Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

Ilustrační foto

První tempo ve vlastním bazénu

Toužíte skočit šipku do vody kdykoliv vysvitne sluníčko, aniž byste museli jezdit na veřejnou plovárnu nebo k řece? Pak je právě pro vás řešení mnohdy nazývané „modrý miláček". Vlastní bazén.

Ilustrační foto.

Návody a tipy pro letní pečování o nejmenší děti

Východní Čechy - Maminky, hlavně prvorodičky, bývají v mnoha případech úzkostlivé a často děťátko oblékají příliš. Přitom se stačí řídit jednoduchým pravidlem: „Miminku toho obléknu tolik jako sobě, maximálně o vrstvu víc!"

Ilustrační foto

Letní pečování o nejmenší děti

Náchodsko - Maminky, hlavně prvorodičky, bývají v mnoha případech úzkostlivé a často děťátko oblékají příliš. Přitom se stačí řídit jednoduchým pravidlem: „Miminku toho obléknu tolik jako sobě, maximálně o vrstvu víc!"

Ilustrační foto

Letní pečování o nejmenší děti

Maminky, hlavně prvorodičky, bývají v mnoha případech úzkostlivé a často děťátko oblékají příliš. Přitom se stačí řídit jednoduchým pravidlem: „Miminku toho obléknu tolik jako sobě, maximálně o vrstvu víc!"

Ilustrační foto

Návody a tipy pro letní pečování o nejmenší děti

Maminky, hlavně prvorodičky, bývají v mnoha případech úzkostlivé a často děťátko oblékají příliš. Přitom se stačí řídit jednoduchým pravidlem: „Miminku toho obléknu tolik jako sobě, maximálně o vrstvu víc!"

Ilustrační obrázek

Letošní sezona nočních svítících oblaků je v plném proudu

Praha /VIDEO/ – Letošní sezona nočních svítících oblaků je v plném proudu. Objevují se po celé obloze, což je na české poměry neobvyklé. Doba pozorování je večer mezi desátou a půlnocí, či ráno mezi druhou a čtvrtou hodinou nejlépe s dobrým výhledem k severu, radí astronomové.

Nábytek

Jak pečovat o exotický zahradní nábytek

Přijde vám sousedův plastový zahradní nábytek nevzhledný, stejně tak jako masově nabízené soupravy s obchodních centrech? Chcete své zahradě dodat styl a zároveň mít pohodlí? Pak si pořiďtě zahradní nábytek z exotického dřeva, splní všechna vaše očekávání.

Show TV Nova Farma se stane hlavním tahákem letošního léta.

Farma: Jací strašáci soutěžící čekají?

Praha – Reality show televize Nova Farma sice na obrazovkách startuje až 24. června, už teď je ale jisté, že se bude muset dvanáctka odvážlivců – z nichž se chce stát každý milionářem – utkat s nejedním „strašákem". Už jen to, že budou žít několik týdnů na odlehlé farmě, kde se život zastavil před sto lety, může být skličující.

Experimentální letoun Solar Impulse poháněný sluneční energií zahájil dnes druhou etapu svého pokusného letu ze Švýcarska do Maroka s mezipřistáním ve Španělsku.

Solární letoun odletěl z Madridu, v Rabatu má být o půlnoci

Madrid - Experimentální letoun Solar Impulse poháněný sluneční energií zahájil dnes druhou etapu svého pokusného letu ze Švýcarska do Maroka s mezipřistáním ve Španělsku. Po dnešním startu v Madridu by po cestě dlouhé 1300 kilometrů měl přistát v Rabatu kolem půlnoci SELČ.

Ilustrační foto

Venuše přejde přes Slunce, vzácný úkaz uvidí dvě hodiny i Češi

Praha - Příští týden, z úterý na středu, bude Venuše přecházet přes Slunce. V České republice bude možné vzácný úkaz pozorovat ve středu časně ráno. V tuzemsku budou vidět poslední dvě hodiny jevu. Začne totiž v době, kdy bude v ČR Slunce pod obzorem. Příště bude Venuše přes sluneční kotouč přecházet za 105,5 roku. ČTK o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Počasí má podle něj profesionálním i amatérským astronomům přát.

EVROPSKÝ DEN MELANOMU. Probíhá pravidelně na mnoha místech a má nejrůznější formy. Někde se prevenci věnují v takzvaných melanomových stanech, jinde se lékaři vydávají i do terénu.

Opalujete se rádi? Pak pozor! Hlídejte si kůži

Liberec - Zhoubný melanom. Jedna z nejagresivnějších forem nádorů kůže. Přestože jde v neléčené formě o smrtelné onemocnění, oproti ostatním nádorům má jednu obrovskou výhodu. Je vidět.

Oko se přizpůsobuje dennímu světlu, které je mnohonásobně jasnější než to umělé, reaguje na vítr nebo třeba zaostřuje na vzdálenější předměty.

Pošlete děti ven. Budou mít lepší zrak

Pošlete děti ven, prospějete tak jejich očím. Ukázal to nejnovější výzkum expertů z univerzity v Cambridge. Podle něj s každou hodinou strávenou venku klesá u dětí pravděpodobnost, že budou krátkozraké, o celá dvě procenta.

EVROPSKÝ DEN MELANOMU. Probíhá pravidelně na mnoha místech a má nejrůznější formy. Někde se prevenci věnují v takzvaných melanomových stanech, jinde se lékaři vydávají i do terénu.

Opalujete se rádi? Pak pozor! Hlídejte si kůži

Liberec - Zhoubný melanom. Jedna z nejagresivnějších forem nádorů kůže. Přestože jde v neléčené formě o smrtelné onemocnění, oproti ostatním nádorům má jednu obrovskou výhodu. Je vidět.

Alexandra Buršíková

Dobrý den, Valašsko

Pamatujete si ještě heslo: Poručíme větru, dešti? My, co jsme vyrůstali v sedmdesátých letech, jsme ho slýchávali tak často, že jsme mu uvěřili.

    Téměř třetina Čechů se během letních měsíců cíleně opaluje.

Třetina Čechů se ráda opaluje. Děti by ale na sluníčko neměly

Praha - Téměř třetina Čechů se ráda opaluje, ovšem pouhá třetina z nich se věnuje kontrole mateřských znamének a pih. Přitom rizika spojená s nadměrným sluněním si uvědomují více jak čtyři pětiny populace, kteří se fenoménu letního období, tedy opalování cíleně věnují. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, podle kterého se u více jak čtvrtiny příznivců opalování vyskytují faktory, které v souvislosti s nadměrným sluněním zvyšují riziko karcinomů kůže.

Vyšetření znamének při Dni melanomu v olomoucké fakultní nemocnici

Rakoviny kůže přibývá, lékaři vám zdarma vyšetří znaménka

Olomouc – Desítkám lidí z Olomoucka lékaři každoročně zjistí rakovinu kůže. Těm, kteří si chtějí nechat vyšetřit mateřská znaménka, v pondělí nabízí Fakultní nemocnice Olomouc možnost bezplatné návštěvy kožního specialisty v rámci Evropského dne melanomu. Zároveň upozorní zájemce na rizika vzniku rakoviny kůže a seznámí je se způsoby, jak nebezpečí předcházet.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto

Rakoviny kůže přibývá, na poliklinice vyšetří znaménka

Olomouc – Maligní melanom je nejzhoubnější kožní nádor vycházející z pigmentotvorných buněk. Počty nemocných narůstají. Dobré vyhlídky mají pouze lidé, kteří se dostanou do rukou lékařů včas a melanom jim je odstraněn v počátečním stádiu.

Ilustrační foto

Veterináři objevili na farmářských trzích špatně skladované uzeniny

Praha – Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech odhalila po celém Česku několik přestupků na farmářských tržištích, informoval dnes mluvčí SVS Josef Duben. Šlo především o nedodržení teploty skladování uzenin a sýrů, ale také nesprávné značení potravinářských výrobků. Produkty byly staženy z prodeje a s prodejci úřad zahájil správní řízení.

Ilustrační foto

Rodiče by dle lékařů neměli děti nechat se opalovat

Brno - Rodiče by podle lékařů měli dbát na to, kolik času na slunci stráví jejich děti. V útlém věku přispívá sluneční záření ke vzniku pigmentových znamének, a ty zase v dospělosti mohou být rizikem pro vznik nádorů kůže.

Ilustrační foto

V nemocnici vám zdarma vyšetří znaménka

Prostějov – Jste si jistí, že jsou vaše znaménka v pořádku? Ve středu 9. května je vám lékaři v prostějovské nemocnici v rámci Evropského dne melanomu zdarma vyšetří. Stačí zajít na kožní ambulanci od 8 do 17 hodin.

Vyšetření znaménka

Od pondělí se lidé mohou objednat na vyšetření znaménka

Jihlava – Mateřská znaménka a jiné kožní útvary si budou moci lidé nechat bezplatně vyšetřit příští pondělí 
v kožní ambulanci Nemocnice Jihlava. Zájemci se mohou objednávat od pondělí přímo v kožní ambulanci nebo telefonicky na čísle 567 157 462.  

Ilustrační fotografie.

Jak je v Šebetově aktuálně ukazuje nová meteostanice

Šebetov - Je přes pětadvacet stupňů Celsia, vítr fouká rychlostí tři a půl kilometru za hodinu, neprší a je pětatřicetipro­centní vlhkost. Takové počasí bylo včera dopoledne v Šebetově. Tamní obyvatelé aktuálně sledují detailní údaje díky nové meteostanici, kterou mají přímo v obci. Údaje z ní mohou posloužit i jako důkaz pro pojišťovny při přírodní katastrofě.

Venkovní osvětlení

Praktické osvětlení domu a zahrady

Sedíte pohodlně na zahradě nebo terase, sledujete západ slunce a pak najednou - nastane tma. Kolem není už nic vidět a vám začíná být zima. Malá lampička na stole prostě nemůže stačit.

Známe výherce soutěže o skříň a žaluzie!

Známe výherce soutěže o skříň a žaluzie!

Ústí nad Labem - Vestavěnou skříň a žaluzie získali ti z vás, kteří správně a včas odpověděli na tři soutěžní otázky uveřejněné v severočeské příloze Deníků Můj dům, můj hrad a měli štěstí při losování.

Řez ovocných stromů - ilustrační foto

Řez ovocných stromů

Ovocné stromy jsou nedílnou součástí většiny zahrad. Těšíte se z jejich sklizně, abyste si potom užili zásobu čerstvého ovoce z vlastní zahrádky a pochlubili se s ním v podobě ovocných koláčů, marmelád, kompotů a mnoho dalšího. Abyste se mohli radovat z chutné a hojné úrody, je potřeba se o strom během celého roku starat. Pravidelná péče spočívá v zavlažování, přihnojování a řezu. Pokud se strom neřeže, předčasně stárne a za čas přestane plodit úplně.

Rostislav Rajchl

Vedoucí hvězdárny Rajchl: Období chaosu ještě nějaký ten rok potrvá

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - O přestupnosti, složitostech mayského kalendáře i globálních klimatických změnách o tom všem se v rozhovoru pro Slovácký deník zmínil vedoucí uherskobrodské hvězdárny Rostislav Rajchl (na snímku). Naznačil mimo jiné i to, co si myslí o přepólování země, s nímž řada lidí spojuje vize plné katastrofických scénářů.

Astronom Jan Benáček

Novinka z hvězdárny v Marchanicích? Astronomický kroužek

Vyškov – Nejprve si zblízka prohlédnou typicky plavou barvu koně fjordského, pak se projedou dinovláčkem a vzápětí si prohloubí své astronomické znalosti. Vyškovská hvězdárna už totiž brzy využije svého sousedství s dinoparkem a pro návštěvníky chystá změny spojené s denním provozem. Za několik týdnů ji tak kvůli tomu čeká stavební ruch.