
Silvestr oslavte i pohybem, radí lékařka
Jindřichohradecko - Loučení se starým rokem si mnozí nedokáží představit bez spousty jídla a pití. Následky ale nemusejí být příjemné.
Jindřichohradecko - Loučení se starým rokem si mnozí nedokáží představit bez spousty jídla a pití. Následky ale nemusejí být příjemné.
Severní Čechy - Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Jaroměřice nad Rokytnou - Mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou oslavila letos 80 let. Poznala vzestupy i pády. Po mnoha peripetiích se v roce 2010 dostala opět do českých rukou. Jaroměřická mlékárna je jednou z mála potravinářských společností, kterou od silného zahraničního vlastníka převzal český majitel.
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.
VIDEO / Vůně moučníků, nezaměnitelné aroma domácí pálenky a báječná atmosféra doprovázela v sobotu 9. prosince již 14. ročník soutěže Špičkový koláč a špičková slivovice, a kde jinde než ve Špičkách.
FOTOGALERIE / „Hojně maku, v makovci aj ve štědráku!“ Pod tímto heslem se ve Slováckém muzeu uskutečnil další díl ze série Vaříme v muzeu.
Každý, kdo si pořizoval první štěně, ví, jaké je to vzrušení a na jak dlouho vás to zaměstná. S prvním dnem, kdy malého pejska přivedete domů, se vše změní. Na zavedené rituály musíte zapomenout, protože středobodem všeho dění je „ono“…
Česká Třebová /FOTO/ - Sedmapadesátá jabkancová pouť je v České Třebové minulostí.
Česká Třebová - Stánky s rozličným zbožím, muzika, dlouhé fronty a nakonec lahodná pochoutka. Českou Třebovou v sobotu ovládne sedmapadesátý ročník tradiční Jabkancové pouti, a to před chalupou U kostelíčka pod rotundou svaté Kateřiny.
Libiš /FOTOGALERIE/ – Bojovali nejen s houževnatým domácím soupeřem, ale i s velkým větrem, který utkání výrazně ovlivňoval. Přesto hned dvojí bitvu zvládli a slaví tři body. Fotbalisté Libiše v krajském přeboru porazili Klíčany 3:1, dramatické utkání musel rozhodnout až samotný závěr.
Kly – Zvládli to! Fotbalisté Kel v I. A třídě porazili na domácí půdě poslední Sázavu 3:1. Domácí hráli více než polovinu utkání v přesilovce, byli lepším týmem, přesto se na body nadřeli víc, než možná sami čekali. I tak ale slaví naprosto zaslouženě třetí triumf za sebou. A to se počítá ze všeho nejvíc.
Lanškroun - Zemědělská škola v Lanškrouně provozuje malou mlékárnu. Z mléka od svých krav vyrábějí sýry i jogurty.
Kozí měkký čerstvý sýr a tvaroh z Kozí farmy Úvalno získal první místo na na Festivalu sýrů v Mikulově.
FOTOGALERIE / Ani deštivé sobotní počasí neodradilo stovky lidí od návštěvy farmy Doubravský dvůr v Července.
/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.
Litoměřice – V doprovodném programu zahradnického veletrhu Zahrada Čech 2017 byla oficiálně udělena prestižní značka Regionální potravina vyhodnoceným vítězným výrobkům. Certifikáty a odměny převzali zástupci producentů z rukou náměstka ministra zemědělství Pavla Sekáče.
/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ "To zdražování je tak prudké, že si občas říkám, že nad zlato nebude sůl, ale máslo," říká v rozhovoru pro Deník jednatelka společnosti Ollies dorty, s. r.o., Tereza Grillmaierová.
Liberec – Je čtvrtek, sychravo, takže na trzích v Kostelní ulici v Liberci rozhodně nehrozí tlačenice a najít stánek mléčné farmy z Jeřmanic není problém.
Bez klubové karty by ale zákazník za máslo zaplatil 54,90 koruny. V dalších prodejnách, které redaktor Deníku navštívil od pátku 16. září do včerejška, se nejlaciněji dalo máslo pořídit za 55 až 56 korun.
Na sto padesát návštěvníků si uplynulé sobotní odpoledne nenechalo ujít třetí ročník akce s názvem Chleba z pece, která se konala v Informačním centru Zvonice Soláň.
Litoměřice - Dlouholetá učitelka hudby Vlasta Šumová slavila 101. narozeniny.
Nové Strašecí – Čtyři, šest, pět. To jsou gólové příděly fotbalistů Semic v posledních třech zápasech. Ve 4. kole nejvyšší krajské soutěže prohrál tým na půdě Nového Strašecí jasně 0:5.
Českokrumlovsko – V okresních fotbalových přeborech starších žáků a starších přípravek byla na sklonku prázdnin na programu už druhá dějství.
Vitějovice - Na plácku pod vitějovickým kostelem Sv. Markéty a pod obecní pecí bylo už po poledni hodně rušno.
Líšnice – Letos soutěžilo o přízeň poroty šestnáct závinů. Porota ocenila celkem pět třetích míst.
Sýry, sirupy, dortíky, medy, tlačenky… Celkem 117 tuzemských potravin od 33 výrobců hodnotili porotci soutěže o Regionální potravinu Moravskoslezského kraje.
Stříbro – Zrající kozí sýr s plísní získal v minulém týdnu titul Regionální potravina Plzeňského kraje.
Karlovarský kraj - Regionální potravina zná své vítěze. V osmém ročníku se umístilo devět výrobků.
Dnes startujeme již čtvrtou tematickou část našeho seriálu Poznáváme Česko. Po pohádkách, sakrálních stavbách a technických unikátech nastal ten správný čas na zklidnění a doplnění energie. V tomto týdnu vám přinese přehled restaurací, hospůdek, sklípků či minipivovarů. Po týdnu v Gastronomickém Česku pro vás chystáme opět trochu vzruchu, přineseme vám seznam adrenalinových center. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden. Dnes si na začátek dáme něco sladkého… a vlastně i slaného.
Dolní Dvořiště - Příjemné odpoledne s dobrotami si v sobotu užívali obyvatelé Dolního Dvořiště všeho věku u fotbalového hřiště.
Královéhradecko, Poniklá - Školáci z Poniklé se před prázdninami zapojili do projektu Připrav si zdravou svačinku. Mladší kuchtili doma s maminkami a hotový pokrm přinesli k prezentaci, žáci druhého stupně se pustili do příprav přímo ve škole.
/ROZHOVOR/ Čtyřikrát „D". Tak žertuje Dagmar Dušková o názvu svého projektu. Dvakrát jde o iniciály jejího jména, zatímco třetí a čtvrté „D" označují „Dančiny dobroty", což je projekt výroby zdravých potravin z mléka.
Poniklá - Prázdniny jsou sice už přede dveřmi, ale školáci z Poniklé se ještě s chutí zapojili do školního projektu Připrav si zdravou svačinku, neboť zdravě bychom měli jíst i v době prázdnin. Ti mladší kuchtili doma s maminkami a hotovou svačinku přinesli k prezentaci do školy, žáci druhého stupně se pustili do příprav přímo ve škole. A tak se všude krájelo, míchalo, vařilo, v kuchyni se pod dozorem kuchařek i peklo.
Svitavsko, Orlickoústecko - Nabídku v bufetech jsme změnili. Děti si chodí pro jídlo do krámu. Pod tato slova by se mohla podepsat většina ředitelů gymnázií po půl roce „fungovaní" pamlskové vyhlášky.
Orlickoústecko, Svitavsko - Pamlsková vyhláška za půl roku změnila nabídky bufetů.
Poptávka po čerstvém mléku se v průběhu posledních měsíců ustálila. Podle Tomáše Kořínka mladšího, obchodního ředitele společnosti TOKO Agri, je v současnosti v republice zhruba 200 mlékomatů a každý měsíc přibývá jeden nový.
Mělník – Doslova až do dna si vypili pohár hořkosti této sezony futsalisté Malibu. V jejím posledním zápase totiž vypadli v semifinále krajské části poháru s čerstvým účastníkem nejvyšší české soutěže. Sezonu zakončily Růžovky debaklem ve fungl nové mělnické sportovní hale 1:9.
Horní Planá - Už jistý mistr v Malontech odmítl konec série při penaltách.
Kašperk – Do středověku se o nadcházejícím víkendu 27. a 28. května vrátí hrad Kašperk. Akce „Víkend plný buchet" z cyklu Oživená historie nebude ovšem věnována buchtám k jídlu, ale tomu, jak se ve středověku vyráběly cihly, tzv. buchty.
Nymburk - Populární Restaurant Day měl v sobotu v Nymburce další díl. Amatérští restauratéři si tentokrát dali dostaveníčko na unikátní farské zahradě, kam za nimi dorazily stovky gurmánů z města i okolí.
Nadcházející víkend chystá Valašské muzeum v přírodě pro své návštěvníky bohatý program. Užijí si tři akce.
Varnsdorf – Nejprve to vypadalo jako vzpomínkové utkání, při kterém si všichni aktéři udělají pořádnou žízeň. Nakonec se z toho vyklubal benefiční zápas, který navíc pomůže potřebným.
Prachatice - Co je férová snídaně se mohli přesvědčit návštěvníci, kteří se pohybovali v dopoledních hodinách na prachatickém náměstí.
Havlíčkův Brod – Krásné počasí v sobotu přilákalo na louku Na Žabinci všechny chovatele a milovníky pejsků z Brodu i okolí. Konala se zde první Havlíčkobrodská voříškiáda.
Dvacítka studentů rožnovské střední školy zemědělské a přírodovědné se v polovině týdne zúčastnila kurzu výroby přírodních sýrů pod vedením předsedy svazu faremních zpracovatelů, lektora a farmáře Ivana Hrbka.
Liberec - Koláče, které lákají k nakousnutí, domácí limonády, zmrzliny, marmelády, med přímo od včelaře, poctivý tvaroh, ale také čerstvé ryby, sýry, sazenice nebo květiny.
Světlá nad Sázavou - Město již několik let pořádá na náměstí Trčků z Lípy farmářské trhy.
Výrobci potravin si stěžují na obchodní řetězce. Při výkupu jejich výrobků je nutí k poskytování stále větších slev. Zákazníci je však nepocítí a za potraviny platí vysoké ceny. Řetězce si do nich podle výrobců započítávají příliš vysoké marže.
Vraťte nám právo nahlížet do zdravotnické dokumentace pacientů, požaduje Česká lékařská komora. Nemůže prý řešit stížnosti na chyby lékařů. Poslanci sněmovního zdravotního výboru jsou pro. Pacienti v současnosti shánějí důkazy o chybách lékařů sami a na vlastní náklady. Vyjde je to na stokoruny.