Kreativ

ŠTÍTEK: okres Tachov

Turistické značení. Ilustrační foto.

Z kůrovcem napadených lesů mizí turistické značení

Kvůli kůrovcové kalamitě a s ní spojeným masivním kácením stromů mohou z lesů v Plzeňském kraji mizet turistická značení. Příznivci turismu se tak někdy v terénu mohou i ztratit. Další potíž může nastat v momentě, kdy je původní značená pěšina rozježděná od lesní těžební techniky. Nejvíce se to týká Rokycanska, Tachovska nebo Plzně-jihu.

Ambulance chronické bolesti, kterou vede v Domažlické nemocnici MUDr. Jiří Veselý, pořídila zásadní přístroj pro léčbu pacientů, jež trpí dlouhodobými bolestmi například zad, kloubů, končetin i dalších částí těla. Jedná se o radiofrekvenční generátor.

Nový přístroj pomůže pacientům ulevit od bolesti

Ambulance chronické bolesti, kterou vede v Domažlické nemocnici MUDr. Jiří Veselý, pořídila zásadní přístroj pro léčbu pacientů, jež trpí dlouhodobými bolestmi například zad, kloubů, končetin i dalších částí těla.

Z vyprošťování kamionu z mostu přes Mži i osady Ústí na Tachovsku.

Kuriózní nehody na jihu Čech: Podívejte se, co se na silnicích může stát

Navigace je dobrý sluha, ale zlý pán. Tak by se dalo parafrázovat jedno známé přísloví. O jeho pravdivosti se tento týden přesvědčil řidič kamionu z Českobudějovicka, který se na Tachovsku dostal do prekérní situace. Skončil na lávce na lesní cestě přes Mži v lese pár kilometrů od cíle. A nešlo to dopředu, ani dozadu. Není však jediný, kdo s autem skončil v nějaké pozici, u které se člověk ptá, jak se tam vlastně mohl dostat. Podívejte se na kuriózní nehody na jihu Čech, kdy vozidlo narazilo do zdi, skončilo v prodejně, zadrhlo se pod mostem či se z něho stala "ponorka".

Z vyprošťování kamionu z mostu přes Mži i osady Ústí na Tachovsku.

VIDEO: Kamion uvízl na lávce pro pěší. Jeho vyprošťování zabralo hodiny

Než řidič kamionu málem spadl ze starého mostu přes Mži u osady Ústí na Tachovsku, musel s ním řidič překonat skoro dva kilometry dlouhou silně rozblácenou lesní cestu, kterou využívají hlavně lesáci. K řece dojel z kopce od Pavlovic, kde končí silnice a dál vede jen polní cesta. Z mostu ho nakonec vyprošťovala i speciální Tatra 813 Kolos, původně sloužící vojákům pro přepravu pontonů. 

Vyprošťování kamionu, který uvízl na lávce přes Mži na Tachovsku.

Ke kamionu uvízlému na lávce pro pěší přijela odtahovka. A zapadla v bahně

/FOTO, VIDEO/ Z vyproštění tahače s mrazícím návěsem, který uvízl v pondělí 26. září odpoledne na pěší lávce přes Mži u vesničky Ústí nedaleko Pavlovic na Tachovsku, se stala velmi komplikovaná, mnohahodinová operace. Na místo v úterý ráno dorazily vyprošťovací vozy odtahové služby. Jeden z nich po příjezdu ovšem zapadl v blátě, takže ho muselo vyprostit druhé auto. 

Volby ve Stříbře.

Pokračují volby na Tachovsku. Nejstaršímu voliči ve Stříbře bylo sto let

Úderem páteční 14. hodiny už u černošínského úřadu stáli první voliči, přišel také jeden pán se slovy: "Tak tady jsou prý dnes k vidění samé hezké ženy, tak jsem se přišel na vás podívat. No, když už tu jsem, tak i odvolím," smál se. Voliči chodili průběžně, a to opravdu až do pozdních hodin, jak uvedla předsedkyně Petra Rumlerová.

Město Tachov.

Volby jsou tady. O novém složení radnic rozhodne bezpečnost či parkování

Komunální volby začínají. Témat, která budou rozhodující, je na Tachovsku celá řada. Některá jsou aktuální ve více městech. Lidé volají po větších možnostech parkování, chtějí se kvůli narůstajícímu počtu cizinců cítit bezpečněji. Chybí jim napříč okresem dostatečná lékařská péče, ale třeba i koupaliště.

Soutěž požárních útoků Kladrubská studna.

Během Kladrubské studny se utkali malí i dospělí hasiči

Hasiči všech věkových kategorií se uplynulou sobotu hemžilo fotbalové hřiště v Kladrubech. V rámci soutěže Kladrubská studna zde prověřilo své schopnosti v požárním útoku a dalších disciplínách 17 týmů mladých hasičů a 7 týmů dospělých.

Potkaly se před jedenácti lety a od té doby jsou kamarádky. Kateřina Van Es (30 let) a Lenka Horváthová (43) toho ale mají společného víc

Milují přírodu a čistý životní styl. Svou lásku spojily kamarádky s kosmetikou

Potkaly se před jedenácti lety a od té doby jsou kamarádky. Kateřina Van Es a Lenka Horváthová toho ale mají společného víc. Obě milují přírodu a čistý životní styl, proto žijí na venkově na úpatí pohoří Český les na Tachovsku v jihozápadních Čechách. Obě mají za životní partnery Holanďany. Právě v Nizozemí se před sedmi lety potkaly s Catharine van Everdingen, zakladatelkou značky Botanical Beauty, která vyrábí bio organic pečující kosmetiku.

Supercela nad Plzní

Ukázková supercela. Částí Čech se přehnaly bouřky, přinesly s sebou kroupy

Český hydrometeorologický ústav vydal informace o úterních odpoledních bouřkách v západních a středních Čechách. Bouře začaly v severozápadních Čechách. „Dvě buňky, na jih od Karlových Varů a ve středních Čechách, vykazují supercelární znaky,“ informovali v pět hodin odpoledne meteorologové.

Supercela nad Plzní.

Ukázková supercela přinesla lokální nánosy krup, někde spadlo jen pár kapek

Český hydrometeorologický ústav v úterý vpodvečer varoval před bouřkami v západních a středních Čechách. Předpověď se vyplnila a supercely, které se objevily na Plzeňsku, byly podle Českého hydrometeorologického ústavu ukázkové. Lidé zároveň meteorologům zaslali mnoho fotografií s mračny z Plzně i okolí.

Tomáš Jaša (vlevo).

Kladrubská pětka mění start

Běžecké boty a sportovní oděv si mohou připravit příznivci běhu v přírodě. V neděli 11. září se koná oblíbený běžecký závod Kladrubská pětka, který je součástí seriálu Běžec Tachovska 2022. Letošní osmý ročník přinese větší změnu. Vzhledem ke stavebním pracím probíhajícím na dvoře Základní školy Kladruby budou tentokrát závodníci startovat na fotbalovém hřišti, kde bude zajištěno zázemí ve fotbalových šatnách.

Stavba v Chodové Plané.

OBRAZEM: Uzavírky na Tachovsku: tudy stále neprojedete, někde až do konce roku

Chybějící mosty u Lesné, u Zadního Chodova, neprůjezdná Studánka nebo stavba vjezdové brány v Chodové Plané. Některé uzavírky a objížďky potrvají až do konce roku, jiné se blíží ke konci. Podívejte se s Deníkem, jak vypadají stavby a uzavírky komunikací na Tachovsku, které komplikují provoz a musí se objíždět.

Spolek Stonožky připravil pro děti odpoledne plné řemesel.

Spolek Stonožky připravil pro děti odpoledne plné řemesel

Procházkové odpoledne plné řemesel přilákalo do strážského parku u Drůbežáku více jak 70 dětí, které společně se svými rodiči měly možnost ozkoušet si, co obnáší některá řemesla či povolání. Akci organizoval spolek Stonožky ze Stráže, který je svými aktivitami pro děti vyhlášený po celém Tachovsku.

Z pátrání po vodních náhonech ve Frauenthálu

Skoro sto let tu nikdo nebyl. Podzemí zaniklé továrny na Tachovsku fascinuje

Kam vlastně vedou? Kanály objevené pod dávno zaniklou továrnou ve Frauenthálu na Tachovsku s sebou přinášejí řadu otázek. Labyrint podzemních chodeb, kanálů a dalších prostor je spletitý a nepřehledný. A nedává spát místnímu badateli Josefu Rídlovi z Přimdy, který pravidelně na místě hledá, kudy a kam vedly. 

Z míst bývalé sklárny. Další objevené prostory a s nimi i otazníky, kam kanály vedou.

Téměř sto let tu nikdo nebyl, podívejte se s Deníkem do podzemí zaniklé továrny

/FOTO, VIDEO/ Další objevené prostory a s nimi i otazníky, kam kanály vedou. Spletitý a nepřehledný je totiž labyrint podzemních malých chodeb, kanálů a dalších prostorů pod dávno zaniklou továrnou ve Frauenthálu. Záhady nedávají spát místnímu badateli Josefu Rídlovi z Přimdy. Proto opět pravidelně na místě hledá kudy a kam jednotlivé a pečlivě vyzděné kanály vedly.

Z místa tragické nehody na D5 u Benešovic.

Na dálnici zemřely dvě děti a jejich otec. Mohla tragédii zabránit svodidla?

Kamion, jedoucí po dálnici D5, se náhle láme doleva. Hravě překonává u Benešovic na Tachovsku svodidla, přejíždí do protisměru a během okamžiku proměňuje v hromádku šrotu osobní vůz Audi Q7, v němž cestuje čtyřčlenná rodina. Otec a dvě malé děti, chlapeček a holčička, jsou na místě mrtví.

Josef Kijanica u Krajského soudu v Plzni

Najel autem do domova seniorů v Tachově. Za smrt stařenky dostal u soudu osm let

Osm let ve věznici s ostrahou by měl strávit pětatřicetiletý Josef Kijanica z Halže na Tachovsku, který předloni v květnu najel do Domova seniorů Panorama v Tachově. Po jeho činu tehdy v nemocnici zemřela třiadevadesátiletá klientka zařízení. Verdikt vynesl v úterý Krajský soud v Plzni. Proti rozsudku ale podal Kijanica na místě odvolání.