Kreativ

ŠTÍTEK: Vánočka

Daniel Brchel, hlavní organizátor kopřivnické divadelní přehlídky Vánočka.

Divadlo se v Kopřivinci stalo místním fenoménem

Kopřivnice - Žádné město na Novojičínsku nežije tolik divadlem jako Kopřivnice. Důkazem toho jsou každoročně i dvě divadelní přehlídky v průběhu roku, z nichž ta druhá pod názvem Vánočka se uskutečnila v minulém týdnu od pátku do neděle v Domě dětí a mládeže Kopřivnice.

Oslavou divadla by se dala nazvat přehlídka studentského, dětského a jinak mladého divadla, která se uskutečnila od pátku do soboty v Domě dětí a mládeže v Kopřivnici.

Mladí divadelníci pekli v Kopřivnici vánočku

Kopřivnice - Vypečená vánočka, pod takovým názvem se sešly desítky mladých divadelníků na osmém ročníku přehlídky. Jak uvedl již v pozvánce hlavní organizátor přehlídky Dan Brchel, název Vánočka je pro přehlídku příznačný, neboť se odbývá před Vánocemi a je propletená díky lidským osudům, které se různě proplétají.

Prodej kaprů ve Žďáře.

Stromek, kapr a vánočka? Čtyři stovky to jistí

Žďár nad Sázavou - Někteří z vás už mají na Vánoce nakoupeno, jiní ještě mají do Štědrého dne spoustu času. Nehodíte se do žádné kategorie? Pak jste zřejmě i vy využili poslední předvánoční víkend a zlatou neděli k předzásobení domácnosti.

Ilustrační foto

Hospodáři štědrovku

Kde jsou ty časy, kdy měla paní máma před Vánocemi tak jednoduchou úlohu, jak o ní kdysi psal básník?! Dala vánočku manželovi, kravám po výslužce, kohoutovi česneku, hrachu jeho družce! Vzpomínáte si, milí čtenáři, ještě na tuhle básničku? Nu co, zkuste si ji zopakovat, třeba vám v tom současném hektickém čase, kdy přemýšlíte, co komu koupit pod stromeček, pomůže, protože Štědrý den se opravdu nezadržitelně blí­ží.

Závodnice Sokola Poděbrady Kateřina Martínková brala 5. místo v silné konkurenci 1. kategorie sólo aerobik

V Poděbradech soutěžilo 352 dětí

Poděbrady - V hale Bios v Poděbradech se uskutečnila soutěž v dětském a juniorském aerobiku O zlatou vánočku 2 v 1. Klání pořádal oddíl aerobiku TJ Sokol Poděbrady.

Staré pečivo, vánočky nebo dokonce uzeniny ptákům podle ornitologů škodí.

Do krmítek staré pečivo nepatří

Novojičínsko - Rohlíky, vánočky i zbytky vánočního cukroví se dají najít v těchto dnech v krmítkách. Podle ornitologů ale právě toto krmení drobnému ptactvu neprospívá.

Ilustrační foto

Ukradli bagr a vánočky, jinde mladík útočil nožem

Praha–východ - Policisté z Prahy – východ se mohou jen domnívat, zda si zatím neznámý lapka chtěl pořádně takříkajíc nahrabat nebo se jen bagrem svézt. V obou případech se zjevně jedná o spíše úsměvnou úvahu, nicméně bagr se v nejmenované ulici v Říčanech skutečně ztratil.

Vánoce na radnici v Pelhřimově

Jedenáctý ročník Vánoc na radnici potěšil každého

Pelhřimov - Tak jako se stává v Pelhřimově tradicí letní Bartolomějská pouť, tak jsou i tradiční Vánoce na radnici. Letošní byly v sobotu 22. prosince. Náměstím voněl punč, grog a čerstvě pečená vánočka, rozdávalo se Betlémské světlo, které do města rekordů přivezli skauti.

Hradecká pekárna

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku...

Hradec Králové - Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami.

Etnografka Veronika Hrbáčková.

Etnografka: Dárky se dřív dávaly chudým

Olomouc - Stůl prostřený bílým ubrusem, na něm sladká kaše vařená v mléce slazená medem a zahuštěná polévka. Tak vypadala štědrovečerní večeře na Hané ve 14. století.

Hradecká pekárna

Naše teta peče léta na Vánoce vánočku...

Hradec Králové - Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami.

Ilustrační foto.

Zlatou Vánočku si poprvé odvezl tým SKP Prachatice

VIMPERK - Po roce se již pošesté sešla dvanáctka tříčlenných družstev stolních tenistů, aby změřila své síly v tradičním turnaji o Zlatou Vánočku. Hlavní otázkou dne bylo, zda se Libínu D podaří popáté v řadě turnaj vyhrát, či si na nádherný putovní broušený pohár sáhne někdo jiný.

Betlém v Konárovicích

Živý Betlém láká stále více diváků

Konárovice/ Již devátý ročník "Živého betlému" pořádal obecní úřad společně s místními dobrovolnými hasiči. Nechybělo ani vyhlášení soutěže o nejchutnější vánočku.

Ilustrační foto.

Cukroví před Vánoci seženete

PLZEŇSKO - Posledního předvánočního týdne se pekaři ani prodavači v potravinách neobávají. Zatímco v pekárnách se dají do výroby vánoček, obchody se zaplní lidmi, kteří si ještě na poslední chvíli přijdou doplnit své domácí zásoby cukroví. Žádné davy ale prodejci nečekají a shodují se, že ,něco na zub´ sežene snad každý. „Myslím, že to nebude o moc jiné než v minulých letech,“ potvrdil Josef Michek, vedoucí potravin v Blovicích.

Ilustrační foto

Pekaři už pletou vánočky

ROKYCANY -„Žádný boom se u nás zatím nekoná. Největší nápor objednávek přijde až příští týden, tak dva až tři dny před Vánoci.Opakuje se to tak každý rok,“ uvedl včera Ladislav Frídel z rokycanského pekařství v Raisově ulici.

Ilustrační foto

I na Štedrý den musí do práce

Jižní Morava - Popeláři, energetici, pekaři, zdravotníci, řidiči hromadné dopravy. To jsou povolání, bez kterých by se lidé neobešli. Ikdyž si někdy neuvědomují jejich důležitost, stále tady jsou. Dokonce ina Štedrý den vtichosti odvezou odpad, zajistí, aby světýlka na stromečku svítila, ksnídani byla čerstvá vánočka a vpokud vkrku uvízne kost, ochotně pomohou.

Anna Srbová z Městské charity Plzeň (vlevo) a Alena Carmineová s dárky pro potřebné.

Charita bude servírovat vánočky

PLZEŇ -Padesát vánoček, různé knížky, hrníčky, kávu, sušenky, plyšové hračky, čaje a další dárky přinesli v sobotu dopoledne na Plzeňské biskupství lidé pro ty,kteří si stromeček ve vlastním obýváku letos nedopřejí.

Ilustrační foto.

Cvičně upekli cereální vánočku

NOVÝ JIČÍN - Zejména pekárny se snaží každý rok experimentovat a zákazníkovi chtějí nabídnout nějakou tu novinku. Velmi žádaným artiklem stále zůstávají vánočky.

Už několik měsíců před Vánocemi má napilno perníkářka Zdeňka Hanzelková z Libhoště.

Vánoce přede dveřmi

NOVÝ JIČÍN-LIBHOŠŤ - Zatímco pro většinu národa jsou Vánoce v září ještě na hony vzdálené, u pětasedmdesátileté Zdeňky Hanzelkové z Nového Jičína-Libhoště voní celý dům.

V kolínském městském společenském domě se pekly vánočky.

Po chodbách voněly vánočky

KOLÍN - Vánoční vánočka už se pekla v pátek 26. října na chodbách kolínského Městského společenského domu, kde hospodyňkám své zboží předváděla jedna zfirem nabízející netradiční nádobí.