Kreativ

ŠTÍTEK: šunka

Vajíčkový salát je jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracovaní barevných velikonočních vajec.

Čas barevných vajec končí: Jak z nich udělat chutný vajíčkový salát

Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?

Plesnivá schwarzwaldská šunka.

Hříchy brněnských obchodů. Prodávaly plesnivou šunku a sýry, podívejte se kde

/ANKETA/ Vyzrálé maso nebo sýr. Slovní spojení, které dává naději, že jídlo bude ještě lahodnější než běžně. Podobně vyzrálé potraviny, ale v tomto případě až v negativním slova smyslu do podoby plísní, nabízel jeden z brněnských obchodů. A nebyl jediný. Jídlo s plísněmi leželo v regálech i dalšího. Prohlédněte si případy nabídky plesnivé šunky a sýrů, na které ve středu upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Silvestr bez chlebíčků? Pro mnohé nepředstavitelné.

VIDEO: Nejlepší chlebíčky na stole. Jak správně ozdobit silvestrovskou klasiku

Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Ilustrační foto

Že si u šunky přirážíme 255 procent? Ministr si plete zisk a marži, říká Prouza

Obchodní řetězce v Česku mají u některých potravin příliš vysoké obchodní přirážky, kupříkladu až 255 procent u šunky, tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který s antimonopolním úřadem chystá kontroly marží. Pomoci zemědělcům, kteří jsou podle ministra naopak odměňováni nedostatečně, hodlá urychleným přijetím novely zákona o významné tržní síle. Z těchto peněz ale platíme prodavače, energie či rozvoz potravin, brání obchodníky v rozhovoru pro Deník prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

V dlouholeté prodejně lahůdek nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. jsou nyní vyklizené pulty.

Oblíbená prodejna v centru Budějovic má náhle smutná okna

Už žádná vůně šunky a jelítek. Dlouhé desítky let byli především obyvatelé centra Českých Budějovic, ale i další zákazníci zvyklí nakupovat a svačit v řeznictví a bufetu v ulici Dr. Stejskala, na půl cesty mezi trafikou a "mlíčňákem". Tradici ale přerušil tok času a nyní se pro osiřelý prostor hledá nový nájemce.

Jan Nesládek.

Jan Nesládek: Umět nakrájet šunku je dost opomíjený zásadní detail

Dělat řemeslo poctivě se vyplácí. Platí to bezesporu v případě Jana Nesládka, který před dvěma lety pověsil na hřebík kuchařskou zástěru a vyměnil ji za tu řeznickou. Jeho řeznictví a uzenářství v Sedlci, které provozuje spolu s manželkou, si v průběhu dvou let už stihlo vydobýt své místo na slunci. Místní i přespolní tu rádi vystojí frontu, aby dostali kvalitní maso či některou z vyhlášených zabíjačkových specialit, paštik a uzenin. Řeznictví a uzenářství Jan Nesládek je na Kutnohorsku už zkrátka pojem. I v tak Bohem zapomenuté malé uličce se totiž dají sehnat takové věci jako je telecí T-bone steak či pravá italská mortadella.

Buďte nekompromisní a zapojte do vaření celou rodinu.

Připravte si s dětmi jejich oblíbené recepty, ušetříte tím spoustu času

Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.

Rodinné řeznictví Jan Blažek funguje v Borku od roku 1993.

Na Borku si řezníci předávají rodinnou tradici

Místním i mnohým přespolním je v Borku dobře známá rodinná firma, jejíž vývěsní štít odkazuje na řemeslo, zařazené mezi vážené cechy už ve středověku. Řeznictví, které s manželkou Ludmilou založil Jan Blažek v roce 1993, je sice mladšího data, ale poctivé řemeslo zde stále ctí.

Pohanka s tempehem, houbami a fazolkami

JÍDELNÍČEK: Ani dietáři si nemusí odpírat vepřové!

/10. DEN/ Ke snídani si zapečete tousty se šunkou, sýrem a rajčaty. Tentokrát nevynecháte ani svačinu v podobě malinového kefíru a k obědu vyzkoušíte pohanku s tempehem a houbami. Den pak zakončíte vepřovými kousky pečenými v papilotě se zeleninou a batáty.

Kuřecí salát se zálivkou

JÍDELNÍČEK: K obědu vás zasytí rychlé rizoto

/4.DEN/ k snídani si dejte chléb se šunkou, jen máslo nahraďte lučinou. Obědové rizoto s tofu budete mít hotové dřív, než dostanete hlad. K svačině vás čeká jogurt s ořechy a večer zakounčíte salátem s kuřecími prsy, parmazánem a jogurtovou zálivkou.

Prodejna Chodura v Dobré.

Beskydské uzeniny: Snížit podíl soli v šunkách byla pro nás velká výzva

Nejmodernější technologie, zdvojnásobení výrobní kapacity, nová pracovní místa, větší skladovací prostory, ale hlavně nová řada kvalitních šunek se zdravotním benefitem pro zákazníky. Tak by se dal v kostce popsat nový výrobní závod, určený speciálně pro výrobu šunek Chodura. Společnost Beskydské uzeniny, a.s. si výrobní halu nadělila jako dárek ke stoletému výročí založení značky Karlem Chodurou – dědečkem dnešního majitele Petra Chodury, který o firmě poskytl rozhovor pro Deník.