Kreativ

ŠTÍTEK: srdce

Ilustrační foto.

Do města míří mezi dětmi oblíbený vánoční kamion

Sokolov – Vánoční kamion se opět vrací do Sokolova. Kamion, který vypadá přesně tak, jak ho známe z televizní reklamy, přiveze 30. listopadu nejen tu správnou vánoční atmosféru, ale také Santu Clause, hravé skřítky, spoustu zábavy, soutěží, písniček a dalších překvapení.

Turnovská rock metalová kapela Anarchia v novém složení.

Kapela Anarchia pomůže handicapované Petře k novému vozíku

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – I pořádně tvrdá muzika může pomáhat. Ukáže se to už tuto sobotu při libereckém koncertě turnovské kapely Anarchia. Výtěžek ze vstupného totiž pomůže handicapované ženě z České Lípy. „Chceme jí přispět na nový invalidní vozík. Starý už totiž dosloužil,“ říká frontman kapely Tadeáš Rock Vogel. Koncert se koná v sobotu 17. listopadu v libereckém Clubu R66.

Turnovská rock metalová kapela Anarchia v novém složení.

Kapela Anarchia pomůže handicapované Petře k novému vozíku

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – I pořádně tvrdá muzika může pomáhat. Ukáže se to už tuto sobotu při libereckém koncertě turnovské kapely Anarchia. Výtěžek ze vstupného totiž pomůže handicapované ženě z České Lípy. „Chceme jí přispět na nový invalidní vozík. Starý už totiž dosloužil,“ říká frontman kapely Tadeáš Rock Vogel. Koncert se koná v sobotu 17. listopadu v libereckém Clubu R66.

Bývalá členka Českého svazu bojovníků za svobodu Gabriela Havlůjová, která nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje.

Gabriela Havlůjová: U Bajkalu jsem nechala své srdce

Roudnice nad Labem /FOTOGALERIE/ - Pochází z Kladna a nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Pracuje na kladenském magistrátu a potkáte ji všude tam, kde se píše československá či kladenská spolková i legionářská historie. Většinu dětství strávila u babičky v Jeviněvsi na Mělnicku. Zamilovala se do Bajkalu a jejím snem je si na břehu jezera pořídit malou chatičku.

Tomáš Pomr.

Trenér pražských Lvů Pomr: Mentální kouč mě za projev chválí

/ROZHOVOR/ Jsou série těžší a lehčí. Nikdo ale dopředu neurčí, jak dopadnou. Po zápasech s týmy z horní poloviny tabulky poměří Lvi Praha síly s papírově slabšími. Na devátý celek volejbalové extraligy čekají postupně desátá Odolena Voda, dvanácté Benátky, osmý Zlín a jedenáctá Ostrava. Až v sobotu krátce po 18 hodině prosviští lužinskou halou první míč duelu s Aerem, u lavičky domácích bude odhodlaně postávat trenér Tomáš Pomr. V srdci víru ve své svěřence, v zádech podporu publika i mentálního kouče. Ale nepředbíhejme…

Ředitel Institutu klinické a experimentální kliniky v Praze Aleš Herman.

Ředitel IKEM rezignoval. Ministr uvedl do funkce nového šéfa Homolky

Ředitel pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman rezignoval. Z funkce odejde po sedmi letech ke konci letošního roku. Přijal nabídku ze soukromého sektoru, informoval IKEM. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) rezignaci přijal, příští týden vypíše výběrové řízení tak, aby nový ředitel mohl nastoupit od začátku roku 2019. Vojtěch zároveň slavnostně uvedl do funkce nového šéfa Nemocnice Na Homolce Petra Poloučka.

Divadlo Oskara Nedbala - Ilustrační foto.

Bennewitzovo kvarteto

Tábor – Srdce milovníků klasické hudby potěší špičkový komorní soubor Bennewitzovo kvarteto, který patří k našim nejlepším komorním ansámblům.

Japonský císař Akihito a jeho manželka Mičiko

Japonce příští rok čeká výjimečné desetidenní volno. Kvůli abdikaci císaře

Japonci si příští rok užijí mimořádné desetidenní volno. Stane se tak kvůli odstoupení nynějšího císaře Akihita, který 30. dubna 2019 abdikuje. Výjimečně dlouhé sváteční období schválila tento týden japonská vláda. Na trůnu císaře vystřídá jeho syn, korunní princ Naruhito. Informoval o tom list The Telegraph.

Noc kostelů v Plzni. Kostel Všech svatých v Plzni na Roudné.

Srdce pro roudenský zvon

Plzeň - Skupina Plzeňanů, kteří mají rádi plzeňskou čtvrť Roudnou, se schází každý týden už více než čtyři desítky let.

Bývalá členka Českého svazu bojovníků za svobodu Gabriela Havlůjová, která nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje.

Gabriela Havlůjová: U Bajkalu jsem nechala své srdce

Kladno /FOTOGALERIE/ - Pochází z Kladna a nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Pracuje na kladenském magistrátu a potkáte ji všude tam, kde se píše československá či kladenská spolková i legionářská historie. Většinu dětství strávila u babičky v Jeviněvsi na Mělnicku. Zamilovala se do Bajkalu a jejím snem je si na břehu jezera pořídit malou chatičku.

Z mezinárodních závodů v karate - Velká cena města Ústí nad Orlicí.

Na tatami se objevilo 360 karatistů, Poláci i Slováci

Ústí nad Orlicí - V sobotu 10. listopadu se ve sportovní hale Střední umělecko-průmyslové školy Ústí nad Orlicí uskutečnil 18. ročník populárních mezinárodních závodů v karate - Velká cena města Ústí nad Orlicí.

Zámek vymaloval vděčný akademik.

Zámek vymaloval vděčný akademik

Slatiňany - Zatímco venkovní práce spojené s rekonstrukcí slatiňanské zámecké zahrady a parku doprovází nepřízeň počasí obnášející dlouhé období sucha i občasné ničivé vichřice, práce na obnově vnitřních prostor zámku probíhají nerušeně. „Je to pro mě určitá vzpruha,“ připouští slatiňanský kastelán Jaroslav Bušta.

Alena Peremská s dcerou.

„Každému přeji, aby nás nepotřeboval"

Kostelec nad Orlicí /ROZHOVOR/ - Podle statistik ztráta dítěte ještě během těhotenství po prvním trimestru postihne v České republice šest rodin denně. Vyrovnat se s touto situací rodinám pomáhá Perinatální hospic Dítě v srdci, jehož zakladatelka Alena Peremská je v tomto ohledu u nás průkopnicí.

Volejbalisté Zlína. Ilustrační foto

Fatra v dlouhé televizní dohrávce přemohla poslední Benátky

Zvládli vypjatou koncovku rozhodující páté sady a proti Benátkám nad Jizerou urvali v televizní dohrávce 7. kola důležitý druhý bod. Zlínští volejbalisté v souboji dvou týmů ze spodu tabulky přemohli poslední Středočechy 3:2 na sety a v tabulce Uniqa extraligy mužů poskočili na osmé místo.

Poutě ke kapli svaté Anny připravuje občanské sdružení Zelené srdce.

Zelené srdce bilancovalo práci za další vydařený rok

Mladé Bříště – Celou řadu užitečných počinů má také letos za sebou občanské sdružení Zelené srdce, které působí nejen v Mladých Bříštích u Humpolce, kde má své sídlo. V neděli 11. listopadu si to spolek připomněl u příležitosti benefičního koncertu skupiny Listověj v sále humpoleckého Muzea Dr. Aleše Hrdličky.

Bývalí i současní zaměstnanci Meopty, ale i přátelé a obdivovatelé Paula Rausnitze zapalují svíčky u pietního místa, které vzniklo u stromu Paula Rausnitze na prostranství před firmou. Podepisují se i do kondolenční knihy na recepci.

Meopta truchlí za Paulem Rausnitzem

„Opustil nás blízký člověk. Stal se naším vzorem. Ukázal nám, jak se dá propojit tvrdá práce s lidským a laskavým přístupem. Statečnost a odvaha, lidskost a spravedlnost. To jsou hodnoty, které mu byly vlastní.“ Tak zní jeden ze vzkazů Paulu Rausnitzovi v kondolenční knize, umístěné na recepci u hlavního vstupu do firmy Meopta.

Ilustrační foto

Glosa: Tři dny nemoci

Proplácet pacientům první tři dny nemocenské je úplně v pořádku. Jestli po nás stát chce, abychom platili sociální a zdravotní pojištění za každý den, kdy klopýtáme po tomhle světě a na oplátku nám v prvních třech dnech nemoci nakašle, pak tento stát je zloděj. To, že nemocný bude první tři dny bez koruny, má prý zabránit zneužívání nemocenských dávek.

Ve své diplomové práci Ludmila Čápová zdokonalila umělé srdce. Za svůj návrh nyní získala cenu.

Zdokonalila umělé srdce. Za svůj návrh získala prestižní ocenění

Brno - Dokáže přečerpávat krev a rozvádět ji po těle. Přístroj, který pomůže nemocným při čekání na transplantaci, vylepšila ve své diplomové práci Ludmila Čápová z brněnské techniky. „Vycházela jsem z oběžného kola, které výzkumníci složili v roce 2012. Tenkrát měl přístroj jednu komoru, já jsem teď vytvořila druhou, aby mohl plně nahradit srdce,“ vysvětluje Čápová, která svou prací navazovala na předešlé výzkumy.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Svět po Petránkovi

V sobotu večer selhalo srdce Janu Petránkovi. Všichni, kdo ho znali, vědí, že to bylo srdce mimořádné, otevřené, laskavé. Díky tomu srdci hovořil Jan Petránek o světě nejen zasvěceně, ale i s vášnivým zájmem. Bylo mimořádné ho sledovat v rozhlasovém studiu, jak přemýšlí nahlas o událostech, které se událostmi stávají proto, že o nich svým podmanivým, hlubokým hlasem hovoří Jan Petránek.

Vystavené hračky připomínají dospělým jejich dětství, dětem něco zvláštního, s čím by si možná ani neuměly hrát.

Výstava retro panenek a hraček zahřála děti i dospělé u srdce

Jak asi návštěvníci výstavy retro panenek a hraček ve společenském sále Panského dvoru v Kunovicích zareagují na moji návštěvu, když už je to několik desetiletí, co jsem dětským střevíčkům odrostl? Tuhle otázku si kladu při vstupu do starobylého sálu Panského dvoru s novou tváří, kde retro exponáty, což je označení pro něco minulého, pro cokoliv zpět v čase hraje hlavní roli.

Netrpělivost srdce ve Stavovském divadle.

Jak se zaplést do pasti soucitných gest

Netrpělivost srdce, mistrovský román rakouského prozaika a esejisty Stefana Zweiga, má 8. a 9. listopadu českou premiéru ve Stavovském divadle. Na jeviště jej převedl Daniel Špinar.

Na snímku Hynek Zohorna.

Na flákání není čas. Češi poznávají Finsko

Odešli za novou výzvou. Do země, která produkuje ohromné množství talentů. Po krátkém rozkoukávání ale ukázali, že i v srdci Evropy rostou kvalitní hráči. Hynek Zohorna a David Tomášek dělají Česku v zemi tisíců jezer dobrou reklamu.

Ustavující zastupitelstvo města Jeseníku.

Vedení Jeseníku zvolili téměř jednomyslně

Zcela jednoznačně dopadla volba nového vedení Jeseníku. Starostkou se stala podle očekávání Zdeňka Blišťanová, místostarosty Tomáš Vlazlo (oba Jeseník srdcem) a Václav Urban (Pro Jeseník).

Ilustrační foto.

Soutěž O perníkové srdce v ABC klubu

Pardubice - V neděli se v pardubickém ABC klubu uskuteční 26. ročník taneční soutěže „O perníkové srdce“. Celodenní taneční maraton započne v 9 hodin a předpokládaný konec soutěží je kolem 18. hodiny podle počtu přihlášených párů.

Martin Fuksa na ME v Bělehradě.

Martin Fuksa: Kanoistika mě jako dítě nebavila

Nymburk /ROZHOVOR/ - Před rokem se na domácím mistrovství světa v Račicích stal podruhé mistrem světa. Singlkanoista z Nymburka je těžko k poražení hlavně na trati 500 metrů, nechybělo však mnoho a mohli jsme jej vídat na zamrzlé vodě s hokejkou. Ještě v dorosteneckém věku hrál za Mladou Boleslav, nakonec však převážily geny a Fuksa se vydal stejnou cestou jako jeho otec a dědeček. „Ta parta lidí, co je u vody, mi hrozně přirostla k srdci,“ přiznává účastník olympijských her v Riu.

Vernisáž nové instalace Více srdce pro Václava Havla v zámeckém sklepení v Litomyšli.

Srdce pro Václava Havla se odráží ve stovkách zrcátek

Litomyšl – Pravda a láska stále mají v naší společnosti místo. Potvrzuje to velký zájem o výzvu Více srdce pro Václava Havla. Lidé mohli zasílat nebo nosit na sběrná místa svá osobní zrcátka a projevit tím sympatie k Václavu Havlovi a k jeho idejím.