Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

První syntetická ochrana před slunečním zářením byla představena ve Spojených státech amerických teprve na konci dvacátých let 20. století.

Ochrana před sluncem. Věděli jste, že prvních 500 krémů vyrobili Australané?

Ochrana kůže před slunečním zářením v podobě nejrůznějších přípravků s dostatečně vysokým SPF (stupeň ochrany před UVB zářením) je dnes běžnou součástí života. Ale dlouho nebyla, a pokud už se lidé před sluncem chránili, měli k dispozici převážně doma vyráběné produkty s rostlinnými výtažky. Vše naštěstí ve 30. letech minulého století změnili čtyři objevitelé. Všichni byli lékárníci. Co jako ochranu před sluncem nakonec vymysleli?

Spálení pokožky zvyšuje riziko tvorby vrásek, pigmentových skvrn i onemocnění rakovinou kůže.

Předejděte spálení pokožky. S našimi radami získáte krásně opálené tělo

Dovolená klepe na dveře, a pokud se už ani vy nemůžete dočkat, až se po celém roce uvelebíte na pláži a necháte sluneční paprsky, aby si pohrály s barvou vaší kůže, máme pro vás několik tipů. K dokonalému opálení totiž potřebujete znát, jaký opalovací krém vybrat, jak často se mazat, jaký vybrat ochranný faktor, jak dlouho můžete být na slunci, zda k lepšímu opálení dopomůže olivový olej a jakým jídlem podpořit snědou pokožku, aby vám opálení vydrželo co nejdéle.

Obkladová prkna jsou na vnější straně opálená. Jde o starou japonskou techniku Yakisugi, která je efektní a především prodlužuje životnost dřeva.

Domky pro romantiky: Lišky tam dávají dobrou noc, elektřinu vyrábí slunce

Malý rekreační objekt v pošumavském lese představuje jednu z perspektivních ekologicky šetrných podob moderního chataření. Nápaditá stavba, která upoutá pláštěm z dřevěných ohořelých prken, dokonale zapadá do okolní krajiny. Na pár metrech obytné plochy je všechno potřebné pro pohodlný pobyt. O svícení, ohřev vody a provoz ledničky se stará solární energie.

Pohled na Zemi z povrchu Měsíce. Ilustrační snímek

Jak zpomalit globální oteplování? Vědci chtějí kolem Země vytvořit prachový štít

Představte si svět, ve kterém globální oteplování znatelně zpomalilo. Fosilní paliva už se používají minimálně. Většinu věcí vyžadující energii nabíjí dostupné a obnovitelné zdroje. A na Měsíci stojí kanóny, které do vesmíru vystřelují měsíční prach, aby částečně blokoval sluneční záření. Takto si Zemi v budoucnosti představuje skupina amerických astrofyziků, kteří provedli kuriózní studii.

Letní období je pro zrak rizikové

Pozor na letní období, pro zrak je rizikové, varuje lékařka Markéta Brožková

Ať už léto trávíte odpočinkem u vody, nebo doháněním restů v zaměstnání, měli byste věnovat zvýšenou pozornost péči o svůj zrak. Letní měsíce jsou totiž spojené s vyšším rizikem poškození, a to nejen kvůli zvýšené intenzitě slunečního UV záření. „Poškodit je může i dlouhodobý pobyt v klimatizované místnosti,“ varuje lékařka Markéta Brožková z oční kliniky Lexum.

Spreje na opalování jsou mnohem komfortnější než krémy.

Lidé dělají stále stejné chyby, hrozí jim i nádory, varuje dermatoveneroložka

Stále více slunečných dnů láká k opalování. Řada lidí ovšem slunce podceňuje a často se spálí. Kůže sice má řadu mechanismů, díky kterým se dokáže z opakovaného spálení dostat, jednoho dne však mohou být její kapacity vyčerpány, varuje dermatoveneroložka Helena Michalíková z Canadian Medical. Co nejlépe pomůže při spálení? A opravdu stačí pár minut na slunci a do těla se dostane potřebná dávka vitaminu D?

eucerin

Eucerin

Slunce, dobrý sluha, ale zlý pán. Jak se před ním chránit a jaké produkty používat?

Solární komín na střeše výzkumného centra v Buštěhradu.

Vědci z Buštěhradu vyvinuli solární komín. Pročistí vzduch v domě

Vědci v Buštěhradu přišli s dalším zajímavým experimentem. V laboratořích Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického vyvinuli solární komín, který využívá akumulované teplo ze slunečního záření pro přirozené větrání budov. Zařízení, která se nachází na střeše buštěhradských laboratoří, už je v plném provozu. Autory vynálezu jsou Petra Tvrdá a Ondřej Nehasil.

Manželský pár na prázdné pláži Santa Monica v Los Angeles 29. března 2020

Nejlépe se mu daří v interiéru. Koronavirus oslabuje teplo a vlhko, tvrdí vědci

Koronavirus podle poznatků odborníků americké vlády rychleji oslabuje, když je vystaven slunečnímu záření, teplu a vlhkosti. Nejlépe naopak přežívá v interiéru a v suchu. Na tiskovém brífinku Bílého domu to uvedl William Bryan, který stojí v čele oddělení pro vědu a technologie amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Poznatek podle agentury Reuters může signalizovat, že se nakažlivost viru v letních měsících sníží.   

Nezničitelný zahradní nábytek? Vsaďte na umělý ratan

Milujete život na venku a od jara přesouváte většinu svých aktivit na zahradu nebo na terasu? Čas strávený venku vám zpříjemní zahradní nábytek, který je lehký, skladný a především odolá vlivům deště a slunečního záření, takže ho nemusíte za deště uklízet a vydrží vám krásný spoustu let. Přesně takové vlastnosti má umělý ratan, momentálně nejoblíbenější materiál pro výrobu zahradního nábytku.

Prototyp zařízení, které pomocí solární energie vyrobilo vodík z vody Sanfranciského zálivu.

Recept na výrobu ekologického paliva. Stačí sluneční energie a mořská voda

Jednou z nejnadějnějších alternativ k současným fosilním palivům je vodík. Při jeho spalování nevzniká oxid uhličitý, ale voda. Jeho většímu rozšíření však až dosud bránila složitá výroba. Ta vyžadovala vysoce čistou vodu na její rozklad pomocí elektrolýzy. Vědci z amerického Stanfordu však nyní přišli s metodou, při které vystačí obyčejná mořská voda.

Růži živou, nebo umělou? Kompromisem je květina stabilizovaná

Řezané květiny ve váze jsou nádherné, ale vydrží pěkné jen několik dní. Ke květinovým dekoracím z umělé hmoty má zase řada lidí výhrady kvůli ekologii i estetice. Existuje však ještě třetí, méně známá možnost, a tou jsou květiny stabilizované.

Před žďárskou poliklinikou byla k vidění řada zajímavých exponátů. Pomocí solární paraboly se dělal popcorn, světelná energie byla využita i při výrobě cukrové vaty. Zájemci mohli vyzkoušet také pokusy s magnety nebo si prohlédnout roadster Kaipan.

Pomocí solární energie vyráběli studenti popcorn i cukrovou vatu

Žďár nad Sázavou – Popcorn i cukrovou vatu, k jejíž výrobě posloužila solární energie, mohli okusit návštěvníci sedmého solárního dne. Ten se pod taktovkou Vyšší odborné a střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou uskutečnil ve středu dopoledne. Akce přilákala velké množství lidí, možnost okusit lahůdky připravené díky sluneční energii uvítaly mimo jiné i děti ze žďárských mateřských škol.

Stan proti melanomu

Počet zhoubných melanomů roste. Chraňte se před sluncem, varují odborníci

Téměř 160 diagnostikovaných zhoubných nádorů při necelých 4200 vyšetřených. Taková je bilance letošního Stanu proti melanomu, na kterém se lékárny Dr.Max podílely jako generální partner. To je vyšší záchyt než v uplynulých letech, což dokazuje, že obyvatelé Česka nebezpečí slunečního záření stále podceňují. Před nastupující letní sezónou tak přichází jasné varování.

Plastová okna Schüco LivIng pro pasivní dům

Bílá je dobrá, ale plastová okna už dnes na sebe berou desítky barevných odstínů, mohou vypadat jako dřevěná či hliníková zásluhou fólií a krycích lišt a profily Schüco LivIng dokonce mohou díky technologii AutomotiveFinish získat metalický povrch jako vaše auto zaparkované u domu.

arnica montana aneb prha arnika

Arnica montana – nenápadná květina se vzácnými účinky

Málokterá bylina má v lékárničce tak všestranné využití, jako právě arnica montana, známá také jako prha arnika. Mnohé vypovídají už jen názvy, které této nenápadné žluté květině přisoudila lidová tvořivost: bylina pádů (arnika se tradičně používala při léčbě následků úrazů), vogézský tabák (pro tento účel se využívaly listy byliny) nebo bylina kazatelů (při nadměrném přetěžování hlasu ulevuje od chrapotu).

Ilustrační foto

Dětem chybí vitamín D. Nejhorší situace je v zimě a na jaře

Českým dětem podle studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) chybí vitamin D, který se tvoří na kůži ze slunečního záření. Jen třetina dětí má dostatek celoročně, nejhorší je situace v zimě a na jaře. SZÚ zkoumal před dvěma lety krev více než 400 dětí, letos plánuje i měření u dospělých.

Okenice zažívají comeback: dům zdobí i chrání

Dřevěné okenice bývaly výsadou starých roubenek a chalup, dneska je ale čím dál více vídáme i na novostavbách. Jejich návrat na architektonickou scénu není nelogický: vypadají elegantně a mohou zastávat hned několik funkcí.

Monolit Uluru v Austrálii.

Turisté se na Uluru už nepodívají, Austrálie ikonickou skálu zavře

/VIDEO/ Domorodci slaví, turisté mají utrum. Uluru je společně s budovou Opery symbolem Austrálie. Od října 2019 však bude vrchol nejobjemnějšího monolitu na světě pro návštěvníky nepřístupný. A to napořád. Představenstvo Národního parku Uluru-Kata Tjuta totiž po letech vyslyšelo přání tamních domorodců a jednohlasně odsouhlasilo uzavření lezecké stezky.

Na co je třeba myslet při koupi pozemku

Cesta za vysněným bydlením bývá zdlouhavá. Náročnou částí je už jenom výběr pozemku, na kterém chcete stavět. Víte, co všechno byste si přitom měli ověřit?

Vytoužený stín se screenovou roletou

Chcete mít v bytě neustále příjemnou teplotu, ale počasí vám to neumožňuje? Přemýšlíte nad instalací žaluzií či závěsů, ale zároveň nechcete mít neustále „zabedněno“? Vyzkoušejte screenové rolety!

Ilustrační foto.

Energie ze Slunce prý příští rok předčí tu atomovou

Solární energie sice doposud produkovala méně elektřiny než ta atomová, v blízké době by se to ale mohlo změnit. Podle předpovědi odborníků můžeme v následujících měsících očekávat, že výkonnost solárních panelů předčí výkonnost atomové energie. Zprávu přinesl web independent.co.uk.

Osm umělců z České republiky i ze Slovenska tvoří v letošním roce na výtvarném sympoziu „dílna“ 2017 na mikulovském zámku. Konečné výsledky své práce brzy předvedou zájemcům. Už finišují.

Mikulovský zámek se stal domovem umělců. Výsledky v sobotu představí lidem

Mikulov /FOTOGALERIE/ – V jedné z místností na mikulovském zámku zní hudba a Kateřina Vincourová ve čtvrtek odpoledne pracuje na svém díle na výtvarném sympoziu „dílna“ 2017. „Hudba je pro mě důležitá. Líbí se mi například Chilly Gonzales, dotýká se klasiky, improvizuje a je vtipný,“ přiznává Vincourová. Ta je jednou z osmi umělců, kteří už čtvrtý týden ve městě pod Pálavou tvoří, zároveň je také kurátorkou letošního ročníku.

Solární kolektory: které zvolit pro váš dům?

O využití solární energie často přemýšlíme v horkém letním období, kdy nám slunce ukazuje svoji sílu v největší intenzitě. Díky slunečním paprskům si můžeme vyrobit vlastní elektřinu nebo jen ohřát vodu do vany. Věděli jste, že jde o dva zcela odlišné systémy?

Ilustrační foto.

Rekordní vedra mají vliv i na interiéry. Přehřívá se až polovina domů a bytů

Teplotní extrémy posledních dní překonávají historická maxima. Vysoké venkovní teploty a agresivní sluneční záření mají vliv i na teploty v interiérech, které se v důsledku toho přehřívají. Podle průzkumu Sdružení EPS ČR trpí v posledních letech přehříváním domu bezmála polovina obyvatel rodinných domů a bytů v České republice.

Ilustrační foto

Vedro nejvíce vadí seniorům a nemocným

Příbram - Tropické teploty dorazily i k nám a především starší lidé se snaží vyhnout zdravotním problémům, které se pojí s úmorným horkem. Že je vedro velkou zátěží pro organismus, vědí nejenom záchranáři.