Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Vánoční cukroví lidé stále častěji kupují v obchodech

Slovácko - Cukroví na Vánoce objednává na Slovácku rok od roku více lidí. Podle cukrářů se jedná především o mladé lidi, kteří nemají mnoho času, nebo i o starší, kteří už nemohou stát hodiny u sporáku. Potvrdila to majitelka cukrářství v Uherském Hradišti Alena Běhávková.

Vánoce přede dveřmi

NOVÝ JIČÍN-LIBHOŠŤ - Zatímco pro většinu národa jsou Vánoce v září ještě na hony vzdálené, u pětasedmdesátileté Zdeňky Hanzelkové z Nového Jičína-Libhoště voní celý dům.

K rotundě opět za jabkanci

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Po vzoru někdejších chalupníků vítali členové Spolku od svaté Kateřiny v České Třebové novodobé poutníky, resp. milovníky gastronomických zážitků, jabkanci, originální pochoutkou z brambor.

Na jabkancích si pochutnávají už několik staletí

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Spolek od svaté Kateřiny připravil v sobotu už po sedmačtyřicáté Jabkancovou pouť, spojenou s konzumací místní delikatesy - jabkanců, což jsou voňavé placičky z brambor plněné tvarohem.

Jak správně doplnit dětem energii

ZAJÍMAVOSTI - Jídelníček ovlivňuje výkonnost malých sportovců, ale důležitý je i pro jejich zdravý vývoj. Nestačí nabízet pouze menší porce toho, co sami jíme.

Jak správně doplnit dětem energii

Jídelníček ovlivňuje výkonnost malých sportovců, ale důležitý je i pro jejich zdravý vývoj. Nestačí nabízet pouze menší porce toho, co sami jíme. Výživa musí pokrýt požadavky dané intenzivním růstem i fyzickou aktivitou.

Tvarohové šátečky bez tvarohu zákazníky štvou

PROSTĚJOV - Na tvarohové šátečky, marmeládové koblihy a povidlové koláče téměř a nebo úplně bez náplně si naříkají někteří zákazníci prodejny pečiva firmy Penam na náměstí E. Husserla v Prostějově. Podle zdejších prodavaček si přišlo na výrobky stěžovat nebo je reklamovat více lidí.

Neplachov zvolil nejlepší buchtu

NEPLACHOV - Netradiční zábavu, při níž se může sejít celá vesnice, si vymyslely na tuto sobotu neplachovské ženy. Soutěžily o to, která z nich umí upéct nejlepší buchtu.

Hruškové frgále

Valašské frgále jsou z tenounkého těsta a s bohatou náplní. Ať už z tvarohu, máku nebo ořechů, nejlépe však z hrušek.

I za mřížemi se dá zvítězit

BŘECLAV - Je mu třicet devět let a odpykává si svůj trest v břeclavské věznici s dohledem. Zatímco mnozí z jeho spoluvězňů tráví většinu svého času čtením, hraním karet nebo posedávánímv cele, on svou zálibu dotáhl do dokonalosti.

I za mřížemi se dá zvítězit

BŘECLAV - Je mu třicet devět let a odpykává si svůj trest v břeclavské věznici s dohledem. Zatímco mnozí z jeho spoluvězňů tráví většinu svého času čtením, hraním karet nebo posedávánímv cele, on svou zálibu dotáhl do dokonalosti.

Chléb bude stát třicet korun

PLZEŇ - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.

Chléb bude stát 30 korun

PLZEŇSKO - Chléb, rohlíky, máslo, mléko, tvaroh či sýr – to jsou výrobky, jejichž cena v těchto dnech stoupá rapidně nahoru. Kupuje je téměř každý a málokterý zákazník podle našeho průzkumu se zdražením souhlasí.

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Dýně a spol.

Dužina většiny tykví (dýně, patison a spol.) je jemná, chutná a dají se z ní vytvořit jídla sladká i slaná, polévky, přílohy i dezerty. Můžete z ní připravit salát s olejovou zálivkou, nebo ji zavařit jako sladký kompot. Zkuste některý z našich receptů a uvidíte, že si dýňová jídla zamilujete.

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Hitparáda potravin

Zelenina a ovoce - Ty by měly být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupené. Vhodné jsou všechny druhy zeleniny, protože obsahuje 80–90 % vody a je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů. Navíc má minimum energie, proto ji můžete jít prakticky neomezeně.

Mláďata fenků zvládla svou premiéru

OLOMOUC - Zoologická zahrada na Svatém Kopečku představila první narozená mláďata fenků, malých psovitých šelem podobných lišce. Dva samci se narodili 13. srpna. Pavilon netopýrů, kde fenkové žijí, musel být na první tři týdny po porodu mláďat uzavřený.

Chléb od září opět podraží

KLATOVY - Pekaři v regionu hlásí, od září ceny pečiva vzrostou. Podle zemědělců může za růst cen zvýšená poptávka po obilí od výrobců biopaliv a sucho v cizině.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová (viz foto zleva) a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou.

Pozvánka do Chodska na koláče

ČESKO - Dnes uděláme nepochybně radost milovníkům krás naší vlasti a speciálně vyznavačům folkloru. Při svých cestách po Chodsku si do batůžku přibalily i poznámkový notes studentky Anna Imrichová a Petra Seidlová s Pavlou Holzäpfelovou. Když se řekne Chodsko, jako první každého napadnou typické koláče. Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení.

O dívce, které učarovaly kozy

Český ráj udělil své první ochranné známky. Logem se siluetou Trosek se mohou pyšnit i kozí sýry, tvarohy, žervé a jogurty, které pocházejí z malé kozí farmy, jež se jmenuje Kamínka. V Chuchelně nedaleko Semil ji založila Hanka Maturová. Přes své mládí jedna z nejznámějších chovatelek koz v Česku.

Bernartice provoněly pecáky

BERNARTICE NAD ODROU - Přibližně 450 koláčů, slavných Bernartských pecáků, napekly na letošní Den obce v Bernarticích nad Odrou tamní ženy.

Višně chutnají až hříšně

„Tys musel spadnout z višně!“ Toto úsloví nevyznívá ve prospěch dotyčného, ale zanevřít kvůli tomu na višně by byla škoda. Dají se z nich totiž vytvořit doslova kulinární zázraky.

Tažení proti listerii: zatím ji nenašli

OLOMOUCKÝ KRAJ - Po sérii případů onemocnění listeriózou v loňském roce se hygienici vydali na další tažení proti bakterii. V Olomouckém kraji odebrali 24 vzorků lahůdkářských a cukrářských výrobků. Výsledek? Negativní.

Vizovická soutěž v pojídání knedlíků má nová pravidla

ZLÍNSKO - Soutěž v pojídání švestkových knedlíků, která je každoročně vyvrcholením Vizovického trnkobraní, má nové pravidlo. Po zkušenostech z předchozích ročníků nesmějí jedlíci před kláním pít jakýkoliv alkoholický nápoj, řekl novinářům organizátor soutěže

Honzovy buchty provoněly dům dětí

PODĚBRADY - Poprvé letos vyhlásila hotelová škola spolu s domem dětí a mládeže Symfonie (DDM) soutěž o nejpovedenější a nejchutnější české buchty.

Roštejn opět ožil Hodokvasem

ROŠTEJN - Jubilejní desátý ročník Hodokvasu probíhal po celý víkend na Roštejně u Telče. Tento rok byl tematický nazvaný O nevydařeném honu na muflona.