Kreativ

ŠTÍTEK: Vánočka

Vánočkohraní se spolkem Pod horami v Kutné Hoře.

Děti napekly vánočky z 52 kilogramů těsta. Stihly u toho i mlynářskou hru

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rozvíjet manuální zručnost žáků i udržovat český národopis v podobě lidových tradic se snaží kutnohorský spolek Pod horami, a proto letošní vánoční pekařské dílny byly věnovány pečení vánoček, protože ty neodmyslitelně patří k českým Vánocům a svým tvarem dokonce připomínají Ježíška v peřince.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Martina Preissová

Martina Preissová si na Vánoce s manželem dárky nedá, mají spolu domluvu

Herečka Martina Preissová je velkou milovnicí Vánoc. Ne každý rok je ale měla možnost slavit podle svých představ. Její manžel Martin Preiss byl více než sedm let závislý na alkoholu. A i když je odvykání běh na dlouhou trať, herci se podařilo situaci zvládnout. Letos tak bude celá rodina šťastně pospolu. Martina se navíc zapojila do akce Dopisy Ježíškovi, která probíhá v pražských Štěrboholech, a splnila tak přání dětem z dětských domovů, aby měly o něco hezčí Vánoce.

Litoměřický pekař Petr Kohn má před vánocemi plné ruce práce. Denně napeče desítky vánoček.

Lidé vychvalují Kohnovy vánočky. Cukroví nepeče, nechává ho babičkám a maminkám

/VIDEO/ Zavedené Pekařství Kohn v ulici 5. května v Litoměřicích není místním potřeba představovat. Chválu na svůj sortiment slýchává majitel běžně na ulici. Teď před Vánocemi mu lidé chválí vánočky. „Děláme je z toho, co nám chutná. Na Vánoce přidáme víc rozinek a mandliček,“ popisuje recepturu majitel pekařství Petr Kohn.

Archivní snímek z Běhu o litultovickou vánočku.

Čtyřicátý ročník Běhu o litultovickou vánočku letos nabídne osm kategorií

Vánoce a před nimi doba adventní se obvykle nesou ve znamení spousty cukroví, bramborového salátu, smažených řízků či kapřích filetů, takže není divu, že jdou kila nahoru, ani člověk nemrkne. V Litultovicích na Opavsku jdou ale proti proudu, tradičně se zde na svatého Štěpána, tedy 26. prosince, koná Běh o litultovickou vánočku, takže kdo chce mlsat, musí si to zasloužit fyzickou dřinou.

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Bára navzdory prognózám bojuje a těší se s rodinou na Vánoce

Vánoce statečné bojovnice Báry: Nejdůležitější ingrediencí při pečení je láska

Příběh krásné Báry, které její maminka neřekne jinak než „Barunko“, u vás vzbudil obrovské ohlasy. Chtěla si otevřít vlastní cukrárnu, ale jednoho dne zjistila, že má nádor na mozku a od té doby statečně bojuje ze všech sil, aby nemoc porazila. A ač nemá dle lékařů vyhlídky úplně růžové, stále tu je a snaží se užít si život do poslední vteřiny. Takhle se připravuje na Vánoce.

V mračské Mateřské škole MiniSvět děti pekly a vyráběly vánoční věnce.

Vánočním cukrovím, vánočkou a chvojím to vonělo i v MiniSvětě

/FOTOGALERIE/ Hvězdička stříbrná dopadla na zem a všechno kolem nás mění se rázem…a právě v tento krásný předvánoční čas je tomu tak i v mračské mateřince MiniSvět. Vánoční tradice a zvyky jsou všude kolem. Vánoční cukroví, pečení vánočky, tvoření věnců a v neposlední řadě všude plno hvězdiček.

Adventní setkání v Brné

Brná se bavila při adventním setkání. Soutěžilo se o nejlepší vánočku

Velký barevný plakát na točně v Brné oznamoval všem, že v sobotu 10. prosince se uskuteční pod kapličkou 7. ročník soutěže O nejlepší vánočku. Nabízena byla živá hudba, svařák, domácí pečivo, chléb se sádlem, dětská dílnička, guláš. Na závěr vystoupily místní děti s několika koledami, průvodcem akce byl prezident občanského sdružení Veselá Brná Zdeněk Kymlička.

Vánoce na zámku v Tovačově, 10. prosince 2022

Zámek v Tovačově s vánoční atmosférou: jarmark i prohlídky se scénkami

Jaký původ má jedna z nejkrásnějších vánočních písní Tichá noc, která byla přeložena do tří stovek jazyků? Ve kterém roce napsal Jakub Jan Ryba Českou mši vánoční? Odpovědi na tyto a jiné otázky se mohli dozvědět návštěvníci, kteří si v sobotu nenechali ujít vánočně laděné prohlídky starého křídla tovačovského zámku.

Vánočka znojemských pekařů společnosti PEK GROUP se umístila v hodnocení odborníků jako nejlepší v republice

Chutná a voní božsky. Nejlepší vánočku v republice pečou pekaři ve Znojmě

Zaujme na pohled, je bohatě sypaná mandlemi a má příjemnou chuť a vůni. A je nejlepší tukovou vánočkou v republice. Tak zní ocenění odborníků pro pekaře ze Znojma, kteří získali nejvyšší hodnocení v testu vánoček od porotců Potravinářské komory České republiky a odborníků z laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Vítězem v kategorii tukových vánoček se stala znojemská akciová společnost PEK GROUP s vánočkou s rozinkami a mandlemi o hmotnosti čtyři sta gramů.

Vánočka znojemských pekařů společnosti PEK GROUP se umístila v hodnocení odborníků jako nejlepší v republice.

Chutná a voní božsky. Nejlepší vánočku v republice pečou pekaři ve Znojmě

/FOTO/ Zaujme na pohled, je bohatě sypaná mandlemi a má příjemnou chuť a vůni. A je nejlepší tukovou vánočkou v republice. Tak zní ocenění odborníků pro pekaře ze Znojma, kteří získali nejvyšší hodnocení v testu vánoček od porotců Potravinářské komory České republiky a odborníků z laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Vítězem v kategorii tukových vánoček se stala znojemská akciová společnost PEK GROUP s vánočkou s rozinkami, sypanou mandlemi, o hmotnosti čtyři sta gramů.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Rodinná cukrárna Na Letné v Libušíně. Zleva: Miroslav Jungr, Miroslava Jungrová, Karel Klusáček, Marie Jungrová a Dominik Karas.

VIDEO: V libušínské cukrárně to voní i na Ježíška, vánoček dělají přes tři sta

Pokud patříte mezi ty, kteří doma pravidelně pečou vánoční cukroví, rozhodně mi dáte zapravdu, že je s ním hodně práce a člověk se při výrobě drobných sladkostí něco naotáčí a je rád, že se to stejné zopakuje zase až za rok. Existuje však ještě i jedna skupina lidí, kteří mají tuhle práci nejen jako koníčka, ale dokonce si ho vybrali za povolání a ani po letech nemají dost.

Rodinná cukrárna Na Letné v Libušíně. Zleva: Miroslav Jungr, Miroslava Jungrová, Karel Klusáček, Marie Jungrová a Dominik Karas.

VIDEO: V libušínské cukrárně to voní i na Ježíška, vánoček dělají přes tři sta

Pokud patříte mezi ty, kteří doma pravidelně pečou vánoční cukroví, rozhodně mi dáte zapravdu, že je s ním hodně práce a člověk se při výrobě drobných sladkostí něco naotáčí a je rád, že se to stejné zopakuje zase až za rok. Existuje ale ještě i jedna skupina lidí, kteří mají tuhle práci nejen jako koníčka, ale dokonce si ho vybrali za povolání a ani po letech nemají dost.

Rodinná cukrárna Na Letné v Libušíně. Zleva: Miroslav Jungr, Miroslava Jungrová, Karel Klusáček, Marie Jungrová a Dominik Karas.

VIDEO: V libušínské cukrárně to voní i na Ježíška, vánoček dělají přes tři sta

Pokud patříte mezi ty, kteří doma pravidelně pečou vánoční cukroví, rozhodně mi dáte zapravdu, že je s ním hodně práce a člověk se při výrobě drobných sladkostí něco naotáčí a je rád, že se to stejné zopakuje zase až za rok. Existuje ale ještě i jedna skupina lidí, kteří mají tuhle práci nejen jako koníčka, ale dokonce si ho vybrali za povolání a ani po letech nemají dost.

Pečení cukroví ve Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice.

FOTO: Stovky vánoček a metráky cukroví. Upečte si letos štólu se studenty

Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle studentského receptu. Za fotografie ze školních dílen, kde se peče vynikající vánoční cukroví, děkujeme Luboši Jeníčkovi. 

Pečení cukroví ve Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice.

FOTO: Stovky vánoček a metráky cukroví. Upečte si štólu se studenty z Pardubic

Vánočka není snadná disciplína. Záleží na správně dlouhé době kynutí těsta, ale i na kvalitním pletení, aby se dobře skládala a nesesunula se při pečení do strany. A co takhle zkusit letos štólu? Můžete si ji upéct podle receptu z proslulé pardubické "Potraviny". Za fotografie ze školních dílen, kde se peče vynikající vánoční cukroví, děkujeme Luboši Jeníčkovi. 

Iva Procházková

Spisovatelka Iva Procházková: Osudy svých hrdinů zaplétám jak vánočku

Nevidí rozdíl mezi tvorbou pro děti a pro dospělé, i když přiznává, že momentálně směřuje spíš k těm starším. Spisovatelka, scenáristka a dramatička Iva Procházková, oceňovaná doma i v zahraničí, vydala znovu svůj úspěšný román Tanec trosečníků. Jeho podtitul má v dnešní realitě zvlášť naléhavý zvuk: Láska, smrt a pandemie.

Ilustrační fotografie.

O vánoční cukroví je velký zájem, ve výrobnách ale chybí učni

Cukráři a pekaři mají napilno. Přestože do Vánoc schází přesně měsíc, na objednávky vánočního cukroví a vánoček už je nejvyšší čas. Jak potvrzují shodně provozovatelé cukráren, učni jim nyní sice k ruce chybí, zato objednávek je někde mnohem více než v jiných letech.

Ilustrační fotografie.

O vánoční cukroví je velký zájem. Ve výrobnách ale chybí učni

Cukráři a pekaři mají napilno. Přestože do Vánoc schází přesně měsíc, na objednávky vánočního cukroví a vánoček už je nejvyšší čas. Jak potvrzují shodně provozovatelé cukráren, učni jim nyní sice k ruce chybí, zato objednávek je někde mnohem více než v jiných letech.

Cukrář Josef Maršálek.

Josef Maršálek: Nejvíc si pochutnám na dobré vánočce

Vyrůstal v zapadlé středomoravské vesnici Kyžlířov, kde měli jeho rodiče hospodářství. Na jejich přání také vystudoval gymnázium, a v budoucnu se měl stát učitelem. Jenže v osudu měl napsáno, že jeho celoživotní láskou a profesí bude pečení a cukrařina.

V KreBulu voněly vánočky.

OBRAZEM: KreBul provoněly vánočky

O nejlepší vánočku soutěžili zájemci ve čtvrtek 19. prosince v prachatickém KreBulu. A odborná porota ve složení Zdeněk Krejsa, Ada Lena (z Itálie) a Růžena Krejsová neměli jednoduché rozhodování. "Všechny byly úžasné," poznamenal Zdeněk Krejsa, ředitel KreBulu.

Ilustrační foto.

Umíte vánočky? Soutěžte s námi!

Vánoce se blíží, a tak společnost KreBul a Prachatický deník opět připravily soutěž o Nejlepší vánoční cukroví. Tentokrát bude porota hodnotit vánočky.