Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

Ilustrační foto.

U jižních moří zvyšte ochranu kůže před spálením, radí odborník

Praha – Intenzita slunečního záření je u jižních moří až třikrát vyšší než v Česku, lidé by tomu měli na letní dovolené přizpůsobit ochranu kůže. Řekl to předseda České asociace zdravého opalování Michal Kárych. Kůže by se podle něj měla na sluneční zátěž připravit už před odjezdem pozvolným opalováním a na dovolenou by se lidé měli vybavit krémy s vyšším ochranným faktorem, než užívají v ČR.

Ilustrační foto.

Vyrážíte k jižním mořím? Zvyšte ochranu kůže před spálením, radí odborník

Intenzita slunečního záření je u jižních moří až třikrát vyšší než v Česku, lidé by tomu měli na letní dovolené přizpůsobit ochranu kůže. Řekl to předseda České asociace zdravého opalování Michal Kárych. Kůže by se podle něj měla na sluneční zátěž připravit už před odjezdem pozvolným opalováním a na dovolenou by se lidé měli vybavit krémy s vyšším ochranným faktorem, než užívají v ČR.

Ilustrační foto

Úpal útočí i na mimina v kočárcích

Chrudimsko - Venkovní teploty rostou, obloha se zjasnila a paprsky letního slunce bodají do prázdninově obnažených lidských těl. Trpí především děti, jež donedávna chránily před sluncem stropy školních učeben.

Ilustrační foto.

Dermatolog radí, jak připravit kůži před letní dovolenou

„Přizpůsobit kůži v moderních soláriích je dobrá možnost," říká prof. MUDr. Stanislav Pavel, Ph.D. Rozhovor s tímto dermatologem, renomovaným vědcem v oblasti pigmentace kůže a účinků slunečního záření na lidskou kůži vám přinášíme.

Ilustrační foto

Lékárníci dnes lidem poradí, jak se chránit před spálením

Praha - Dovolená a ochrana před slunečním zářením jsou tématem dnešního Dne lékáren, který pořádá Česká lékárnická komora letos popatnácté. Lékárníci lidem poradí, jak se chránit přes spálením. Může ho provázet zvýšená teplota, bolest a otok. Potíž zpravidla brzy pomine, z dlouhodobého hlediska ale každé spálení zvyšuje riziko kožní rakoviny – melanomu.

Ilustrační foto

V Ústeckém kraji kvůli ozonu pokračuje Smogová situace

Ústí nad Labem - Smogová situace vyhlášená Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) kvůli přízemnímu ozonu v Ústeckém kraji pokračuje. Souvisí s panujícími vysokými teplotami, koncentrace ozonu ale už klesají. Jeho vysoká hodnota může chronicky nemocným, starým lidem a malým dětem ztěžovat dýchání. U zdravých dospělých nejsou žádná omezení, informovala ústecká pobočka ČHMÚ.

FAKRO – Markýzy nové generace

Firma FAKRO patří mezi nejvíce inovativní firmy v oboru. Již od začátku svého působení klade důraz na to, aby její výrobky přinášely ten nejvyšší komfort. S blížícím se létem a horkým počasím mnoho zákazníků přemýšlí o efektivním a funkčním zastínění svých podkrovních interiérů. FAKRO svými doplňky ke střešním oknům reaguje na jejich různorodé požadavky: touhu po chladivém stínu, intimitě, relaxaci bez horkých slunečních paprsků a také po účinné ochraně před nežádoucím nahříváním podkroví.

Zdravé opalování existuje, tvrdí Michal Kárych z České asociace zdravého opalování.

5 největších mýtů o opalování

Po dlouhých dnech, v nichž slunce svítilo velmi málo, postupně snad přijde pěkné letní počasí. To však s sebou přináší oživení mnoha nepravdivých či neúplných zpráv o vystavování se slunečnímu záření. V tomto článku vám představíme pět nejčastějších mýtů, s nimiž se obvykle ve spojitosti s opalováním setkáváme, a uvedeme je na pravou míru.

Ilustrační foto

Bezpečné léto plné slunce s rakytníkem

Určitě není náhoda, že plody rakytníku řešetlákového mají zářivou oranžovou barvu. Připomínají nám žhavé slunce a léto, které se snažíme co nejvíce trávit pod oblohou. Navzdory všem varováním si ale nechceme připustit, že je-li slunečního záření příliš, škodí zdraví. Na druhé straně se bez něj neobejdeme. Díky rakytníku však můžeme své kůži dopřát bezpečnější schůzky se sluníčkem.

Vyšetření pigmentových znamének.

Den věnovaný kůži je v pondělí

Kladensko -  Evropský den melanomu připadá na pondělí 13. května. Problematice věnované prevenci zhoubných nádorů kůže se na mnoha zdravotnických pracovištích budou věnovat již potřinácté.

Ilustrační foto

Opálení je obrana těla. V Přerově vám prohlédnou znaménka

Přerov – Počet pacientů s rakovinou kůže vzrostl za posledních třicet let v České republice více než čtyřnásobně. Právě tento alarmující údaj se stal v roce 1999 hlavním impulsem vzniku celosvětové preventivní akce s názvem Evropský den melanomu, ke které se každoročně připojuje i přerovská nemocnice.

Úspora energií díky venkovní žaluzii Setta

Společnost ISOTRA a.s. rozšířila svou nabídku o nejnovější model venkovní žaluzie Setta. S izolačním dvojsklem vytváří žaluzie Setta sestavu, která chrání vnitřní prostředí před úniky tepla v zimě a před letním přehříváním lépe, než okna s trojskly.

Ilustrační foto

Ozónová vrstva na severu Čech byla extrémně zeslabená

Ústecko - Pozor na přímé sluneční záření. Hlavně lidé s citlivou pokožkou by měli být opatrní. Ozónová díra totiž doputovala až nad severní Čechy. Ztenčení ozónové vrstvy včera dokonce dosáhlo až extrémních hodnot zeslabení.

Ilustrační foto.

Rusko vyslalo na oběžnou dráhu malý zvěřinec a šest sond

Moskva - Z kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala ruská družice Bion-M s netradiční posádkou. Na její palubu vědci umístili 45 myší, 15 ještěrek, ryby, hlemýždě a další živočichy, kteří mají testovat vliv slunečního záření na živé organismy. Let potrvá měsíc, jednotlivé živočišné druhy jsou od sebe vzájemně odděleny.

Ilustrační foto

Mattonku živí voda a slunce

Karlovy Vary - Italská rodina Pasquale neovládá jen trh s minerálními vodami, ale činí se i v solárním byznysu. A to velmi aktivně. Poukázal na to Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD).

Ilustrační foto

Mattonku živí voda a slunce

Karlovy Vary - Nejsme solární baroni, brání se firma Karlovarské minerální vody. Na Karlovarsku vlastní solární elektrárny

Ilustrační foto

Audit odhalil špatné nastavení cen fotovoltaiky, škody jdou do miliard

Praha – Je jich tolik, že kdyby se postavily na sebe, vznikla by věž vysoká kolem 300 metrů. Tedy přibližně jedna Eiffelovka. Sedm milionů solárních panelů dělá z České republiky doslova velmoc ve výrobě sluneční energie. Draze dotované výkupy elektřiny z těchto zdrojů zatěžují peněženky lidí i firem. 
A jak se nyní jeví, celé solární šílenství může mít i kriminální podtext.

Ilustrační foto.

Igor Medek z Jedovnic se baví počasím, má vlastní meteostanici

Jedovnice – Někteří lidé rádi tráví čas pozorováním. Růstu zeleniny na své zahrádce, vývoje domácího mazlíčka nebo třeba sportovních přenosů. Životní náplní Igora Medka z Jedovnic se však stalo něco jiného. Zabývá se pozorováním výkyvů počasí. Jeho vášeň šla tak daleko, že si u svého domu postavil vlastní meteostanici.

Ilustrační foto.

Igor Medek z Jedovnic se baví počasím, má vlastní meteostanici

Jedovnice – Někteří lidé rádi tráví čas pozorováním. Růstu zeleniny na své zahrádce, vývoje domácího mazlíčka nebo třeba sportovních přenosů. Životní náplní Igora Medka z Jedovnic se však stalo něco jiného. Zabývá se pozorováním výkyvů počasí. Jeho vášeň šla tak daleko, že si u svého domu postavil vlastní meteostanici.

Silvie Melušová (vlevo), Bára Masopustová, Slezské bylinářství, Na Valech, Opava

Bylinkářky radí: Jak na psychické poruchy?

Psychické potíže nás mohou trápit po celý rok. Ale na podzim díky ubývajícímu slunečnímu záření, ochlazujícímu se počasí a biorytmu přírody, která na malou chvíli utichne a uloží se k zimnímu spánku, se tyto obtíže mohou zintenzivnit.

Nabízí se ale možnost vybudování zimní zahrady, kdy bude příjemné klima i v době, kdy venku padá sníh.

Odborník radí: Ideální zimní zahrada

Na zahradě zbývá sice ještě spousta práce, kterou musíme udělat před příchodem mrazivých zimních měsíců, ale čas, kdy jsme si mohli v klidu a hlavně v teple odpočinout na zahradním lehátku, je ten tam. Nicméně se nabízí možnost vybudování zimní zahrady, kde budete mít přijatelné klima i v zimě. Zahrada se tak stane součástí vašeho domu, krásně ho oživí a vy budete moci odpočívat v zeleni, i když bude venku bílo.

Slepit můžete prakticky všechno. Od rozbitého talíře nebo odlepené podrážky u bot

Odborník radí: Domácí lepení

Znáte to, sem tam se uvolní věšák na stěně, rozbije se oblíbený kus nábytku, odlepí se dýha na dvířkách od kuchyňské linky. Zdánlivě se jedná o složité opravy, které však při použití správných prostředků a postupů mohou nejen zachránit mnohé užitečné předměty denní potřeby, ale v důsledku ušetřit spoustu peněz, které byste jinak utratili za věci, které ve skutečnosti nahrazovat nepotřebujete.

Ilustrační foto

Jakou vodu vybrat pro kojence

Náchodsko - Protože je voda pro život a zdraví tak důležitá, používáme kvůli správnému vývoji kojenců a batolat tu nejkvalitnější vodu, zjednodušeně pojmenovanou „kojenecká voda".