Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Ilustrační foto

Každý Čech ročně zkonzumuje přes 3 litry zmrzliny

Praha – Každý Čech ročně zkonzumuje přes tři litry zmrzliny, tedy přibližně 20 kusů. Z příchutí vede vanilková. Trh s balenou zmrzlinou loni klesl v ČR o jedno procento na téměř tři miliardy korun. Celkem si lidé koupí ročně zhruba 34 milionů litrů zmrzliny, z čehož je 13 milionů litrů jednotlivých porcí a 21 milionů litrů rodinných balení zmrzliny. Vyplývá to z údajů agentury AC Nielsen, které zveřejnila potravinářská firma Bidvest (dříve Nowaco).

Ilustrační foto.

Domácí laskominy pro chlupaté mlsouny

Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!

Ilustrační foto

V bojovnosti Sadská zaostala

Býchory – Po úspěchu se Sokolčí fotbalisté Sadské zase narazili. V dalším pokračování I.B třídy nestačili na celek Býchor, který hraje stejně jako Sadská o záchranu.

Výroba mléčných výrobků v podání studentů hradecké střední školy veterinární v Kuklenách.

Místo teorie praxe: Studenti vyrábějí domácí jogurty i sýry

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Na začátku všeho je obyčejné mléko. A na konci chutné a hlavně domácí mléčné výrobky. Za dobrotami bez chemických přísad stojí několik hodin práce studentů čtvrtého ročníku hradecké střední školy veterinární v Kuklenách.

V muzeu připravovaly ženy jednoduchá sladká jídla, které se smažily v každé domácnosti.

Ve Slováckém muzeu voněly báleše a amolety

Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Ilustrační foto.

Býchory jedou. Na jaře získaly víc bodů než za celý podzim

Býchory – To je proměna. Zatímco v podzimní části fotbalové I. B třídy skupiny C získaly Býchory pouhých pět bodů a krčily se na samém dně tabulky, za tři kola na jaře jich mají už šest. Po výhře v minulém kole v Ratboři (3:0) si tentokrát poradily na domácím hřišti se Sadskou, kterou porazily bez větších problémů 4:0.

V BABIČČINĚ ÚDOLÍ prožila mladá spisovatelka mládí. Místo se sousoším Babička s dětmi od slavného sochaře Otto Gutfreunda je dnes turisticky atraktivním cílem výletů.

Zahájení sezony u mlýna a Běh Babiččiným údolím

Ratibořice - Posezení na mlejně, správa státního zámku Ratibořice a občanské sdružení Babiččino údolí 2006 ve spolupráci s Městským úřadem v České Skalici zvou na přestřižení symbolické pásky za doprovodu lidové muziky Šmikuranda z České Skalice.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Trenér Josef Hýbl.

Nechcete těžké sny? Dejte si lehkou večeři

Svitavy – Trenérovi naší party, která se zapojila do projektu „Hubněte s Deníkem", nic neuteče. Josef Hýbl, několikanásobný mistr České republiky v kulturistice a odborník na zdravý životní styl, je sleduje.

Ilustrační foto.

V Letohrádku Kinských otevřou výstavu o venkově

Praha - Výtvarná dílna, ukázky výroby jitrnic či tradičních řemesel, taneční vystoupení a masopustní průvod doprovodí v sobotu odpoledne v pražském Letohrádku Kinských otevření výstavy. Má název Venkov a je příspěvkem do cyklu Národního muzea nazvaného Peníze.

Sýr, ilustrační foto

Sýr. Pochoutka, která nám voní i smrdí

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Dá se roztírat, má díry, zapékáme ho, posypáváme jím těstoviny nebo ho snoubíme s vínem. Ročně ho sníme zhruba 15 kilo, čímž se řadíme do evropského průměru. Vynikáme ale ve spotřebě toho taveného. Když už někdo nejí sýr, většinou je to kvůli potravinové nesnášenlivosti. Jak se sýr vyrábí a podle čeho poznat ten, který vám bude nejvíce chutnat?

Se svým sladkým štrúdlem upečeným ve tvaru hada vyhrála bohdalovské Štrúdlobraní Růžena Augustinová.

Letos jsem upekla samá zvířata

Bohdalov – „Krájejte ho až za hlavou, ta je prázdná," smála se před rozkrojením svého soutěžního štrúdlu ve tvaru krokodýla Růžena Augustinová z Bohdalova.

Mlékárna - ilustrační foto.

Na farmách Vysočiny přibývají malé mlékárny, funguje jich 15

Jihlava - Na farmách v Kraji Vysočina přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně, teď je takových malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.

Výstava v barvách země.

Školáci malovali barvami země

Havlíčkův Brod - O povědomí důležitosti kvality půdy a její nezastupitelné roli v životě člověka má přispět putovní výstava s názvem Malování s barvami Země.

Ilustrační foto:

Na farmách přibývají mlékárny, v kraji jich funguje už patnáct

Vysočina - Na farmách na Vysočině přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně na Žďársku, teď je malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.

Hluzovský košt slivovice se soutěží o nejlepší koláč přilákal v sobotu odpoledne do místního pohostinství desítky lidí. Lidé mohli vybírat nejlepší slivovici z celkem devětadvaceti vzorků.

Když je košt slivovice, chlapi neznají bratra

Hluzov – Hospůdka v Hluzově u Černotína na Hranicku se stane vždy jednou do roka dějištěm velké degustační soutěže.Vzorky slivovice, již vypálili zdejší pěstitelé, ale nehodnotí odborná porota, ale místní lidé.

Hluzovský košt slivovice se soutěží o nejlepší koláč přilákal v sobotu odpoledne do místního pohostinství desítky lidí. Lidé mohli vybírat nejlepší slivovici z celkem devětadvaceti vzorků.

Když je košt slivovice, chlapi neznají bratra

Hluzov – Hospůdka v Hluzově u Černotína na Hranicku se stane vždy jednou do roka dějištěm velké degustační soutěže.Vzorky slivovice, již vypálili zdejší pěstitelé, ale nehodnotí odborná porota, ale místní lidé.

Ilustrační foto.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Ilustrační foto.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Ilustrační foto.

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Rychnovsko – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

Ilustrační foto.

Vaše recepty: Tvarohová vánočka

Nová Paka – Učitel odborného výcviku ve Střední škole gastronomie a služeb Nová Paka Petr Kozák nám nabídl recept na netradiční tvarohovou vánočku.