Kreativ

ŠTÍTEK: šunka

Ilustrační foto

Jana Dostálová: Základ zdraví je jíst střídmě a pestře

O potravinách a jejich kvalitě toho ví tolik jako málokdo. Zapojuje se do osvětových akcí zaměřených na správnou výživu, kterou považuje za základ zdraví. Účastní se také testování potravin – jistotu, že to nejdražší je zároveň i to nejkvalitnější, prý spotřebitel rozhodně nemá. Ve většině případů však vyšší cena souvisí s vyšší kvalitou.

Ilustrační foto.

Strážníci vymění staré šunky za nové vozy

Ústí nad Labem - Ústečtí strážníci se při ochraně pořádku nebudou muset spoléhat na automobily, které jsou i dvanáct let staré, dostanou totiž nové. Ústečtí radní na jejich nákup v rozpočtu vyčlenili téměř 1,2 milionu korun.

Penelope Cruz.

Španělská kráska Penélope Cruzová slaví čtyřicetiny

Washington/Praha – Španělskou herečku Penélopu Cruzovou, která 28. dubna oslaví čtyřicetiny, proslavily především role ve filmech režiséra Pedra Almodóvara. Za ztvárnění hlavní postavy ve filmu Volver byla jako první Španělka v historii nominována na Oscara za nejlepší ženský výkon. Prestižní sošky se nakonec dočkala v roce 2008, kdy porota ocenila její výkon ve vedlejší roli ve filmu Vicky Cristina Barcelona, který režíroval Woody Allen.

Ilustrační foto

Slováci bojují proti české nivě

Praha – Bratrovražedný boj 
o tradiční potraviny v Evropské unii pokračuje. Nejdřív Slovákům vadily české uzeniny, poté sýr s modrou plísní 
a teď šunka. V Bruselu usilují o to, aby Jihočeská niva přišla o ochrannou známku 
a pražská šunka ji nezískala.

Hokejista Richard Tesařík v akci v australské nejvyšší soutěži AIHL.

"Australan" Tesařík: Vánoce v Sydney? Šunka, pláž a třicet stupňů

Sydney, Břeclav /ROZHOVOR/ – Tento rok byl pro devětadvacetiletého Richarda Tesaříka velice úspěšný. Břeclavský rodák, který už třetí rok žije v australském Sydney a hraje u protinožců hokej, vyhrál se svým týmem australský hokejový titul. Teplo australské zimy však vymění za mrazy na Moravě.

Perla Zlínska, oceněné potraviny

Čtyři místní výrobky, které budete chtít zkusit

Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.

Ilustrační foto

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Ilustrační foto

Oddejte se melounovému hodování

Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.

Ilustrační foto

Proti udělení ochranné známky pro pražskou šunku jsou 4 státy

Praha – Proti návrhu českých uzenářů, kteří chtějí získat ochrannou známku Evropské unie (EU) pro pražskou šunku, jsou čtyři členské státy unie. Informaci zveřejnilo na svém webu ministerstvo zemědělství (MZe), podle něhož proti návrhu na zařazení šunky mezi zaručené tradiční speciality podaly v připomínkovém řízení námitky Itálie, Německo, Rakousko a Slovensko.

Eliška Chytková

Animovaný film O šunce, nominovaný do Cannes, jsem viděla z autorčina gauče

Zlín /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Studenti natočili animovaný film, který byl nominován na filmový festival v Cannes. Dohromady tu žijí tři. Dva kluci a Eliška, která má pokoj sama pro sebe. Studentský byt mladých filmařů dýchá poklidnou, téměř rodinnou atmosférou. Na stěnách visí spousta zrcadel. 

Eliška Chytková

Animovaný film O šunce jsem viděla z autorčina gauče

Zlín - Studenti natočili animovaný film, který byl nominován na filmový festival v Cannes. Dohromady tu žijí tři. Dva kluci a Eliška, která má pokoj sama pro sebe. Studentský byt mladých filmařů dýchá poklidnou, téměř rodinnou atmosférou. Na stěnách visí spousta zrcadel. 

Zemřel španělský režisér Luna, který objevil Cruzovou a Bardema

Madrid - Ve Španělsku dnes zemřel známý režisér Josep Joan Bigas Luna, jehož film Šunka, šunka z roku 1992 objevil pro filmový svět herce Penelope Cruzovou a Javiera Bardema. Oznámila to tisková agentura Europa Press a španělská televizní a rozhlasová společnost RTVE s odvoláním na sdělení rodiny.

Ilustrační foto.

Uzeninoví 'sommeliéři' hodnotí chuť buřtů a salámů

Polička – Masokombinát má mezi svými zaměstnanci i ochutnávače uzenin. Každý den kontrolují masné výrobky, aby do prodeje nešly překořeněné párky nebo špatně prosolená šunka. U uzenin se hodnotí chuť i vzhled včetně jejich obalu.

Ilustrační foto

Párky a slanina mohou zkrátit život, ukázal výzkum

Londýn – Konzumace párků, šunky či slaniny zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Alespoň k takovému závěru podle serveru BBC dospěli autoři mnohaletého výzkumu zahrnujícího půl milionu lidí z desítky evropských zemí. Ukázalo se, že velká spotřeba masných výrobků s vysokým obsahem solí a dalších konzervantů zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, rakoviny a předčasného úmrtí.

Ladislav Muška.

JEDOVATÁ MUŠKA: Šikovné české hlavičky

Ještě nedozněly výkřiky z Evropské unie, že naše pomazánkové máslo se nesmí jmenovat Pomazánkové máslo, protože másla je v něm minimum, a už se objevil Pomazánkový krém se šunkou. Obsah kelímku je stejný, dorůžova obarvený tvaroh s drobínky něčeho, co lze za šunku pokládat. Ale na chleba k snídani je to dobré.

Tomáš Janeček, který si pochutnal na plátku se šunkou a žampiony.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Ilustrační foto

Který kraj má lepší šunku? Do řetězců vtrhnou regionální speciality

Praha – Je lepší šunka z Vysočiny, nebo z Karlovarska? Jak se jejich chuť liší od šunky prodávané po celé republice v obchodních řetězcích? Nyní budou mít gurmáni možnost tento rozdíl poznat, protože v obchodních řetězcích by se v nejbližší době měly objevit regionální výrobky viditelně označené nápisem „Z našeho kraje". Tyto potraviny by se přitom neměly prodávat mimo území kraje, ve kterém se vyrábí.

Ilustrační foto.

Šunka v aspiku obsahovala v Havířově listerii

Brno/Havířov - Šunka v aspiku, kterou zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v havířovském obchodě Hruška na náměstí Republiky, obsahovala nebezpečné bakterie listerie. Celá šarže byla stažena z oběhu. Šlo však už jen o několik kusů, protože většina se již prodala. Vzorek inspektoři odebrali 25. července.

Cuketa

Vyzkoušejte letní recept: cuketovou nádivku

K přípravě potřebujete: 5 cuket, 4 mrkve, 1 cibule, 400 g šunky, 4 stroužky česneku, 400 g tvrdého sýra, 5 vajec, 100 ml olivového oleje, polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, oregano, sůl, pepř.

Počítačová hra Sorcery.

Dojmy ze Sorcery pro PlayStation Move

V pomyslné bitvě pohybových ovladačů - Move versus Kinect - inklinuji jakožto tradiční hráč, co má rád přesnou kontrolu, spíše k Sony. A právě Sorcery na tom má podíl. Že jste o hře ještě neslyšeli?

Ilustrační foto

Tesco prodávalo prošlé zboží

Tachov – Krůtí šunku s prošlým datem použitelnosti, ale s přelepenou etiketou původního data trvanlivosti objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hypermarketu Tesco v Tachově. Kromě toho našli ještě několik výrobků, které už neměly v prodejně co dělat.

Ilustrační foto.

Makro kvůli listeriím stáhlo z prodeje šunku Tapas

Praha – Velkoobchodní společnost Makro stáhla z tuzemských prodejen krájenou šunku Tapas Serrano. V několika baleních tohoto výrobku prodávaných v zahraničí totiž odborníci zjistili zvýšený obsah zdraví nebezpečné bakterie listerie. Zákazníci, kteří si šunku Tapas koupili, ji mohou v prodejnách Makro vrátit.

Sládek březnického pivovaru František Pinkava.

Pivo, šunka a med, to jsou oceněné výrobky Příbramska

Příbram /OBRAZEM/ - Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2011 se uskutečnilo minulý týden na výstavě Zemědělec 2011 v Lysé nad Labem. Potravinářské výrobky z Příbramska si vedly skvěle, i ve velmi náročné konkurenci bylo oceněno pět potravinářských výrobků.

Ilustrační foto

SLOUPEK: Kup tu šunku! A potom se uvidí...

Jeden můj kamarád se před časem ženil. Není divu, já už v tom doma také těžce lítám a jen s největším úsilím odrážím ataky zakládající rodinu, co vás přinutí trochu víc se usadit. Alespoň na nějakou chvíli.