Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Jedna střela na branku, jedna vedle

Dvůr Králové - Lekce jako z fotbalové učebnice. Tak lze nazvat zápas, který sehráli starší dorostenci Dvora Králové nad Labem v Mladé Boleslavi. Porážka 0:6 byla pro hosty ještě milosrdná. Domácí si vítězstvím zajistili postup do České ligy. „K tomu jim lze blahopřát. Na prvním místě se umístili zaslouženě,“ pravil dvorský trenér Jaroslav Hlava.

S bio značkou vyrábějí šetrněji

Pěnčín - Na šetrnější přístup ke zvířatům, k rostlinám i k půdě přešla po dvouletém přechodném období kozí farma v Pěnčíně. Od února používají značku BIO, se kterou obohatili výběr sýrů. Ty vznikají v nové sýrárně s novými technologiemi.

Mazancová: Ve fabrice bych asi umřela...

Díly - „Kdybych měla jít někam ke stroji do fabriky, asi bych umřela.“ To jsou slova Jindřišky Mazancové, prodavačky z dílského krámečku. Svoje sousedy za pultem obsluhuje dlouhých patnáct let. „Ale prodavačku dělám už od osmnácti. Nikdy jsem ani nic jiného nedělala. Neměnila bych, jsem ráda mezi lidmi,“ dodává jedním dechem.

Kouleli koule na Černou Studnici

Penčín /FOTOGALERIE/ - Loni vznikl v Základní škole v Pěnčíně nápad, jak pomoci při třídění odpadů. Žáci z domovů, od babiček či sousedů přinášeli vytříděné staniolové obaly z čokolád, jogurtů, sýrů, tvarohů a postupně je nabalovali do tvaru koule. Tak se koulelo i letos.

Spotřebitelé zvolili nejlepší bionovinkou biomáslo z Polabských mlékáren

Praha - Spotřebitelé v hlasování o „České bio 2009“ jako nejoblíbenější bionovinku roku 2008 zvolili biomáslo z Polabských mlékáren, na druhém místě se v hodnocení spotřebitelů umístil sýr Amálka bio gouda 48% z kravského mléka mlékárny Lacrum, třetí místo získaly těstoviny Ježek od firmy Country Life.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Jičinou zavoněla slivovice a koláče

Starý Jičín-Jičina - Sobotní odpoledne patřilo na Jičině, místní části Starého Jičína, všem příznivcům tradičních tvarohových koláčů a voňavé slivovice.

FOTOGALERIE: Ochucený tvaroh a černá jedenáctka bodovaly v soutěži

Lysá nad Labem - Na Výstavišti v Lysé se ve čtvrtek mimo jiné vyhlašovaly výsledky soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Nominovány byly i výrobky z našeho regionu a oba zabodovaly. Certifikát s označením Potravinářský výrobek Středočeského kraje si odnesly Polabské mlékárny v Poděbradech za ochucený tvaroh vanilkový a čokoládový. Pivovar Nymburk získal ocenění za postřižinský tmavý ležák.

Niva z Otinovsi zraje ve sklepích třicet dnů

Otinoves -Sýr Niva zná snad každý. Jednoho ze tří českých výrobců najdeme i na Prostějovsku v Otinovsi, která je vzdálená tři kilometry od obce Niva. „Každý, komu řeknu odkud jsem, mi odpoví – to je tam kde se vyrábí ten sýr,“ usmál se starosta Nivy Josef Ambrož.

OBRAZEM: Studenti vyráběli sýr Goudu

Poděbrady - Sýr holandského typu – populární Goudu – v úterý vyráběli v sýrárně zemědělské školy studenti čtvrtého ročníku Tomáš Kobes a Dana Kubištová.

VIDEO: Cvičíme s Renatou

Děčín -Děčínský Deník spolu s trenérkou fitness Renatou Richterovou pro vás připravil pravidelný seriál Cvičíme s Renatou. Každý den profesionální trenérka představí jeden cvik, který vám pomůže zformovat postavu.

Ze ZŠ v Soudné: Brambory pečený...

Jičín - Školský vzdělávací program vstoupil do druhého roku. Dílčí část projektu pro 1. stupeň ZŠ Jičín Soudná 12, který nese název Jaro, léto, podzim, zima – to je celý rok, měla pro letošní podzim název Sklizeň ovoce, zeleniny a brambor.

Peču rád, říká fotbalista Hubník. Zkuste jeho frgál

Olomouc - Vánoce jsou svátky klidu –  pro profesionální fotbalisty to platí dvojnásob. Volných dnů přes rok moc nemají. Tři týdny v červnu a tři týdny právě přes Vánoce. Jinak mezi tím jen kolotoč tréninků, zápasů a cestování. Vánoce si doma s rodinou užívá i útočník Sigmy Michal Hubník. Rodák z Valašska prozradil, že rád peče a přidal i recept na pravý "vánoční" frgál.