Kreativ

ŠTÍTEK: sluneční energie

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli nad ránem místního času (dnes po 20:00 SELČ) vyrazil na nejdelší etapu svého letu kolem světa.

Letoun na solární pohon vyrazil k nejdelší etapě letu kolem světa

Nanking (Čína) – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli nad ránem místního času (dnes po 20:00 SELČ) vyrazil na nejdelší etapu svého letu kolem světa. Několikrát odložená cesta z Nankingu na východě Číny na Havajské ostrovy by měla podle pilota Andrého Borschberga trvat až šest dní.

Primář kožního oddělení Jiří Horaždovský radí užívat si letních radovánek s rozumem.

Slunce může mít na svědomí celou řadu kožních nemocí

Také se rádi necháte za slunečných letních dnů zlákat k vodě? Máte pocit, že relaxací na pláži nebo aktivitami v přírodě jedině prospějete vlastnímu zdraví? Dost možná si ale zároveň škodíte a riskujete nepříjemné problémy. O rizicích, která přinášejí letní radovánky, jsme hovořili s primářem kožního oddělení budějovické nemocnice Jiřím Horažďovským.

Primář kožního oddělení Jiří Horaždovský radí užívat si letních radovánek s rozumem.

Slunce může mít na svědomí celou řadu kožních nemocí

České Budějovice - Také se rádi necháte za slunečných letních dnů zlákat k vodě? Máte pocit, že relaxací na pláži nebo aktivitami v přírodě jedině prospějete vlastnímu zdraví? Dost možná si ale zároveň škodíte a riskujete nepříjemné problémy. O rizicích, která přinášejí letní radovánky, jsme hovořili s primářem kožního oddělení budějovické nemocnice Jiřím Horažďovským.

Ilustrační foto

Bezplatné vyšetření v Břeclavi táhlo, se znaménky přišlo 121 lidí

Břeclav – Celkem 121 zájemců zamířilo v úvodu tohoto týdne do kožní ambulance v břeclavské nemocnici. Využili bezplatného vyšetření kůže
a mateřských znamének při příležitosti Evropského dne melanomu. Osm nálezů bylo podle vyjádření mluvčí nemocnice Radomíry Schweitzerové pozitivních.

Ilustrační foto.

Barvou roku pro terasy je čokoládově hnědá

Bnenešovsko - Dřevo, kámen, dlažba nebo dřevoplast? Terasa je místem k odpočinku, setkávání s přáteli nebo pořádání rodinných oslav. Proto je důležité vybrat, z jakého materiálu ji postavit. Ve hře jsou taková kritéria, jako je náročnost údržby, životnost, bezpečnost a kromě toho chceme, aby terasa skvěle vypadala.

Ilustrační foto

Nejen u moře, ale i ve městě je potřeba myslet na ochranu kůže před sluncem

Praha – Na ochranu kůže před sluncem by lidé měli myslet nejen u moře a na horách, ale i při běžném pohybu městem. I tam se totiž mohou spálit, řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger. Pokožka si spálení „pamatuje", roste riziko melanomu. V ČR za posledních 40 let stoupl počet melanomů sedmkrát, letos diagnózu vyslechne 2525 Češek a Čechů.

Nové stavbě slavkovského Liko-su mají pomoct přírodní zdroje.

Unikátní hala v areálu slavkovského Liko-su vyroste za 27 dní

Slavkov u Brna – Jedinečný průmyslový objekt má za necelý měsíc vzniknout v areálu stavební firmy Liko-s ze Slavkova u Brna. Vedení společnosti se rozhodlo investovat do projektu, jehož výsledkem má být budova s nulovými energetickými nároky na teplo. Vše má být zajištěné přírodními zdroji: v zimě bude objekt zateplovat sluneční záření, v létě zase klimatizovat chlad z podzemí.

Lenka Gécová

Hladká pleť pomocí laserové depilace

Svoboda nad Úpou /Rady odborníka/ - V dnešní době je již téměř samozřejmostí dokonale hladká pleť bez chloupků. Způsobů, jak je odstranit, se nabízí mnoho. Nejlepších výsledků zcela jistě dosáhneme laserovou terapií. Na nejčastější dotazy odpovídala diplomovaná fyzioterapeutka Lenka Gécová ze Svobody nad Úpou.

Pozorování zatmění slunce si v pátek 20. března 2015 na vsetínské hvězdárně nenechaly ujít více než dvě stovky lidí.

OBRAZEM: Zatmění slunce na vsetínské hvězdárně

Vsetín /FOTO, VIDEO/ – Částečné zatmění Slunce přilákalo v pátek 20. března na dvě stě Vsetíňanů do areálu hvězdárny. Pracovníci vsetínské observatoře připravili pro zájemce doprovodný program.

Kvalitní dveře by také měly ochránit dům před zvuky zvenčí a výkyvy počasí. A také vydržet dlouho beze změn.

Kvalitní dveře pro váš dům

Každý si je představuje trochu jinak. Někdo chce, aby ladily s okny, jiný aby zabezpečily jeho majetek. Kvalitní dveře by také měly ochránit dům před zvuky zvenčí a výkyvy počasí. A také vydržet dlouho beze změn.

Kolektory na ohřev vody.

Vodu v bazénu na městském koupališti kolektory ohřívat nebudou

Vlašim - Původní záměr radnice ve Vlašimi na Benešovsku ohřívat vodu v bazénu na městském koupališti prostřednictvím slunečních kolektorů instalovaných na střeše nevyšel. Vedení města si od toho slibovalo úsporu energií a na projekt za zhruba milion korun žádalo o dotaci prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

Kolektory na ohřev vody.

Vodu ve vlašimském bazénu kolektory ohřívat nebudou

Vlašim – Původní záměr vlašimské radnice ohřívat vodu v bazénu na městském koupališti prostřednictvím slunečních kolektorů instalovaných na střeše nevyšel. Vedení města si od toho slibovalo úsporu energií a na projekt za zhruba milion korun žádalo o dotaci prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. O tom, že projekt byl zastaven a žádost stažena, informovalo vedení města zastupitele na březnovém veřejném zasedání.

Sněženky už vykvetly například u jednoho z domků v Hostěradicích.

Vykvetli první poslové jara. Když se schovají do hustého porostu, přežijí i mráz

S velkým předstihem dává současné počasí přírodě znát, že jaro se nezadržitelně blíží. A příroda sama na to reaguje. V lesích, na loukách i na zahrádkách jsou již několik dní vidět první rozkvetlé květiny. Za symbol přicházejícího jara jsou tradičně považovány sněženky, které jsou již vidět v nejedné zahrádce.

Sněženky už vykvetly například u jednoho z domků v Hostěradicích.

Vykvetli první poslové jara. Když se schovají do hustého porostu, přežijí i mráz

Znojemsko – S velkým předstihem dává současné počasí přírodě znát, že jaro se nezadržitelně blíží. A příroda sama na to reaguje. V lesích, na loukách i na zahrádkách jsou již několik dní vidět první rozkvetlé květiny. Za symbol přicházejícího jara jsou tradičně považovány sněženky, které jsou již vidět v nejedné zahrádce.

Vlašimské koupaliště Na lukách.

Na městských sportovištích by mělo vodu ohřívat Slunce

Vlašim – Ohřívat vodu na atletickém stadionu a městském koupališti pro potřeby návštěvníků sportovišť, sportovců i pracovníků městských zařízení by už v letošním roce mohly sluneční kolektory. Úspornou sluneční energii chce využít vlašimská radnice, která proto vypsala výběrové řízení na dodavatele, který by zakázku městu dodal za co nejpřijatelnějších cenových podmínek.

Jak vybrat pleťový krém

Jak vybrat pleťový krém

Abyste měly pleť dokonale hydratovanou a dosáhly jste mladistvé pleti v každém věku, používejte kvalitní pleťové krémy. Podle čeho si vybrat ten nejlepší z nejlepších? Především podle svých potřeb, které jsou u každého člověka značně individuální.

Internista příbramské nemocnice MUDr. Josef Šírek.

Jak získat „déčko“, když není dost slunce? Z vajec, másla, ryb

Méně slunečního svitu způsobuje u lidí nejen pocity únavy a smutku, ale také nedostatek vitaminu „D". Dá se kromě přirozené dávky při pobytu na slunci získat jiným způsobem? Pomáhá třeba solárium? Na tyto a další dotazy v rozhovoru odpovídá Josef Šírek, lékař interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Sondě Philae došly baterie, ale všechny získané údaje stihla poslat

Darmstadt – Evropský robotický modul Philae, nacházející se na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko, se v noci na dnešek SEČ kvůli nedostatku energie odmlčel a spojení se s ním dnes ráno nepodařilo opět navázat. Nicméně před „umlknutím" stačil na Zem poslat všechny získané údaje, včetně dat z vrtů. Informovali o tom představitelé Evropské kosmické agentury (ESA), která aparát vyslala.

Internista příbramské nemocnice MUDr. Josef Šírek.

Jak získat „déčko“, když není dost slunce? Z vajec, másla, ryb

Příbram /ROZHOVOR/ – Méně slunečního svitu způsobuje u lidí nejen pocity únavy a smutku, ale také nedostatek vitaminu „D". Dá se kromě přirozené dávky při pobytu na slunci získat jiným způsobem? Pomáhá třeba solárium? Na tyto a další dotazy v rozhovoru odpovídá Josef Šírek, lékař interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Ilustrační foto

Solární panely na škole snad ušetří

Napajedla - Je to už několik měsíců zpátky, co dělníci na 2. základní školu v Napajedlech nainstalovali zhruba sto dvacet solárních panelů, a to zčásti na střechu nad tělocvičnou a zčásti nad šatnami. Výsledek? Ten ředitel školy Miroslav Veselý tuší předběžně dobrý: roční finanční úspora za energii může činit celkem zhruba sto šedesát tisíc korun, což byl také předpoklad.

Ilustrační foto

Dovolenou v exotických zemích je nutno přizpůsobit možnostem dětí

Cestování do exotických zemí může být pro malé děti zátěží. Rodiče by měli počítat s tím, že obtížněji snášejí vysoké teploty, vyšší vlhkost vzduchu a intenzivní sluneční záření. Nemoci jako malárie, dengue, japonská encefalitida a další infekce představují pro nezralý imunitní systém závažné až smrtelné riziko, řekl prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny docent Rastislav Maďar.

Fotovoltaika zažívá ve světě obrovský boom

Fotovoltaika zažívá ve světě obrovský boom

Trutnov - Slovo fotovoltaika je v současné době stále trendovou záležitostí. Jedná se o přeměnu slunečního záření na elektrický proud. Poprvé se o tomto principu píše již v třicátých letech devatenáctého století.

Fotovoltaika zažívá ve světě obrovský boom

Fotovoltaika zažívá ve světě obrovský boom

Trutnov - Slovo fotovoltaika je v současné době stále trendovou záležitostí. Jedná se o přeměnu slunečního záření na elektrický proud. Poprvé se o tomto principu píše již v třicátých letech devatenáctého století.

Ilustrační foto

Slunce je pro nás veliká záhada

Úpice - Zdejší hvězdárna je odborným pracovištěm, dosahujícím v několika oblastech své činnosti špičkové úrovně, některá pozorování jsou dokonce unikátní. Kromě záležitostí čistě vědeckých se hvězdárna orientuje také na astronomickou osvětu směřovanou k laické veřejnosti.

Ilustrační foto

V slunečných dnech roste riziko spálení, a tedy rozvoje melanomu

Ve slunečných dnech roste riziko spálení, a tedy rozvoje zhoubného kožního melanomu. I proto radí přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger lidem používat ochranné krémy. Sluneční záření je kvůli ztenčení ozonové vrstvy agresivnější, za 30 let stouply počty onemocnění 3,6krát, z 565 v roce 1980 na 2044 v roce 2011. Ochrana kůže se podle profesora vyplatí nejen na dovolené u moře, ale i při běžném pohybu městem.

Ilustrační foto

Před dovolenou by kardiaci měli svůj stav probrat s lékařem

Před odjezdem na dovolenou by lidé s nemocným srdcem či vysokým tlakem měli probrat svůj aktuální zdravotní stav s lékařem. Doporučí jim, která z plánovaných aktivit je pro ně vhodná a čemu by se měli vyhnout, řekl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil. Pacienti by si podle něj také měli dát napsat léky na celou dobu pobytu a zjistit si, zda slunce nemění účinky jejich léků. Na dovolené by se měli vyvarovat těžké fyzické námahy a měli by dodržovat pitný režim.

Ilustrační foto

Před dovolenou by kardiaci měli svůj stav probrat s lékařem

Praha – Před odjezdem na dovolenou by lidé s nemocným srdcem či vysokým tlakem měli probrat svůj aktuální zdravotní stav s lékařem. Doporučí jim, která z plánovaných aktivit je pro ně vhodná a čemu by se měli vyhnout, řekl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil. Pacienti by si podle něj také měli dát napsat léky na celou dobu pobytu a zjistit si, zda slunce nemění účinky jejich léků. Na dovolené by se měli vyvarovat těžké fyzické námahy a měli by dodržovat pitný režim.

KRÁLOVSKÁ HRA. Základ ke vzniku Czech Open daly šachy. Jeho ředitel Jan Mazuch se může potutelně usmívat.

Z plánovaného 'víkenďáčku' se zrodil mamutí festival

Pardubice - Zelené bráně tak trochu bledne fasáda… Ne, nebojte, nezavinilo to žádné sluneční záření ani jiné přírodní vlivy. Bledne závistí, neboť tři týdny v červenci nebude dominantou Pardubic. V tomto ohledu ji pokaždé střídá Mezinárodní festival šachu a her s názvem Czech Open. V letošním roce již po pětadvacáté.

Ilustrační foto

Třetina opalovacích přípravků pro děti není dostatečně voděodolná

Opalovací přípravky pro děti ve třetině případů nesplnily uváděnou voděodolnost. Ukázaly to laboratorní zkoušky spotřebitelského časopisu dTest, který nechal otestovat 16 opalovacích přípravků s vysokou a velmi vysokou ochranou. Některé výrobky obsahovaly potenciálně rizikové látky. Mezi nekvalitními výrobky byly drahé přípravky prodávané v lékárnách.

Ilustrační foto

Lékárna nabídne lidem vyšetření znamének zdarma

Kroměříž – V rámci Dnů slunce se rozhodli v lékárně, která sídlí v kroměřížském supermarketu Tesco, uspořádat akci zaměřenou boji proti melanomu a upozornit tak na rizika onemocnění, které spočívá v nádoru pigmentových buněk.

Ilustrační foto.

Osmidráha jičínského areálu: Luxus vždy něco stojí

Jičín – Moderní vymoženost nemusí být trvanlivá. S touto hořkou skutečností se nyní potýká vedení Jičína a sportovci. Osmidráha v areálu, která je opatřena umělým polyuretanovým povrchem, nutně potřebuje ošetření.