Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Farmářské trhy v Litoměřicích.

Farmářské trhy začnou tuto sobotu

Litoměřice – V letošním roce začínají první farmářské trhy na Kostelním náměstí v Litoměřicích v sobotu 27. dubna, a to od 8 hodin. Od tohoto víkendu pak budou trhy probíhat každých čtrnáct dní.

Farmářské trhy, které se konají na náměstí Svobody v Místku, jsou stále oblíbenější.

Beskydské farmářské trhy budou na náměstí pravidelně

Frýdek-Místek - Oblíbené Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku budou zahájeny 9. května květinovým trhem, který bude zaměřen na prodej nejen letniček, sazenic rajčat nebo paprik, ale také bylinek, keřů a stromků. Prodejci budou i letos nabízet produkty pěstované a vyrobené převážně v našem regionu

I. B třída: Pšovka - Rejšice

Pšovku proti lídrovi nezastavila ani zahozená penalta

Mělník – Završili vítězný hattrick. Jarní obrodu fotbalistů mělnické Pšovky v I. B třídě nezastavil ani favorit z největších – vedoucí celek skupiny Rejšice. Domácím k udržení stoprocentní bilance odvet tentokrát stačila jediná branka.

Ilustrační foto

Splnili si své sny, dřina jim nevadí

Rychnov – Začali se dvěma ovcemi, teď mají devadesátihlavé stádo. Manželé Sokolovi si splnili svůj velký sen – žijí na farmě, obklopeni zvířaty, a využívají všeho, co jim příroda podorlických hor nabízí.

Mlékomat. Ilustrační fotografie.

Mlékomaty jsou na Vyškovsku stále v kurzu

Vyškovsko – Pět mlékomatů na Vyškovsku už přes tři roky poskytuje všem zájemcům denně čerstvé mléko. Na rozdíl od jiných částí kraje se i přes snížený zájem ani jeden nemusel zrušit. A rušení není v plánu ani v budoucnu, přestože čerstvé mléko už není zdaleka takový hit jako před časem.

Kuchař Petr Ocknecht ukazuje netradiční suroviny na vaření.

Apetitfestival nabídne smažené cvrčky i Zdeňka Pohlreicha

Plzeň – Je libo cvrčka na másle, smažená sarančata nebo červy s ovocným tvarohem? Při letošním gurmánském festivalu dobrého jídla a pití, který se uskuteční 18. a 19. května v areálu za Plazou, budete mít výjimečnou šanci. Právě tady rozbalí svou kuchyni Petr Ocknecht, jediný kuchař u nás, který vaří hmyz.

Mlékomat. Ilustrační fotografie.

Mlékomaty jsou na Vyškovsku stále v kurzu

Vyškovsko – Pět mlékomatů na Vyškovsku už přes tři roky poskytuje všem zájemcům denně čerstvé mléko. Na rozdíl od jiných částí kraje se i přes snížený zájem ani jeden nemusel zrušit. A rušení není v plánu ani v budoucnu, přestože čerstvé mléko už není zdaleka takový hit jako před časem.

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Každý by si měl najít svého cukráře

Jesenice – Jak se tvoří čokoládové ozdoby a vůbec zdobí čokoládou, přijela budoucím cukrářům ze Střední integrované školy ukázat Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů.

Pojízdná prodejna. Ilustrační snímek.

Pojízdné prodejny se vracejí, nabízejí pečivo, maso i sýry

Žďársko - Pojízdné prodejny se vracejí. Avšak trochu v jiném duchu, než tomu bylo dříve. Zatímco před lety dodávka do malých vesniček bez obchodu přivážela víceméně sortiment smíšeného spotřebního zboží, dnes tam míří prvovýrobci s čerstvými potravinami.

Pojízdná prodejna. Ilustrační snímek.

Pojízdné prodejny se vracejí, nabízejí pečivo, maso i sýry

Žďársko - Pojízdné prodejny se vracejí. Avšak trochu v jiném duchu, než tomu bylo dříve. Zatímco před lety dodávka do malých vesniček bez obchodu přivážela víceméně sortiment smíšeného spotřebního zboží, dnes tam míří prvovýrobci s čerstvými potravinami.

Ilustrační foto

Farmáři v Česku zprovoznili desítky malých mlékáren

Šumperk – V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).

Jaro na talíři.

Rozhuda

Recept nám poslal Břetislav Štilec z Brna.

Mléko z farmy rozváží Pavel Piotrovský vždy v pondělí a ve čtvrtek na více než 50 míst po celém Liberci.

Farmář vozí mléko lidem až pod nos

Liberec - Čerstvé mléko, jogurty, tvaroh, máslo, kefíry a pomazánky vozí na více než 50 míst po celém Liberci vždy dvakrát týdně automobil z české farmy Jana Millera. Unikátní projekt Mléko z farmy je vynálezem zmíněného farmáře a Stanislava Němce, v jehož selské mlékárně v Radonicích se zpracuje.

Z DOBRÝCH RUKOU. Zoborožec Rozárie má rád škrabkání pod zobáčkem. Úplně nejraději to má od své ošetřovatelky Ivany Vaculíkové.

Ptáci v odchovně zlínské zoo mají velmi vybraný apetit

Zlín - V takzvané odchovně Zoo Zlín v Lešné si v malém inkubátoru hoví čtyřdenní pelikán. V sobotu zažil své první krmení a dá se říct, že se mu velmi zalíbilo. Vážení už tak v oblibě nemá, ale co naplat, než vyroste, musí se o něj chovatelé stále starat.