Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

Ilustrační foto

Po zimě by se lidé měli na slunci více chránit, radí lékařka

Praha – Po zimě by se lidé měli na slunci více chránit, pokožka není na zvýšenou intenzitu slunečního záření připravena, řekla kožní lékařka z Fakultní nemocnice Motol Alena Machovcová. Na ochranu by podle ní neměli zapomínat ani lidé trpící sluneční alergií. Ochranu zajistí přípravky se širokospektrálními filtry, bez tuků a emulgátorů, uvedla. Meteorologové očekávají, že slunečné počasí, které přišlo po delším období chladna, vydrží i v příštích dnech.

Vyšetření mateřského znaménka. Ilustrační snímek.

Znaménka nepodceňujte!

Jindřichův Hradec - Melanom je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění. Informovat o něm a především včas jej odhalit je cílem Dne melanomu, při kterém si lidé mohli nechat zdarma provést vyšetření.

Ilustrační foto

Vyšetření znamének: šest pozitivních nálezů

Břeclavsko - Šest lidí odešlo z pondělního vyšetření, které navštívili na Evropský den melanomu v břeclavské nemocnici, se zjištěním kožního nádoru. Bezplatné vyšetření podstoupilo 125 lidí. Počet zjištěných zdravotních problémů při preventivní akci každoročně stoupá.

Ilustrační foto

Rakoviny kůže přibývá! Nemocnice ve Šternberku nabízí vyšetření zdarma

Šternberk – Nezdá se vám znaménko a obáváte se, aby se v budoucnu nezměnilo ve zhoubný nádor? Pak využijte nabídky šternberské nemocnice a ve středu odpoledne zajděte do její kožní ambulance, kde lékaři v rámci Evropského dne melanomu vyšetří znaménka bezplatně. Počet lidí s rakovinou kůže totiž rok od roku stoupá.

Kožní lékařka Sylva Zajícová vyšetřuje mateřské znaménko u pacientky. Ilustrační snímek.

Neskrývá vaše znaménko melanom? Nechte se vyšetřit!

Česká Třebová – Poliklinika Česká Třebová, člen skupiny AGEL, se i v letošním roce připojí k Evropskému dni melanomu a nabídne zájemcům bezplatná vyšetření.Lidé tak budou mít možnost nechat si prohlédnout znaménka a poradit se s odborníky, a to v pondělí od 13 do 16 hodin v kožní ambulanci polikliniky. Zájemci mohou přijít bez objednání. Akce má za cíl poukázat na nebezpečí kožní rakoviny a podpořit prevenci vzniku těchto onemocnění.

Krnovská nemocncie v pondělí 5. května pořádá od 13 do 17 hodin Den otevřených dveří. O programu se návštěvníci více dozvědí v prostorách centrálního příjmu.

Návštěvníci nemocnice mohou zkusit operaci laparoskopem

Krnov - Opravdu pestrý program nabídne krnovská nemocnice v pondělí 5. května od 13 do 17 hodin všem návštěvníkům, kteří mají zájem o vyšetření svého zdravotního stavu a chuť vyzkoušet si, jak to chodí na vybraných odděleních.

Zdravý elixír pro oči a kůži

Podle měření Solární a ozonové laboratoře Českého hydrometeorologického ústavu síla ozonové vrstvy soustavně klesá. Sluneční záření je stále agresivnější, a proto je zapotřebí naše tělo účinně chránit.

Litoměřické koupaliště - přípravy na novou sezonu

Koupaliště: Přibudou lavičky a uzamykatelné skříňky

Litoměřice, Štětí – Umýt a vyčistit na šest tisíc metrů čtverečních plochy koupaliště a natřít na 3 500 metrů čtverečních bazénů se spotřebou 400 kilogramů barvy a 200 litrů ředidla. To je jen několik údajů z právě probíhající údržby koupaliště v Litoměřicích.

Pobočka ČHMÚ na Kočkově. Ilustrační foto.

FOTO: Meteorologové ukázali předpovídání počasí

Kočkov - Předpovědi počasí, měření vlhkosti vzduchu, slunečního záření nebo třeba imisní monitoring. O tom všem se mohli poučit lidé, kteří přišli během dne otevřených dveří navštívit ústeckou pobočku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Kočkově.

Ilustrační foto

Naši předci byli mnohem tmavší než my, zjistili vědci

Německo – Dnešní Evropané mají mnohem světlejší pleť, vlasy i oči, než jejich předci před zhruba pěti tisíci lety. Světlejší typy se totiž dokázaly nejen lépe přizpůsobit prostředí, ve kterém žily, ale byly také mnohem přitažlivější pro své sexuální partnery.

Vojtěch Kušina

Česká vína mají problémy. Loni nebylo jaro, letos nemrzne

Mělník /ROZHOVOR/ - Teplá zima trápí české vinaře. Jaký bude ročník 2014 nelze ještě předpovídat. Jisté ale je, že poslední záchranou jsou většinou tři květnoví zmrzlí, kteří mohou révě pomoci tím, že teplotami pod nulou zahubí choroby, co je napadají. Své o tom ví také vedoucí vinařství na Školním statku v Mělníku Vojtěch Kušina.

Vojtěch Kušina

Česká vína mají problémy. Loni nebylo jaro, letos nemrzne

Mělník /ROZHOVOR/ - Teplá zima trápí české vinaře. Jaký bude ročník 2014 nelze ještě předpovídat. Jisté ale je, že poslední záchranou jsou většinou tři květnoví zmrzlí, kteří mohou révě pomoci tím, že teplotami pod nulou zahubí choroby, co je napadají. Své o tom ví také vedoucí vinařství na Školním statku v Mělníku Vojtěch Kušina.

Ilustrační foto

V Pardubickém kraji vloni přibylo solárních elektráren

Pardubice – Výroba elektřiny ze slunce byla vloni v Pardubickém kraji přes výstavbu dalších fotovoltaických zařízení nižší než rok předtím. Instalovaný výkon solárních panelů se meziročně zvýšil z 95,6 megawattu (MW) na 99,4 MW, tedy o čtyři procenta, vloni však kvůli nižšímu slunečnímu záření vyrobily 93,1 gigawatthodin (GWh) elektřiny, což je o procento méně než v roce 2012. ČTK to zjistila ze statistik, které zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Nadace vrací lidem aleje. Loni v Suchovršicích

Nadace vrací lidem aleje. Loni v Suchovršicích

Trutnovsko, Semilsko - Vysadit stromy pod odborným vedením botanika Václava Větvičky mají šanci obce, které do konce února požádají o grant. Ten na základě výběru poskytne i letos Nadace ČEZ. Maximální příspěvek je 200 tisíc korun.

Ilustrační fotografie.

Čína slibuje další podporu odvětví solární energetiky

Šanghaj - Čínská vláda dnes přislíbila další podporu domácímu sektoru solární energetiky. Pracuje prý na opatřeních, která mají do roku 2015 pomoci zajistit plánovaný nárůst čínských kapacit pro výrobu sluneční energie na více než čtyřnásobek. Tento cíl, který si vláda stanovila už loni v červenci, má podpořit čínské výrobce solárních panelů, kteří se potýkají s nadbytečnou nabídkou a klesajícími cenami.

Ford C-MAX Solar Energi.

C-MAX Solar Energi: Ford postavil auto, které využívá sluneční energii

Las Vegas - Americká automobilka Ford Motor hodlá tento měsíc představit návrh osobního automobilu s názvem C-MAX Solar Energi, který k pohonu využívá kromě benzinu rovněž elektrickou energii ze solárních panelů. Vůz by měl mít průměrnou spotřebu kolem 2,4 litru na 100 kilometrů.

Speciální imisní měřicí vůz slouží k přesnější identifikaci zdrojů znečištění ovzduší.

Dohlíží na to, co dýcháme aneb Z přístrojů rovnou na internet

Ostrava - Od listopadu je měření škodlivin v ovzduší doplněno o hodnoty, které zaznamenává speciální měřicí vůz. Až do konce srpna bude ve vytipovaných lokalitách města sledovat znečištění polétavým prachem a dalšími škodlivými látkami, které kvalitu vzduchu zhoršují.

Speciální imisní měřicí vůz slouží k přesnější identifikaci zdrojů znečištění ovzduší.

Dohlíží na to, co dýcháme aneb Z přístrojů rovnou na internet

Ostrava /DENÍK ZAUJALO/ - Od začátku týdne je měření škodlivin v ovzduší doplněno o hodnoty, které zaznamenává speciální měřicí vůz. Až do konce srpna bude ve vytipovaných lokalitách města sledovat znečištění polétavým prachem a dalšími škodlivými látkami, které kvalitu vzduchu zhoršují.

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala nosná raketa Atlas se sondou Maven.

K Marsu odletěla sonda Maven, má pátrat po zaniklé atmosféře

Washington – Z floridského Mysu Canaveral dnes odstartovala nosná raketa Atlas se sondou Maven, s jejíž pomocí chtějí vědci pochopit, proč planeta Mars ztratila většinu své atmosféry, jež byla kdysi příhodná pro život. Aparát má nejméně rok kroužit kolem Rudé planety, bude analyzovat horní vrstvy její atmosféry a jejich reakci se slunečním zářením a slunečním větrem.

Hygienici varují před zdraví nebezpečným opalovacím krémem Vital.

Pozor na opalovací krém Vital. Před sluncem neochrání tak, jak tvrdí nápis

Praha – Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před opalovacím krémem „sun VITAL HIGH PROTECTION OF 30" od českého výrobce Vivaco, protože nemá tak vysoký deklarovaný ochranný účinek proti slunečnímu zářením. Sdělila to mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Hygienici u výrobku šarže 3004201519 naměřili ochrannou hodnotu SPF 14,7, a představuje proto podle nich pro závažné zdravotní riziko.

Ilustrační foto.

Na podporu obnovitelných zdrojů šlo 30 miliard, většina na solární

Praha - Obnovitelné zdroje energie letos za tři čtvrtletí vyrobily 6,2 TWh elektřiny a jejich majitelé získali nárok na podporu ve výši 30,4 miliardy korun. Z toho víc než 60 procent Operátor trhu (OTE) vyplatil výrobcům elektřiny ze slunečního záření, kteří ale dodali jen čtvrtinu celkové energie z obnovitelných zdrojů.

Dermatoložka Monika Arenbergerová.

Slunce je nebezpečné i v zimě na horách, varuje dermatoložka

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Z ordinace v Genesis Beauty Clinic na Stříbrníkách odchází usměvavá pacientka. Je spokojená, protože si mohla popovídat s asi nejznámější českou dermatoložkou Monikou Arenbergerovou. V Ústí přednášela a ordinovala zcela výjimečně.

Ilustrační fotografie

Zaboduje Dolní Újezd? Hlasování o ekologického Oskara vrcholí

Dolní Újezd – Ještě několik dní zbývá do konce hlasování v soutěži o nejsympatičtější projekt E.ON Energy Globe Award České republiky 2013. Z Pardubického kraje usiluje o titul pouze vesnice roku Dolní Újezd s projektem snížení energetické náročnosti základní školy.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

Zkontrolujte si znaménka, zve dnes novojičínská nemocnice

Nový Jičín - Nemocnice v Novém Jičíně dnes organizuje den otevřených dveří zaměřený na prevenci rakoviny kůže. Od 15.30 do 19 hodin si mohou všichni zájemci nechat po létě zkontrolovat mateřská znaménka, změřit krevní tlak a nechat si provést orientační vyšetření krve.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

Zkontrolujte si znaménka, zve dnes novojičínská nemocnice

Nový Jičín - Nemocnice v Novém Jičíně ve středu organizuje den otevřených dveří zaměřený na prevenci rakoviny kůže. Od 15.30 do 19 hodin si mohou všichni zájemci nechat po létě zkontrolovat mateřská znaménka, změřit krevní tlak a nechat si provést orientační vyšetření krve.

Ilustrační fotografie.

Bioklimatolog: Pro Čechy už nebude voda dostupná jako dřív

Praha - Pokud bude v následujících letech teplo a sucho jako letos, hrozí podle odborníků v české krajině nedostatek vody. Podle dostupných projekcí bude v nejlepším případě pršet zhruba stejně jako v současnosti, ale kvůli vyšší teplotě a úhrnu slunečního záření bude krajina potřebovat více vody. Češi si proto budou muset zvyknout na to, že voda nebude dostupná jako dřív. Deficit se prohloubí už na jaře, což může mít dopad na vegetaci, lesní porosty nebo zemědělské plodiny, řekl bioklimatolog Miroslav Trnka z Centra výzkumu globální změny CzechGlobe při Akademii věd ČR.

Ilustrační foto

Solárníci podle ERÚ manipulovali s údaji o výrobě proudu

Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) se domnívá, že někteří majitelé solárních elektráren manipulovali s údaji o výrobě proudu, aby dostali větší příspěvky od státu. Uvedla to dnes Česká televize v pořadu Události. Prověrka podle ČT odhalila elektrárny, které udávaly takovou dobu slunečního záření, jež v Česku není možná.

FAKRO – úsporně a ekologicky

Firma FAKRO, jedna  z předních výrobců střešních oken na světě, nabízí široký sortiment výrobků zaručujících pohodlné a komfortní bydlení v podkroví.  Společnost v zájmu snižování provozních nákladů budov a s cílem chránit životní prostředí zavedla speciální energeticky úsporné výrobky.

Ilustrační foto

Krásné nehty žádají vitaminy

Téma lámavých a třepících se nehtů bývá v ženských kolektivech často frekventované. Ženy si stěžují i radí navzájem. Je na místě navštívit nějakého odborníka či si nechat vlastní nehty překrýt umělými?

Zdeněk Zálešák, vedoucí lesní správy Buchlovice.

Vedoucí lesní správy Buchlovice: Ve vedrech trpí také zvířata

Slovácko /ROZHOVOR/ - Tropická vedra se nevyhnula ani Slovácku. Teplotám nad třicet stupňů Celsia jsou však vystaveni nejen lidé, ale i zvěř v lesních a polních honitbách. To potvrzuje i vedoucí lesní správy Buchlovice Zdeněk Zálešák, který poskytl Slováckému deníku exkluzivní rozhovor.

Vinař Zbyněk Vaďura kazuje úžeh vinné révy ve viniční trati Míšky na hroznech odrůdy Ryzlink Rýnský.

Ostré slunce ničí úrodu, tvrdí znepokojení vinaři

Slovácko - Aktuální tropická vedra dělají vrásky na čele také vinařům. U některých citlivějších odrůd totiž ostré sluneční paprsky poškozují střapce hroznů. „Jedná se především o Ryzlink rýnský, který například u nás tvoří až čtyřicet procent úrody.

Vinař Zbyněk Vaďura kazuje úžeh vinné révy ve viniční trati Míšky na hroznech odrůdy Ryzlink Rýnský.

Ostré slunce ničí úrodu, tvrdí znepokojení vinaři

Slovácko - Aktuální tropická vedra dělají vrásky na čele také vinařům. U některých citlivějších odrůd totiž ostré sluneční paprsky poškozují střapce hroznů. „Jedná se především o Ryzlink rýnský, který například u nás tvoří až čtyřicet procent úrody.

Ilustrační foto

Víte, jaký jste fototyp? Naučte se správně opalovat

S časem dovolených se naskýtá otázka, jak se správně opalovat. Můžeme se opalovat stejně doma, v České republice, jako na dovolené u moře? Odpovědi přináší rozhovor s Michalem Kárychem, předsedou České asociace zdravého opalování.

Ilustrační foto

Víte, jaký jste fototyp? Naučte se správně opalovat

S časem dovolených se naskýtá otázka, jak se správně opalovat. Můžeme se opalovat stejně doma, v České republice, jako na dovolené u moře? Odpovědi přináší rozhovor s Michalem Kárychem, předsedou České asociace zdravého opalování.