
V Bořicích pečou 10 500 koláčů
Bořice /FOTO, VIDEO/ – Před Chodskými slavnostmi se vesnická pekárnička s pěti pracovníky více než desetinásobně rozrůstá.
Bořice /FOTO, VIDEO/ – Před Chodskými slavnostmi se vesnická pekárnička s pěti pracovníky více než desetinásobně rozrůstá.
Příkazy – Starý způsob sklízení obilí i výrobu tvarohových dobrot mohli v sobotu zhlédnout i si vyzkoušet návštěvníci Hanáckého skanzenu v Příkazích.
Pardubice - Pardubický deník ve spolupráci se zámkem v Cholticích vám přináší jedinečnou příležitost zasoutěžit si a vychutnat si celkem dvě výhry!
Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.
Holašovice – Volarský bok, hlubocká klobása, farmářský tvaroh, jogurt s ječnými perlami, rozinkami a skořicí, pečivo s takřka zapomenutým názvem štrycle, zákusek zvaný kremeš, medový pivní speciál, džem lesní směs a českokrumlovský karamel se mohou nově pyšnit značkou Regionální potravina Jihočeského kraje.
Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.
Holašovice – Koláčky jsou koláčky. Již několik let se na Holašovické slavnosti připravuje pekařka a cukrářka Milena Hálová z chalupy na návsi číslo 5 s tím, že si zvyká na teplotu u pece, přesahující tu na dvoře, kde se rozvaluje pes.
Holašovice - Sladce napilno má tento týden Milena Hálová z Holašovic na Českobudějovicku, která se ve svém pekařství a cukrářství přímo na návsi obsypané selským barokem nezastaví. „Peču na Holašovické slavnosti koláčky s nejrůznější náplní, s tvarohem, mákem, povidly, ořechy, meruňkami nebo s višněmi," vypočítává.
Strakonice - Další specialita z restaurace Splávek
Pasohlávky, Mušov - První mimobrněnskou restaurací, která se zapojila do gastronomického festivalu Jídlo z blízka, je Hotel Thermal Mušov u Pasohlávek. Akce, při níž lze ochutnat tříchodová menu sestavená z místních surovin, trvá do konce července.
Všemina - /REPORTÁŽ/ Na palouku uprostřed lesů se mezi několika staveními prohánějí čtyři psi. V dálce se rýsuje pravé indiánské týpí. Přes cestu přebíhají kozy, které byly právě podojeny. Jedinými zvuky, které protínají všudypřítomný klid, jsou šustění listů a dusot koňských kopyt.
Pěnčín - Jahodová ovečka získala v celostátní soutěži ocenění nejlepší regionální výrobek, v kraji zvítězilo zase kozí mléko z Kozí farmy Pěnčín.
Pěnčín - Jahodová ovečka získala v celostátní soutěži ocenění nejlepší regionální výrobek, v kraji zvítězilo zase kozí mléko z Kozí farmy Pěnčín
Bystré – Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.
Havlíčkův Brod – Bývalý dům dětí a mládeže u Aleje v Havlíčkově Brodě má již několik týdnů nového majitele.
Bystré - Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.
Bystré – Nejstarší stavení, které se ve městě dochovalo ve svém původním rázu, je Brtounova chalupa. V roubence dnes kromě původního nábytku, kachlových kamen a dalších zajímavých věcí najdou lidé hlavně unikátní ševcovské muzeum.
Olomoucký kraj - Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích otevřela v tomto týdnu pro veřejnost společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě.
Loštice – Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků otevřela ve čtvrtek 26. června v Lošticích společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě. Expozice, která má asi pětkrát větší plochu než dosud, mapuje dlouhou historii výroby tvarůžků od nejstarších pramenů až po současnou moderní produkci.
Liberecký kraj - Uspěl i biotvaroh z Pěnčína, zázvorový syrob od firmy Kitl či pivo z Malého Rohozce.
Česká Třebová - I když slavili letní slunovrat, slunce se neukázalo. Přesto se oslava tradičního svátku v pravěké osadě Křivolík u České Třebové vydařila.
Střední Čechy - Přehled výsledků zápasů fotbalové I. A třídy.
Českobudějovicko – Horní Stropnice a Hrdějovice zůstanou v okresním přeboru, zatímco Týn nad Vltavou B soutěž opouští.
Střední Čechy - Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Středočeského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 103 produktů od 36 výrobců.
Benice – Dožínky slaví prakticky všude, dočesnou jen v oblastech pěstování chmelu, vinobraní mají zase tam, kde roste na vinicích réva. A v Benicích? Od soboty 14. června se tam píše historie jahodobraní.
Teplýšovice - Rozloučení se soutěžním ročníkem 2013/2014 v I. B třídě výsledkově Teplýšovice proti poslední Stříbrné Skalici zvládly, když jim na to stačil průměrný výkon.
Vykáň – A jde se slavit. Fotbalisté Čechie Vykáň, kteří si už v minulém kole nejnižší krajské soutěže zajistili postup do vyšší soutěže, se loučili s domácími fanoušky. A loučení bylo vítězné. Mužstvo, které bylo v letošní sezoně nováčkem soutěže, vyhrálo nad týmem Býchor čtyřbrankovým rozdílem a hráči a celý realizační tým si mohli užívat připravené oslavy.
Vykáň – V dosavadním průběhu jarní části inkasovali sedm gólů, mohli se pochlubit jednou z nejlepších obran, jenomže v posledním kole I. B třídy si fotbalisté Býchor pošramotili reputaci. Ve Vykáni prohráli 2:6.
Střední Čechy - Přehled výsledků zápasů fotbalové I. A třídy.
Lanškroun – Střední škola zemědělská a veterinární si postaví vlastní mlékárnu. Studenti se už učí postarat o zvířata na školním statku, v mlékárně by se měli naučit mléko zpracovávat a poté pro jogurty, sýry či tvaroh najít odbyt. Mlékárna vyjde asi na deset milionů korun a stavět se začne příští rok.
Londýn /FOTOGALERIE/ - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.
Česká Lípa - Ve znamení první české zeleniny budou zítřejší farmářské trhy v České Lípě.
Londýn - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.
Kutná Hora – Mají zaděláno na pořádný problém. Milovičtí fotbalisté prohráli na trávníku kutnohorské rezervy v dalším kole I.B třídy nejtěsnějším rozdílem a kvůli tomu spadli na předposlední místo tabulky. Čeká je pořádně perný závěr sezony.
Benešov – Ve fotbalové I. A třídě, skupině B, nestačilo doma benešovské béčko na třetí Rejšice, které měly kvalitnější kádr, jenž dobře kombinoval a po přestávce po zásluze přehrál mladé domácí mužstvo.
Pardubice - Pamako: Ideál Holidays i Spalovači se vzbouřili a na poslední místo sesadili tým Esta Xawax. Vyhráno ale nemají
Dalovice - Agátka je téměř dvouletá psí princezna šmrncnutá bišonkem i yorkshirem. Jakmile se na vás podívá, roztajete. O tom vědí své její páni, Milan Šoupal a Eva Němejcová z Dalovic. Jenomže tahle psí slečna má své choutky a hned tak něco nepozře. Obyčejná psí strava jí dělala problémy. A protože její hladový psí pohled Agátčini majitelé nemohli snést, dali hlavy dohromady a začali pro ni péct a vařit.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem..
Česká Lípa - Jaro je v plné síle a tento čtvrtek to bude znát i na kompletní nabídce farmářů, pěstitelů, výrobců a prodejců na trzích, které se konají tradičně od osmi hodin ráno do jedné hodiny po poledni na Škroupově náměstí v České Lípě.
Českobudějovicko – Z týmů ze špice okresního přeboru se Olešnice a Hluboká B musely spokojit s bodem, vedoucí Rudolfov B prohrál šlágr kola s Planou. Okresní přebor fotbalistů slibuje ve zbytku jara líté boje o postup!
Rejšice - Domácí favorit nadělil Pečkám šest kousků na cestu.
Drahany – Připomenout si starou „sýrovou" tradici a s ní spojená řemesla mohli všichni, kteří v sobotu zavítali do Drahan. V místním muzeu se konal první ročník Sýrobraní, na které se přišly podívat stovky lidí.
Střední Čechy - Přehled výsledků víkendových zápasů fotbalové I. A třídy.
Milovice – Veledůležité okresní derby ve fotbalové I. B třídě se odehrálo na hřišti v Milovicích. Domácí borci porazili Sadskou s přiblížili se k ní na rozdíl dvou bodů. Pro Milovice jsou to vůbec první body v jarní sezoně. Situace v dolních patrech tabulky začíná být hodně zajímavá a slibuje pořádné drama až do konce soutěže.
Jižní Morava - Lahodné pivo, sladké ovocné želé nebo třeba křupavý chléb. Takové lahůdky minulý rok zvítězily v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje. Do letošního pátého ročníku klání se mohou zájemci hlásit už od minulého týdne.
Liberec - V Liberci otevřeli obchod nabízející pouze kvalitní české potraviny od místních výrobců.
Mladoboleslavsko - Přehled výsledků zápasů fotbalových III. tříd.
Východní Čechy, Ratibořice – Příjemně strávit sváteční čas je možné také v Ratibořicích. V běžně nepřístupných prostorách barokních sklepení ratibořického zámku je do pondělí 21. dubna denně od 10 do 16 hodin přístupná tradiční jarní výstava s názvem „Ještě jednou keramika a hračky".
Východní Čechy, Ratibořice – Příjemně strávit sváteční čas je možné také v Ratibořicích. V běžně nepřístupných prostorách barokních sklepení ratibořického zámku je do pondělí 21. dubna denně od 10 do 16 hodin přístupná tradiční jarní výstava s názvem „Ještě jednou keramika a hračky".
Východní Čechy, Ratibořice – Příjemně strávit sváteční čas je možné také v Ratibořicích. V běžně nepřístupných prostorách barokních sklepení ratibořického zámku je do pondělí 21. dubna denně od 10 do 16 hodin přístupná tradiční jarní výstava s názvem „Ještě jednou keramika a hračky".