Budíte se s opuchlými víčky? Máte večer problém sundat si prstýnky a všímáte si, že vám otékají nohy? Možná vás trápí zadržování vody v těle. Tento nepříjemný problém může mít několik příčin. Jednou z nich je nesprávné stravování, v němž je přespříliš tuku, bílé mouky či cukru. A také soli, která se vyskytuje především ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Patří mezi ně i klobásy, šunka, párky a další uzeniny, tedy pochoutky, kterým jen málokdo odolá.
Na 24. prosince se každoročně těší nejen děti, ale i dospělí. Připravují se na tento den měsíce dopředu. A jak jsou na Štědrý den připraveni některé osobnosti Berounska, jsme zjišťovali v naší anketě. Položili jsme jim tři otázky: 1. Chystáte vosí hnízda nebo včelí úlky? 2. Připravujete bramborový salát se šunkou nebo bez? 3. Na který film se raději podíváte – na Lásku nebeskou nebo Tři oříšky pro Popelku?
Ovesné otruby jsou tou nejlepší volbou pro zdravou snídani. Ta by nám měla dodat energii a nastartovat naše tělo. Pokud jste zvyklí snídat cereálie nebo ovesnou kaši, určitě vám nebude dělat problém vyměnit populární vločky za méně známé ovesné otruby. Mají totiž mnoho výhod. Tělu dodají cenné živiny, vitaminy a minerály. Množství vlákniny vás zasytí a pomůže zhubnout. Ovesné otruby fungují i jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.
Jiří Polanský vstoupí mezi legendy třineckých Ocelářů. Klub na jeho počest v pátek vyvěsí pod strop Werk Areny dres s číslem 23. Slavnostní moment si brzy třiačtyřicetiletý hokejista, který se na rodné jižní Moravě věnuje sportovnímu rozvoji svých dcer, podniká a ve volných chvílích dělá porybného, užívá. A zároveň přiznává, že už je hodně nervózní. A neví, jestli zvládne dojetí, emoce a slzy.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v prodejně v Sušici hned pětici potravin, které nebyly v pořádku a spadají tak do kategorie „nebezpečné“, mezi nimi i plesnivé moravské uzené i šunka, zapáchající salát. SZPI o nálezu informovala na svém webu.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
/ANKETA/ Vyzrálé maso nebo sýr. Slovní spojení, které dává naději, že jídlo bude ještě lahodnější než běžně. Podobně vyzrálé potraviny, ale v tomto případě až v negativním slova smyslu do podoby plísní, nabízel jeden z brněnských obchodů. A nebyl jediný. Jídlo s plísněmi leželo v regálech i dalšího. Prohlédněte si případy nabídky plesnivé šunky a sýrů, na které ve středu upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
Pokud hledáte něco na zahnání hladu nebo jen tak na chuť, asijský salát byste rozhodně měli vyzkoušet. Je jen na vás, jestli zvolíte variantu studenou, nebo teplou. Doporučujeme ale vyzkoušet obě.
U přípravy tohoto jídla se možná trochu zapotíte, ale odměna stojí za to. Rolku samozřejmě můžete plnit i jinými ingrediencemi, kterým dáváte přednost. Tak do toho. Doufám, že bude chutnat.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Tak jako nesmí chybět v televizním silvestrovském programu oblíbená komedie Bohouš, tak na stole při jeho sledování nesmějí chybět ve většině českých rodin obložené chlebíčky.
/FOTO, VIDEO/ Zákazníci v malých městech jsou konzervativní. Novinky přijímají opatrně. Občas se objevují požadavky na celozrnnou chlebíčkovou veku a mrkvový salát. Ale majonéza nesmí chybět.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
Policisté sdělili podezření z krádeže třiatřicetileté ženě z Českokrumlovska. Mají za to, že od začátku září do konce října, kdy pracovala jako brigádnice, odcizila v jedné z provozoven v Českém Krumlově více než 270 kusů elektronických cigaret, jedno balení šunky a jedno balení sýra.
Studenti ze znojemské Přímky tradičně přispěli k vydařené oslavě státního svátku na české ambasádě ve Vídni. Jako obvykle se zapojili učni oboru kuchař číšník a studenti oboru hotelnictví.
Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?
Také se vám stalo, že jste z nákupu přinesli šunku dětem na snídani a ráno, když jste igelitový sáček s uzeninou vytáhli z ledničky a rozbalili, tak ona šunka slušně řečeno vůbec nevoněla?
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Milujete pizzu, ale kvůli kaloriím si ji odpíráte? Už nemusíte! Vyzkoušejte zdravější verzi oblíbeného jídla. Stejně jako klasickou, i tu z cukety můžete nazdobit vším, co máte rádi.
Obchodní řetězce v Česku mají u některých potravin příliš vysoké obchodní přirážky, kupříkladu až 255 procent u šunky, tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který s antimonopolním úřadem chystá kontroly marží. Pomoci zemědělcům, kteří jsou podle ministra naopak odměňováni nedostatečně, hodlá urychleným přijetím novely zákona o významné tržní síle. Z těchto peněz ale platíme prodavače, energie či rozvoz potravin, brání obchodníky v rozhovoru pro Deník prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Už žádná vůně šunky a jelítek. Dlouhé desítky let byli především obyvatelé centra Českých Budějovic, ale i další zákazníci zvyklí nakupovat a svačit v řeznictví a bufetu v ulici Dr. Stejskala, na půl cesty mezi trafikou a "mlíčňákem". Tradici ale přerušil tok času a nyní se pro osiřelý prostor hledá nový nájemce.
Když se na Opavsku řekne Řeznictví a uzenářství Latoň, jen málokdo tuto firmu nezná. Malá rodinná společnost si postupem času získávala a získává stále větší oblibu zákazníků. Nejen pro své výrobky, ale třeba i pro usměvavý personál, který u prodejních pultů obsluhuje.
Když se na Opavsku řekne Řeznictví a uzenářství Latoň, jen málokdo tuto firmu nezná. Malá rodinná společnost si postupem času získávala a získává stále větší oblibu zákazníků. Nejen pro své výrobky, ale třeba i pro usměvavý personál, který u prodejních pultů obsluhuje.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Dělat řemeslo poctivě se vyplácí. Platí to bezesporu v případě Jana Nesládka, který před dvěma lety pověsil na hřebík kuchařskou zástěru a vyměnil ji za tu řeznickou. Jeho řeznictví a uzenářství v Sedlci, které provozuje spolu s manželkou, si v průběhu dvou let už stihlo vydobýt své místo na slunci. Místní i přespolní tu rádi vystojí frontu, aby dostali kvalitní maso či některou z vyhlášených zabíjačkových specialit, paštik a uzenin. Řeznictví a uzenářství Jan Nesládek je na Kutnohorsku už zkrátka pojem. I v tak Bohem zapomenuté malé uličce se totiž dají sehnat takové věci jako je telecí T-bone steak či pravá italská mortadella.
K dnešnímu receptu na rychlý chlebíček, který můžete péct i bez droždí, přidala foodblogerka Markéta několik rad: „Chlebíčky se dají jíst samotné, nebo k polévce či salátu. Dají se obměňovat - s goudou a šunkou, s mozzarellou a rajčaty či se zelím a uzeným, jindy zase s olivami.“
V podmínce, v nouzovém stavu a navíc již trestán v uplynulých třech letech trestán za stejný čin. A přesto se bezdomovec O.C. (52) ze Slovenska znovu ocitl u soudu. Jenže tentokrát míří na půl roku do věznice s ostrahou.
Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.
Místním i mnohým přespolním je v Borku dobře známá rodinná firma, jejíž vývěsní štít odkazuje na řemeslo, zařazené mezi vážené cechy už ve středověku. Řeznictví, které s manželkou Ludmilou založil Jan Blažek v roce 1993, je sice mladšího data, ale poctivé řemeslo zde stále ctí.
/10. DEN/ Ke snídani si zapečete tousty se šunkou, sýrem a rajčaty. Tentokrát nevynecháte ani svačinu v podobě malinového kefíru a k obědu vyzkoušíte pohanku s tempehem a houbami. Den pak zakončíte vepřovými kousky pečenými v papilotě se zeleninou a batáty.
/4.DEN/ k snídani si dejte chléb se šunkou, jen máslo nahraďte lučinou. Obědové rizoto s tofu budete mít hotové dřív, než dostanete hlad. K svačině vás čeká jogurt s ořechy a večer zakounčíte salátem s kuřecími prsy, parmazánem a jogurtovou zálivkou.
Pohádková Marfuša chtěla peníze a ženicha, to Marfuša z našeho příběhu byla skromnější, stačila ji kuřecí šunka a vlídné slovo. Právě tak se nechala přemluvit a pustila strážníky k bezvládně ležícímu páníčkovi, který to přehnal s alkoholem.