Zlín - V takzvané odchovně Zoo Zlín v Lešné si v malém inkubátoru hoví čtyřdenní pelikán. V sobotu zažil své první krmení a dá se říct, že se mu velmi zalíbilo. Vážení už tak v oblibě nemá, ale co naplat, než vyroste, musí se o něj chovatelé stále starat.
Černotín – Útulnou hospůdkou v Hluzově u Černotína se linula v sobotu odpoledne vůně pálenek. Laická „porota", kterou tvořili příchozí návštěvníci, vybírala na tradičním Hluzovském koštu slivovic a soutěži o nejlepší koláč, ty nejlepší vzorky.
Praha /VIDEO/ – Malý orangutánek, který se narodil minulou neděli v Zoo Praha, si stále užívá péče své maminky. Podívejte se na video, na kterém si samice orangutana sumaterského se svým malým přírůstkem přivlastní kostku tvarohu a prchá z dosahu kamer a fotoaparátů.
Praha /VIDEO/ – Malý orangutánek, který se narodil minulou neděli v Zoo Praha, si stále užívá péče své maminky. Podívejte se na video, na kterém si samice orangutana sumaterského se svým malým přírůstkem přivlastní kostku tvarohu a prchá z dosahu kamer a fotoaparátů.
Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.
Východní Čechy, Kostelec – V kamnech praská oheň, přihřívá se syrob na peciválky, vaří se voda na čaj, na stole čerstvě upečené tlusté placky, miskové váhy, kafemlýnek, mosazný hmoždíř, ošatka s ořechy, v koutě kolovrátek, lis na tvaroh, máselnice a spousta věcí, které dotváří atmosféru starých časů.
Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby, už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.
Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.
Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.
Kostelec – V kamnech praská oheň, přihřívá se syrob na peciválky, vaří se voda na čaj, na stole čerstvě upečené tlusté placky, miskové váhy, kafemlýnek, mosazný hmoždíř, ošatka s ořechy, v koutě kolovrátek, lis na tvaroh, máselnice a spousta dalších věcí, které dotváří atmosféru starých časů.
Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?
Olešnice - Se ziskem téměř devíti milionů korun skončilo v roce 2011 hospodaření Mlékárny Olešnice, RMD z Blanenska, což je pokles proti předchozímu roku zhruba o 40 procent. Výkony dosáhly 506 milionů. Vedení společnosti považuje rok za průměrný, důležité bylo udržení pozic na trhu a zlepšení finanční situace. Na trh také uvedla nové tvarohy a sýry.
Ústí nad Labem - Po týdnu byl opět dům dětí a mládeže plný smíchu a soutěžení. Na svátečně nazdobených stolech leželo několik stříbrných mis a celkem 32 soutěžních štrúdlů. Devítičlenná porota měla mimořádně těžké zadání, vybrat tři nejlehčí, nejchutnější a nejoriginálnější sváteční pochutiny.
Orlickoústecko - Už jsme v naší soutěži psali o tom, že prosinec a vůbec zimní měsíce jsou na hubnutí složité, protože tělo má tendenci střádat tuk do zásoby. Nepřibírat na Vánoce je u některých diet těžké proto, že se tyto svátky u nás staly synonymem přejídání.
Ještě nedozněly výkřiky z Evropské unie, že naše pomazánkové máslo se nesmí jmenovat Pomazánkové máslo, protože másla je v něm minimum, a už se objevil Pomazánkový krém se šunkou. Obsah kelímku je stejný, dorůžova obarvený tvaroh s drobínky něčeho, co lze za šunku pokládat. Ale na chleba k snídani je to dobré.
Česká Třebová – Víte, co je to jabkanec, který proslavil město daleko za jeho hranice? Řeklo by se: obyčejná bramborová placka plněná tvarohem, upečená nasucho na rozpálené peci, mírně omaštěná a sypaná cukrem…
Česká Třebová – Víte, co je to jabkanec, který proslavil město daleko za jeho hranice? Řeklo by se: obyčejná bramborová placka plněná tvarohem, upečená nasucho na rozpálené peci, mírně omaštěná a sypaná cukrem…
Česká Třebová – Víte, co je to jabkanec, který proslavil město daleko za jeho hranice? Řeklo by se: obyčejná bramborová placka plněná tvarohem, upečená nasucho na rozpálené peci, mírně omaštěná a sypaná cukrem…
Sázava - Dílničku v Kulturním domě v Sázavě u Žďáru nad Sázavou zaplnily v sobotu v podvečer děti. Nejprve si vyslechly legendu o svatém Martinovi a poté se pod dohledem a za pomoci svých rodičů pustily do výroby lucerniček na svatomartinský průvod.
Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela ve čtvrtek nelegální provozovnu na výrobu potravin v Saidově ulici v brněnských Tuřanech. Podnikatel tam vyráběl v nevyhovujících hygienických podmínkách tofu, neboli sojový tvaroh, a další produkty. O případu v sobotu informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Chodský Újezd – Zhruba čtvrtinovou účast zaznamenali členové okrskové volební komise v Chodském Újezdu necelou půlhodinu před skončením sobotního hlasování. Z 509 registrovaných voličů jich do té doby přišlo 134.
Ústí nad Labem - Oproti receptu čtenářky jsem lososa ještě před pečením po strouhal pomerančovou a citronovou kůrou. Do špenátu jsem přidal česnek. Na vrch jsem udělal dip z tvarohu, smetany a česneku. To jsou slova kuchaře Václava Svobody z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden na Zimním stadionu vařil podle čtenářů Ústeckého deníku.
Liberec – Kolik se dá na jedno posezení spořádat švestkových knedlíků? O tom se přesvědčili redaktoři Libereckého deníku, kteří v rámci Švestkobraní pořádaného během Dne regionální potraviny zasedli v klání o největšího jedlíka.
Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.
Sušice – O nejlepší ovocné knedlíky se soutěžilo v sobotu 15. září na sušickém náměstí v rámci tradičních Farmářských trhů. Tentokrát o vítězi poprvé v historii soutěží rozhodovaly děti.
Královéhradecko - Náchodská nemocnice, těžba břidlicového plynu, školství to byla témata úterního speciálu Václava Moravce s krajskými politiky v Aldisu.
Královéhradecko - Náchodská nemocnice, těžba břidlicového plynu, školství to byla témata úterního speciálu Václava Moravce s krajskými politiky v Aldisu.
Hradec Králové - Náchodská nemocnice, těžba břidlicového plynu, školství – to byla témata úterního speciálu Václava Moravce s krajskými politiky v hradeckém Aldisu.
Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.
Praha - Gastronomicky vyškolená partička mladých a neklidných z Pardubicka představí čtyři ženy, skoro dívky, a jednoho teenagera. Jsou to téměř spolužáci z Poličky, jak s překvapením zjistí. Pozná se to na jejich kulinářských výkonech? sledujte Prostřeno každé všední odpoledne jen na Prima family!
Lužec nad Vltavou – Umně střižený pažit domácího Eletisu přivítal v sobotu aktéry zápasu třetího kola I. B třídy, v němž se představil do soboty dvakrát stoprocentně úspěšný FC Mělník. Protože Lužec si přivezl z Byšic bod za perně vybojovanou remízu, očekával se vyrovnaný duel, navíc s přídomkem derby.
Buchlov – Směs dobového vojenství, divadla a gastronomie nabídl o víkendu svým návštěvníkům hrad Buchlov. Ve spolupráci se správou Oravského hradu tam uspořádali první ročník Dobývání hradu Buchlova.
Orlickoústecko – Hlavní turistická sezona pomalu končí a my přinášíme poslední díl prázdninového seriálu věnovaného zajímavým místům našeho regionu, jež můžete navštívit. Dnešní pokračování patří nejstarší českotřebovské stavbě a zároveň jediné svého druhu ve východních Čechách, vystavěné v románském slohu.
Náměšť na Hané - Čerstvý tvaroh či jogurty bez konzervantů nabízejí zemědělci ve své minimlékárně v Náměšti na Hané. Výrobky dodávají do okolí a odezvu u zákazníků si pochvalují.
Šumperk - Divočák Beruška, který od konce května obývá provizorní ohradu v arboretu střední školy v Zemědělské ulici v Šumperku, bude mít během několika dnů podstatně větší výběh. Staví mu ho parta studentů oboru ekologie. Z Berušky je totiž už pořádný kousek vážící téměř čtvrt metráku, a s pletivem by si časem snadno poradila.