Kreativ

ŠTÍTEK: veřejnost

Uhlárka představila roboty. Foto: archiv školy

Uhlárka láká na roboty

Střední škola technická Znojmo v Uhelné ulici, neboli Uhlárka, se představila veřejnosti na nedávné burze středních škol a to v novém stylu. Ve své široké nabídce technických oborů totiž momentálně nejvíce rezonuje maturitní obor elektrotechnika, který studentům přináší do výuky moderní technologie.

Ilustrační foto.

Jak dostat z center měst opilce? Znojmo zakazuje alkohol u obchodů i klubů

Kunštát – Kunštát chce vyhláškou zakázat popíjení alkoholu na veřejnosti. Vedení města tak reaguje na stížnosti obyvatel, kteří stále častěji upozorňují na problémy s opilci. Vyhláška umožní výtržnosti postihovat. K opatření se uchylují i další města na jižní Moravě.

Sklářský skanzen Huť Jakub Tasice.

OBRAZEM: Unikátní sklárnu Jakuba skláře otevřeli veřejnosti

Tasice - Na Tradiční svatomartinské posvícení a hlavně na prohlídku dílen zvala v sobotu 9. listopadu legendární sklářská huť Jakub v Tasicích v místní části Bělé na Ledečsku. Jedna z nejstarších skláren nejen na Vysočině, ale i v celé České republice, se tak opět otevřela veřejnosti. Sklárna Huť Jakub Tasice je Národní kulturní památka České republiky. Jedná se o originální historický objekt, který je přístupný jako výjimečně zachovalý sklářský skanzen.

Den otevřených dveří v rychnovském Orionu

Orion v úterý otevře dveře veřejnosti

Den otevřených dveří se uskuteční 12. listopadu od 9 do 16 hodin v Centru Orion v Rychnově nad Kněžnou - Dlouhé Vsi. Zkuste spolu s klienty nahlédnout do jejich světa a vyzkoušejte si různé terapie a pomůcky. Můžete se zde dozvědět více o centru, které svými službami podporuje rodiny s handicapem už přes dvacet let.

Barevný happening o svobodě u Dolu Jindřich.

Veřejnost sprejuje o svobodě

Svoboda, ta je k nezaplacení!!! Takové graffiti vzniká od včerejška na oplocení u někdejšího Dolu Jindřich v Nádražní ulici v centru Ostravy.

Výstava Klubu železničních modelářů Lutín.

Modeláři z Lutína se chlubí parádními železnicemi i letadly

S pozoruhodnými výsledky titěrné a často mnohaměsíční práce se rozhodli pochlubit veřejnosti malí i velcí modeláři z Lutína. Zmenšeninami železnic, letadel, lodí, automobilů či vojenské techniky zaplnili aulu místní základní školy, kam zvou veřejnost.

Výstava potrvá do 5. ledna 2020.

Výstava veřejnost vrací do doby kolem revoluce

/FOTOGALERIE/ Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně byla slavnostně zahájena výstava s názvem Pravda a láska, ta byla připravena u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce.

Stávkující trutnovští učitelé ZŠ V Domcích a ZŠ Komenského se sešli na mítinku, na kterém diskutovali o situaci ve školství.

Trutnovští učitelé stávkovali. Kvůli tomu, aby měl děti v budoucnu kdo učit

Do středeční stávky učitelů se přidali pedagogové trutnovských základních škol V Domcích a ZŠ Komenského. Sešli se na společném mítinku, na kterém diskutovali o situaci ve školství. Nelíbí se jim skutečnost, jak vládní představitelé zavádějícím způsobem informují veřejnost o výši platů učitelů. "Platy pedagogů jsou v České republice momentálně ve výši 64 procent platu vysokoškoláka, což je nejméně ze států OECD a EU. Rozhodně to však nejsou pouze naše platy, kvůli kterým jdeme do stávky," zaznělo mimo jiné od nich.

Stávka učitelů ve středu 6. listopadu 2019.

Stávka učitelů vyvolává u pedagogů i široké veřejnosti rozporuplné reakce

Ve středu se uskutečnila stávka učitelů za vyšší růst mezd, ke které se připojila zhruba polovina českých mateřských, základních či středních škol. Na Rakovnicku z větších škol stávkovali například učitelé 3. základní školy Rakovník, ZŠ Mutějovice, ISŠ Rakovník, ale také někteří pedagogové novostrašecké základní školy J. A. Komenského či ZŠ Lubná, kde byla výuka omezena. Některé školy, jako 1. a 2. ZŠ Rakovník, či čistecká škola se ke stávce připojily pouze formálně a středeční výuka nijak omezena nebyla.

Ilustrační foto.

Podklady nebo videozáznam? Opozice chce záznamy ze zastupitelstva

Jižní Morava – Blanenští nedávno podepisovali výzvu tamním zastupitelům. Jedním z bodů bylo zvýšení transparentnosti a informovanosti radnice směrem k veřejnosti. Lidem vadí, že na webu města nejsou přístupné materiály před jednáním zastupitelstva.  

Ilustrační foto.

První ročník fotografické soutěže Kladenský krasohled vrcholí

Fotografická soutěž Kladenský krasohled 2019, kterou letos na jaře vyhlásilo město Kladno, jde do finále. Porota vybrala 20 finalistů, ze kterých veřejnost vybere vítěze. Celkem se zapojilo 63 obyvatel Kladna, kteří na radnici poslali 273 fotografií na téma Kladno. V uplynulých dnech skončil příjem snímků a lidé sami mohou až do 15.listopadu vybírat vítěze Ceny veřejnosti.

Provizorní toalety s hygienickým zázemím u Vlašského dvora v Kutné Hoře.

Záchodky 'u žáby' v Pacákových sadech se brzy otevřou

Veřejné záchodky v Pacákových sadech, jejichž neodmyslitelnou součástí je replika zelené žáby s fontánou, by se měly brzy otevřít veřejnosti. Podle vyjádření starosty Kutné Hory Josefa Viktory (ANO 2011) by se tak mělo stát nejpozději do poloviny listopadu.

Výstava přibližuje pravěk a středověk Krásné Hory a okolí.

Pravěk až středověk Krásnohorska z pohledu archeologie

Nová expozice, realizovaná ve spolupráci Hornického muzea Příbram a města Krásná Hora nad Vltavou, je pro veřejnost otevřena od září letošního roku. Nachází se v patře budovy městského úřadu. Nabízí základní přehled o vývoji pravěkého a výběrově i středověkého osídlení Krásné Hory a širšího okolí.

Opravený domažlický plavecký bazén, ve kterém se zatím učí jen školáci.

Bazén brzy otevře dveře veřejnosti

Téměř třísetmilionovou renovaci plaveckého bazénu v Domažlicích si budou moct brzy prohlédnout i obyvatelé města. Areál své dveře slavnostně otevře veřejnosti 26. listopadu od 13:00.

Z pocty tradicím republiky na hradě Křivoklát.

Sváteční pondělí na Křivoklátě patřilo první republice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Den vzniku samostatného československého státu si v pondělí 28. října připomněli lidé napříč celou republikou. Jinak tomu nebylo ani na hradě Křivoklát, kde se konala akce s názvem Pocta tradicím první republiky. Veřejnost díky ní mohla vzdát hold jak samotnému státu, tak i hlavním strůjcům založení Československa – T. G. Masarykovi a Edvardu Benešovi.

Z pocty tradicím republiky na hradě Křivoklát.

Sváteční pondělí na Křivoklátě patřilo první republice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Den vzniku samostatného československého státu si v pondělí 28. října připomněli lidé napříč celou republikou. Jinak tomu nebylo ani na hradě Křivoklát, kde se konala akce s názvem Pocta tradicím první republiky. Veřejnost díky ní mohla vzdát hold jak samotnému státu, tak i hlavním strůjcům založení Československa – T. G. Masarykovi a Edvardu Benešovi.

Vánoční pokoje vznikají díky příspěvkům široké veřejnosti, stejné to bylo i u šestého z nich na rehabilitačním oddělení.

Jihlavská nemocnice má šestý vánoční pokoj

Jihlava – Pacientům již slouží opravené zázemí na rehabilitačním oddělení Nemocnice Jihlava. Na rekonstrukci se skládala veřejnost během loňských vánočních svátků, společnými silami se podařilo vybrat přesně 129 tisíc korun.

Groše z Volfštejna si poprvé prohlédne veřejnost

Stříbrné groše z Volfštejna si může poprvé prohlédnout veřejnost

Dva stříbrné groše z 15. století se poprvé ukážou veřejnosti v černošínském muzeu. Groše nalezli v devadesátých letech členové Spolku pro záchranu hradu Volfštejna. "My jsme tam v těch letech opravovali zdivo a samozřejmě jsme si připravovali i prostor kolem," uvedl Václav Menčík, předseda uvedeného spolku.

Sázení stromů v Sokolovské ulici.

Sázecí den přinesl na Sokolovskou ulici dalších 13 stromů

Primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstek Petr Hlubuček se ve středu zúčastnili sázení stromů v Sokolovské ulici. V rámci Sázecího dne organizovaného odborem ochrany prostředí pražského magistrátu bylo vysazeno celkem třináct stromů, z toho dvanáct jerlínů japonských a jeden dřezovec trojtrnný. Dalších Sázecí dny, do kterých se bude moci zapojit i veřejnost, se uskuteční ve čtyřech listopadových termínech.

Obnova pohyblivého betlému ve svitavském muzeu.

Velký návrat. Ve svitavském muzeu se znovu rodí unikátní pohyblivý betlém

Jedinečný mechanický betlém se vrátil v roce 2012 po více než 40 letech zpátky do muzea ve Svitavách. A začalo jeho náročné restaurování. O tři roky později byl prohlášen kulturní památkou České republiky. V roce 2022 ho muzejníci představí veřejnosti. Už nyní ale mohou lidé v muzeu sledovat, jak se betlém znovu rodí.

Ilustrační foto

Svátek a prázdniny na sportovištích

Pelhřimov, Humpolec – Sportoviště v Pelhřimově i v Humpolci připravila hodiny pro veřejnost navíc, v první řadě pro školáky, na nadcházející podzimní prázdniny.

Ilustrační foto.

V Bechyni se připojí ke Dni informačních center

Na čtvrtek 24. října vyhlásila Asociace turistických informačních center ČR (ATIC) poprvé v historii činnosti turistických informačních center (TIC) za Den informačních center. Do akce, která má cíl veřejnost seznámit s činností těchto institucí, se zapojí i v Bechyni.

Radek Banga

Romské děti roztančí ústecký kulturák, přijede Radek Banga

V sobotu 26. října 2019 proběhne v Domě kultury v Ústí nad Labem již XII. ročník soutěžní přehlídky dětských tanečních a hudebních souborů z Ústeckého kraje - ROTAHUFEST. Pořádá ho Oblastní charita Ústí nad Labem, aby veřejnosti ukázala, jak se umí bavit děti a mládež z nízkoprahových zařízení a těmto dětem umožnila předvést své umění veřejnosti.