Kreativ

ŠTÍTEK: veřejnost

Ilustrační foto.

Podpořte hasiče v anketě

25 jednotek a 25 sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky se účastní 9. ročníku ankety Dobrovolní hasiči roku, ve kterém bude moci veřejnost až do 20. října hlasovat o nejlepším zásahu a činnosti roku 2019.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (uprostřed) se přišel rozloučit 11. října 2019 do Velkého sálu paláce Žofín v Praze s Karlem Gottem.

Kremlík na veřejné Gottově pietě předběhl frontu. Naštval Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes označil za nepřijatelné, že ministr dopravy Vladimír Kremík (za ANO) využil služební ministerský vůz k předběhnutí fronty na Žofíně, kde se veřejnost loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Informoval o tom server iDNES.cz. Kremlík podle něj má pozvání na sobotní zádušní mši ve svatovítské katedrále. Kremlík se na twitteru omluvil a uvedl, že chtěl vyjádřit zpěvákovi úctu.

Katedrála sv. Víta na Pražském hradě.

Veřejnost Gottem žije. Velkolepé rozloučení v katedrále si zaslouží, říká znalec

Před týdnem zesnulý zpěvák Karel Gott patřil  k nejvýznamnějším osobnostem Česka. Vyhlášení státního smutku na uctění jeho památky i výběr katedrály svatého Víta na Pražském hradě pro místo posledního rozloučení s ním proto plně odpovídají jeho významu pro zdejší společnost. Je o tom přesvědčen Miroslav Sklenář, přední odborník na státní ceremoniály a někdejší dlouholetý šéf protokolu na Pražském hradě v dobách, kdy v něm úřadovali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus.

Sportovní hala v Petrovicích u Sedlčan.

Tip Deníku: Petrovice otevřou sportovní halu za účasti hvězd

Po roce stavební činnosti se pro sportovce i širokou veřejnost otevře nová sportovní hala v Petrovicích. Její provoz vedení obce zahájí slavnostně v sobotu 12. října ve 14 hodin a na programu bude i exhibice tenisových hvězd, včetně Jiřího Veselého. Součástí budovy je také sauna.

Pietní akt se konal na kladenském Sletišti u Tyršova památníku.

Památný den Sokolstva si připomněli i na Sletišti

/FOTOGALERIE/ Památku všech Sokolů, kteří za německé okupace položili život, si připomněla veřejnost na kladenském Sletišti. Zúčastnění položili věnce a kytice k Tyršovu památníku a vyslechli si československou hymnu v podání ženského pěveckého sboru Smetana.

Nablýskaná historická auta a motocykly budou v neděli k vidění na prostranství v Kovozoo Staré Město i v jeho Muzeu veteránů.

Podzimní neděle v Kovozoo Staré Město mezi veterány

Kovozoo Staré Město nepřestává širokou veřejnost bavit. Na neděli 13. října zve milovníky starých automobilů, nablýskaných veteránů anebo vozů a motocyklů, jak vystřižených z filmů pro pamětníky, na ukončení motoristické sezony.

Nablýskaná historická auta a motocykly budou v neděli k vidění na prostranství v Kovozoo Staré Město i v jeho Muzeu veteránů.

Kovozoo Staré Město láká na prohlídku veteránů

Kovozoo Staré Město nepřestává širokou veřejnost bavit. Na neděli 13. října zve milovníky starých automobilů, nablýskaných veteránů anebo vozů a motocyklů, jak vystřižených z filmů pro pamětníky, na ukončení motoristické sezony.

V současnosti se už na Monínci zasněžuje.

Monínec už se připravuje na zimní sezonu

Lyžařský areál Monínec na pomezí Táborska a Příbramska už brzy přivítá první lyžaře. Sezona pro veřejnost tam odstartuje již v sobotu 16. listopadu. Dříve však bude tamní sjezdovka patřit dětem a jejich snowboardové sérii Burton Young Punks.

První veřejná toaleta v Sedlčanech, kde se platí pomocí mobilu.

Sedlčany mají první chytrou toaletu

/FOTOGALERIE/ Vedení města se rozhodlo jít s dobou a vedle mobilní aplikace, s jejíž pomocí lze v Sedlčanech platit za parkování pomocí SMS, nyní přichází s novinkou v podobě takzvaného chytrého WC. Veřejnost ho najde poblíž sportovního hřiště za gymnáziem v lokalitě zvaná Mrskošovna. U hřiště tak může veřejnost při sportování nebo i odpočinku využít jak lavičky, tak moderní WC, za které se platí 10 korun, pomocí SMS nebo QR kódu.

Příprava na novou sezonu na Monínci.

Na Monínci se už připravují na novou lyžařskou sezonu

Chladné noci dávají tušit, že se už brzy o slovo přihlásí zimní sporty. Areál Monínec, který v současnosti leží na Příbramsku, byl ještě nedávno střediskem na jihu Benešovska, je tím, kde se i v rámci blízkého okolí dá plnohodnotně lyžovat. Sezona pro veřejnost tam odstartuje již v sobotu 16. listopadu. Dříve však bude tamní sjezdovka patřit dětem a jejich snowboardové sérii Burton Young Punks.

Příprava na novou sezonu na Monínci.

Na Monínci se už připravují na novou lyžařskou sezonu

/FOTOGALERIE/ Chladné noci dávají tušit, že se už brzy o slovo přihlásí zimní sporty. Areál Monínec, který v současnosti leží na Příbramsku, byl ještě nedávno střediskem na jihu Benešovska, je tím, kde se i v rámci blízkého okolí dá plnohodnotně lyžovat. Sezona pro veřejnost tam odstartuje již v sobotu 16. listopadu. Dříve však bude tamní sjezdovka patřit dětem a jejich snowboardové sérii Burton Young Punks.

Minizoo s názvem Fauna park - Dětský ráj na Štěpánově ve Valašském Meziříčí je o 1. října 2019 znovu otevřené. Je přístupné zdarma a k vidění je zde na dvacet druhů zvířat.

TIP NA VÝLET: Minizoo na Štěpánově je po dvou letech znovu v provozu

Když v listopadu 2017 zavíral chovatel Tomáš Juga oblíbené minizoo na Štěpánově ve Valašském Meziříčí, bylo to zklamání pro místní obyvatele i širokou veřejnost z okolí. K rozhodnutí ukončit provoz jej vedlo nevhodné chování části návštěvníků a rostoucí náklady na provoz.

Ilustrační foto.

O víkendu se opět otevřou ateliéry v celém kraji

Vysočina – Zájemci mohou během víkendu opět navštívit malíře, fotografy, tatéry i nejrůznější umělecké školy. Koná se totiž už devátý ročník Dnů otevřených ateliérů na Vysočině.  

Cena za obnovu morového sloupu patří Poličce

Restaurovaný mariánský sloup na náměstí v Poličce vyhrál v celorepublikovém internetovém hlasování veřejnosti o nejlépe zachráněnou památku. Cena, kterou uděluje Národní památkový ústav, zároveň poprvé v historii míří do Pardubického kraje.

Myslivci v Hlízově oslaví 60. výročí založení spolku Mír.

Oslavy myslivců v Hlízově nabídnou zvěřinové speciality i ukázky dravců

Myslivecké sdružení Mír působící v revírech Hlízovska, Novodvorska a okolí Malína si v sobotu 5. října připomene 60 let od jeho založení. Členové spolku tak pro veřejnost připravují oslavu. V Kulturním domě v Hlízově zavoní guláše i další zvěřinové speciality, zahraje živá hudba a v poledním programu u příležitosti vernisáže výstavy vyznamenají členy za dlouholetou činnost i přínos myslivosti

Minizoo s názvem Fauna park - Dětský ráj na Štěpánově ve Valašském Meziříčí je o 1. října 2019 znovu otevřené. Je přístupné zdarma a k vidění je zde na dvacet druhů zvířat.

Minizoo na Štěpánově je po dvou letech znovu v provozu

Když v listopadu 2017 zavíral chovatel Tomáš Juga oblíbené minizoo na Štěpánově ve Valašském Meziříčí, bylo to zklamání pro místní obyvatele i širokou veřejnost z okolí. K rozhodnutí ukončit provoz jej vedlo nevhodné chování části návštěvníků a rostoucí náklady na provoz.

Na spodním úseku Hamerského potoka se v sobotu bude konat 42. ročník závodu mládeže Hameráček.

Sjezd Hamerského potoka doplní závod mládeže

V sobotu se široká vodácká veřejnost znovu sejde u Jindřichova Hradce na Hamerském potoce, kde se kromě závodu dospělých, který tradičně startuje přes vyhlášené kaskády, koná na spodním úseku i 42. ročník závodu mládeže Hameráček 2019.

Charitativní běh Krupkou pomáhá teplické nemocnici

V Krupce pomůže charitativní běh oddělení teplické urologie

Jeden z nejhezčích a nejsmysluplnějších běhů na Teplicku odstartuje v sobotu dopoledne! „Běh Krupkou“ má velký charitativní podtext, pokaždé se pomáhá teplické nemocnici. Tentokrát výtěžek z dobročinné akce půjde na oddělení urologie.

Myslivci v Hlízově oslaví 60. výročí založení spolku Mír.

Tip Deníku: Myslivců v Hlízově nabídnou zvěřinové speciality i ukázky dravců

Myslivecké sdružení Mír působící v revírech Hlízovska, Novodvorska a okolí Malína si v sobotu 5. října připomene 60 let od jeho založení. Členové spolku tak pro veřejnost připravují oslavu. V Kulturním domě v Hlízově zavoní guláše i další zvěřinové speciality, zahraje živá hudba a v poledním programu u příležitosti vernisáže výstavy vyznamenají členy za dlouholetou činnost i přínos myslivosti. 

Nejvyšší budovu v Česku s názvem Top Tower (na vizualizaci) chce postavit developerská společnost Trigema v Nových Butovicích v Praze.

CNN o projektu nejvyšší budovy: Ropný tanker šlape na paty „obří spermii“

Ačkoliv po středě zahraniční média píší o úmrtí zpěváka Karla Gotta, americká CNN si ještě na konci září všimla projektu Top Tower developerské společnosti Trigema v pražských Nových Butovicích v Praze. Budova se má se 135 metry stát nejvyšší budovou v Česku. Návrh, na němž se podílel i sochař a známý umělec-provokatér David Černý, však vzbudil u veřejnosti rozpaky.

Z vyhlášení Ceny hejtmanky 2018.

Nominovat kandidáty na cenu hejtmanky lze do konce měsíce

/FOTOGALERIE/ Prozatím 12 nominací na Cenu hejtmanky Středočeského kraje 2019 shromáždil krajský úřad. Deníku to ve středu řekla Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. Jejich počet ale ještě může narůstat. Další kandidáty na ocenění z řad lidí, kteří nezištně dělají něco pro druhé nebo vykonali něco mimořádného, ještě veřejnost může nominovat do konce října pomocí elektronického formuláře na krajském webu.

Ilustrační foto

Strážníkům se podařilo zadržet hledaného muže

Pití alkoholu na veřejnosti se ve čtvrtek 26. září nevyplatilo mezinárodně hledanému cizinci. Hlučným chováním na sebe totiž spolu se svým společníkem upoutal pozornost kolemjdoucích, kteří jejich počínání ohlásili městským strážníkům, a ti se krátce před šestou hodinou večer vydali výtržníky umravnit.

Sportrelax Holešov

Plavání pro veřejnost v Holešově

Sportrelax Holešov nabízí nejenom plavání pro děti i dospělé, ale i cvičení v posilovně, hřiště na squash, lekce indoorcycklingu, saunu, solária, masáže a vířivku.

Divadelní hra Je to náš syn

Divadelní spolek "Kolofantí" zve širokou veřejnost na premiéry nové divadelní hry z dílny M. Volfa, tentokrát  tagikomedie s názvem "JE TO NÁŠ SYN".

Vítězka Lidmila Pekařová

Seniorkou roku je psycholožka Pekařová, do Zlaté síně byl uveden chirurg Pafko

Seniorkou roku 2019 se stala klinická psycholožka a uznávaná odbornice v problematice výchovy dětí a mládeže Lidmila Pekařová z Pardubic. Rozhodla o tom porota sedmého ročníku ceny, kterou na základě nominací veřejnosti uděluje projekt SenSen Nadace Charty 77. "Porota ocenila její neutuchající edukační činnost, kdy i v 76 letech pořádá semináře, na kterých se zasazuje o zdravý vývoj osobnosti od nejmenších dětí a široké veřejnosti dává návod, jak žít a nezbláznit se," říká Alexandra Aschermannová, předsedkyně poroty Ceny Senior roku.

Vítězný návrh podaný do architektonické soutěže na novou podobu parku Dukelská v Českých Budějovicích.Autor: Ateliér RUSINA FREI

Návrh budějovického parku představí veřejnosti

Veřejnou prezentaci návrhu, který byl vybrán jako nejlepší pro chystané úpravy parku v budějovické Dukelské ulici, bude možné navštívit ve středu 2. října od 17.15 hodin v zasedacím sále zastupitelstva.

Jaroslav Balvín, Litoměřický deník

Komentář Jaroslava Balvína: Domov do Terezína patří

Bývá trnem v oku. Řeč je o terezínském Domově se zvláštním režimem. Místní občas žehrají na to, že tamní klienti s duševním onemocněním dělají ve městě problémy. Třeba že pijí na veřejnosti nebo žebrají, což město zakázalo vyhláškou.

Ilustrační foto

Na pečecké Svatováclavské vinobraní letos zavítal král Přemysl Otakar II

/FOTOGALERIE/ Už čtvrtým rokem se ve městě konalo Pečecké vinobraní pod záštitou pořadatele Michala Müllera. Akce se konala v prostoru mezi Římskokatolickým kostelem a supermarketem Tesco. Na zahájení se přijel přivítat s veřejností král Přemysl Otakar II., řečený železný a zlatý, s mladou královnou Kunhutou Uherskou.