Kreativ

ŠTÍTEK: vitrifikace

Ilustrační foto

Jaro dělá vrásky hasičům

Novojičínsko – Vyšší teploty, zelená tráva, pučící stromy a požáry. To všechno vnímají v poslední době hasiči na Novojičínsku.

Ilustrační foto

Pálením trávy hubí lidé rostliny i savce

Rokycansko – Se zažitým nešvarem, jakým je vypalování staré suché trávy, se v poslední době stále častěji setkávají rokycanští ochránci přírody. Tato zastaralá metoda jarního úklidu však nejen podle nich skrývá mnoho nebezpečí.

Velikonoční výzdoba na zámku v Tovačově

Sádrová slepička hnízdí v bidetu na zámku. Podívejte se

Tovačov – Nestává se často, že by zámek v Tovačově zahajoval svoji sezonu o Velikonocích. Když už to tak ale letos vyšlo, aranžérky z obecně prospěšné společnosti Tovačovský zámek nezahálely a vyzdobily místnosti květinami i symboly nadcházejících svátků. Návštěvníci se tak mohou těšit nejen na slavnostně pojatá zákoutí s květinami, perníčky a velikonočním beránkem, ale také na vtipně pojaté drobnosti jako slepičku na hnízdě v držáčku nad vanou, v bidetu nebo obří vejce v kapli.

Ilustrační foto

Z dobrého sluhy může být rázem špatný pán

Náchodsko – Zima je za námi a s oteplením přichází první požáry v přírodním prostředí. S probíhajícím jarním úklidem se zvyšuje riziko požárů způsobených nedbalostí osob při vypalování trávy.

Ilustrační foto

Lidé dál nezákonně vypalují trávu

Vyškovsko – Šest a půl tisíce metrů čtverečních trávy hořelo minulý týden u železniční tratě v Nemoticích. Jednalo se o zatím nejrozsáhlejší letošní požár trávy. A zdaleka ne jediný. Hasiči letos zasahovali už jedenáctkrát. Nejčastěji oheň vznikl kvůli nezákonnému plošnému vypalování trávy.

Ilustrační foto

Lidé dál vypalují trávu. Nezákonně

Vyškovsko - Šest a půl tisíce metrů čtverečních trávy hořelo minulý týden u železniční tratě v Nemoticích. Jednalo se o zatím nejrozsáhlejší letošní požár trávy. A zdaleka ne jediný. Hasiči letos zasahovali už jedenáctkrát. Nejčastěji oheň vznikl kvůli nezákonnému plošnému vypalování trávy.

Ilustrační foto.

Kdo 'vyčistí' zahradu ohněm, zaplatí pokutu

Východní Čechy – Každoročně s příchodem jara musí hasiči často vyjíždět k požárům, jejichž je vypalování suché trávy a spalování různých odpadů na loukách či zahradách.

Ilustrační foto

Hasiče zaměstnávají jarní požáry

Valašsko – Plné ruce práce s požáry lesních porostů, trávy a klestu měli ve čtvrtek hasiči ve Zlínském kraji. Do boje s celkem deseti požáry se během dne zapojilo celkem třiatřicet jednotek hasičů. Nejvíce bylo postiženo Vsetínsko.

Zásah hasičů při vypalování trávy v přírodě a nepřístupných terénech.

Hasiči měli problémy dostat se k místům požárů

Zlínský kraj /FOTOGALERIE/ – Další požáry, které vznikaly vypalování suché trávy, zaměstnaly ve čtvrtek 25. března hasiče ve Zlínském kraji. Navíc vlivem silnějšího větru se velmi rychle rozšiřovaly na velké plochy.

Ilustrační foto

Osm požárů v jeden den, lidé vypalují porosty

Zlínsko – Osm požárů zaměstnalo ve středu 24. března odpoledne hasiče ve Zlínském kraji. Ve všech případech za ně mohla nedbalost lidí, kteří již začali vypalovat suchou trávu a porosty. V jednom případě se při jedné události se také lehce popálil senior. Rovněž padaly i pokuty.

Ilustrační foto

Požár trávy zranil důchodce

Jižní Morava – Patnáctkrát ve středu museli vyjet jihomoravští hasiči k požárům, které způsobili neopatrní zahrádkáři a lesníci. Jarní větrné počasí tak způsobilo několik škod, lidem sáhlo kvůli pokutám do peněženek a jednoho staršího muže na Blanensku kvůli vypalování trávy odvážela sanitka.

Hasiči varují před vypalováním suchých porostů. Oheň se v otevřeném prostoru může velice snadno vymknout kontrole.

VAROVÁNÍ: Kdo "vyčistí" zahradu ohněm, zaplatí pokutu

Každoročně s příchodem jara musí hasiči často vyjíždět k požárům, jejichž příčinou je vypalování suché trávy a spalování různých odpadů na loukách či zahradách. Tato „metoda“ zahradnické práce může vést až k neštěstím.

Ilustrační foto.

Balkon Domu kultury zdobí plastika

Hodonín - Vernisáž výstavy Drobná keramická plastika uspořádalo v rámci IX. ročníku výtvarného sympozia Město Hodonín a Dům kultury.

Musakazu Kusakabe (na snímku) se kromě projektování pecí na výpal keramiky a samotného hrnčířství věnuje také malování. O svém díle napsal i obsáhlou knihu. Věří, že tradiční pálení keramiky ohněm má své jedinečné a neopakovatelné kouzlo.

V Klikově vyroste naprosto unikátní vypalovací pec

Suchdol nad Lužnicí, Klikov - Japonský keramik Musakazu Kusakabe zavítal do Klikova, místní části Suchdola nad Lužnicí, kde kromě své přednášky a ukázky děl pomáhá stavět unikátní pec, kterou sám navrhl.

Hasiči ze Seloutek

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN: Pomáhali hasit les

Seloutky - Jednotka zasahovala loni v lednu při odklízení spadlého stromu ze silnice. V květnu loňského roku zasahovali hasiči u posledního velkého požáru společně s profesionálními hasiči a dalšími pěti jednotkami.

Olomoucký gólman Petr Drobisz pomáhá na nohy Aleši Chmelíčkovi

Podívejte se, jaký byl víkend na Slovácku

Slovácko - Byli jste o víkendu mimo domov, nebo jste jej prožili natolik aktivně, že jste nemohli sledovat zpravodajství na stránkách Deníku? Informovat vás může stručný přehled.

Jak připravit vápennou omítku tak, aby korespondovala se středověkou praxí? Tím se zabývali odborníci i veřejnost na příborském workshopu „Tradiční vápenné technologie“.

Workshop přilákal památkáře i veřejnost

Příbor - Dvoudenní workshop se uskutečnil v areálu Piaristické koleje ve dnech 4. až 5. června ve spolupráci Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ostravě a Města Příbora.

K rozsáhlým požárům řadí pondělní zásah, ke kterému vyjížděli v Uhřínově na Hranicku, kde hořel les o rozloze půl hektaru.

Hasiči vyjíždějí častěji k požárům travnatých porostů

Přerovsko /FOTOGALERIE/ - Každý rok je to stejné: hasiči před nástupem jara varují před vypalováním trávy a zakládáním ohňů v přírodě, a nakonec je tyto případy v dubnu a květnu nejvíce zaměstnávají. Přerovští hasiči letos za požáry travnatých a lesních porostů vyjíždějí dokonce častěji než v loňském roce.

K rozsáhlým požárům řadí pondělní zásah, ke kterému vyjížděli v Uhřínově na Hranicku, kde hořel les o rozloze půl hektaru.

Hasiči vyjíždějí častěji k požárům travnatých porostů

Hranicko/Přerovsko /FOTOGALERIE/ - Každý rok je to stejné: hasiči před nástupem jara varují před vypalováním trávy a zakládáním ohňů v přírodě, a nakonec je tyto případy v dubnu a květnu nejvíce zaměstnávají. Přerovští hasiči letos za požáry travnatých a lesních porostů vyjíždějí dokonce častěji než v loňském roce.

Ilustrační foto.

Vypalování trávy je zakázané

Hodonínsko - Hodonínští hasiči se během dubna pořádně zapotili a ještě nejspíš i zapotí. Velmi často totiž musí vyjíždět k požárům způsobeným vypalováním trávy a klestí.

Ilustrační foto

Hasiči varují: U pálení čarodějnic si zajistěte dozor

Ústí nad Labem - V případě "pálení čarodějnic" je dobré zajistit si požární dozor od místní jednotky dobrovolných hasičů. A pálení provádět na místech, která jsou dobře přístupná hasičské technice a pokud možno v blízkosti vodního zdroje. V průběhu pálení je nutno dbát na bezpečnost přihlížejících lidí.