Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

První jarmarky v regionu jsou za dveřmi

Příbramsko - Konečně, řeknou si hospodyňky, kterým docházejí zásoby domácích produktů. Už v sobotu 9. dubna se rozjedou na Příbramsku trhy plné chutných a čerstvých dobrot.

Kozí sýr: zdravá a výtečná delikatesa

Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr. Vedle labužníky uznávaných vyzrálých typů se zájmu těší čerstvý domácí výrobek, který se vyznačuje jemnou nasládlou chutí. Kombinuje se s oříšky, bazalkou, pažitkou, petrželí, ovocem, medem nebo s konopným semínkem. Znalci gastronomie oceňují jeho lahodnou chuť. Pro farmáře je prý požitkem samotný chov.

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Na jarmark pro první letošní dobroty nebo na kus řeči

Dobříš - Jarmarky regionálních produktů v Dobříši odstartují druhou dubnovou sobotu.Kdo si chce užít co největší výběr, bude si muset přivstat. Trh sice trvá od 8 do 11.30 hodin, ale někteří prodejci bývají připraveni už před osmou.

Do rožnovského pivovaru opět zamíří farmáři

Rožnov pod Radhoštěm – Více než tři desítky především regionálních farmářů a výrobců se nadcházející sobotu sjedou do areálu pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm. Uskuteční se tady další farmářský trh.

Tvarůžkům fandí vědci i labužníci

Brno /FOTOGALERIE/ - Fyzikální parametry tvarůžků nebo syrečkové dortíky. To viděli účastníci pátečního workshopu Kulinární využití tvarůžků na Mendelově univerzitě v Brně.

Valentýn láká. I obchodníky

Kroměřížsko - Romantická večeře, příjemná noc v hotelu, klenot, nebo květina? Možností, jak dnes strávit příjemný valentýnský večer na Kroměřížsku, je celá řada.

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .

I malí opeřenci si zaslouží v zimě péči

Přes zimu, kdy silně mrzne a město i okolí jsou zakryty sněhem, nemají ptáčci mnoho příležitostí k sehnání potravy. Jedním z mála útočišť se pro ně stává zahrádka a krmítko, o které pečuje člověk. Ale i krmení malých zpěváčků vyžaduje zkušenosti. Nejenom nedostatek potravy ale i špatně zvolené krmivo představují pro opeřence smrtelně nebezpečné riziko.

O hře věcí

Fejeton - Jistě – a vím o tom – nejsem prvním, kdo popíše následující zkušenost. V uplynulých dnech si se mnou víc než kdy jindy pohrály věci. To se někdy stane. Věci, nevím proč, si někdy dělají, co chtějí, anebo co chce kdovíkdo. Nejsou na místech, kam jsme je dali. Znovu se tam objevují.

V Rožnově budou první farmářské trhy

Rožnov pod Radhoštěm – Vůně domácích klobás, křupavé pečivo právě vytažené z pece a spousta domácích výrobků. Tak budou vypadat první farmářské trhy, které se uskuteční tuto sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.

Silvestrovské chuťovky

Veselí, dobré jídlo a pití – tak si představujeme skvělou silvestrovskou oslavu. Aby hosté byli spokojeni a hostitel nemusel stát celý večer v kuchyni, přinášíme vám několik zajímavých receptů.

Třebovské jabkance chutnají

Česká Třebová /FOTOGALERIE/ – Jabkancová pouť se v České Třebové konala po padesáté. Na výrobu speciality bylo použito 11 metráků brambor.

Ocenění získal i tvaroh z prezidentské svatby

Ostrava /FOTOGALERIE/ -Proč dovážet potraviny přes půl zeměkoule, když máme vlastní a dobré? Na ostravské výstaviště Černá loukav pátekpřijeli zástupci šesti potravinářských firem, které získaly ocenění Regionální potravina. Jejich tvaroh, zelí, masové koleno, sladké uši a kuličky i vitaminové nápoje mohli lidé na výstavišti ochutnat.

Na 6. ročníku koštu vdolečků se prezentovalo devět vzorků

Vlčnov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Devět druhů vdolečků soupeřilo v neděli 19. září ve Vlčnově o titul šampiona. Na chuťové pohárky desítek degustátorů útočily nejenom koláčky domácí výroby, ale také ty z profesionálních pekáren.

Zemanová: Když se sejde rodina, peču devět štrúdlů

Jesenice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Na Štrúdlových slavnostech si porota nejvíce pochutnávala na slaném štrúdlu Miroslavy Zemanové. Že paní Miroslava opravdu umí, dokazuje i její sladký štrúdl, který skončil na druhém místě.

Na statku zažili dočesnou, i když zde chmel neroste

Hradec Králové – /FOTO/ Masopust, stavění máje a další oblíbené akce, které se konají na Šrámkově statku v Pileticích dostaly v sobotu sestřičku. Poprvé, a zřejmě ne naposledy, se zde uskutečnila slavnost ukončující sklizeň chmele – dočesná.

Rodiče, takovou svačinu ideálně připravujte dětem

Nastoupilo vaše dítě právě povinnou školní docházku a vás čeká celoroční dělání svačin na velkou přestávku? Poradíme vám, co potomkům dát, aby se cítili celý den dobře a měli sílu na učení i na hraní.

Letonické ženy připravily jedinečnou akci

Letonice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ – V sobotu odpoledne se kolem čtvrté hodiny odpoledne scházejí před tamním Obecním úřadem vesele vyhlížející ženy v zástěrách, kloboucích ozdobených květinami, ovocem a s košíky plnými lákavě vypadajících ovocných plodů. Některé jsou dokonce vyzbrojeny postřikem na mšice nebo na sobě mají cedulku Bio žádám. Nechybí ani zahradník.