Kreativ

ŠTÍTEK: okres Tachov

Česko zpívá koledy se chystá před základní školu Kostelní v Tachově

Koledy si poprvé zazpívají školáci z Tachova

V desítkách měst a obcí napříč regionem se dnes od 18 hodin lidé zapojí do zpívání koled. Deník ve spolupráci s Českým rozhlasem již podvanácté chystá akci Česko zpívá koledy. Po dvou covidových letech se společné zpívání opět uskuteční živě na náměstích, návsích, ve školách a na dalších místech.

Mikulášská dvacítka.

Mikulášskou dvacítku ve Stříbře vyhrála Stachová

Jubilejní 30. ročník běhu Mikulášské dvacítky, která je součástí seriálu Běžec Tachovska 2022, vyhráli Petr Soukup (TJ Nová Paka) a Pavla Stachová (SV Stříbro). Za nimi doběhli Jan Šneberger (AC Falcon Rokycany) a Jiří Kesl (Akademik Cheb), Patricia Novotná (SV Stříbro) a Alena Bernášková (Osmáci CZ).

Filmaři se vrátili do zaniklé vsi, ve Výškovicích točil Tomáš Mašín Bratry

Filmaři se vrátili do zaniklé vsi. Ve Výškovicích točí snímek o Mašínech

Silného tématu plného emocí i protichůdných názorů se chopil režisér Tomáš Mašín, který podle scénáře Marka Epsteina točí film o bratrech Mašínech s příznačným názvem – Bratři. Je to jako drápat se na vrchol K2, říká scénárista. Pro několik scén si filmaři vybrali i zaniklou ves Výškovice na Tachovsku. Ta se tak už podruhé dostane na filmová plátna. Koncem čtyřicátých let minulého století zde totiž Jiří Krejčík natáčel Ves v pohraničí přibližující poválečné osídlování.

Filmaři se vrátili do zaniklé vsi, ve Výškovicích točil Tomáš Mašín Bratry

Filmaři se vrátili do zaniklé vsi, ve Výškovicích točil Tomáš Mašín Bratry

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Silného tématu plného emocí i protichůdných názorů se chopil režisér Tomáš Mašín, který podle scénáře Marka Epsteina točí film o bratrech Mašínech s příznačným názvem – Bratři. Je to jako drápat se na vrchol K2, říká scénárista. Pro několik scén si filmaři vybrali i zaniklou ves Výškovice na Tachovsku. Ta se tak už podruhé dostane na filmová plátna. Koncem čtyřicátých let minulého století zde totiž Jiří Krejčík natáčel Ves v pohraničí přibližující poválečné osídlování.

Hokejisté Bezdružic.

Hokejoví zástupci z Tachovska v nižších soutěžích prohráli

Hokejisté Tachova prohráli dohrávku 6. kola krajské ligy s Kaznějovem 3:6. Tachov je v tabulce poslední. Buldoci Stříbro nezvládli duel 8. kola krajské soutěže skupiny A s Rapidem Plzeň 0:6 a jsou předposlední. Také Bezdružice prohrály. Jiskra padla ve skupině C s Díly 2:3 a je druhá.

Na sníh vyrazili první běžkaři, do Českého lesa se vrátila zima

FOTO, VIDEO: Na sníh vyrazili první běžkaři, do Českého lesa se vrátila zima

Zatímco dole ve městech a obcích pod Českým lesem se v neděli začalo oteplovat a sněhové přeháňky vystřídalo mrholení, na hřebenech bylo mrazivo se souvislou sněhovou pokrývkou. Toho využili ve středisku zimních sportů v Silberhütte a na německé straně v těsné blízkosti státních hranic s Tachovskem rolbou upravili trať pro běžkaře.

Fotbalisté TJ Měcholupy (na archivním snímku hráči v černých dresech) porazili ve 2. kola Poháru PKFS Baník Stříbro 4:0 a slaví postup do další fáze soutěže.

Měcholupy zakončily brilantní podzim pohárovou demolicí oslabeného Stříbra

/OHLASY/ Stali se podzimním (a zcela zaslouženým) mistrem béčkové skupiny krajské I. B třídy a kalendářní rok zakončili dalším parádním úspěchem. Fotbalisté TJ Měcholupy porazili ve čtvrtečním zápase druhého kola Poháru Plzeňského krajského fotbalového svazu (PKFS) Baník Stříbro jednoznačně 4:0 a slaví postup do další fáze soutěže.

Ilustrační foto.

O kolik stoupne cena tepla na Tachovsku, není zatím zcela jasné

Na kolik domácnosti na Tachovsku od ledna přijdou dodávky tepla, je mnohde zatím velkou neznámou. Teplo rozhodně zdraží. Cena se však bude podle Adama Sluky, jednatele společnosti Flea, která distribuuje teplo stovkám odběratelů v okrese, lišit případ od případu.

Ilustrační foto.

Hotely na Šumavě mají na silvestra už plno. Jinde bojují o každého hosta

Oslavit konec letošního roku plánuje řada lidí v horských oblastech. Některé hotely na Šumavě již teď hlásí plno, ubytování na silvestra už tam lidé neseženou. Obsazeno mají v Železné Rudě či na Špičáku. Není výjimkou, že si někteří hosté rezervují silvestrovské termíny i rok dopředu.

Nové sanitky a lékařské vozy uvedla do provozu krajská ZZS v Plzni. Celkem se jedná o 15 vozů za témeř 38 milionů. Jako první v republice bude pro systém rendez-vous používat 6 vozů Seat Tarraco s dvoulitrovým dieselovým motorem a pohonem všech kol.

Po kraji bude jezdit patnáct nových sanitek. Seaty 4x4, Craftery a Transportery

Krajští zdravotničtí záchranáři ve středu v Plzni slavnostně uvedli do provozu patnáct zbrusu nových sanitek. Jedná se o šest lékařských vozů pro RV systém a devět RZP ambulancí. Sloužit budou zdravotníkům téměř po celém kraji, od Tachovska a jižního Plzeňska přes Plzeň až po oblast Klatovska, kam jde nových sanitních vozů tentokrát nejvíc.

Nedohraný duel okresního přeboru: TJ Blatec - Sokol Střelice

Krev, rvačky a nadávky. Čelí český fotbal vlně násilí? Z historek někdy mrazí

Hrubne tuzemský fotbal? Neuplyne snad jediný víkend, aby se neobjevily další neveselé příběhy ze soutěží všech úrovní o inzultacích rozhodčího, potyčkách mezi hráči, těžkých (a zbytečných) zraněních. Disciplinární komise snad nikdy neměly tolik práce jako letos. Redaktoři Deníku posbírali nejzajímavější příběhy, které se udály během podzimní sezony, a posuďte sami, kam spěje nejpopulárnější sport v Česku.

Z archivu: Fotbalisté Chodského Újezdu (modří).

Soupeři nešťastně zlámal kosti. Omluvil se, lituje, ale dostal nemilosrdný trest

V prvním utkání letošní sezony nenastoupil, ale o nic vlastně nepřišel. Jeho tým schytal na půdě Lesné potupný debakl 2:11. Do zápasu 2. kola třetí třídy Tachovska už ale fotbalista rezervního výběru Chodského Újezdu Luděk Kozák proti Studánce vyběhl. Ale jen na 43 minut, pak byl pětadvacetiletý plejer bez jakéhokoliv váhání a milosti vyloučen.

Kapela Potíže.

Charitativní koncert v Plané podpoří onkoláčky

Děti nejen s onkologickým onemocněním podpoří benefiční koncert, který se koná v sobotu 12. listopadu v Kiněnekině v Plané. Během něj vystoupí kapely Takitak z Tachovska a Potíže z Aše.

Pol Point v Plané.

Policisté zprovoznili první Pol Point na Tachovsku. Slouží lidem v Plané

S policisty se od 8. listopadu mohou v Plané spojit lidé, kteří jim budou chtít podat oznámení, tzv. na dálku, pomocí videohovoru. Mohou tak využít čtvrté bezobslužné kontaktní místo policie v kraji, první na Tachovsku. Tato cesta by podle policie měla zpříjemnit veřejnosti její služby.

Obraz Franze Rumplera, který zachycuje klášterní kostel.

V Praze draží obraz tachovského rodáka Franze Rumplera

Umělecké dílo tachovského rodáka, malíře Franze Rumplera, nyní v exkluzivní aukci nabízí k vydražení pražská aukční síň Livebid. Nejen tachovští patrioti tak mají jedinečnou příležitost získat cenný záznam historie okresního města.

Burza škol. Ilustrační foto.

Žákům představí studijní obory v tachovské sportovní hale

Rozhodování, kam dál za vzděláním, může žákům devátých tříd usnadnit prezentace středních škol. Koná se v úterý 1. listopadu od 9 do 16 hodin v areálu sportovní haly v Tachově. Událost, kterou pořádá tachovské kulturní středisko, nabídne školákům co nejvíce možností dalšího vzdělávání, dle jejich představ i nadání.

Fotbalisté Slavoje Chodová Planá porazili v 10. kole okresního přeboru Hraničár Částkov 6:4.

OBRAZEM: Přestřelka v Chodové Plané

Nejbohatší na góly byl v 10. kole okresního přeboru na Tachovsku zápas mezi domácím Slavojem Chodová Planá a Hraničářem Částkov. Týmy byly už před výkopem sousedé v tabulce. Slavoj teď po vítězství 6:4 svého sobotního soupeře přeskočil a vyhoupl se s 15 body na šesté místo.

Závěrečný závod seriál Adrenalin-oil MMČR a PČR endurosprint 2022.

FOTO: Závodníci Nedvěd a Koukolík dojeli na předních místech

Závěrečného závodu seriálu Adrenalin-oil Mezinárodního mistrovství ČR (MMČR) a PČR endurosprint 2022, který se jel o uplynulém víkendu v Dobřanech, se zúčastnili také enduráci z Tachovska Václav "Pinďa" Nedvěd ve třídě MČR E3 a Jiří "Bio" Koukolík závodící ve třídě MMČR VET1.

Běh z Pístova, 9. října 2022.

OBRAZEM: Běh z Pístova vyhrál Šemotl

Běh z Pístova (8,38 km), který je součástí seriálu Běžec Tachovska 2022, vyhrál Robin Šemotl (AC Mariánské Lázně) před Karlem Juklem ze Skviřína a Ivanem Davidem ze Stříbra.

Zde všude lidé pocítili a nahlásili záchvěvy země na Tachovsku.

Zemětřesení na Tachovsku: Už přes sto hlášení o záchvěvu země

Geofyzikální ústav zveřejnil mapu hlášení, kde všude lidé pocítili na Tachovsku a v blízkém okolí otřesy země, hučení a silné zvuky. V sobotu před druhou hodinou ranní událost vzbudila nejen Tachovany, podívejte se na mapu. Lidé oznámili otřesy z více než sto míst.

Regent upouští vodu, půl tisíciletí starý rybník se pomalu strojí se k výlovu

Regent upouští vodu, přes půl tisíciletí starý rybník se pomalu strojí k výlovu

Hladina Regentu pomalu klesá, zhruba měsíc od začátku upouštění trvá, než z loviště začnou mistři cechu rybářského lovit především kapry, ale také líny, tolstolobiky, amury, candáty, štiky i sumce. A rybáři to při výlovu jednoho z největších rybníků na Tachovsku i Mariánskolázeňsku neměli poslední roky vůbec jednoduché.

Ilustrační foto.

Sadaře drtí drahé energie a jablka z Polska. Část úrody zůstane na stromech

Sadaři v regionu sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech nebo setřesou na průmyslové zpracování.

Ilustrační snímek

Sadaře drtí drahé energie a jablka z Polska. Část úrody zůstane na stromech

Sadaři sklízí jablka. Rozhodují se ale, co s úrodou udělají. Obchodní řetězce je totiž kvůli levným jablkům z Polska vykoupí daleko pod cenou a skladování je kvůli vysokým cenám energií vyjde na několikanásobek. Sadaři jsou proto nekonkurenceschopní. Část úrody tak možná ponechají na stromech. nebo setřesou na průmyslové zpracování.

Záběry z místa uvízlého kamionu, jak je zachytil a na sociální síti zveřejnil Auto Kadet, Josef Dytrych.

Další kamion uvízl na lesní cestě, řidič věřil navigaci, vytáhla ho až odtahovka

Téměř jako přes kopírák. Během posledních dní skončilo v pasti několik kamionů, jejich řidiči slepě věřili v navigaci. Jeden skončil na lávce přes Mži u Kočova na Tachovsku, pak cizinec bloudil v Hrdibořicích na Prostějovsku a zůstal zaklíněn na stezce, a zatím poslední bludný kamion skončil na pomezí lesa a louky u chatové oblasti nedaleko Svojkovic na Rokycansku.

Pavla Stachová na archivním snímku z květnového Běhu KERMI Stříbro.

Běh kolem Mže vyhráli Punda a Stachová

Běžec Tachovska 2022 ukrojil další díl. V neděli byl na programu Běh kolem Mže – závod na 9,5 kilometru po pravém břehu Mže ze Stříbra do Vranova a zpět, většinou polní a lesní cestou.

V Kladrubech u Tachova se uskutečnil Den architektury.

OBRAZEM: V Kladrubech se konal Den architektury. Lidé si prohlédli klášter

V Kladrubech na Tachovsku  se o víkendu u kašny sešlo 15 odvážlivců, kteří se navzdory nepřízni počasí rozhodli věnovat sobotní odpoledne procházce na klášter doprovázené povídáním o veřejných prostranstvích. Eliška Pomyjová společně se Silvou Strachotovou se rozhodly přidat se k republikovému festivalu Den architektury, během kterého je možné nahlédnout do prostor, které nejsou běžně přístupné, a nebo se vydat známými cestami s novým výkladem.

Turistické značení. Ilustrační foto.

Z kůrovcem napadených lesů mizí turistické značení

Kvůli kůrovcové kalamitě a s ní spojeným masivním kácením stromů mohou z lesů v Plzeňském kraji mizet turistická značení. Příznivci turismu se tak někdy v terénu mohou i ztratit. Další potíž může nastat v momentě, kdy je původní značená pěšina rozježděná od lesní těžební techniky. Nejvíce se to týká Rokycanska, Tachovska nebo Plzně-jihu.