Kreativ

ŠTÍTEK: okres Tachov

Těžbě živce v Benešovicích nechtějí.

Mezi Benešovicemi a Milíkovem má vzniknout kamenolom, lidé tomu chtějí zabránit

Chystaná těžba živce v Benešovicích na Tachovsku vyvolala vlnu nevole u místních obyvatel i politiků. Zájem zřídit lom nedaleko obce projevila firma LB MINERALS, s. r. o., Horní Bříza, která v únoru podala žádost o posouzení vlivu na životní prostředí. Lidé se obávají zvýšené prašnosti, hluku a navýšení provozu na už tak velmi zatížených komunikacích. Strach panuje i ze ztráty vody, Benešovice a nedaleká Pražka mají totiž poblíž dotčených pozemků své vrty.

Švec Milan Král spravuje boty už více jak 50 let.

Na verpánku kraluje Milan Král z Boru, jezdí tam za ním z celého Tachovska

Na verpánku sedává Milan Král z Boru u Tachova už více jak 50 let, je nejspíš posledním obuvníkem na Tachovsku. Provádí komplet opravy obuvi, vymění pokažený zip na kozačce, zalepí nebo vymění prošlapanou podrážku, spraví podpatky a tanečním střevíčkům dá nové kramflíčky. Žádá-li si to zákazník, podrážky bot sníží či zvýší, kozačku zúží dle útlé nožky zákaznice.

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.

Ptákem roku je polák velký, na západě Čech mizí z krajiny i kvůli špatné vodě

Populace poláka velkého se rychle ztenčuje. Z krajiny mizí i kvůli špatné vodě

Rychle ubývající druh potápivé kachny na západě Čech je polák velký. Ornitolog Muzea Českého lesa v Tachově Martin Liška říká, že polák velký mizí hlavně kvůli špatné vodě v rybnících a vliv má zřejmě také povolený odstřel. Lovit se totiž u nás může, i když jde o celosvětově ohrožený druh kachny.

TJ Baník Stříbro (žlutí), archivní snímek.

Baník udolal Trstěnice, ale přišel o zraněného Tůmu. To je problém, tuší Zaoral

V rámci zimní přípravy na jarní část krajského přeboru, ve které budou bojovat o záchranu soutěže, odehráli fotbalisté TJ Baník Stříbro už čtvrté utkání. Po porážkách s divizními Tochovicemi (0:6), Petřínem (0:10) a výhře nad výběrem FK Žákava (3:1), se jeden ze dvou reprezentantů Tachovska mezi elitou kraje utkal na domácím hřišti s nepříjemnými Trstěnicemi, neohroženým lídrem I. A třídy Karlovarského kraje.

Čížci lesní pozorované u řeky Teplá poblíž přírodní památky Čertkus.

Silné mrazy opeřencům nevadí, na západ Čech už dorazil i pár jeřábů popelavých

Stovky čížků lesních se nyní sdružují do hejn, která je možné spatřit v okolí řek Mže nebo Teplá. Na loukách jsou ale vidět i husy velké, a ornitologové hlásí i přílet prvních velice vzácných a přísně chráněných jeřábů popelavých. Všichni opeřenci se musí vyrovnat s mrazivým počasím, to jim ale nevadí, když mají dostatek potravy.

Čížci lesní pozorované u řeky Teplá poblíž přírodní památky Čertkus.

Silné mrazy opeřencům nevadí, na západ Čech už dorazil i pár jeřábů popelavých

Stovky čížků lesních se nyní sdružují do hejn, která je možné spatřit v okolí řek Mže nebo Teplá. Na loukách jsou ale vidět i husy velké, a ornitologové hlásí i přílet prvních velice vzácných a přísně chráněných jeřábů popelavých. Všichni opeřenci se musí vyrovnat s mrazivým počasím, to jim ale nevadí, když mají dostatek potravy.

SK Volejbal Klatovy (tmavší dresy), ilustrační snímek.

Volejbalistky urvaly proti favoritkám dva body, rezerva překvapila Skvrňany

Nesmírně cenné dva bodíky v konfrontaci proti silným volejbalistkám TJ Kladruby o víkendu vybojovaly ženy SK Volejbal Klatovy. Družstvo z města karafiátů ve víkendovém dvojkole (19. a 20. kolo) krajského přeboru I. třídy sice první zápas prohrálo 0:3, ale ve druhém zabojovalo a soka z Tachovska dokázalo na domácí palubovce porazit v pětisetové bitvě 3:2.

FK Brod nad Tichou - fotbal.

FINÁLOVÁ ANKETA: Zvolte nejoblíbenější fotbalový klub Plzeňského kraje

Je to tady, konečně. Sedm okresních mistrů, k nim dalších čtrnáct klubů, které skončily v rámci "svého území" na medailových pozicích. Právě teď startuje finálová anketa čtenářů Deníku o nejsympatičtější (nebo nejoblíbenější) fotbalový klub Plzeňského kraje za rok 2022. Tři zástupce má také Tachovsko. Do finále se probojovaly kluby FK Brod nad Tichou (mistr okresu), FK Planá (vicemistr) a TJ Chodský Újezd.

Jízdárna Světce. Foto: Archiv Deníku

Letos se konečně otevře jízdárna i areál Mže

Řadu staveb a významných investic se na Tachovsku podařilo dokončit v loňském roce, nebo na dokončení čekají letos. Návštěvníci brzy budou moci navštívit opravenou jízdárnu ve Světcích či tachovský areál Mže. Již nyní mohou využívat opravený přivaděč k dálnici D5 ze Stříbra.

Andrej Babiš vs. Petr Pavel tužkou Milana Kounovského

Většina v Ošelíně na Tachovsku volila Babiše. Občané se bojí války

Okres Tachov byl při posledních prezidentských volbách baštou Miloše Zemana, nyní se na výraznou podporu mohl spolehnout Andrej Babiš. Na Tachovsku uspěl se ziskem přes 48 procent hlasů, což bylo nejvíce ze všech okresů v regionu. V Ošelíně pro expremiéra hlasovalo v prvním kole téměř 71 procent obyvatel.

Vlčí boby lemují cestu k havranské rozhledně.

Český les jako na dlani. Nejvyšší bod Tachovska nabízí úchvatný výhled

Pro ty, kteří mají rádi dlouhá, osamělá putování téměř liduprázdnou krajinou a nebojí se třeba ani nocování daleko od civilizace, v krajině zaniklých obcí, nad níž jako by dosud visel temný mrak vystěhování původních obyvatel, ostnatých drátů a signálních stěn, přinášíme jeden tip. Vrchol hory Havran na česko-německé hranici.

Ordinace klinických logopedů chybí.

Dětí s vadou řeči přibývá, kliničtí logopedové nejsou

Dětí s vadou řeči přibývá, logopedové zaznamenávají zvýšenou poptávku a jen stěží mohou všem vyhovět. To potvrzuje i Kateřina Gerlická z Domažlic, jediná klinická logopedka na celém Domažlicku, která se své profesi věnuje již 25 let.

Likvidace slepic ve velkochovu drůbeže v Brodu nad Tichou kvůli prokázanému výskytu ptačí chřipky.

Chov v Brodu nad Tichou obnoví nejdříve v dubnu

Likvidace drůbeže nakažené ptačí chřipkou ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku skončila v neděli po poledni. Několik dnů budou ještě pracovníci firmy vynášet infikovanou podestýlku. Následně se celý objekt musí důkladně dezinfikovat.