Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Z DOBRÝCH RUKOU. Zoborožec Rozárie má rád škrabkání pod zobáčkem. Úplně nejraději to má od své ošetřovatelky Ivany Vaculíkové.

Ptáci v odchovně zoo mají velmi vybraný apetit

Zlín - V takzvané odchovně Zoo Zlín v Lešné si v malém inkubátoru hoví čtyřdenní pelikán. V sobotu zažil své první krmení a dá se říct, že se mu velmi zalíbilo. Vážení už tak v oblibě nemá, ale co naplat, než vyroste, musí se o něj chovatelé stále starat.

Hluzovský košt pálenek a soutěž o nejlepší koláč

V Hluzově koštovali pálenky a volili nejlepší koláč

Černotín – Útulnou hospůdkou v Hluzově u Černotína se linula v sobotu odpoledne vůně pálenek. Laická „porota", kterou tvořili příchozí návštěvníci, vybírala na tradičním Hluzovském koštu slivovic a soutěži o nejlepší koláč, ty nejlepší vzorky.

Orangutaní mládě s maminkou

Malý orangutánek v Zoo Praha si užívá péče své maminky

Praha /VIDEO/ – Malý orangutánek, který se narodil minulou neděli v Zoo Praha, si stále užívá péče své maminky. Podívejte se na video, na kterém si samice orangutana sumaterského se svým malým přírůstkem přivlastní kostku tvarohu a prchá z dosahu kamer a fotoaparátů. 

Orangutaní mládě s maminkou

Takto si užívá malý orangutánek v Zoo Praha, podívejte se!

Praha /VIDEO/ – Malý orangutánek, který se narodil minulou neděli v Zoo Praha, si stále užívá péče své maminky. Podívejte se na video, na kterém si samice orangutana sumaterského se svým malým přírůstkem přivlastní kostku tvarohu a prchá z dosahu kamer a fotoaparátů. 

Řezy Barakuda

Co s kompoty a zavařeninami? Tady je pár tipů

Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.

Ilustrační foto

Draní peří – to je pro děti dnes již poměrně velká rarita

Východní Čechy, Kostelec – V kamnech praská oheň, přihřívá se syrob na peciválky, vaří se voda na čaj, na stole čerstvě upečené tlusté placky, miskové váhy, kafemlýnek, mosazný hmoždíř, ošatka s ořechy, v koutě kolovrátek, lis na tvaroh, máselnice a spousta věcí, které dotváří atmosféru starých časů.

Mlékárna Příšovice

Příšovická mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby, už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Mlékárna Příšovice

Příšovická mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Mlékárna Příšovice

Mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Draní peří v Kostelci.

Draní peří - pro děti dnes již rarita

Kostelec – V kamnech praská oheň, přihřívá se syrob na peciválky, vaří se voda na čaj, na stole čerstvě upečené tlusté placky, miskové váhy, kafemlýnek, mosazný hmoždíř, ošatka s ořechy, v koutě kolovrátek, lis na tvaroh, máselnice a spousta dalších věcí, které dotváří atmosféru starých časů.

Ilustrační foto

Český fenomén: má se chlebíček bát o svůj život?

Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

Ilustrační foto

Mlékárně Olešnice klesl zisk o 40 %, na trh uvedla nové výrobky

Olešnice - Se ziskem téměř devíti milionů korun skončilo v roce 2011 hospodaření Mlékárny Olešnice, RMD z Blanenska, což je pokles proti předchozímu roku zhruba o 40 procent. Výkony dosáhly 506 milionů. Vedení společnosti považuje rok za průměrný, důležité bylo udržení pozic na trhu a zlepšení finanční situace. Na trh také uvedla nové tvarohy a sýry.

Soutěž o nejlepší štrúdl.

Porotci v Domě dětí a mládeže vybírali nejlepší štrúdl

Ústí nad Labem - Po týdnu byl opět dům dětí a mládeže plný smíchu a soutěžení. Na svátečně nazdobených stolech leželo několik stříbrných mis a celkem 32 soutěžních štrúdlů. Devítičlenná porota měla mimořádně těžké zadání, vybrat tři nejlehčí, nejchutnější a nejoriginálnější sváteční pochutiny.

Doktor Leoš Středa.

Hubněte s Orlickým deníkem 
(dr. Středa: nadváha.cz) – 32

Orlickoústecko - Už jsme v naší soutěži psali o tom, že prosinec a vůbec zimní měsíce jsou na hubnutí složité, protože tělo má tendenci střádat tuk do zásoby. Nepřibírat na Vánoce je u některých diet těžké proto, že se tyto svátky u nás staly synonymem přejídání.

Ladislav Muška.

JEDOVATÁ MUŠKA: Šikovné české hlavičky

Ještě nedozněly výkřiky z Evropské unie, že naše pomazánkové máslo se nesmí jmenovat Pomazánkové máslo, protože másla je v něm minimum, a už se objevil Pomazánkový krém se šunkou. Obsah kelímku je stejný, dorůžova obarvený tvaroh s drobínky něčeho, co lze za šunku pokládat. Ale na chleba k snídani je to dobré.

Jabkancová pouť 2012.

Na jabkance padlo deset metráků brambor

Česká Třebová – Víte, co je to jabkanec, který proslavil město daleko za jeho hranice? Řeklo by se: obyčejná bramborová placka plněná tvarohem, upečená nasucho na rozpálené peci, mírně omaštěná a sypaná cukrem…

Jabkancová pouť 2012.

Na jabkance padlo deset metráků brambor

Česká Třebová – Víte, co je to jabkanec, který proslavil město daleko za jeho hranice? Řeklo by se: obyčejná bramborová placka plněná tvarohem, upečená nasucho na rozpálené peci, mírně omaštěná a sypaná cukrem…

SZPI uzavřela nelegální výrobnu tofu v Brně.

Inspektoři zavřeli nelegální výrobnu potravin v Tuřanech

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela ve čtvrtek nelegální provozovnu na výrobu potravin v Saidově ulici v brněnských Tuřanech. Podnikatel tam vyráběl v nevyhovujících hygienických podmínkách tofu, neboli sojový tvaroh, a další produkty. O případu v sobotu informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Volební komise v Chodském Újezdu.

Fotbal neviděli, ale dostali koláčky

Chodský Újezd – Zhruba čtvrtinovou účast zaznamenali členové okrskové volební komise v Chodském Újezdu necelou půlhodinu před skončením sobotního hlasování. Z 509 registro­vaných voličů jich do té doby přišlo 134.

Kuchař Václav Svoboda byl autorem kulinářského díla, když vařil podle čtenářky Ústeckého deníku. Menu servírovala Marie Piegelbauerová.

RECEPT DENÍKU: Losos neměl na jídelníčku konkurenci!

Ústí nad Labem - Oproti receptu čtenářky jsem lososa ještě před pečením po strouhal pomerančovou a citronovou kůrou. Do špenátu jsem přidal česnek. Na vrch jsem udělal dip z tvarohu, smetany a česneku. To jsou slova kuchaře Václava Svobody z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden na Zimním stadionu vařil podle čtenářů Ústeckého deníku.

Dobroty na hradě Buchlov

Buchlov provoněli pečení pstruzi, křepelky i hroznová omáčka. Stály se fronty

Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.

V Sušici soutěžili o nejlepší ovocné knedlíky

FOTO: V Sušici ochutnávali švestkové knedlíky

Sušice – O nejlepší ovocné knedlíky se soutěžilo v sobotu 15. září na sušickém náměstí v rámci tradičních Farmářských trhů. Tentokrát o vítězi poprvé v historii soutěží rozhodovaly děti.

Jan Jankovec vydává sladké dobroty svým zákazníkům z řad školáků Základní školy Komenského 17 v Domažlicích, kteří o velké přestávce vytvořili frontu u jeho školního bufetu, aby si zakoupili něco na dobrého na zub.

Svačinu od maminky nahradí školákovi i bufet

Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.

Ilustrační foto

Pardubicko: Bude to jako ve škole, hosta vykážou za dveře!

Praha - Gastronomicky vyškolená partička mladých a neklidných z Pardubicka představí čtyři ženy, skoro dívky, a jednoho teenagera. Jsou to téměř spolužáci z Poličky, jak s překvapením zjistí. Pozná se to na jejich kulinářských výkonech? sledujte Prostřeno každé všední odpoledne jen na Prima family!

I. B třída: Lužec - FC Mělník

Nemastné derby okořenily dvě červené karty

Lužec nad Vltavou – Umně střižený pažit domácího Eletisu přivítal v sobotu aktéry zápasu třetího kola I. B třídy, v němž se představil do soboty dvakrát stoprocentně úspěšný FC Mělník. Protože Lužec si přivezl z Byšic bod za perně vybojovanou remízu, očekával se vyrovnaný duel, navíc s přídomkem derby.

Dobývání hradu Buchlova

Dobývání hradu Buchlova: placky v dýmu mušket

Buchlov – Směs dobového vojenství, divadla a gastronomie nabídl o víkendu svým návštěvníkům hrad Buchlov. Ve spolupráci se správou Oravského hradu tam uspořádali první ročník Dobývání hradu Buchlova.

Rotunda svaté Kateřiny v České Třebové.

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Orlickoústecko – Hlavní turistická sezona pomalu končí a my přinášíme poslední díl prázdninového seriálu věnovaného zajímavým místům našeho regionu, jež můžete navštívit. Dnešní pokračování patří nejstarší českotřebovské stavbě a zároveň jediné svého druhu ve východních Čechách, vystavěné v románském slohu.

Nalezený divočák žije v ohradě v arboretu školy v Zemědělské ulici v Šumperku už od května.

VIDEO: Prase Beruška dostane od studentů novou ohradu

Šumperk - Divočák Beruška, který od konce května obývá provizorní ohradu v arboretu střední školy v Zemědělské ulici v Šumperku, bude mít během několika dnů  podstatně větší výběh. Staví mu ho parta studentů oboru ekologie. Z Berušky je totiž už pořádný kousek vážící téměř čtvrt metráku, a s pletivem by si časem snadno poradila.