Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

V prodejně sýrů na Velké Michalské provozuje první automat na mléko ve Znojmě farmář Alois Janíček z Běhařovic.

Lidé sbírají smetanu z mléka: Znojmo má první mlékomat

Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.

Jednu z oceněných dobrot, medový čtrnáctistupňový speciál z produkce minipivovaru Kněžínek, ochutnal na Selských slavnostech v Holašovicích i král Pohádkového království Václav Vydra.

Dalších devět dobrot má prestižní značku

Holašovice – Volarský bok, hlubocká klobása, farmářský tvaroh, jogurt s ječnými perlami, rozinkami a skořicí, pečivo s takřka zapomenutým názvem štrycle, zákusek zvaný kremeš, medový pivní speciál, džem lesní směs a českokrumlovský karamel se mohou nově pyšnit značkou Regionální potravina Jihočeského kraje.

Kozí farma na kraji města. Šárka Veselá si splnila životní sen vlastní farmu.

Evo, Kláro, Lízo, pojďte! Jdeme dojit!

Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.

Milena Hálová s maminkou Blaženou Anderlovou se před Selskými slavnostmi nezastaví.

Japonci i Američané se učí péct koláčky v Holašovicích

Holašovice – Koláčky jsou koláčky.  Již několik let se na Holašovické slavnosti připravuje pekařka a cukrářka Milena Hálová z chalupy na návsi číslo 5 s tím, že si zvyká na teplotu u pece, přesahující tu na dvoře, kde se rozvaluje pes.

Milena Hálová z Holašovic peče koláčky na slavnosti.

Holašovickou náves provoní koláčky. Slavnosti začínají

Holašovice - Sladce napilno má tento týden Milena Hálová z Holašovic na Českobudějovicku, která se ve svém pekařství a cukrářství přímo na návsi obsypané selským barokem nezastaví. „Peču na Holašovické slavnosti koláčky s nejrůznější náplní, s tvarohem, mákem, povidly, ořechy, meruňkami nebo s višněmi," vypočítává.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.

Lidé poznají Jídlo z blízka. Díky festivalu u Pasohlávek

Pasohlávky, Mušov - První mimobrněnskou restaurací, která se zapojila do gastronomického festivalu Jídlo z blízka, je Hotel Thermal Mušov u Pasohlávek. Akce, při níž lze ochutnat tříchodová menu sestavená z místních surovin, trvá do konce července.

Prázdninový jezdecký tábor na ranči Všemina.

Kovbojové, takhle se nasazuje uzda

Všemina - /REPORTÁŽ/ Na palouku uprostřed lesů se mezi několika staveními prohánějí čtyři psi. V dálce se rýsuje pravé indiánské týpí. Přes cestu přebíhají kozy, které byly právě podojeny. Jedinými zvuky, které protínají všudypřítomný klid, jsou šustění listů a dusot koňských kopyt.

Brtounova chalupa ukrývá muzeum ševcovského řemesla. Svého času bylo v Bystrém na šest stovek ševců.

Muzeum ševcovského řemesla najdete v Bystrém

Bystré – Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.

Brtounova chalupa ukrývá muzeum ševcovského řemesla. Svého času bylo v Bystrém na šest stovek ševců.

Muzeum ševcovského řemesla najdete v Bystrém

Bystré - Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.

Brtounova chalupa ukrývá muzeum ševcovského řemesla. Svého času bylo v Bystrém na šest stovek ševců.

Muzeum ševcovského řemesla najdete v Bystrém

Bystré – Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků otevřela ve čtvrtek 26. června v Lošticích společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě.

Muzeum tvarůžků láká návštěvníky novou expozicí

Loštice – Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků otevřela ve čtvrtek 26. června v Lošticích společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě. Expozice, která má asi pětkrát větší plochu než dosud, mapuje dlouhou historii výroby tvarůžků od nejstarších pramenů až po současnou moderní produkci.

Ilustrační foto

Potravin roku má kraj osm. Mléčný výrobek letos chybí

Střední Čechy - Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Středočeského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 103 produktů od 36 výrobců.

Ilustrační foto

Oslavy si pokazit nenechali

Vykáň – A jde se slavit. Fotbalisté Čechie Vykáň, kteří si už v minulém kole nejnižší krajské soutěže zajistili postup do vyšší soutěže, se loučili s domácími fanoušky. A loučení bylo vítězné. Mužstvo, které bylo v letošní sezoně nováčkem soutěže, vyhrálo nad týmem Býchor čtyřbrankovým rozdílem a hráči a celý realizační tým si mohli užívat připravené oslavy.

Z utkání Břežany II - Býchory (2:0).

Býchory přišly o body i Hartiga

Vykáň – V dosavadním průběhu jarní části inkasovali sedm gólů, mohli se pochlubit jednou z nejlepších  obran, jenomže v posledním kole I. B třídy si fotbalisté Býchor pošramotili reputaci. Ve Vykáni prohráli 2:6.

Ilustračni foto.

Zemědělská škola si postaví vlastní mlékárnu

Lanškroun – Střední škola zemědělská a veterinární si postaví vlastní mlékárnu. Studenti se už učí postarat o zvířata na školním statku, v mlékárně by se měli naučit mléko zpracovávat a poté pro jogurty, sýry či tvaroh najít odbyt. Mlékárna vyjde asi na deset milionů korun a stavět se začne příští rok.

Pavel Tvaroh před svým barem Lounge Bohemia v londýnské čtvrti Shoreditch.

Pavel Tvaroh z Mostecka si v Londýně otevřel bar a dobyl s ním svět

Londýn /FOTOGALERIE/ - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.

Pavel Tvaroh před svým barem Lounge Bohemia v londýnské čtvrti Shoreditch.

Pavel Tvaroh z Mostecka si v Londýně otevřel bar a dobyl s ním svět

Londýn - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.

Ilustrační foto

Naše situace už není růžová, je spíše kritická, řekl Fiala

Kutná Hora – Mají zaděláno na pořádný problém. Milovičtí fotbalisté prohráli na trávníku kutnohorské rezervy v dalším kole I.B třídy nejtěsnějším rozdílem a kvůli tomu spadli na předposlední místo tabulky. Čeká je pořádně perný závěr sezony.

K podnikání je přivedly Agátčiny chutě

K podnikání je přivedly Agátčiny chutě

Dalovice - Agátka je téměř dvouletá psí princezna šmrncnutá bišonkem i yorkshirem. Jakmile se na vás podívá, roztajete. O tom vědí své její páni, Milan Šoupal a Eva Němejcová z Dalovic. Jenomže tahle psí slečna má své choutky a hned tak něco nepozře. Obyčejná psí strava jí dělala problémy. A protože její hladový psí pohled Agátčini majitelé nemohli snést, dali hlavy dohromady a začali pro ni péct a vařit.

Ilustrační foto

Na farmářské trhy pro čerstvá vejce nebo ředkvičky

Česká Lípa - Jaro je v plné síle a tento čtvrtek to bude znát i na kompletní nabídce farmářů, pěstitelů, výrobců a prodejců na trzích, které se konají tradičně od osmi hodin ráno do jedné hodiny po poledni na Škroupově náměstí v České Lípě.

Sýrobraní připomnělo starou tradici a s ní spojená řemesla

Sýrobraní přilákalo do Drahan stovky lidí

Drahany – Připomenout si starou „sýrovou" tradici a s ní spojená řemesla mohli všichni, kteří v sobotu zavítali do Drahan. V místním muzeu se konal první ročník Sýrobraní, na které se přišly podívat stovky lidí.

Ilustrační foto.

Milovice na jaře poprvé bodovaly

Milovice – Veledůležité okresní derby ve fotbalové I. B třídě se odehrálo na hřišti v Milovicích. Domácí borci porazili Sadskou s přiblížili se k ní na rozdíl dvou bodů. Pro Milovice jsou to vůbec první body v jarní sezoně. Situace v dolních patrech tabulky začíná být hodně zajímavá a slibuje pořádné drama až do konce soutěže.

Komise u výrobků hodnotí i další aspekty, jako třeba inovativnost, použité materiály, design výrobu nebo senzorické vlastnosti.

Porotci zvolí krále místních dobrot

Jižní Morava - Lahodné pivo, sladké ovocné želé nebo třeba křupavý chléb. Takové lahůdky minulý rok zvítězily v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje. Do letošního pátého ročníku klání se mohou zájemci hlásit už od minulého týdne.

Zámek Ratibořice

Velikonoce můžete oslavit například v Babiččině údolí

Východní Čechy, Ratibořice – Příjemně strávit sváteční čas je možné také v Ratibořicích. V běžně nepřístupných prostorách barokních sklepení ratibořického zámku je do pondělí 21. dubna denně od 10 do 16 hodin přístupná tradiční jarní výstava s názvem „Ještě jednou keramika a hračky".

Zámek Ratibořice

Velikonoce můžete oslavit například v Babiččině údolí

Východní Čechy, Ratibořice – Příjemně strávit sváteční čas je možné také v Ratibořicích. V běžně nepřístupných prostorách barokních sklepení ratibořického zámku je do pondělí 21. dubna denně od 10 do 16 hodin přístupná tradiční jarní výstava s názvem „Ještě jednou keramika a hračky".

Zámek Ratibořice

Velikonoce můžete oslavit například v Babiččině údolí

Východní Čechy, Ratibořice – Příjemně strávit sváteční čas je možné také v Ratibořicích. V běžně nepřístupných prostorách barokních sklepení ratibořického zámku je do pondělí 21. dubna denně od 10 do 16 hodin přístupná tradiční jarní výstava s názvem „Ještě jednou keramika a hračky".