Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

Tento bolševník se objevil u Těšínských jatek. Zvláště nebezpečný může být pro malé děti.

Pozor na nebezpečný bolševník

V lokalitě u Těšínských jatek nad hraniční řekou Olší se objevil nebezpečný bolševník velkolepý. K jeho urychlené likvidaci vyzvalo město vlastníka pozemku – Povodí Odry.

Při plavbě na Labi viděla posádka Sunriveru mnoho kulturních i technických památek.

Lodní deník: Peřeje na Labi jsme projeli s bravurou

Píšťany / Německo – O cestě majitele unikátní solární lodi Sunriver Miroslava Cinka, který se v první polovině června vydal na měsíc a půl dlouhou plavbu po evropských řekách, jsme již v Deníku psali. Nyní vám přinášíme zážitky a postřehy z lodního deníku kapitána Miroslava Cinka.

Ilustrační foto.

Pozor, platí výstraha na letní smog

Ústecký kraj – Lidé v Ústeckém kraji opět dýchají špatný vzduch. Meteorologové totiž v kraji vyhlásili smogovou situaci. Platit bude i v dalších dnech.

moderní zastínění oken

Okna zastíněná, a přitom průhledná

Pokud chceme mít v interiéru méně tepla, musíme zastínit okna, aby nedocházelo k přehřívání vlivem slunečních paprsků. Jenže pak není vidět ven. Řešení je několik.

Možnost nahlédnout za plot velké fotovoltaické elektrárny, která vyrábí elektřinu do sítě, měli ve čtvrtek 1. června lidé ve Velkém Meziříčí.

Sluneční elektrárna v Meziříčí se otevřela veřejnosti

Velké Meziříčí – Možnost nahlédnout za plot velké fotovoltaické elektrárny, která vyrábí elektřinu do sítě, měli ve čtvrtek 1. června lidé ve Velkém Meziříčí. V rámci Dnů otevřených dveří slunečních elektráren se tak návštěvníci mohli dozvědět něco o jejím provozu či efektivitě. Jednoduše se podívat pod pokličku.

Vyšetření znamének v Nemocnici Šumperk. Foto: Nemocnice Šumperk

V šumperské nemocnici vyšetří znaménka

Lékaři Nemocnice Šumperk letos opět nabídnou bezplatné vyšetření znamének. Ta jsou sice běžnou záležitostí na lidské kůži, rozdílný je však jejich počet a struktura.

Domov sociálních služeb ve Slatiňanech

Ze Slunečního domu zmizely punčochy

Slatiňany – Sluneční dům plně vytápěný sluneční energií po dvanácti letech opustila firma, která se zabývala výrobou punčochového zboží. Mentálně postižení klienti z Domu sociálních služeb (DSS) Slatiňany budou pracovní terapii absolvovat v domě i nadále, ale jiným způsobem.

Lékařka Petra Škurlová pro vyšetření kožních znamének využívá speciální dermatoskop.

Dermatoskopem vyšetřili v pondělí v brodské nemocnici čtyři desítky pacientů

Havlíčkův Brod – Preventivní akce Den melanomu určená pro širokou veřejnost, v pondělí přivedla do havlíčkobrodské nemocnice čtyřicet zájemců, kteří chtěli mít jistotu a nechali si vyšetřit svá pigmentová znaménka. „Nejmladší pacientce bylo 3,5 roku, nejstaršímu muži přes osmdesát," prozradila kožní lékařka brodské nemocnice Petra Škurlová.

Ilustrační foto.

Speciální lupou zdarma vyšetří podezřelá znaménka

Jihlava – I letos se jihlavské dermatologické oddělení Nemocnice Jihlava zapojí do evropského Dne melanomu, který připadá na pondělí 24. dubna. V tento den si v jihlavské nemocnici zájemci mohou nechat zdarma zkontrolovat svá znaménka.

Měření s laserovým paprskem.

V Dukovanech testovali hermetické prostory přetlakem

Dukovany – Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany provedli ojedinělou těsnostní a tlakovou zkoušku hermetických prostor. Byl při ní vytvořen přetlak až 130 kPa. Měření bylo prováděno pomocí tisíců laserových paprsků.

Střecha

Střecha musí mít svou váhu

Každý dům má svou střechu. Některý plochou, jiný pultovou a další sedlovou. Na všech je však krytina. Je jedno, jakou si tam dáme? Není. Záleží na ceně, kvalitě, barvě, stavebních předpisech, ceně a v neposlední řadě i na její hmotnosti.

model stavby domku

Trend současného stavebnictví? Úsporný provoz domu

Jestli nějaké slovo naprosto vystihuje současné stavebnictví, je to „úsporný". Výrobci stavebních materiálů a vnitřních technologií mají jednoznačný díl: Snížit náklady na provoz rodinného domu na minimum.

Ilustrační foto

Potřebujeme energii. Vědci z Olomouce zkoumají nový způsob rozkladu vody

Olomouc – Stačit by měla voda a sluneční záření. A unikátní nanomateriály. Snadnější získání vodíku jakožto vydatného energetického zdroje má umožnit nová technologie rozkladu vody, na jejímž vývoji budou následujících sedm let pracovat vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci.

www.cervenacervene.cz

Jihlavská kožní lékařka radí lidem v celé republice s léčbou růžovky

Jihlava - Jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová se stala oficiálním konzultantem internetových stránek www.cervenacervene.cz, zaměřených na kožní nemoc zvanou růžovka. Vědomosti jihlavské lékařky, která je tváří například i odborných vzdělávacích materiálů pro lékaře po celém světě, se tak nyní dostanou k pacientům v celé zemi.

Ilustrační foto.

V Japonsku zřejmě zbankrotuje rekordní počet solárních firem

Tokio - V Japonsku zřejmě letos zbankrotuje rekordní počet firem aktivních v oblasti produkce elektřiny ze sluneční energie. Důvodem je pokles vládních dotací, který má negativní dopad na zisky firem a odrazuje od nových vstupů do odvětví. Uvedla to výzkumná společnost Tokyo Shoko Reserch, která se specializuje na údaje o bankrotech.

Ilustrační foto

Sluneční záření, klimatizace a koupání ohrožují v létě zrak

Praha - Sluneční záření, klimatizace a větráky a také koupání ve znečištěné vodě ohrožují v létě zrak, varuje oční lékařka Jana Mikšovská. Radí nenosit na prudkém slunci příliš tmavé brýle. Způsobují to, že se zorničky víc rozšíří a do oka proniká víc UV záření. Vhodné zatmavení brýlí při pobytu u moře je 50 až 60 procent, řekla lékařka oční kliniky DuoVize.

Ilustrační foto

Léto plné kolapsů. Pomůže stín a voda, radí odborníci

Hodonínsko – Úpal, úžeh, křeče, sluneční alergie nebo otoky. To vše může v létě znepříjemnit volné chvíle odpočinku. „Jednou jsem usnula kolem poledne na slunci. Večer jsem pak měla horečky a zvracela. Jen nevím, jestli to byl úpal nebo úžeh," podělila se o své zkušenosti s touto nejrozšířenější komplikací například Tereza Šedivá ze Starého Poddvorova na Hodonínsku.

Solární letoun Impulse 2

Letoun Solar Impulse 2 se vydal na předposlední etapu obletu Země

Sevilla – Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 zahájil předposlední etapu své cesty kolem světa. Stroj dnes časně ráno odstartoval ze španělské Sevilly a zamířil do Káhiry. Do cíle 16. etapy má letoun dorazit po 50 hodinách a 30 minutách, oznámili na svém webu organizátoři akce.

Ilustrační foto.

Lékař: Účinky slunečního záření se v těle kumulují

Havlíčkobrodsko – Odborníci se shodují, že rozumné opalování, samozřejmě s použitím opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem, pokožce svědčí, dokonce ji ozdravuje. Nedostatek slunce u řady lidí vyvolává pocit únavy, nespokojenosti a deprese.

Zelené prvky na dachovském koupališti.

Po tropických dnech čekáme sprchu

Jičínsko – Podle meteorologů nás čekají tropické dny, kdy teploty budou hlavně dnes stoupat až k 37 stupňům Celsia. Ochlazení má přijít v sobotu spolu se silnými bouřkami, které mají doprovázet kroupy a přívalové srážky.

Letoun Solar Impulse 2

Letadlo na solární pohon poprvé přeletělo Atlantik

Sevilla - Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 překonal za zhruba 70 hodin Atlantický oceán a přistál dnes ve španělské Seville. Z New Yorku se na patnáctou etapu cesty kolem světa dlouhou přes 6200 kilometrů vydal v pondělí. Jde o první přelet Atlantiku letounem na solární pohon.

Ilustrační foto.

V letošním Stanu proti melanomu bylo zjištěno 38 melanomů

Vyšetřit kůži na zhoubný melanom si letos dalo v preventivní akci Stan proti melanomu 4001 lidí. Zjištěno bylo 38 melanomů a 59 méně agresivních nádorů bazaliomů a spinaliomů. Novinářům to dnes řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Varoval před tím, že rakoviny kůže přibývá nejvíce u mužů nad 50 let, kteří podle statistik riziko podceňují, a u žen od deseti do 29 let, které podléhají trendu snědé kůže.

Ilustrační foto.

V letošním Stanu proti melanomu bylo zjištěno 38 melanomů

Praha - Vyšetřit kůži na zhoubný melanom si letos dalo v preventivní akci Stan proti melanomu 4001 lidí. Zjištěno bylo 38 melanomů a 59 méně agresivních nádorů bazaliomů a spinaliomů. Novinářům to v úterý řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Varoval před tím, že rakoviny kůže přibývá nejvíce u mužů nad 50 let, kteří podle statistik riziko podceňují, a u žen od deseti do 29 let, které podléhají trendu snědé kůže.

Ilustrační foto.

Jak vybrat správné okno

Plánujete výměnu či pořízení nových oken? Nenechte se ukolébat jen nejnižší cenou, moderní okna jsou sofistikované výrobky, u kterých je třeba zohlednit celou řadu parametrů.

Ilustrační foto

Slunění snižuje některé negativní dopady kouření, píše italský deník

Slunění může omezovat některé škodlivé účinky kouření, ovšem za předpokladu, že se slunci vystavujeme opatrně a v doporučených hodinách. Vyplývá to ze švédské studie realizované na 30.000 ženách a zveřejněné na stránkách Journal of Internal Medicine. Experti však připomínají, že je třeba dávat si pozor na dávky slunečního záření a že je třeba se chránit, píše italský deník La Repubblica.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto

Riziko rakoviny kůže lidé na Prostějovsku nepodceňují

Prostějovsko „Zhruba před osmi lety se mi vytvořilo znaménko na noze a za posledních několik měsíců se mi začalo zvětšovat. Nebolí mě ani nesvědí, akorát se zvětšuje a nevypadá to dobře," říká čtyřicetiletá Ludmila Kopčanská. „Měla jsem strach, že by to mohla být rakovina kůže, a tak jsem zašla k doktorovi. Ten se na něho podíval a řekl mi, že podle něj je v pořádku. Mně se to ale nezdá, protože znaménko se stále zvětšuje. Teď nevím, jestli zbytečně nestraším a mám to nechat být, nebo zajít za dalšími odborníky," krčí rameny Ludmila Kopčanská.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto

Kroměřížská nemocnice pořádá měsíc prevence melanomu

Kroměříž – Evropský den melanomu si v letošním roce připomenou opět zdravotníci Kroměřížské nemocnice, jejímž zakladatelem je Zlínský kraj. A vzhledem k úspěchu a zájmu, který provázel loňský ročník, bude prevenci tohoto rizika věnován celý květen.