Kreativ

ŠTÍTEK: tvaroh

Simona Šimková z Loučky u Vizovic provozuje s manželem malou farmu. Věnují se chovu koz či krav, z jejich mléka vyrábějí různé výrobky.

Farmaření je časově náročné. Manžel vstává už kolem půl čtvrté

Loučka – „Asi bych teď už život na vsi za ten v paneláku nevyměnila," říká nyní pětatřicetiletá Simona Šimková z Loučky u Vizovic. Dobrých deset let už totiž provozuje ve zmíněné obci s manželem farmu. Ta jim, ale i lidem z blízkého okolí, přináší domácí produkty. Chovají nejen kozy, ale také krávy či ovce. Mléko z nich zpracovávají, ovce pak mají hlavně kvůli masu. Je to prý sice hektické, ničeho ale nelitují.

Ilustrační foto.

Červenopečecká mizérie napsala další díl

Klecany – Pomalu jim ujíždí vlak. Červené Pečky se krčí na samém dnu tabulky fotbalové I. A třídy s dvobodovým ziskem. Polepšit si nedokázaly ani v dalším kole na hřišti Klecan, kde prohrály 0:4.

Pavel Tvaroh otevírá v Praze podnik, jaký v Česku není.

Pavel Tvaroh, světově proslulý barman z Mostecka, otevírá bar v Praze

Praha – Londýnskou barovou scénu si doslova podmanil, teď vplouvá na tu pražskou. Pavel Tvaroh z Meziboří, jehož jméno je v barmanském světě obrovským pojmem, otevírá v české metropoli podnik, který bude, stejně jako jeho londýnský Lounge Bohemia, přenášet návštěvníky tak trochu do jiného světa a překvapovat je koktejly, které na první pohled vůbec nevypadají jako koktejly. Z mojita se tu kouří. Další drink lze pít až po přelití vanilkové cukrové vaty. Pavel Tvaroh je král takzvané molekulární mixologie. Některé jeho drinky se totiž musí kousat. „Jak dlouho bude bar v Praze otevřen? To nevím," říká excentrický muž, jenž v devatenácti letech opustil Mostecko a vypracoval se v mága, jehož si často najímají i světoznámé obchodní značky.

Ilustrační foto.

O body přišli tři minuty před koncem

Zeleneč – Sahali po bodu, ale nedosáhli. Fotbalisté Slovanu Poděbrady dokázali na půdě Zelenče ve čtvrtém kole I.B třídy vyrovnat, nakonec ale dostali rozhodující branku tři minuty před koncem. A odjeli s prázdnou.

Chleba o dvou kůrkách na Soláni

Na Soláni se sešli pekaři z Valašska

Soláň – Kváskový, pšeničný, žitný, ořechový, nebo s cibulkou. Mezi šestadvaceti různými druhy chlebů mohli o víkendu ochutnávat návštěvníci Informačního centra na Soláni. Jeho vůně se nesla po širokém okolí. „Přijeli pekaři z Halenkova, Nového Hrozenkova nebo Francovy Lhoty. Jeden chléb jsme si vyzkoušeli upéct také sami," prozradila Alena Vašutová z Informačního centra Zvonice na Soláni.

Karviná (v bílém) na Varnsdorf znovu nevyzrála.

Bez branek. Karviná do čela nejde

Karviná /FOTO/ – Fotbalisté Karviné ve středeční dohrávce remizovali s Varnsdorfem bez branek a atak na čelo tabulky musí o dva týdny odložit.

Ilustrační foto.

Rezerva Čáslavi rozstřílela poděbradský Slovan

Čáslav – První ostrý zápas v nové sezoně mají za sebou fotbalisté čáslavského B-týmu. V rámci I. B třídy přivítali v neděli na svém hřišti Slovan Poděbrady. Svého soupeře Čáslavští nešetřili a nastříleli mu pět branek.

Ilustrační foto

Kuchařku receptů s příběhem představí autorky čtenářům

Chrudichromy – Z kuchyně našich babiček a maminek. Tak se jmenuje nová kuchařka se zhruba sto dvaceti recepty hospodyněk z Chrudichrom a okolí. Iva Unčovská a Radomíra Měkutová z občanského sdružení Chrudichromský šípek na ní pracovaly od loňského jara. Teď je již dílo v tiskárně. „Do čtrnácti dnů jej představíme alespoň lidem z Chrudichrom a na podzim připravíme slavnostní křest," uvedla Měkutová.

Sokol Hostouň - SK Rakovník 2:3, A1A - "Ondrášovka krajský přebor", 13. 6. 2015

Poločas v deseti, přesto má Hostouň zlaté dva body

Hostouň – Druhé vítězství slaví v krajském přeboru fotbalisté Hostouně. Počítat ho budou mezi cenná, byť v tabulce pravdy ztratili bod. Ale proti Rejšicím hráli od 48. minuty bez vyloučeného motoru záloh Jana Čurdy, výhra 2:1 po penaltovém rozstřelu je tak nutně těšila.

KP: Hostouň - Rejšice

Rejšice utopily v Hostouni dva body

Hostouň – Pro druhé vítězství v krajském přeboru to měli fotbalisté Rejšic v Hostouni slušně nalajnované. Téměř celý druhý poločas trvající přesilu jednoho muže po vyloučení domácího Čurdy ale nedokázali přetavit ve vítězný gól. Poločasových 1:1 tak vydrželo až do konce, v rozstřelu pak slavil soupeř.

Příprava: Malibu MB - Sparta Praha (4:8).

Růžovky udržely s rudými krok do poločasu

Mladá Boleslav – Porážkou 4:8 s pražskou Spartou, čtvrtým celkem loňského ročníku nejvyšší soutěže, vstoupili do herní části přípravy druholigoví futsalisté Malibu.

Od otoku oka po bodnutí vosou nepomohl malému Michalovi ani přípravek k tomu určený, ani babská rada. Místo potřít octem. Přesto to nesl statečně a jako správný chlap nenechal na sobě bolest znát.

Vosy jsou daleko agresivnější a oproti loňsku jich je i více

Benešovsko - Zatímco suché a nadprůměrně teplé počasí lidem příliš nevyhovuje, vosám a dalšímu bodavému hmyzu se daří nadmíru dobře. Zejména vosy jsou v něm více aktivní a také agresivní. Své o tom ví malý Michal, který tráví část svých prázdnin u řeky Sázavy pod zříceninou hradu Zlenice.

Ilustrační foto

Na hradech a zámcích čekají na návštěvníky také zvířata

Při návštěvách státních hradů a zámků lidé na památkách kromě kastelánů a průvodců potkají také množství nejrůznějších zvířat. K nejznámějším obyvatelům hradů patří medvědi, známí jsou také pávi jako obyvatelé zámeckých parků. Stovka tuzemských památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) ale hostí i opičky, labutě, andulky, kočky, kachny či rovnou celý zookoutek.

Ilustrační foto

Přes 40 procent prodejců špatně označuje nebalené potraviny, zjistila inspekce

Brno – Přes 40 procent kontrolovaných prodejců potravin pochybila při označování nebalených potravin, k nimž patří nejčastěji pečivo, také masné a uzenářské výrobky, případně ovoce či zelenina. Nejčastěji se prodejci provinili, když zákazníka na štítku neinformovali o jménu výrobce a adrese sídla, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Inspekce se bude této problematice dále věnovat, protože situace je neuspokojivá.

Ilustrační foto.

Na Sicílii zatkli 11 mafiánů včetně spojky prchajícího bosse

Řím - Italští policisté na Sicílii pozatýkali 11 lidí a obvinili je z napomáhání mafiánskému vůdci Matteovi Messinovi Denarovi, který je přes 20 let na útěku. Mezi zadrženými je i bývalý boss mafiánů Vito Gondola, který zřejmě řídil komunikaci s Denarem. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Ve čtvrtek vrcholily přípravy na Selské slavnosti v Holašovicích.

Koláčky na slavnosti plní mákem, tvarohem i ořechy

Holašovice - Jednou z pochoutek, které mohou návštěvníci letošních Selských slavností v Holašovicích ochutnat, jsou malé koláčky, které už léta připravuje místní pekařka a cukrářka Milena Hálová.

Ilustrační foto

Vanilkové nanuky? V testu nebodovaly

Chebsko - Čím jsou venku vyšší teploty, tím větší je také spotřeba nanuků. Co ale vlastně obsahují? Leckdy i velké množství kokosového oleje.

Anabell Beach Tour / Areál Vavřinec Kladno - Rozdělov 20. 6. 2015

Vyhrají zase borůvky? Nebo slaná varianta?

Kladno – Už popáté se na beachvolejbalových kurtech Vavřince Kladno ve starém Rozdělově utkají amatérští hráči v Koláč Cupu. Ten má jednu zvláštnost – kromě beachvolejbalových soubojů pro pohodu se v něm soutěží také o Zlatou vařečku. Jejím majitelem se stane ten hráč, který donese na kurty nejlepší dobrotu.

Ilustrační obrázek.

Bohatý ženich nepřišel a vdavky se sedlákem štěstí nepřinesly

Záblatí /Vypráví se, že…/ – V chalupě mezi Volovicemi a Záblatím žilo děvče. Vlasy jako letní obilí, oči modřejší než chrpa. Prostě tuze pěkné. Snad až moc. Jenže potvora to byla ohromná, a i když za ní běhal nejeden mládenec, ona jej vždy odbyla s tím, že na ni čeká lepší partie.

Jízda králů v Doloplazích

Stovky lidí v Doloplazích sledovaly Jízdu králů

Doloplazy – Tradiční Jízdu králů si v neděli odpoledne nenechaly v Doloplazích na Olomoucku ujít stovky návštěvníků. Do obce se sjeli z širokého okolí a ocenili, že členové národopisného souboru Olešnica vše zvládli i v úmorném vedru. Stejně jako král samotný, letos jim byl místní mladík Václav Cenker.

Společnost Tradiční produkty.

Obchod provoněly lahodné sýry z celé Evropy

Šumperk - Máte rádi sýry plné chuti a vůně z celé Evropy? Tak to musíte rozhodně navštívit právě otevřenou prodejnu Tradiční produkty, kterou najdete v Žerotínově ulici v Šumperku naproti bývalých jatek.

Šermíři na cestě k mocnému meči a královnině srdci museli svést boj s černým rytířem. Jak si vedou, královna pozorně, i když zpovzdálí, sledovala.

Bystřice v sobotu patřila statečným rytířům

Bystřice nad Pernštejnem - Souboje o lásku královny i o zázračný meč, turnaje rytířů, dobová hudba, tanec i něco na posilněnou - to všechno bavilo stovky návštěvníků bystřického amfiteátru po celé odpoledne i večer. První ročník akce Ve zbroji uspořádali místní Rytíři Země zubra, skupina historického a scénického šermu, kteří také jako první v programu vystoupili.

DIPY A PESTA jsou k dostání na farmářských trzích u obchodního centra Forum v Ústí nad Labem.

Chuť povzbudí dipy a pesta z trhu

Ústí nad Labem - Rozmanitý výběr chutí nabízí na farmářských trzích obchodního centra Forum ústecká společnost Dip´it Dipy a pesta.

Sterilované patizony od soukromého farmáře Jana Vericha z Českého ráje

Nejlepším výrobkem v kraji se staly sterilované patizony

Liberecký kraj / Nejlepším výrobkem Libereckého kraje jsou letos sterilované patizony od soukromého farmáře Jana Vericha z Českého ráje. V soutěži Výrobek roku Libereckého kraje 2015 porazily dalších 60 produktů, které přihlásilo 24 výrobců.