Kreativ

ŠTÍTEK: veřejnost

6. ročník akce s názvem Rybářovy žně přilákal do biocentra Živá v voda v Modré stovky lidí.

Lákadlem Živé vody na Modré byly Rybářovy žně i pratuří stezka

Obliba botanické a sladkovodní expozice Živá voda v Modré stále roste. A není divu, nabídka různých aktivit se stále rozšiřuje a ty jsou veřejností hojně navštěvované. Už pošesté si zde v Den české státnosti mohli jak rybáři, tak i široká veřejnost užívat Rybářovy žně, spojené s připomínkou sedmého výročí od zpřístupnění biocentra.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Je to věc, která mě začala zlobit, říká o plánech na vládní čtvrť Zaorálek

Namísto budování vládní čtvrti by chtěl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) otevřít jím spravovaný úřad veřejnosti. Idea vládní čtvrti, s níž přišel premiér Andrej Babiš (ANO), je podle něj nepromyšlená a není pravda, že by byla pro stát výhodná. Peníze nyní podle Zaorálka stát potřebuje jinde. V rozhovoru řekl, že mu vadí také způsob, jakým premiér s Prahou "handluje" a nevidí cestu, jak by se naplnily úředníky opuštěné, často památkově chráněné objekty.

Čtenář reportér: Ochotníci v Nučicích pořádají festival

Ochotníci v Nučicích uspořádají dvoudenní festival

Ochotnický spolek Žumpa uspořádá dvoudenní přehlídku ochotnického divadla Nučický Kahan. Letos 11. a 12. října proběhne již šestý ročník a program je rozdělen do čtyř částí. Páteční dopolední představení pro školy a veřejnost, večerní zahájení, o které se postará legendární operní komedie Zmrazovač od Kočovného divadla Ad Hoc, sobotní dopoledne věnované dětem a sobotní odpoledne a večer pro dospělé.

Čtenář reportér: Ochotníci v Nučicích pořádají festival

Ochotníci v Nučicích pořádají festival

Ochotnický spolek ŽUMPA pořádá dvoudenní přehlídku ochotnického divadla Nučický Kahan. Letos 11. a 12. října proběhne již 6. ročník a program je rozdělen do čtyř částí. Páteční dopolední představení pro školy a veřejnost, večerní zahájení, o které se postará legendární operní komedie Zmrazovač od Kočovného divadla Ad Hoc, sobotní dopoledne věnované dětem a sobotní odpoledne a večer pro dospělé

Ministr školství Robert Plaga

V Inspirativní kavárně se inspiroval i ministr

/ROZHOVOR/ Inspirativní kavárna, respektované setkávání učitelů a široké veřejnosti v rámci projektu MAP II na Nymbursku nad tématy z oblasti školství a vzdělávání, zahájila nový školní rok ve velkém stylu. Do křesla pro hosta totiž usadila samotného ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Příležitost diskutovat s Robertem Plagou si nenechali utéct jak ředitelé škol, tak učitelé, zřizovatelé škol či rodiče.

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež se otevře veřejnosti

Tip na 27. září: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež se otevře veřejnosti

NZDM Klub I.P. je registrovaná sociální služba, která již dvanáctým rokem pomáhá dětem a mladým lidem v nepříznivé životní situaci. V rámci celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů, organizovaného Českou asociací streetwork, pořádají pracovníci Klubu I.P. Den otevřených dveří spojený s výstavou fotografií „První rok v novém Klubu I.P.“ se koná v pátek 27. Září od 12 do 17 hodin.  Vstup je zdarma.

Stará budova sokolovny v Písku.

Tip na 27. září: Otevření sokolovny veřejnosti

Už popáté se poslední víkend v září otevřou brány sokoloven ve všech regionech České republiky. Jinak tomu nebude ani v Písku, kde se otevře sokolovna veřejnosti v pátek 27. Září od 17.30 hodin.

Krásné, slunečné počasí přilákalo do areálu nižborské sklárny Rückl dvě tisícovky návštěvníků.

OBRAZEM: Nižborská sklárna se zpřístupnila veřejnosti

Krásné, slunečné počasí přilákalo do areálu nižborské sklárny Rückl v sobotu 21. září dvě tisícovky návštěvníků na den otevřených dveří. Na příchozí, které tvořily celé rodiny, čekal velice pestrý a zábavně hravý program. Kdo měl zájem, mohl si prohlédnout v rámci exkurze s odborným výkladem provozy sklárny.

Ilustrační foto.

Ukážou sporty i skvosty. Sokolovny se otevřou veřejnosti

Jižní Morava – Popáté se otevírají brány sokoloven ve všech koutech České republiky při Noci sokoloven. Na jižní Moravě mají zájemci možnost navštívit od pátku do neděle sokolovny na celkem sedmnácti místech po celém kraji.

Ilustrační foto

Bruslařská sezóna v Polárce začíná

Doba ledová ve Frýdku-Místku odstartovala. A s ní i pravidelné hodiny bruslení veřejnosti a bruslení rodičů s dětmi ve frýdeckomístecké hale Polárka.  

Nízkoprahový klub Bedna v Příbrami se opět otevře veřejnosti v rámci osmého ročníku Bednění.

Příbramské sídliště zažije další ročník Bednění

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Bedna v Příbrami uspořádá ve čtvrtek 26. září od 14 hodin už osmý ročník kulturně zábavné akce Bednění. Na něm se představí veřejnosti se svými dovednostmi děti a mládež, které Bednu navštěvují. Stejně jako každý rok, tak i letos ožije sídliště Křižák hudbou, tancem a zajímavými workshopy.

Na netradiční procházku obnoveným havlíčkobrodským parkem zval veřejnost v sobotu 21. září Okrašlovací spolek Budoucnost.

Park je místo, které má žít, říká architekt Sendler

Havlíčkův Brod – Na netradiční procházku obnoveným havlíčkobrodským parkem zval veřejnost v sobotu 21. září Okrašlovací spolek Budoucnost. Park je místo, které má žít, tvrdí krajinářský architekt Zdeněk Sendler.

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II. je vystaven na zámku v Opočně

Jedinečná příležitost. Na zámku Opočno je vystaven nejdražší Kupkův obraz

Desítky lidí se dnes zúčastnily zahájení výstavy obrazu Františka Kupky Plochy příčné II v areálu zámku v Opočně. K vidění bude pouhé dva dny, poté se vrátí do soukromé sbírky. v květnu byl obraz vydražen za 78 milionů korun, a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí. V budoucnu by jej ale veřejnost mohla mít možnost spatřit, řekl ČTK Milan Dospěl z galerie Kodl, která dílo dražila a pomáhala s jeho vystavením v Kupkově rodišti.

Tradiční slánská akce, Rožnění uherského býka a Finále Boulderzávody 2019.

Uherský býk se opékal na rožni a horolezci podali skvělé výkony

/FOTOGALERIE/ Zářijové městské slavnosti ve Slaném jsou v plném proudu. Masarykovo náměstí ožilo boulderingem, který odstartoval v pátek 20. září. Kromě sportu si v sobotu veřejnost pochutnala na rožněném uherském býku. Je to tradice, kterou ve Slaném obnovili v roce 2006 a její kořeny sahají do 17. století.

Plavecký stadion v Českých Budějovicích.

Otevření bazénu se opět zpozdí

Otevření českobudějovického plaveckého stadionu se pro veřejnost opět posouvá. Původně měl být krytý bazén po rekonstrukci sprch otevřený veřejnosti 23. září, tedy v pondělí. Lidé si zaplavou ale až v pátek 27. září.

Hlavním tématem v Blansku je nyní otázka středu města na náměstí Republiky. Developeři mají zájem o pozemky v okolí hotelu Dukla. Chtějí tam postavit byty.

Pozemky okolo zbourané Dukly: lidé se bouří proti zastavění centra Blanska byty

Blansko – Zástavba centra velkým množství bytů není dobré řešení. Mimo jiné se tam neúměrně zvýší provoz. Chceme otevřenou diskuzi s vedením města o záměrech v této části Blanska. Mohou změnit ráz lokality na desítky let dopředu. Nebylo by na místě referendum? To vše zaznělo při středečním setkání veřejnosti se zástupci blanenské radnice.

Hlavním tématem v Blansku je nyní otázka středu města na náměstí Republiky. Developeři mají zájem o pozemky v okolí hotelu Dukla. Chtějí tam postavit byty.

Pozemky okolo zbourané Dukly: lidé se bouří proti zastavění centra Blanska byty

Zástavba centra velkým množství bytů není dobré řešení. Mimo jiné se tam neúměrně zvýší provoz. Chceme otevřenou diskuzi s vedením města o záměrech v této části Blanska. Mohou změnit ráz lokality na desítky let dopředu. Nebylo by na místě referendum? To vše zaznělo při středečním setkání veřejnosti se zástupci blanenské radnice.

Ilustrační foto.

Tip na pátek 20. září: Otevření pobočky Amerického centra v Ostravě

Ve třetím patře ústřední knihovny v ulici 28. října (u Sýkorova mostu) v Moravské Ostravě bude v pátek 20. září ve 14 hodin (akce pro veřejnost od 15 do 16 hodin) za účasti amerického velvyslance Stephena B. Kinga, primátora Ostravy Tomáše Macury a hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka slavnostně otevřena pobočka Amerického centra (American Corner Ostrava).

Výstavba komunitního centra v Konici - 14. září 2019

Nové komunitní centrum v Konici? Lidé si jej prohlédnou už o Vánocích

/FOTOGALERIE/ Proměna bývalé sokolovny v Konici v nové komunitní centrum se pomalu chýlí ke konci. Z budovy již zmizela většina lešení a probíhají vesměs dokončovací práce. Poprvé by si ji veřejnost měla mít možnost prohlédnout během vánočních trhů ve městě v půlce prosince.

Zámek v Čechách pod Kosířem

Kdo s koho! Zámek v Čechách pod Kosířem soupeří s Kunínem o prestižní trofej

Mobilizace na facebooku. Nadstandardní podpoře se těší v hlasovací internetové soutěži Zámek Čechy pod Kosířem. Ten byl do soutěže Památka roku 2019 nominován za Olomoucký kraj. O vítězi rozhodují hlasy veřejnosti a klasicistní stavba z Prostějovska si zatím drží průběžné vedení, když doposud nasbírala více než patnáct tisíc hlasů.