Kreativ

ŠTÍTEK: šunka

Chřestový salát s vejcem.

Je tu období chřestu: Jak na recepty s křehkým pokladem?

Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.

Ilustrační foto.

Zloděj kradl šest kilo šunky

Brno – Šunku od kosti vážící přes šest kilogramů za více než 1 200 korun provezl jednatřicetiletý muž v sobotu přes pokladny hypermarketu v brněnské Slatině.

Miloslav Brožek.

Miloslav Brožek ještě ke Štěchovicím: Tým ukázal charakter

Hezké přirovnání použil trenér FC MAS Táborsko Miloslav Brožek po nedělním utkání se Štěchovicemi (3:2), když hodnotil odlišné výkony v prvním a ve druhém poločase. Diváci podle něho čekali, že mužstvo bude servírovat vyuzenou šunku, ale místo toho přišel na stůl v prvním poločase nedovařený prejt. Zmíněná šunka se pomyslně dostavila až po obrátce, kdy tým vstřelil v krátkém čase tři góly za sebou. Trenér Brožek ještě rozebral detaily třetiligového mistrovského zápasu.

Dobrou chuť! Tak tu zákazník ztratil, když vyndal z lednice neporušenou vakuovanou šunku plnou červů.

Večeře se nekonala. Šunka z Globusu byla plná červů

Měla to být jednoduchá, rychlá večeře na začátku letních prázdnin. Když však Karlovarák Lukáš Kravar sáhl do ledničky po vakuované šunce od výrobce LE & CO, kterou zakoupil minulý týden v jenišovském Globusu, zvedl se mu doslova žaludek. 

Dobrou chuť! Tak tu zákazník ztratil, když vyndal z lednice neporušenou vakuovanou šunku plnou červů.

Vakuovaná šunka z Globusu byla plná bílých červů

Karlovy Vary - Měla to být jednoduchá, rychlá večeře na začátku letních prázdnin. Když však Karlovarák Lukáš Kravar sáhl do ledničky po vakuované šance od výrobce LE & CO, kterou zakoupil minulý týden v jenišovském Globusu, zvedl se mu doslova žaludek. 

ilustr

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.

Ilustrační snímek.

Bagetu se šunkou už děti mohou

Plzeňský kraj – Do obnovy školních bufetů či automatů zrušených kvůli tzv. pamlskové vyhlášce se ani po jejím zmírnění platném od 1. září školy nehrnou. Původní vyhláška zpřísnila nároky na ve školách nabízené potraviny natolik, že se do nich nevešla ani řada běžných potravin.

Na snímku Burgrová a Režan.

Určitě si nebudu válet šunky, říká po konci kariéry Burgrová

Brno /ROZHOVOR/– Konec kariéry avizovala dlouho dopředu, takže se s rozhodnutím dávno smířila. Bývalá basketbalová reprezentantka Ilona Burgrová, která dokonce startovala na olympiádě v Londýně, minulý týden odehrála poslední zápas, v němž dopomohla Králově Poli k stříbrným medailím v nejvyšší domácí soutěži, a nyní se připravuje na roli matky. „Nijak mě to nedojalo, poslední utkání jsem si užila, jako kdybych měla pokračovat dál,“ říká s úsměvem čtyřiatřicetiletá, nyní už bývalá pivotka.

Pražská šunka

Pražská šunka je na evropském seznamu tradičních specialit. Po letech jednání

Pražská šunka získala evropské označení Zaručená tradiční specialita. Její zápis na seznam specialit u Evropské komise (EK) dojednali zástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa. Žádost se projednávala přibližně šest let. Výrobek s názvem Pražská šunka a evropským žlutomodrým logem tak musí vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby.

Silvestrovské sportování na Mladoboleslavsku

Silvestr: žádné válení šunek se nekonalo

Mladoboleslavsko /FOTOGALERIE/ – Zatímco první den roku nového byl u většiny obyvatelstva poklidným odpočinkem po noci předešlé, den poslední roku 2017 na řadě míst Mladoboleslavska patřil sportu.

Bufet v ZŠ Nové Strašecí

Školní bufet už neprodá dětem ani ovocný jogurt

Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.

Policie - ilustrační foto

Zloděj chtěl sýry i šunku, ale přišli na něj

Olomouc – Sýry, termixy i šunku si odnesl v sobotu 5. listopadu mezi druhou a třetí hodinou v noci pětadvacetiletý muž z Hranic z logistického centra obchodní společnosti v Olomouci. Podle policie šlo o jeden karton taveného sýru s tyčinkami, jeden karton Olomouckých tvarůžků, dva kartony šunky od kosti nejvyšší jakosti, šestadvacet kusů termixů, a jeden karton Schwarzwaldské šunky.

Pečená šunka se dostane na pulty nejdříve o tomto víkendu. První várku novinky z dílny ZEFA Volary totiž připravili teprve ve čtvrtek odpoledne.

Jelení klobásy a pečená šunka z Volar Chutnají hezky. Jihočesky

Volary – Do posledního ročníku soutěže „Chutná hezky. Jihočesky" přihlásil masokombinát ZEFA z Volar dva své výrobky. S oběma uspěl. A uspěl na výbornou, porotě výrobky z Volar chutnaly natolik, že oba dostaly hodnocení nejlepší 
a obsadily první místo.

Ilustrační foto

Na seznam specialit EU chce i Pražská šunka

Praha /INFOGRAFIKA/ – Je lepší špekáček natažený do vepřového střívka, nebo ten, který je obalen hovězím kroužkovým střevem? Přesně takovou debatu v posledních měsících vedli zástupci tuzemských masokombinátů. Jedna z nejznámějších českých uzenin, která letos slaví 125. výročí od vzniku, je už pět let chráněna na celoevropské úrovni. Kdo splní výrobní postup, může užít modré evropské logo. Společně s loveckým salámem teď špekáčky čekají další změny: částečně se zpřesní receptura a změní název: nově to bude Tradiční špekáček a Tradiční lovecký salám.

Ilustrační foto.

Ministr zemědělství uklidňoval Němce, aby se nebáli bratwurstů

Berlín - Německý ministr zemědělství Christian Schmidt dnes uklidňoval Němce, aby se nebáli střídmé konzumace typických německých párečků a klobásek známých jako bratwursty. Reagoval tak na pondělní krok Světové zdravotnické organizace (WHO), která zařadila uzeniny, jako jsou šunka, slanina či párky, na seznam prokázaných karcinogenů.

Ilustrační foto

Odborník na výživu: Vzdát se zcela uzenin není nutné

Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek.

Ilustrační foto.

Uzeniny jsou karcinogenní, varuje Světová zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.

Značky Regionální potravina si žena ze štrúdlárny nesmírně váží

Benešov /ROZHOVOR/ - Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

Pátá základní škola má otevřený i školní klub, kde o přestávkách prodávají školáci

Ne, řekli ve škole automatům. Děti chodí na zdravé svačiny

Mladá Boleslav /ANKETA/ - Obložené bagety se šunkou a vajíčkem hrajícími všemi barvami a přelité nevábně vypadající majonézou. Nebo houska, z níž utíkající náplň zachytává potravinová fólie. Dost! I to bylo zřejmě moc už i na poslance. Kromě zvednutého varovného prstu schválili také před několika dny novelu školského zákona, která zakazuje prodej nezdravého sortimentu nejen ve školních automatech, ale také bufetech.

Ilustrační foto.

Pojízdné šunky nechtějí na silnicích tolerovat

Praha - Prověřit technický stav kamionů. To byl hlavní cíl nedělních kontrol na rychlostní silnici R4 na Příbramsku, o jejichž výsledcích informovala mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.