárny rostou jako houby po dešti

Jindřichohradecko - Fotovoltaické elektrárny, tedy stavby na přeměnu slunečního záření v elektrickou energii, jsou na Jindřichohradecku již tři, a to v Rodvínově, Českých Velenicích a další se staví v Chlumu u Třeboně.

Ilustrační foto

Dermatolog: Opálená kůže není zdravá

Ostrava - I když se prázdniny chýlí ke konci, mnozí lidé teprve plánují dovolenou na horách či u moře. Prezident Sdružení ambulantních dermatologů České republiky a ostravský kožní lékař Petr Zajíc upozorňuje, že ani na sklonku léta by neměli podcenit sílu slunečních paprsků.

Ilustrační foto

Sluneční elektrárny budí debaty

Podbořansko - Sluneční elektrárny na Podbořansku jsou zatím v nedohlednu. Zájemců o jejich stavbu se našlo už několik, zatím však narážejí na řadu překážek i řadu názorových debat na úřadech.

Studenti v Českém Těšíně za dohledu specialistů vyráběli vlastní kolektor

Studenti si vyrobili vlastní sluneční kolektor

Český Těšín /FOTOGALERIE/ - Zbrusu nový sluneční kolektor na ohřev teplé užitkové vody stojí od včerejška na nádvoří budovy v ulici Na horkách, v níž sídlí Občanské sdružení Trianon.

Jiřík Volejník sluneční brýle nosí. A rád!

Odborníci: Děti, nasaďte brýle!

Plzeň - Plzeňské děti často nenosí sluneční brýle, a to i v jasných letních dnech. Zatímco jejich rodiče si zrak chrání za černými skly, naprostá většina malých dětí chodí po Plzni bez brýlí.

Ilustrační foto

Barvy v bytě vybírejte podle dispozice pokojů

Zdi v křiklavých barvách jsou stále žádanější. Při jejich výběru byste však měli zohlednit, k jakému účelu bude pokoj sloužit a také to, kdo v něm má bydlet. Odborníci radí barvy vybírat i podle množství světla v místnosti.

Ilustrační foto

Sluneční elektrárny zažívají boom

Jižní Morava - V Jihomoravském kraji je nejvíc solárních elektráren v Česku. A vznikají další. Největší z nich zabere plochu 70 fotbalových hřišť.

Ilustrační foto

Jižní Morava: boom energie ze Slunce

Jižní Morava - V Jihomoravském kraji je nejvíc solárních elektráren v Česku. A vznikají další. Největší z nich zabere plochu 70 fotbalových hřišť.

Ilustrační foto.

S bolševníkem si není radno zahrávat

Dačicko - Výskyt této až dvoumetrové jedovaté rostliny, která roste především na loukách, pastvinách, rumištích i na trávnících zaznamenali v těchto dnech na Dačicku.

Ilustrační foto.

V horkých dnech koně v Praze trpí

Praha - Koně, kteří v kočárech vozí turisty v centru metropole, prý na Staroměstském náměstí trpí, nemají dostatek stínu. Nové stanoviště ale nedostanou.

BĚŽNÁ ÚDRŽBA. V létě jsou solária závislá především na počasí, stálí zákazníci jim však zůstávají věrní. Na snímku Edita Šlosková ošetřující zařízení po návštěvě zákazníka.

Solaria v létě zkracují návštěvní doby

Prachatice - I když letošní léto není zrovna takové, jak si ho mnozí představují, zájemců o solária ubývá. Některá solária tak musí přes léto upravovat otevírací dobu.

Ilustrační foto

Novolískovecká škola využije sluneční energii

Brno - Stále ještě ne zcela obvyklým způsobem se radní rozhodli získávat elektřinu pro Základní školu Kamínky v brněnské městské části Nový Lískovec. Na střechu budovy totiž nechali nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu a zařadili ji mezi několik málo průkopníků obnovitelných zdrojů energie.

Ve sklenících zářil květ leknínu

OBRAZEM: V Olomouci rozkvetl největší leknín světa

Olomouc - Letos poprvé mohli v úterý návštěvníci tropického skleníku Sbírkových skleníků olomouckého Výstaviště Flora obdivovat sněhobílý sladce vonící květ největšího leknínu na světě – Victoria regia.

Ve sklenících zářil květ leknínu

FOTO: Ve sklenících lidé obdivovali květ leknínu

Olomouc -Letos poprvé mohli v úterý návštěvníci tropického skleníku Sbírkových skleníků olomouckého Výstaviště Flora obdivovat sněhobílý sladce vonící květ největšího leknínu na světě – Victoria regia.

Ilustrační obrázek

Lékárna Slezské nemocnice se připojí ke Dni lékáren

Opava - Cestování je pro většinu z nás spojeno s příjemnými zážitky, s objevováním nových oblastí či poznáváním života jiných lidí. Velmi často jsou však naše výlety spojeny s nepříjemnými zdravotními důsledky.

Parkovací hodiny pohání slunce

Parkovací hodiny v centru Litovle pohání slunce

Litovel -Místo výběrčímu by teď motoristé v centru Litovle měli platit třem parkovacím automatům, které pracují na sluneční energii. Novinku zde mají od začátku měsíce, protože však ve městě zatím chybí dopravní značení odkazující na placené stání, městská policie řidičům lístky za sklem ještě nekontroluje.

Ilustrační foto.

Polešovice: stavba elektrárny finišuje

Polešovice - Šestihektarová solární elektrárna u Polešovic čeká v následujících několika týdnech na své dobudování. Svou rozlohou se řadí k největším v uherskohradišťském okrese.

Ilustrační foto

Sluneční elektrárna v Krnově? Ne, nepřinese práci

Krnov - Dva různí investoři oslovili město Krnov, chtěli vybudovat sluneční elektrárny v průmyslové zóně. Radnice však zaujala odmítavý postoj, protože by jejich záměr nepřinesl nová pracovní místa.

POKUD SE LIDÉ VYSTAVÍ SLUNCI PŘES POLEDNE bez krému s odpovídajícím ochranným faktorem,  možnost, že se nespálí, je minimální. Mnozí to řeší péčí o kůži po opalování – třeba panthenolem.

Ochranu opalovacími krémy by neměli lidé podceňovat

Kutná Hora - Krémy na opalování by se měly používat hlavně na jaře, kdy má sluníčko na kůži největší vliv. Lidé by proto měli používat krémy s velmi vysokým faktorem hned při prvních jarních slunečních paprscích, ale i teď, kdy je pod mrakem a fouká studený vítr. Sluneční záření tak díky včasné a dostatečné ochraně na kůži člověka bude působit postupně a pokožka si tak pomalu zvykne. Zdravým způsobem ochrany vysokými faktory si kůže vytváří ochrannou bariéru tím, že zesílí.

Ilustrační foto

Melanom způsobí i časté opalování v dětství

Nadměrné opalování může vést až ke vzniku kožních nádorů. Nejnebezpečnějším z kožních nádorů je melanom, protože začíná relativně brzy metastazovat do jiných orgánů. Ohroženi jsou především lidé se světlou kůží, rusovlasí a také ti, kteří mají velký počet mateřských znamének.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto

Jeden pacient z pětatřiceti má nádor

Havlíčkův Brod - Celkem 35 pacientů využilo možnost nechat si zdarma vyšetřit v kožní ambulanci havlíčkobrodské nemocnice pigmentová znaménka v rámci akce Evropský den melanomu.

Martina Víšková.

Lékařka: Neexistují žádná zdravá solária či biosolária

Vysočina - /ROZHOVOR/ „Kam nechodí slunce, chodí lékař,“ říkávaly naše babičky. Sluníčko, čistá voda a bylinky pro ně byly těmi nejlepšími ozdravnými prostředky. Dnes už to ovšem neplatí. Ba naopak. Sluneční záření může být pro naši pokožku dokonce škodlivé.