Kreativ

ŠTÍTEK: soud

Jeden z domů v Horoměřicích (na snímku z 24. července 2018), který si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí

Ústavní soud odmítl stížnost klientů H-Systému. Verdikt o vystěhování dál platí

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Dosud platil odklad vykonatelnosti, o kterém ústavní soudci rozhodli loni v srpnu. Odmítavé usnesení v těchto dnech soud doručuje účastníkům řízení. Soud rozhodoval neveřejně, na výsledek upozornila Česká televize. Lidé z Horoměřic jsou rozhodnutím ÚS šokováni, nesouhlasí s ním. Chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva.

Obžalovaný Shovheniuk u Krajského soudu v Plzni.

Do Plzně přijel na zápas. Odjel bez nohy

V projednávání případu dvacetiletého Ukrajince Andrije Shovheniuka, který loni v listopadu v Plzni zaútočil na mladého muže, v úterý pokračoval plzeňský krajský soud.

V budově Nejvyššího soudu v Burešově ulici v Brně v úterý oficiálně otevřeli nově vybudované křídlo.

Nejvyšší soud otevřel nové křídlo. Stálo 135 milionů

Brno /FOTOGALERIE/ - V budově Nejvyššího soudu v Burešově ulici v Brně v úterý oficiálně otevřeli nově vybudované křídlo. Symbolickou pásku přestřihli předseda soudu Pavel Šámal a ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Rekonstrukci pěší zóny v Žamberku provázel skandál se zmanipulovaným výběrovým řízením. Radnice přišla o dotaci a zaplatila dvě stě tisícovou pokutu. Místostarosta Ryan Strnad skončil na pět let za mřížemi.

Bývalý tajemník u soudu uspěl. Výpověď je neplatná

Radnice v Žamberku prohrála soudní spor s bývalým tajemníkem Ivanem Prchalem. Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že výpověď, kterou dal tajemníkovi v srpnu předminulého roku někdejší starosta Jiří Dytrt (ODS) je neplatná. Zrušil tak prvoinstanční rozsudek orlickoústeckého Okresního soudu z letošního ledna.

Bývalý krajský soud, nyní budova UMPRUM v Uherském Hradišti

UMPRUM v Hradišti slaví 80 let

Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti oslaví 4. října krásných osmdesát let. Ne vždy však sídlila v budově bývalého krajského soudu, jak je tomu dnes.

Jindřich Tomeš, barvení vlasů před odjezdem, listopad 1982

Za "sprosťárny" ho lapila StB. Na Západ utekl po lsti jako ze špionážního filmu

V roce 1982 požádal uprchlík z Československa Jindřich Tomeš o politický azyl ve Francii. To by samo o sobě nebylo zvlášť pozoruhodné, z Československa utíkaly na Západ tisíce lidí. Tomeš byl ale signatář Charty 77 a do „kapitalistického“ zahraničí se dostal tajně, s cizím francouzským pasem, poté, co uprchl od soudu a měsíce se skrýval. Zachránila ho Francouzka Carole Paris, která projevila odvahu a důmysl, hodné postav z románů Johna Le Carré.

Ilustrační foto.

Podezřelý z vraždy je ve vazební věznici

Podezřelého z vraždy poslal soud v Berouně do vazební věznice, aby se nevyhýbal trestnímu stíhání a neovlivňoval svědky nebo spoluobviněné. Potvrdila to Vlasta Suchánková z oddělení tisku a prevence Policie ČR.

Farmář Václav Bílek (vpravo) s obhájcem u klatovského soudu.

Za drát natažený přes cestu hrozí šumavskému farmáři vězení

V roli obžalovaného stanul ve čtvrtek před klatovským soudem šumavský farmář Václav Bílek (71), který podle obžaloby natáhl přes lesní cestu u Zhůří na Čachrovsku drátěný elektrický ohradník, jenž řádně neoznačil. Narazil do něj cyklista (58) z Prahy a vážně se zranil.

Milada Horáková.

Zatčení Milady Horákové: její muž unikl StB v pantoflích, ji varovat nestihl

„Dnešního dne o 16.30 hod. byl(a) zatčen(a) v Praze 1, Bartolomějská 10 pro 231/48 Sb. Judr. Milada Horáková, (přezdívky, jména za svobodna u žen) Králová,“ stojí v protokolu o zatčení Milady Horákové, k němuž došlo přesně před 70 lety. Kdo konkrétně zatčení provedl, není v zápisu uvedeno. Dotyčný se podepsal jen klikyhákem.

Ilustrační foto

Kauza mýto: antimonopolní úřad zakázal plnění smlouvy s CzechToll/SkyToll

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll. Zákaz ale začne platit až rok po právní moci rozhodnutí úřadu. To pravomocné není a lze proti němu podat rozklad k předsedovi úřadu. ÚOHS to uvedl v tiskové zprávě. Stát proti rozhodnutí podá rozklad, přípravy nového mýta by podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) i CzechTollu rozhodnutí nemělo ohrozit.

Shahram Abdullah Zadeh

Soud zpřísnil Zadehovi trest. Podnikatel dostal za ovlivňování svědků osm let

Odvolací Krajský soud v Brně dnes pravomocně uznal vinným podnikatele íránského původu Shahrama Abdullaha Zadeha z ovlivňování svědků v souvisejícím případu daňových úniků za 2,5 miliardy korun, v němž je hlavním obviněným. Zároveň mu zpřísnil trest z původních 3,5 roku na osm let, čtyři z dalších pěti obviněných místo původní podmínky poslal do vězení. 

Boris Johnson.

Britský premiér Johnson: Parlament je paralyzovaný, nejvyšší soud se mýlil

Britský parlament je paralyzovaný, poslanci opozičních stran nechtějí nechat rozhodnout voliče ve volbách a také nechtějí uskutečnění britského odchodu z Evropské unie. V dolní komoře parlamentu to dnes řekl britský premiér Boris Johnson, podle něhož Británie potřebuje předčasné volby. Vyzval opozici, aby navrhla vyslovení nedůvěry vládě, přičemž slíbil, že přijme i návrhy menších opozičních stran.

Miminko, novorozenec. Ilustrační foto

Matka, nebo otec? Britský soud řešil případ muže, který porodil dítě

Jedinec, který se narodí jako žena, avšak podstoupí úřední změnu pohlaví a následně přivede na svět potomka, by měl být z právního hlediska považován za matku dítěte. Dnes tak rozhodl soud v Londýně v případu Freda McConnella, který loni porodil syna a na jeho rodném listu chtěl být uveden coby otec. Úřady to ale odmítly, ačkoli už měl v dokladech mužské pohlaví. McConnell proto zažaloval britskou vládu.

Předseda britské dolní sněmovny John Bercow (uprostřed)

Britská Dolní sněmovna znovu zasedla. Cox ji označil za ostudu

V Británii se dnes po více než dvou týdnech sešla dolní komora parlamentu. K poslancům nejprve promluvil generální prokurátor Geoffrey Cox, který prohlásil, že vláda respektuje úterní verdikt nejvyššího soudu, který označil vynucenou parlamentní přestávku původně plánovanou na pět týdnů za nezákonnou a od začátku neplatnou. Dolní sněmovnu ovšem Cox v emotivní výměně názorů zároveň označil za "mrtvou" a za "ostudu", protože poslanci třikrát odmítli návrh brexitové dohody a nesouhlasili ani s předčasnými volbami.

Marek Melenovský

Soud potvrdil sedm let za napadení hokejisty

Krajský soud v Brně definitivně potvrdil sedmiletý trest pro recidivistu Romana Dreveňáka z Jihlavy za napadení hokejisty Marka Melenovského z června loňského roku na jihlavském Masarykově náměstí.

Francisco Franco

Francovy ostatky mohou být exhumovány, rozhodl soud. Navzdory přání jeho rodiny

Španělský nejvyšší soud dnes povolil exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka, o kterou usiluje nynější socialistická vláda a kterou loni schválil i španělský parlament. Proti přemístění ostatků z památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu je rodina i některé organizace Frankových příznivců. Podle deníku El País ale ani po dnešním verdiktu soudu vláda cestu k exhumaci volnou nemá.

Základní škola v Dlouhé Loučce.

Německý řád usiluje o školu v Dlouhé Loučce. Žalobu začal projednávat soud

Soudní bitva o školu v Dlouhé Loučce začala. Usiluje o ni Československá provincie Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské, ženská větev Německého řádu. Žalobu v úterý začal projednávat olomoucký okresní soud. Řád v ní zpochybňuje, že obec je právoplatným vlastníkem školních pozemků a objektů. Pokud přesvědčí soud předloženými důkazy, může obec o školu přijít.  

Exředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý (na archivním snímku).

Případ Homolka: Třetí kauza bývalého šéfa bude pokračovat

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání lékaře Vladimíra Dbalého a dalších obžalovaných v třetí větvi zakázek Nemocnice Na Homolce. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Případ se tak na základě stížnosti státního zástupce vrací k novému projednání Městskému soudu v Praze. Ten původně uvedl, že u Dbalého už není "téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu".

Stalking. Ilustrační fotografie.

Zabiju tebe i tvé děti, vyhrožoval manželce v SMS zprávách. Odsedí si dva roky

/ANKETA/ Odvolání muže z Hodonína, který v loňském roce vyhrožoval svojí bývalé manželce a nevlastní dceři, v úterý brněnský Krajský soud zamítl. Podle soudkyně Markéty Jirsové není důvod na změnu rozsudku z června tohoto roku, který stanovil hodonínský okresní soud. "Obžalovaný se ke spáchané trestní činnosti částečně přiznal. S ohledem na jeho předešlé dvě odsouzení, byl trest uložen zcela přiměřeně," zhodnotila.

Stalking. Ilustrační fotografie.

Zabiju tebe i tvé děti, vyhrožoval manželce v SMS zprávách. Odsedí si dva roky

Hodonín, Brno /ANKETA/ - Odvolání muže z Hodonína, který v loňském roce vyhrožoval svojí bývalé manželce a nevlastní dceři, v úterý brněnský Krajský soud zamítl. Podle soudkyně Markéty Jirsové není důvod na změnu rozsudku z června tohoto roku, který stanovil hodonínský okresní soud. "Obžalovaný se ke spáchané trestní činnosti částečně přiznal. S ohledem na jeho předešlé dvě odsouzení, byl trest uložen zcela přiměřeně," zhodnotila.

Brexit. Ilustrační snímek

Britský soud: Vynucená přestávka parlamentu je nezákonná

Nejvyšší soud Spojeného království dnes rozhodl, že pětitýdenní přestávka v zasedání britského parlamentu, kterou si vynutil premiér Boris Johnson, je nezákonná. Parlament podle předsedkyně soudu Brendy Haleové může nyní podniknout kroky k tomu, aby se opět sešel. Podle britských médií je verdikt další velkou porážkou Johnsona před plánovaným odchodem Británie z Evropské unie. Termín brexitu je 31. října, tedy za 37 dní. Johnson bude rozhodnutí nejvyššího soudu respektovat, i když s ním silně nesouhlasí a nepovažuje ho za správné.

Logo společnosti Google. Ilustrační foto

Soud rozhodl: Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově

Internetová společnost Google nemusí odstraňovat údaje o lidech, kteří o to požádají, ze všech mutací svého vyhledávače po celém světe. Rozhodl o tom dnes v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož "právo býti zapomenuti" mají lidé pouze v rámci domén v členských státech EU. Podle společnosti je verdikt pozitivním krokem k vyváženosti práva na informace a ochrany soukromí.

Ilustrační foto

Ženu okradl, svázal a mučil, tvrdí obžaloba

Brno – Poškozenou podle obžaloby svázal, dusil a oloupil o mobilní telefon, občanský průkaz a šalinkartu. Brněnský soud dnes projednával případ z poloviny ledna tohoto roku, který se udál v podkrovním bytě v Brně. Obžalovaný Martin Dámek měl poškozenou přivázat osuškami k posteli a následně ji dusit.