Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
/ANKETA/ Vyzrálé maso nebo sýr. Slovní spojení, které dává naději, že jídlo bude ještě lahodnější než běžně. Podobně vyzrálé potraviny, ale v tomto případě až v negativním slova smyslu do podoby plísní, nabízel jeden z brněnských obchodů. A nebyl jediný. Jídlo s plísněmi leželo v regálech i dalšího. Prohlédněte si případy nabídky plesnivé šunky a sýrů, na které ve středu upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
Pokud hledáte něco na zahnání hladu nebo jen tak na chuť, asijský salát byste rozhodně měli vyzkoušet. Je jen na vás, jestli zvolíte variantu studenou, nebo teplou. Doporučujeme ale vyzkoušet obě.
U přípravy tohoto jídla se možná trochu zapotíte, ale odměna stojí za to. Rolku samozřejmě můžete plnit i jinými ingrediencemi, kterým dáváte přednost. Tak do toho. Doufám, že bude chutnat.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Tak jako nesmí chybět v televizním silvestrovském programu oblíbená komedie Bohouš, tak na stole při jeho sledování nesmějí chybět ve většině českých rodin obložené chlebíčky.
/FOTO, VIDEO/ Zákazníci v malých městech jsou konzervativní. Novinky přijímají opatrně. Občas se objevují požadavky na celozrnnou chlebíčkovou veku a mrkvový salát. Ale majonéza nesmí chybět.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
Policisté sdělili podezření z krádeže třiatřicetileté ženě z Českokrumlovska. Mají za to, že od začátku září do konce října, kdy pracovala jako brigádnice, odcizila v jedné z provozoven v Českém Krumlově více než 270 kusů elektronických cigaret, jedno balení šunky a jedno balení sýra.
Studenti ze znojemské Přímky tradičně přispěli k vydařené oslavě státního svátku na české ambasádě ve Vídni. Jako obvykle se zapojili učni oboru kuchař číšník a studenti oboru hotelnictví.
Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?
Také se vám stalo, že jste z nákupu přinesli šunku dětem na snídani a ráno, když jste igelitový sáček s uzeninou vytáhli z ledničky a rozbalili, tak ona šunka slušně řečeno vůbec nevoněla?
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Milujete pizzu, ale kvůli kaloriím si ji odpíráte? Už nemusíte! Vyzkoušejte zdravější verzi oblíbeného jídla. Stejně jako klasickou, i tu z cukety můžete nazdobit vším, co máte rádi.
Obchodní řetězce v Česku mají u některých potravin příliš vysoké obchodní přirážky, kupříkladu až 255 procent u šunky, tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který s antimonopolním úřadem chystá kontroly marží. Pomoci zemědělcům, kteří jsou podle ministra naopak odměňováni nedostatečně, hodlá urychleným přijetím novely zákona o významné tržní síle. Z těchto peněz ale platíme prodavače, energie či rozvoz potravin, brání obchodníky v rozhovoru pro Deník prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Už žádná vůně šunky a jelítek. Dlouhé desítky let byli především obyvatelé centra Českých Budějovic, ale i další zákazníci zvyklí nakupovat a svačit v řeznictví a bufetu v ulici Dr. Stejskala, na půl cesty mezi trafikou a "mlíčňákem". Tradici ale přerušil tok času a nyní se pro osiřelý prostor hledá nový nájemce.
Když se na Opavsku řekne Řeznictví a uzenářství Latoň, jen málokdo tuto firmu nezná. Malá rodinná společnost si postupem času získávala a získává stále větší oblibu zákazníků. Nejen pro své výrobky, ale třeba i pro usměvavý personál, který u prodejních pultů obsluhuje.
Když se na Opavsku řekne Řeznictví a uzenářství Latoň, jen málokdo tuto firmu nezná. Malá rodinná společnost si postupem času získávala a získává stále větší oblibu zákazníků. Nejen pro své výrobky, ale třeba i pro usměvavý personál, který u prodejních pultů obsluhuje.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Dělat řemeslo poctivě se vyplácí. Platí to bezesporu v případě Jana Nesládka, který před dvěma lety pověsil na hřebík kuchařskou zástěru a vyměnil ji za tu řeznickou. Jeho řeznictví a uzenářství v Sedlci, které provozuje spolu s manželkou, si v průběhu dvou let už stihlo vydobýt své místo na slunci. Místní i přespolní tu rádi vystojí frontu, aby dostali kvalitní maso či některou z vyhlášených zabíjačkových specialit, paštik a uzenin. Řeznictví a uzenářství Jan Nesládek je na Kutnohorsku už zkrátka pojem. I v tak Bohem zapomenuté malé uličce se totiž dají sehnat takové věci jako je telecí T-bone steak či pravá italská mortadella.
K dnešnímu receptu na rychlý chlebíček, který můžete péct i bez droždí, přidala foodblogerka Markéta několik rad: „Chlebíčky se dají jíst samotné, nebo k polévce či salátu. Dají se obměňovat - s goudou a šunkou, s mozzarellou a rajčaty či se zelím a uzeným, jindy zase s olivami.“
V podmínce, v nouzovém stavu a navíc již trestán v uplynulých třech letech trestán za stejný čin. A přesto se bezdomovec O.C. (52) ze Slovenska znovu ocitl u soudu. Jenže tentokrát míří na půl roku do věznice s ostrahou.
Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.
Místním i mnohým přespolním je v Borku dobře známá rodinná firma, jejíž vývěsní štít odkazuje na řemeslo, zařazené mezi vážené cechy už ve středověku. Řeznictví, které s manželkou Ludmilou založil Jan Blažek v roce 1993, je sice mladšího data, ale poctivé řemeslo zde stále ctí.
/10. DEN/ Ke snídani si zapečete tousty se šunkou, sýrem a rajčaty. Tentokrát nevynecháte ani svačinu v podobě malinového kefíru a k obědu vyzkoušíte pohanku s tempehem a houbami. Den pak zakončíte vepřovými kousky pečenými v papilotě se zeleninou a batáty.
/4.DEN/ k snídani si dejte chléb se šunkou, jen máslo nahraďte lučinou. Obědové rizoto s tofu budete mít hotové dřív, než dostanete hlad. K svačině vás čeká jogurt s ořechy a večer zakounčíte salátem s kuřecími prsy, parmazánem a jogurtovou zálivkou.
Pohádková Marfuša chtěla peníze a ženicha, to Marfuša z našeho příběhu byla skromnější, stačila ji kuřecí šunka a vlídné slovo. Právě tak se nechala přemluvit a pustila strážníky k bezvládně ležícímu páníčkovi, který to přehnal s alkoholem.
Nejmodernější technologie, zdvojnásobení výrobní kapacity, nová pracovní místa, větší skladovací prostory, ale hlavně nová řada kvalitních šunek se zdravotním benefitem pro zákazníky. Tak by se dal v kostce popsat nový výrobní závod, určený speciálně pro výrobu šunek Chodura. Společnost Beskydské uzeniny, a.s. si výrobní halu nadělila jako dárek ke stoletému výročí založení značky Karlem Chodurou – dědečkem dnešního majitele Petra Chodury, který o firmě poskytl rozhovor pro Deník.
Michal Perlík šéfuje řezníkům v on-line obchodě Rohlik.cz. „Snídám párek, k obědu si dám šunku s křenem a hořčicí a večer kolínko,“ popisuje svůj den. Mezitím jedná s dodavateli a farmáři.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!