Kreativ

ŠTÍTEK: soud

Jaroslav Brandejs.

Tajemník nepochybil. Soud žalobu zamítl

Po půl roce je jasno. Tajemník lanškrounského městského úřadu Jaroslav Brandejs, kterého opozice zažalovala pro zneužití pravomoci úřední osoby, nijak nepochybil. Předseda orlickoústeckého Okresního soudu Richard Ander trestní stíhání smetl ze stolu.

Anna Kroft.

Za polití kyselinou dostala žena šest let

Moldavanku Annu Kroft, která loni v březnu v plzeňském nočním podniku zaútočila na tři lidi kyselinou sírovou, odsoudil ve čtvrtek Krajský soud v Plzni k šesti letům za mřížemi.

Soud, právo, zákon, justice - ilustrační foto

Novodobí otrokáři. V Británii poslali do vězení dvojici Čechů

Britský soud poslal ve středu do vězení dva Čechy, které shledal vinnými z obchodování s lidmi a moderního otrokářství. Informoval o tom server Kent Online. Staršího z vůdců zločinecké skupiny, jejíž oběti pocházely z Česka a ze Slovenska, poslal soud do vězení na osm a půl, mladšího na čtyři a půl roku.

Žena si fotí 29. července 2019 pilíř Karlova mostu v Praze, ze kterého v noci na 28. července 2019 někdo odstranil graffiti.

Muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu, se přihlásil. Nic nepoškodil

Při neschváleném odstranění sprejerského nápisu z Karlova mostu v Praze nebylo podle laboratorních výsledků poškozeno zdivo, sdělila dnes mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Situaci TSK dále řeší s policií, které se přihlásil muž, jenž v neděli ráno graffiti z pilíře mostu odstranil. Podle zjištění restaurátora však nápis nebyl odstraněn dokonale a na kamenech zůstaly zbytky barvy. Lišková proto už v pondělí uvedla, že se pilíř bude muset dočistit. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhne, aby Černý dostal za práci zaplaceno.

Nejvyšší soud. Ilustrační foto.

Soudy uvěřily primátorovi, který mluvil o podplácení

Zastání u Nejvyššího soudu nenašel třiasedmdesátiletý někdejší poradce teplárenské společnosti Veolia Jiří L., který se podle dřívějšího pravomocného verdiktu pokusil v roce 2015 uplatit ostravského primátora Tomáše Macuru.

Pavel Chlubna u krajského soudu v Pardubicích dostal za pobodání seniora 15 let.

Za pobodání seniora dostal mladík 15 let

Patnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou a náhradu škody v celkové výši 816 tisíc korun. Takový ortel si dnes u krajského soudu v Pardubicích vyslechl třiadvacetiletý Pavel Chlubna.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto

Soud vynesl tresty za krádeže identity a podvody

Čtyři nepodmíněné a čtyři podmíněné tresty uložil ve středu Krajský soud v Ostravě osmi mužům z Ostravska, kteří mají na svědomí rozsáhlé úvěrové podvody. Při nich využívali kradené identity skutečných lidí. Různou měrou se podíleli na 189 zločinech. Získali šest a půl milionu korun, dalších tři a půl milionu korun se pokusili neúspěšně vylákat.

Elektronická cigareta. Ilustrační foto

Soud potvrdil pokutu 700 tisíc za náplně do elektronických cigaret

Havlíčkův Brod – Městský soud v Praze zamítl žalobu proti sedmi set tisícové pokutě za porušení chemického zákona, kterou Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložila společnosti Olpran dovážející náplně do elektronických cigaret.

Jihoafričanka Caster Semenyaová

Soud obnovil "testosteronové" pravidlo. Semenyaová přijde o MS

Švýcarský soud obnovil platnost pravidla mezinárodní federace IAAF, podle něhož nesmějí atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu závodit na středních tratích bez hormonální léčby. Dvojnásobná olympijská vítězka Caster Semenyaová, jež je nejznámější ženou, které se pravidlo týká, se léčbě podrobit odmítá. Nebude tak moci v září na mistrovství světa v Dauhá obhajovat titul v běhu na 800 metrů.

Krajský soud v Českých Budějovicích,soud s vrahy

Kdo zavraždil manžele na Písecku? Dvě hyeny nebo slovenští vyděrači?

České Budějovice – Případ ubodání manželů Gemrotových loni v lednu na Písecku v osadě Pazderny u Dobešic dospěl v úterý 30.7. u krajského soudu v Českých Budějovicích ke svému závěru. Senát vedený soudkyní Olgou Smrčkovou ukončil dokazování a odpoledne došlo na závěrečné řeči žaloby i obhajoby.

Krajský soud v Českých Budějovicích,soud s vrahy

Soud v případu vraždy manželů na Písecku dospěl k závěru

České Budějovice – Případ ubodání manželů Gemrotových loni v lednu na Písecku v osadě Pazderny u Dobešic dospěl v úterý u krajského soudu v Českých Budějovicích ke svému závěru. Soudní senát vedený soudkyní Olgou Smrčkovou ukončil dokazování a v úterý odpoledne dojde na závěrečné řeči. Rozsudek se dá očekávat ve středu či ve čtvrtek.

Ilustrační foto

Pobodal v Trnávce muže, teď jej obvinili z pokusu o vraždu

Ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu obvinili krajští kriminalisté třiadvacetiletého mladíka, který zaútočil s nožem v ruce na devětatřicetiletého muže a způsobil mu velmi vážná zranění. K brutálnímu napadení došlo minulou středu 24. července dopoledne v Trnávce u Lipníku nad Bečvou. Soud poslal obviněného do vazby.

Ilustrační foto

Pobodal v Trnávce muže, teď jej obvinili z pokusu o vraždu

Ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu obvinili krajští kriminalisté třiadvacetiletého mladíka, který zaútočil s nožem v ruce na devětatřicetiletého muže a způsobil mu velmi vážná zranění. K brutálnímu napadení došlo minulou středu 24. července dopoledne v Trnávce u Lipníku nad Bečvou. Soud poslal obviněného do vazby.

Igor Ševcov u soudu. Ilustrační snímek

Student Ševcov neuspěl. Po Česku požadoval 1,4 milionu, žalobu podal pozdě

Ruský student a anarchista Igor Ševcov neuspěl s žalobou, aby ho Česko odškodnilo za trestní stíhání. Čelil obžalobě ze žhářského útoku na dům tehdejšího ministra zahraničí Martina Stropnického, stíhán byl také za pomoc při posprejování vězeňské zdi. Nakonec byl veškerých obvinění zproštěn. Jako odškodné žádal celkem 1,4 milionu korun, ale Obvodní soud pro Prahu 2 v pondělí nárok zamítl kvůli promlčení. Napsal to dnes server Aktuálně.cz. Verdikt není pravomocný, Ševcov se může odvolat.

Zateplení fasády Okresního soudu v Teplicích.

FOTO: Budova teplického soudu prochází rekonstrukcí. Dostává i novou fasádu

Budova okresního soudu v Teplicích prochází rekonstrukcí. Dělníci vyměňují okna a rozsáhlý objekt zateplují. „Průčelí budovy nebude zatepleno z důvodu složitosti členění a umístěnému sousoší. Součástí stavby je také výměna plynových kotlů za ekologičtější kondenzační,“ řekl ředitel správy okresního soudu v Teplicích Jiří Balabán.

V noci na 28. července 2019 někdo odstranil graffiti z Karlova mostu.

Očištění Karlova mostu bylo neodborné. Se sprejery nakonec bude soud

Neobjasněné očištění pilíře Karlova mostu od sprejerského nápisu v noci na neděli bylo provedeno neodborně. Podle magistrátní Technické správy komunikací (TSK) na zdi zůstaly zbytky zateklé barvy. Do spár mohlo zatéct také ředidlo. Restaurátor proto v pondělí odebral vzorky kamene. Laboratoř má zjistit, jaký prostředek byl k očištění použit. U Karlova mostu se kvůli odstraněnému graffiti ráno sešli zástupci magistrátních památkářů, Národního památkového ústavu a TSK. Záhadné zmizení prověřuje rovněž policie.

Mýtný systém (ilustrační snímek)

Kapsch podal další žalobu na antimonopolní úřad. Kvůli nečinnosti

Společnost Kapsch podala další žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), tentokrát pro jeho nečinnost. Podle firmy úřad ignoruje soudní rozhodnutí, které mu přikazovalo znovu prozkoumat námitky rakouského podniku proti podmínkám mýtného tendru. ČTK o tom informoval mluvčí Kapsche David Šimoník. Úřad už minulý týden ve svém prohlášení jakékoliv nerespektování soudu odmítl s tím, že se při svém postupu řídí zákonem.

Ilustrační foto.

Křivě vypovídali u soudu

Cheb - Obvinění z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku mají na krku pětadvacetiletá žena a o osm let starší muž.

Ilustrační fotografie.

Neplatí na dceru, půjde před soud

Vimperk - Devětadvacetiletý muž od ledna do června letošního roku neplnil vyživovací povinnost na svou nezletilou dceru, ačkoliv jí tuto povinnost rozsudkem stanovil okresní soud.

Maďarští policisté dohlíží na migranty čekající na vlak do Srbska.

Komise posílá k soudu Maďarsko. Kvůli kriminalizaci pomoci běžencům

Evropská komise poslala Maďarsko k unijnímu soudu kvůli zákonu, který kriminalizuje aktivity na pomoc žadatelům o azyl a který omezuje právo žádat o azyl. Komise v dnes vydaném tiskovém prohlášení rovněž oznámila, že dopisem formálně upozornila maďarskou vládu na své výhrady vůči tomu, že úřady neposkytují stravu osobám čekajícím na vyhoštění v tranzitních zónách na hranicích se Srbskem.

Ilustrační snímek. Pouta

Pil, řídil, zabil. Soud v České Lípě ho posílá do vězení na třicet měsíců

Pocit pána světa ovlivněný vypitým alkoholem se v listopadu loňského roku rázem změnil v neštěstí. Zánovní auto Audi Quattro 4 tehdy při nesmyslné projížďce řídil 24tiletý Jiří S. z Nymburska. Na silnici I/9 v katastru obce Jestřebí na Českolipsku vjel v rychlosti 114 km/h do protisměru, kde se srazil s protijedoucím vozem. Jeho řidiče vážně zranil a ve svém audi zabil stejně starého kamaráda Václava P., který podlehl devastujícím zraněním.

Zpevněné svahy u vodní přehrady Klíčava v Lánské oboře

Policie uzavřela korupční kauzu na Lesní správě v Lánech

Vyšetřování údajné korupční kauzy na Lesní správě v Lánech je u konce. Policie případ uzavřela. Jeho podstatou byl projekt za 300 milionů korun. Týkal se zabezpečení a zpevnění svahů vodní nádrže Klíčava. Podezřelí měli údajně využít výhod při sjednání veřejné zakázky. Státní zástupce nyní rozhodne, zda se případ dostane až před soud. V případě prokázání viny hrozí osobám zapletených do případu i desetileté vězení.

Zpevněné svahy u vodní přehrady Klíčava v Lánské oboře

Policie uzavřela korupční kauzu na Lesní správě v Lánech

Vyšetřování údajné korupční kauzy na Lesní správě v Lánech je u konce. Policie případ uzavřela. Jeho podstatou byl projekt za 300 milionů korun. Týkal se zabezpečení a zpevnění svahů vodní nádrže Klíčava. Podezřelí měli údajně využít výhod při sjednání veřejné zakázky. Státní zástupce nyní rozhodne, zda se případ dostane až před soud. V případě prokázání viny hrozí osobám zapletených do případu i desetileté vězení.

Zpevněné svahy u vodní přehrady Klíčava v Lánské oboře

Policie uzavřela korupční kauzu na Lesní správě v Lánech

Vyšetřování údajné korupční kauzy na Lesní správě v Lánech je u konce. Policie případ uzavřela. Jeho podstatou byl projekt za 300 milionů korun. Týkal se zabezpečení a zpevnění svahů vodní nádrže Klíčava. Podezřelí měli údajně využít výhod při sjednání veřejné zakázky. Státní zástupce nyní rozhodne, zda se případ dostane až před soud. V případě prokázání viny hrozí osobám zapletených do případu i desetileté vězení.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační snímek.

Skončí třeboňské odpady u soudu?

Třeboň – Zastupitelé v Třeboni letos schválili vyhlášku, která osvobozuje obyvatele města od poplatku za odpad. Pětistovku ročně ale zaplatí majitelé nemovitostí, kteří tu nemají trvalé bydliště a domy nebo byty jen pronajímají. Ministerstvo vnitra si myslí, že je to diskriminační.

Ilustrační snímek

Soud zrušil trest za ubodání otce

Devětadvacetiletého muže, kterého letos v květnu poslal pardubický krajský soud za ubodání svého dvaapadesátiletého otce na osm let do vězení, zprostil odvolací pražský vrchní soud viny. Podle něj šlo o nutnou obranu.

Americký prezident Donald Trump

Trumpova administrativa usnadnila zrychlenou deportaci migrantů

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazně usnadnila zrychlenou deportaci, čímž obejde imigrační soudy. Podle nových pravidel, která začnou platit ještě dnes, může být okamžitě vyhoštěn každý přistěhovalec bez dokladů, který v zemi pobývá méně než dva roky, oznámiloamerické ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Obžalovaný Vojtěch Blatný.

Chtěli zapálit dům i s exekutory uvnitř: líčení odročili kvůli nehodě obhájce

Brno - Pustili plyn a vyhrožovali, že jej zapálí výstřely z pistole. Toho se podle státní zástupkyně dopustili Vojtěch Blatný a jeho žena Hana poté, co do jejich domu v Kobylí na Břeclavsku přišli exekutoři. V úterý u brněnského krajského soudu mělo pokračovat hlavní líčení v případu manželů, soudce Aleš Novotný jej nicméně odročil kvůli autonehodě obhájce Petra Pisaroviče.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto

Šikana nájemníků: soud potrestal majitele domu

Tečku za případem mnohaleté šikany nájemníků domu, který se nachází na lukrativním místě v centru Ostravy, udělal v těchto dnech Krajský soud v Ostravě. Potvrdil čtrnáctiměsíční podmíněný trest majiteli objektu Petru N. (50 let). Verdikt je pravomocný a není proti němu odvolání. Soudní proces se táhl od roku 2015.