Kreativ

ŠTÍTEK: soud

Silvestrovská dopravní nehoda v Bělehradské ulici.

Za silvestrovskou nehodu, při níž zemřela žena, potvrdil soud cizince 4,5 roku

Nicoleta Pavlovová, která na Silvestra srazila autem dvě chodkyně, půjde do vězení na 4,5 roku. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2 dnes potvrdil odvolací pražský městský soud, který zamítl odvolání Pavlovové. Ženě také potvrdil osmiletý zákaz řízení. Jedna ze zraněných chodkyň po nehodě zemřela, druhá při srážce utrpěla těžká zranění. Verdikt je pravomocný.

Ilustrační foto.

Měl mučit známou. Od soudu možná dostane domácí vězení, otec se za něj zaručí

Brno – O domácí vězení místo vězeňské cely žádal v úterý u Krajského soudu v Brně muž, který měl v lednu letošního roku svázat a mučit svoji známou. Při líčení vypovídal otec obžalovaného, který kromě svého dohledu nabídl soudu jako ručení při propuštění obžalovaného pět set tisíc korun. "Jsem přesvědčený, že se činu nedopustil. Ve výpovědi obžalované je spousta nepravd,“ bránil syna.  

Budova Vrchního soudu na Pankráci. Ilustrační foto.

Soud potvrdil uprchlému Rusovi devět let za smrtelnou nehodu

Pražský vrchní soud dnes pravomocně potvrdil uprchlému Rusovi Olegu Gubinovi devítileté vězení za smrtelnou silvestrovskou nehodu v centru Prahy. Cizinec řídil opilý a srazil turistku na přechodu. Podle české justice se dopustil obecného ohrožení, protože hazardoval i se životy řady dalších chodců. Rusko své trestně stíhané občany nevydává do jiných států, podle předsedy odvolacího senátu ale i přesto existuje naděje, že Gubin si trest odpyká.

Petr Kunz (20) z Dešenic u klatovského soudu.

Kradl jen drahý alkohol. Měl na to svůj grif

Hned dvakrát dostal Petr Kunz z Dešenic na Klatovsku od soudu šanci na to, aby se změnil. On ji ale nevyužil a začal zase krást, přičemž se specializoval na odcizování drahého alkoholu v supermarketech.

Domov pro seniory ve Strážnici.

Bez restituce. Domov pro seniory ve Strážnici patří kraji

Strážnice – Budova Domova pro seniory ve Strážnici, která byla součástí bývalého piaristického gymnázia, zůstane v rukou Jihomoravského kraje. Rozhodl o tom nejvyšší soud, který jako třetí instance řešil spor o stavbu mezi na jedné straně státem a krajem a na druhé Československou provincií Řádu zbožných škol – piaristů.

Protesty proti reorganizaci nejvyššího soudu ve Varšavě

Polský zákon o odchodu soudců do důchodu odporuje unijnímu právu, rozhodl soud

Polský zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož může norma vyvolávat pochybnosti o nezávislosti soudců. Soud rovněž označil zákon za diskriminační, neboť zavedl rozdílný věk pro odchod do penze u žen a mužů. Nejvyšší justiční orgán unie vyhověl žalobě Evropské komise, která proti Polsku vede řízení kvůli několika částem sporné justiční reformy.

Pes na vodítku. Ilustrační snímek.

Dívka v Ostravě venčila psa, vystřelil na ni muž z balkonu

Pobíhající psi a zvířecí exkrementy na chodnících a trávě jsou příčinami řady sporů. Některé z nich mají dramatický průběh a někdy končí až u soudu. Jeden z takových případů, při němž dokonce padl výstřel, nyní uzavřel Okresní soud v Ostravě.

Pes na vodítku. Ilustrační snímek.

Dívka v Ostravě venčila psa, vystřelil na ni muž z balkonu

Pobíhající psi a zvířecí exkrementy na chodnících a trávě jsou příčinami řady sporů. Některé z nich mají dramatický průběh a někdy končí až u soudu. Jeden z takových případů, při němž dokonce padl výstřel, nyní uzavřel Okresní soud v Ostravě.

Pes na vodítku. Ilustrační snímek.

Dívka v Ostravě venčila psa, vystřelil na ni muž z balkonu

Pobíhající psi a zvířecí exkrementy na chodnících a trávě jsou příčinami řady sporů. Některé z nich mají dramatický průběh a někdy končí až u soudu. Jeden z takových případů, při němž dokonce padl výstřel, nyní uzavřel Okresní soud v Ostravě.

Městský soud v Praze začal 4. listopadu 2019 řešit kauzu šesti obžalovaných, kteří v Praze údajně zjednávali i nezletilé muže k poskytování homosexuální prostituce v gay klubu. Vpředu na lavici obžalovaných zleva Massim August Scolari, Luboslav Arsov, Iva

Prostituce a kuplířství? Kdepak, hájí se u soudu majitel gayklubu

Soud se začal zabývat děním v pražském gayklubu Escape. Státní zástupkyně tvrdí, že švýcarský majitel podniku Massimo Augusto Scolari a jeho zaměstnanci si vydělávali jako kuplíři, když najímali mladé muže k provozování homosexuální prostituce a vybírali od nich část peněz získaných za sexuální služby. Někteří prostituti byli podle obžaloby nezletilí. Scolari obvinění z organizovaného obchodování s lidmi popřel.

Ilustrační foto

Zda je farář vinný za smrt poutníka, musí soud projednat znovu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání odsouzeného faráře z Valče Michala Sekničky a v plném rozsahu zrušil předchozí usnesení Krajského soudu v Brně i rozsudek Okresního soudu v Třebíči. Třebíčskému soudu pak přikázal, aby celou věc znovu projednal a rozhodl. Aby lépe objasnil všechny okolnosti. Proti usnesení Nejvyššího soudu není opravný prostředek.  

Ilustrační snímek

Prodej školky budí vášně

Prodej městské mateřské školy v karlovarské ulici Krále Jiřího sice schválili minulý týden zastupitelé, toto rozhodnutí ale stále budí vášně. Opoziční zastupitelé z řad Pirátů jsou odhodláni věc předat krajskému soudu.

Alena Vitásková a Tomáš Gřivna - Na jihlavském Okresní soudu pokračovalo 16. října 2019 soudní líčení s bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou (vpravo). Vlevo její obhájce Tomáš Gřivna.

Zneužití pravomocí. Vitásková dostala opět podmíněný trest

Jihlavský soud dnes uložil bývalé předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové za zneužití pravomoci podmíněný trest dva roky vězení s odkladem na 30 měsíců. Soud tím zopakoval loňský verdikt zrušený později odvolacím soudem. Obhájkyně Vitáskové i státní zástupce, který pro Vitáskovou navrhoval 3,5 roku vězení, se proti rozsudku odvolali.

Roman Janoušek

Lobbista Janoušek má šanci na nový proces. Ústavní soud vyhověl jeho stížnosti

Ústavní soud dal lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi šanci na nový proces. Justice musí znovu rozhodnout o návrhu na obnovu řízení. Pražské soudy původně návrhu nevyhověly, podle dnešního nálezu však porušily Janouškovo právo na soudní ochranu. Za sražení ženy si má lobbista odpykat 4,5 roku ve vězení, momentálně má trest přerušený ze zdravotních důvodů.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku

Česko a další země odmítly uprchlické kvóty. Advokátka EU: Nesplnily povinnost

Česko, Polsko a Maďarsko podle generální advokátky Soudního dvora Evropské unie nesplnily povinnosti plynoucí z unijních právních předpisů, když se odmítly zapojit do systému přerozdělování uprchlíků. Vyplývá to z jejího dnes zveřejněného stanoviska, které nyní Česká republika podle premiéra Andreje Babiše analyzuje. Ministerský předseda také řekl, že je nutné vyčkat na rozhodnutí soudu, které je na rozdíl od posudku generálního advokáta závazné. Podle Polska díky tvrdému postoji trojice středoevropských zemí Evropská unie změnila svoji migrační politiku a od povinných kvót upustila. Maďarská reakce na vyjádření advokátky unijního soudu zatím není k dispozici.

Městský soud v Praze 31. října 2019 projednával kauzu dvou bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv Tomáše Perutky (druhý zleva) a Ondreje Páleníka (vpravo). Podle kriminalistů způsobili státu škodu 49,5 milionu Kč při uzavření smluvního dodatku s ně

Kauza Viktoriagruppe: exšéf hmotných rezerv Perutka dostal tříletou podmínku

Soud dnes uložil někdejšímu šéfovi Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáši Perutkovi tříletý podmíněný trest za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Součástí nepravomocného verdiktu je i povinnost Perutky nahradit státu škodu ve výši 49,5 milionu korun. Druhého obžalovaného, Perutkova nástupce Ondreje Páleníka, zprostil soudní senát obžaloby. Kauza se týká smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe (VG).

Z předávání výtěžku.

Veleřízek od sousedů pomohl nemocným

Pasov - Největší řízek na světě o váze 1208 kilogramů a o rozměru 70 metrů čverečních, usmažený v polovině září v Mengkofenu (okres Dingolfing-Landau), a následný prodej porcí osmi tisícům diváků organizovaný Rudim Dietlem a svazem zahrádkářů Weichshofen vynesl 26 142 eura.

Jana Nečasová.

Státní zástupce v kauze BIS chce pro Nečasovou tři roky vězení

V kauze vyzrazení utajované zprávy BIS žádá obžaloba pro Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) tři roky vězení a desetiletý zákaz činnosti. Pro lobbistu Iva Rittiga a jeho právníka Davida Michala chce podmíněné a peněžité tresty. V dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu to uvedl státní zástupce Rostislav Bajger. Obhájci všech tří obžalovaných požadují, aby soud jejich klienty zprostil viny.

Předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman.

Zbitý číšník dostal medaili. Prezident Zeman ocenil odvážlivce z Dubí

Mezi oceněnými, které v pondělí vyznamenal prezident Miloš Zeman, byl i 26letý David Michaljak z Dubí. Z rukou nejvyššího představitele státu převzal medaili za hrdinství. Prezident ocenil jeho odvahu, kterou prokázal loni v létě na dubském koupališti, kde se bez váhání rozhodl zastat mladé ženy, jež byla během sporu napadena u bazénu jinou návštěvnicí. Hádka se vyhrotila až do té míry, že se na Davida vrhlo několik mužů a zbili ho tak, že je teď čeká soud.

Šumava. Ilustrační foto

Jihočeský kraj chce odklad nové zonace. Ministerstvo to odmítá

Jihočeský kraj žádá ministerstvo životního prostředí, aby počkalo s vydáním vyhlášky o nové zonaci NP Šumava. A to do doby, než soud rozhodne o žalobě, kterou na proces projednávání zonace kraj podal. Vyhláška už je v mezirezortním řízení a platit by mohla od Nového roku.

Parkovací dům. Ilustrační foto.

Parkovací dům ustrnul na sporu s architektem

O parkovacím domě se v Příbrami hovoří roky. Původně se o něm uvažovalo u Oblastní nemocnice Příbram, zhruba v místech, kde je nyní nové parkoviště. V současné době je v plánu v oblasti autobusového nádraží. Nicméně to nebude v nejbližší době, záležitost totiž zřejmě skončí u soudu. Podle radnice je totiž věc nyní v rukou právníků.

Ilustrační foto

Vyhýbal se soudu

Z pohrdání soudem se bude zpovídat osmatřicetiletý muž. Ten se totiž jako svědek opakovaně a bez omluvy nedostavil k soudnímu líčení vedenému u Okresního soudu v Chebu.

Policie eskortuje kamion, ve kterém bylo v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019).

Řidič kamionu, v němž našli v Anglii 39 mrtvých, zůstává ve vazbě

Řidič kamionu, v němž se ve středu na jihovýchodě Anglie našlo 39 mrtvých, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom dnes soud v anglickém městě Chelmsford. Další soudní řízení se zadrženým se bude konat 25. listopadu před soudem v Londýně, informovala BBC. Státní příslušnost mrtvých z kamionu zatím není potvrzena. Britská média dříve informovala, že jde o Číňany, nyní Británie v této záležitosti komunikuje s úřady ve Vietnamu.

Jan a Jaroslav Dobošovi a Jaroslav Mareš u klatovského soudu.

Placení falešnými penězi si trojice mužů odsedí

S padělateli peněz a těmi, kdo je uvádějí do oběhu, se nikde ve světě příliš nemazlí. Potvrzuje to i aktuální případ klatovského soudu, který poslal na několik let za mříže Jana Doboše (54), jeho syna Jaroslava (18) a Jana Mareše (19), kteří se zpovídali z toho, že vědomě platili falešnými tisícikorunami, dvoutisícikorunami a pětitisícikorunami.

Fotografie pořízená v Moravském Berouně před osmdesáti lety. Muž označený jako „landrat von Hirschfeld“ v říjnu 1939 v opilosti nařídil postřílet 56 vězňů v polské Inowrocławi.

Za masakr v říjnu 1939 dostal od německého soudu opilý nacista 15 let

Krnovský archiv letos vystavil dokumenty o začátku druhé světové války. Byla mezi nimi také kronika Moravského Berouna z roku 1939. V kronice je fotografie mužů v uniformách. Jedním z nich je landrát „von Hirschfeld“. Před 80 lety vstoupil do historie jako vrah a válečný zločinec.    

Fotografie pořízená v Moravském Berouně před osmdesáti lety. Muž označený jako „landrat von Hirschfeld“ v říjnu 1939 v opilosti nařídil postřílet 56 vězňů v polské Inowrocławi.

Za masakr v říjnu 1939 dostal od německého soudu opilý nacista 15 let

Krnovský archiv letos vystavil dokumenty o začátku druhé světové války. Byla mezi nimi také kronika Moravského Berouna z roku 1939. V kronice je fotografie mužů v uniformách. Jedním z nich je landrát „von Hirschfeld“. Před 80 lety vstoupil do historie jako vrah a válečný zločinec.    

Fotografie pořízená v Moravském Berouně před osmdesáti lety. Muž označený jako „landrat von Hirschfeld“ v říjnu 1939 v opilosti nařídil postřílet 56 vězňů v polské Inowrocławi.

Za masakr v říjnu 1939 dostal od německého soudu opilý nacista 15 let

Krnovský archiv letos vystavil dokumenty o začátku druhé světové války. Byla mezi nimi také kronika Moravského Berouna z roku 1939. V kronice je fotografie mužů v uniformách. Jedním z nich je landrát „von Hirschfeld“. Před 80 lety vstoupil do historie jako vrah a válečný zločinec.    

Fotografie pořízená v Moravském Berouně před osmdesáti lety. Muž označený jako „landrat von Hirschfeld“ v říjnu 1939 v opilosti nařídil postřílet 56 vězňů v polské Inowrocławi.

Za masakr v říjnu 1939 dostal od německého soudu opilý nacista 15 let

Krnovský archiv letos vystavil dokumenty o začátku druhé světové války. Byla mezi nimi také kronika Moravského Berouna z roku 1939. V kronice je fotografie mužů v uniformách. Jedním z nich je landrát „von Hirschfeld“. Před 80 lety vstoupil do historie jako vrah a válečný zločinec.    

David Rath. Archivní foto.

Soud vrátil Rathovi podíly v nemovitostech a malou část peněz

Krajský soud v Praze vrátil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, který si za korupci odpykává sedmiletý trest vězení, vlastnické podíly v nemovitostech a část peněz zabavených při domovní prohlídce. Uvolnil také peníze, které Rathova manželka převedla na účet obhájce Adama Černého, uvedl server iROZHLAS.cz. Rozsudek není pravomocný. V úschově soudu stále zůstává v přepočtu dohromady zhruba 9,5 milionu korun.