Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Hana Binková.

Bylinky v rychlosti nikdy neporazí prášky

Choroby a různé neduhy neustále hrozí potrápit lidské tělo. Každý se proto snaží bojovat proti příznakům už v počátku a hledá všechny dostupné prostředky, jak se zase cítit fit.

Hana Binková.

Bylinky v rychlosti nikdy neporazí prášky

Bítovany - Choroby a různé neduhy neustále hrozí potrápit lidské tělo. Každý se proto snaží bojovat proti příznakům už v počátku a hledá všechny dostupné prostředky, jak se zase cítit fit.

Výroba lipánků v Madetě.

Myš v Lipánku? Nesmysl, ujišťují v Madetě

Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.

Výroba lipánků v Madetě.

Myš v Lipánku? Nesmysl, ujišťují v Madetě

Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.

Helena Soukupová

Jak jsme se dříve léčili

Jižní Čechy - Vzpomínali jsme 
i na to, jak se jezdilo na jarmarky, jak se chodilo na výlovy a minule jsme si připomněli, jak jsme si dříve vykali. Dnes přichází na řadu téma domácích přípravků proti nemocem. Příště zavzpomínáme na to, jací byli dříve řemeslníci. 

Ilustrační foto

Litoměřice se do čela opět nedostaly

Brozany - Derby fotbalového přeboru Ústecka mezi Litoměřicemi a Milešovem se na brozanské umělce nehrálo v rukavičkách. Kdo byl tvrdším týmem, napovídají žluté karty (4:6).

Farmářské trhy na Masarykově náměstí ve Vyškově.

Farmářské trhy jednou týdně? Možná i s rybami

Vyškov - Vyškované se v příštím roce zřejmě dočkají pokračování farmářských trhů. Konat se asi budou každý týden, zákazníci se jich dočkají i v pátek nebo sobotu. Novinku vítají.

Farmářské trhy na Masarykově náměstí ve Vyškově.

Farmářské trhy jednou týdně? Možná i s rybami

Vyškov - Vyškované se v příštím roce zřejmě dočkají pokračování farmářských trhů. Konat se asi budou každý týden, zákazníci se jich dočkají i v pátek nebo sobotu. Novinku vítají.

Třiapadesátá Jabkancová pouť.

Kdo neměl jabkanec, jako by nežil

Česká Třebová – „Kdo neměl jabkanec, jako by nežil," to bylo heslo soboty v České Třebové. Nejen Třebovští si užívali v pořadí již třiapadesátou  Jabkancovou pouť. A užívali si ji opravdu dosyta.

Kamila Skopová.

'Večeřet se má, nejlíp chutná u jednoho stolu,' říká Skopová

Východní Čechy, Chrudim /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Co bylo hlavní skladbou jejich jídelníčku? Na to jsme se ptali Kamily Skopové, výtvarnice a folkloristky, která je autorkou několika čtenářsky oblíbených kuchařských knih 
s recepty na tradiční česká jídla.

Ilustrační foto

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Školáci z Dukelské si při vyučování hráli a mlsali.

Školáci poslepu rozpoznávali mléčné výrobky

Benešov –  Jak se na  chodbách základní školy v Dukelské ulici dali rozpoznat žáci druhých a třetích tříd? Snadno. Měli pusy upatlané od jogurtů a dalších mléčných výrobků, jejichž ovocné i jiné sladké příchuti rozpoznávali se zavázanýma očima.

Vitějovické posvícenské pečení.

OBRAZEM: Posvícenské koláče mizely pekařkám pod rukama

Vitějovice /FOTOGALERIE/ – Vstávají ve tři hodiny ráno. Zadělají na koláče, pizzu, chléb nebo třeba i vánočky. Okolo páté ráno začínají dávat do pece a pak už jen sledují, jak jejich dobroty mizí z improvizovaného prodejního pultu před vitějovickou obecní pecí.

  TIP. Koláč můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Ilustrační fotografie.

O potraviny z regionu panuje zájem

Frýdecko-Místecko - Regionální potraviny zažívají v posledních letech nebývalý boom. Na zájmu zákazníků je vidět, že stoupá povědomí i o produktech, které se vyrábějí na Frýdecko-Místecku.

Ilustrační foto

Školní jídelníček není pestrý, ale vyhovuje

Liberecko - Příliš časté podávání knedlíků, uzenin či sladkých jídel a naopak málo zeleniny, ovoce, těstovin, ryb nebo bezmasých jídel. I to zjistili hygienici při kontrole pestrosti jídelníčků v 39 mateřských a základních školách a jedné střední v kraji.

Krajské dožínky 2013 v Brništi. Ivana Jablonovská během dožínek při prodeji své zmrzliny, která se stala výrobkem roku v kategorii Zmrzliny a smetanové krémy.

Nejlepším potravinářským výrobkem roku je bezlepkový loupák

Liberecký kraj - Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje roku 2013 se staly bezlepkové loupáky z Jizerských pekáren. Jde o 240gramové balení loupáků, určených k dopečení v pečícím sáčku. Titul získaly loupáky v konkurenci 54 dalších výrobků kraje a je udělen na dva roky.

Exhibice v pojídání ovocných knedlíků ve Svinarech.

Nacpali se ovocnými knedlíky. Učinili tak zejména pro radost

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Ovocné knedlíky a vzpomínky na staré časy. Jak to jde dohromady, vědí v chatové osadě Dubina ve Svinarech. V neděli se sešli na vzpomínkovém setkání bývalých soutěžících právě v pojídání knedlíků.

Krajské dožínky 2013 v Brništi. Ivana Jablonovská během dožínek při prodeji své zmrzliny, která se stala výrobkem roku v kategorii Zmrzliny a smetanové krémy.

Nejlepším potravinářským výrobkem roku je bezlepkový loupák

Liberecký kraj - Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje roku 2013 se staly bezlepkové loupáky z Jizerských pekáren. Jde o 240gramové balení loupáků, určených k dopečení v pečícím sáčku. Titul získaly loupáky v konkurenci 54 dalších výrobků kraje a je udělen na dva roky.

Krajské dožínky 2013 v Brništi. Ivana Jablonovská během dožínek při prodeji své zmrzliny, která se stala výrobkem roku v kategorii Zmrzliny a smetanové krémy.

Nejlepším potravinářským výrobkem roku je bezlepkový loupák

Liberecký kraj - Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje roku 2013 se staly bezlepkové loupáky z Jizerských pekáren. Jde o 240gramové balení loupáků, určených k dopečení v pečícím sáčku. Titul získaly loupáky v konkurenci 54 dalších výrobků kraje a je udělen na dva roky.

Krajské dožínky 2013 v Brništi. Ivana Jablonovská během dožínek při prodeji své zmrzliny, která se stala výrobkem roku v kategorii Zmrzliny a smetanové krémy.

Nejlepším potravinářským výrobkem roku je bezlepkový loupák

Liberecký kraj - Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje roku 2013 se staly bezlepkové loupáky z Jizerských pekáren. Jde o 240gramové balení loupáků, určených k dopečení v pečícím sáčku. Titul získaly loupáky v konkurenci 54 dalších výrobků kraje a je udělen na dva roky.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně, pak tloustnou

Pravidelný pětidenní jídelní režim dodržuje necelá polovina českých dětí. Zhruba deset procent se stravuje pouze třikrát denně, dalších 10 procent více než pětkrát. Často vynechávají svačiny. To vyplynulo ze srpnového průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju, který se zaměřil na stravování a především na roli svačin u mladších školáků.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně, pak tloustnou

Pravidelný pětidenní jídelní režim dodržuje necelá polovina českých dětí. Zhruba deset procent se stravuje pouze třikrát denně, dalších 10 procent více než pětkrát. Často vynechávají svačiny. To vyplynulo ze srpnového průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju, který se zaměřil na stravování a především na roli svačin u mladších školáků.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně

Pravidelný pětidenní jídelní režim dodržuje necelá polovina českých dětí. Zhruba deset procent se stravuje pouze třikrát denně, dalších 10 procent více než pětkrát. Často vynechávají svačiny. To vyplynulo ze srpnového průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju, který se zaměřil na stravování a především na roli svačin u mladších školáků.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně.

Polovina českých dětí se nestravuje pravidelně

Pravidelný pětidenní jídelní režim dodržuje necelá polovina českých dětí. Zhruba deset procent se stravuje pouze třikrát denně, dalších 10 procent více než pětkrát. Často vynechávají svačiny. To vyplynulo ze srpnového průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju, který se zaměřil na stravování a především na roli svačin u mladších školáků.