Ratibořice /FOTOGALERIE/ - Dva měsíce uplynuly jako voda a s nimi i bezstarostné období prázdnin. Kdo o minulém víkendu zavítal do Babiččina údolí, mohl se s nimi jaksepatří rozloučit.V Rudrově mlýně totiž správa zámku v Ratibořicích uspořádala netradiční Posezení ve mlejně.
Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.
Ratibořice – Na dvoře Rudrova mlýna v Babiččině údolí se tento víkend uskuteční Rozloučení s prázdninami aneb Měj svou vlastní plaňku na mlejnským dvoře.Vstup je po zakoupení alespoň jednoho tradičního koláče od panímámy před mlýnem a děti zdarma.
Milovice /FOTOGALERIE/– Souboj prvního kola fotbalové I.B třídy dvou okresních celků vyzněl jasně pro hosty z Libice nad Cidlinou, kteří nastříleli Milovicím pět branek.
V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.
Příbramsko – Farmářské léto s Českým rozhlasem Region zamířilo na Příbramsko, v pondělí bylo v Kosově Hoře. „Ve středních Čechách se můžete celé prázdniny setkat s hlídkou Farmářského léta. Akce, kterou pořádá Český rozhlas Region ve spolupráci se středočeskými farmáři, se zaměří na Příbramsko," říká Pavel Kozler z ČRo Region.
Uherský Brod - V novém letním seriálu Slováckého deníku se dovíte, co můžete udělat pro to, abyste žili zdravěji, jak zhubnout a celkově zlepšit svou životosprávu.
Příkazy – S přivřenýma očima a rovnou za nosem. Přesně tak mohli v sobotu do skanzenu v Příkazích na Olomoucku dojít návštěvníci Tvarůžkových hodů. Přivonět si mohli k čerstvým i dobře vyzrálým tvarůžkům, ochutnávali také tvarůžkové klobásy, pomazánky a další speciality.
Olomoucký kraj – Bylinky jsou fenoménem dneška. „Neznám zahrádkáře, který by nechtěl mít bylinkový záhonek. Dnes je velký zájem o to bylinky předpěstovat a pak prodávat," vysvětluje odbornice Blanka Kocourková, vysokoškolská učitelka Mendelovy univerzity v Brně z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství.
Olomouc - Tvarůžkovy hode vypuknou v sobotu 17. srpna v Hanáckém skanzenu v Příkazech. Hrát bude cimbálová muzika i předkapela Tomáše Kluse, děti pobaví loutkové divadlo a čepovat se bude kvasnicové pivo z Horky nad Moravou.
Staré Město /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Jana a Zdeněk Hanzlíkovi ze Starého Města jsou vítězi pátého ročníku Buchtobraní, pátého ročníku soutěže o nejchutnější a nejkrásnější sladkou dobrotu.
Choceň – Tuzemský lídr ve výrobě pomazánkového másla loni vykázal přebytek 23 milionů korun, letos je zatím hospodářský výsledek kvůli vyšším výkupním cenám mléka a smetany jen stěží kladný.
Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.
Ostrava - Dva populární šestidílné seriály soutěží v plážovém volejbale, které pro širokou sportovní veřejnost každý rok pořádá TJ Ostrava, mají v Beach centru ve Varenské ulici na programu 3. kola.
V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.
Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně na Jablonecku. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.
Ratibořice – Chleba se sádlem a cibulí, s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarkama, koláče, buchty, pečené klobásy a prasátko na roštu, na takových dobrotách si v Babiččině údolí na zahradě Rudrova mlýna pochutnávali návštěvníci druhých Mlynářských slavností.
Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.
Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně na Jablonecku. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.
Okres Louny - Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013.
Bílý Kostel nad Nisou - Před dvěma lety vyplavila unikátní soukromé muzeum chleba a másla, jediné svého druhu v Čechách, velká voda. Jeho majitel, nadšenec Vlastimil Hyška, mu nejen dokázal vrátit původní podobu a nahradit řadu vzácných unikátů, ale teď se chlubí i úplnou novinkou. Je jí největší forma na oblíbené tvarůžky.
Bílý Kostel nad Nisou - Před dvěma lety vyplavila unikátní soukromé muzeum chleba a másla, jediné svého druhu v Čechách, velká voda. Jeho majitel, nadšenec Vlastimil Hyška, mu nejen dokázal vrátit původní podobu a nahradit řadu vzácných unikátů, ale teď se chlubí i úplnou novinkou. Je jí největší forma na oblíbené tvarůžky.
S věkem se lidské tělo a jeho procesy výrazně proměňují. To, co si člověk v otázce stravování a pohybu může dovolit jako dvacetiletý, může být ve vyšším věku problémem. Pokud chceme zůstat fit i po padesátce, měli bychom upravit svůj cvičební režim i skladbu potravy.
Teplýšovice – V úterním podvečeru vyběhli ve fotbalové dohrávce I. B třídy, skupiny D, v okresním derby hráči Teplýšovic a Nespek. Zápas měli domácí skvěle třemi góly rozehrán, jenže polevili, hosté snížili a sahali po remíze. Jenže Teplýšovice v závěru čtvrtým gólem utkání rozhodly, k čemuž také přispěla kontroverzní situace s penaltou, ne penaltou ve prospěch Nespek.
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.
Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.
Uhlířské Janovice - Ve 23. kole I. B třídy - skupina D fotbalisté FK Uhlířské Janovice přivítali na svém hřišti celek z Teplýšovic. Sobotním vítězstvím udělali velký krok k záchraně.
Rožnov pod Radhoštěm – „Vítejte ve Valašské dědině. Za chvíli to začne," vítá mne spolu s dalšími návštěvníky Valašského muzea v přírodě mladý průvodce.
Náchod /FOTOGALERIE/ - České buchty, americký cheescake, čokoládový dort, Hraběnčiny řezy, Krtkův dort nebo piškotové řezy s tvarohem. Pastva pro oči, potěšení pro žaludek a dobrý pocit z toho, že i tento kulinářský zážitek může pomoci dobré věci. Všechny moučníky měly totiž jedno společné. Obsahovaly produkty ze spravedlivých obchodů a jejich konzumace byla součástí sobotní akce nazvané Pochlub se svou buchtou.
Mělnicko – Při obou středečních dohrávkách skupiny B středočeské I. B třídy ani jeden ze zúčastněných celků nedosáhl na výhru, ač by jí určitě nikdo z nich nepohrdl. Remíza je rozhodně málo především pro Záryby, které ve své záchranářské misi potřebují naplno bodovat pokaždé. I Byšice v souboji s ambiciózním Bousovem si přály lepší výsledek, ale nakonec byly rády i za remízu.
Krásné Březno - Každé jaro opouští ústeckou zoologickou zahradu sympatičtí bodlináči. Ošetřovatelé se celý podzim a zimu o ně starají, aby je, když vysvitne jarní sluníčko, vypustili do přírody.