Kreativ

ŠTÍTEK: vitrifikace

Ilustrační foto.

Období pálení trávy začalo. Požárů je víc než loňské jaro

Jižní Morava – Deset jednotek hasičů se s požárem v těžko přístupném terénu potýkalo osmnáct hodin. Na pomoc si přivolali také vrtulník s hasícím vakem. Oheň, který se rozhořel v úterý odpoledne u Všechovic na Brněnsku, se jim podařilo zlikvidovat až druhý den dopoledne. Na ploše o rozloze tři a půl hektaru hořela lesní půda a mladé stromky. Hasiči škodu předběžně vyčíslili na sto tisíc korun. Příčinou podle nich může být i v poslední době časté vypalování trávy. Od začátku roku už vyjížděli jihomoravští hasiči k pětaosmdesáti požárům trávy a porostů, což je o téměř dvacet více než za stejné období loni.

Požár ve firmě Motorpol

V areálu firmy v Kosmonosech hořela průmyslová plynová pec

Kosmonosy - K středečnímu večernímu požáru ve firmě Motorpol v Kosmonosech u Mladé Boleslavi vyrazilo pět hasičských jednotek. Na místě se ukázalo, že příčinou ohně je požár průmyslové plynové pece na vypalování kovových konstrukcí. "Kvůli tomu došlo k zahoření střechy celého objektu, všichni zaměstnanci byli evakuováni," uvedl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

LOMNIČTÍ HASIČI v posledních dnech vyjeli již dvakrát k požáru trávy.

Přibývá požárů suché trávy

Jindřichohradecko – Příznivé počasí vylákalo především zahrádkáře k úklidu, který je spojený i s pálením popadaných větví, listí a stále ještě se někdo občas uchýlí k vypalování suché trávy.

Místo v Rudolticích, kde hořel travní porost.

Hasičům přidělávají práci paliči trávy

Orlickoústecko – Ačkoliv rok co rok na jaře hasiči varují, aby lidé při úklidu staré trávy nepoužívali sirky, každé jaro se statistiky sborů hemží výjezdy k hořícím porostům.

Ilustrační foto.

Hasiči začínají s jarem vyjíždět k požárům trávy

Velvary – Začalo jaro a hasiče začínají opět zaměstnávat neopatrní zahrádkáři, majitelé luk a lesních pozemků, kteří vypalují suchou trávu a další porosty. K požáru trávy vyjížděli v úterý k večeru profesionální hasiči z Kralup nad Vltavou, Slaného a Velvar do Velké Bučiny u Velvar. Po jejich příjezdu už byl naštěstí požár o rozměru zhruba půl hektaru uhašen.

Ilustrační foto.

Hasiči varují před nebezpečím vypalování suché trávy

Hranicko – Co se suchou trávou? Vypálit ji, napadne nejednoho člověka. Nejen, že tím však poruší zákon, ale oheň se může snadno vymknout kontrole a následky mohou být fatální. Tento problém je s příchodem jara velice aktuální.

Prodejní výstava vánočních výrobků v prostějovském Centru sociálních služeb

Senioři v Centru sociálních služeb představili svou vánoční výstavu

Prostějov – Vůně cukroví, sváteční nálada, ale také prodejní výstava vánočních výrobků napovídá, že do prostějovského Centra sociálních služeb dorazil ten pravý advent. Klienti zdejšího centra, převážně z řad seniorů, několik měsíců pilně tvořili vánoční dekorace, které ve čtvrtek vystavili na prodejní výstavě.

Jiří Duchek

Hrnčíř: Živý oheň je přírodní živel, který se nedá ovládat

Mutějovice /VIDEO, FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Pálení dřevem a živým ohněm je podle hrnčíře Jiřího Duchka z Mutějovic na Rakovnicku poměrně náročná disciplína. Přesto se jí věnuje a jedenkrát za dva roky zve své přátele a známé k vykládání velké dřevopece.

Ilustrační foto

Nebezpečný může být oheň i kouř

Prachaticko – Od podzimního pálení listí může být jen krůček k požáru. „I když, musím zaklepat, jsme tu případ, kdy by za požárem stálo pálení listí, neměli, je přesto nutné být v takovém případě opatrný. Nebezpečný nemusí být totiž jen oheň, ale i kouř. Obzvlášť v případě starších osob nebo dětí," říká netolický velitel hasičů Jan Marek.

Cedule z hlíny.

Keramická tečka za stavbou zbrojnice

Dolní Jablonná - Dobrovolní hasiči z Dolní Jablonné nedaleko Přibyslavi završí v těchto dnech poslední drobností stavbu nové zbrojnice, kterou po necelé dva roky budovali na návsi společně s kostelíkem zasvěceném svému patronu – svatému Floriánovi.

Oslavy 600 let obce Žďárky.

Žďáření dalo obci před 600 lety název

Žďárky /FOTO/ - Obec s necelými šesti stovkami obyvatel, která dostala název po vypalování dřevěného uhlí tak zvaném žďáření, oslavila o víkendu 600 let od první dochované písemné zmínky o obci.

Stavba pravěké pece v zahradě zámku v Růžkových Lhoticích.

VIDEO: Na stavbu pravěké pece spotřebovali půl tuny materiálu

Růžkovy Lhotice – Když se podíváte na poměrně malý objekt funkční repliky pravěké pece, který ve čtvrtek postavili pracovníci Muzea Podblanicka na zahradě zámku v Růžkových Lhoticích, jen stěží byste odhadli, že tenhle drobeček na svou výrobu spotřeboval přes půl tuny materiálu. Keramické hlíny, slámy a také obyčejné zeminy tvořené z větší čísti pískovým základem. Materiály pak pracovníci muzea promísili s vodou a ze vzniklé hmoty vytvořili dostatečně silné dno pece a také jakési vepřovice, tedy ručně tvarované, proto i různě veliké cihly.

Stavba pravěké pece v zahradě zámku v Růžkových Lhoticích.

Na stavbu pravěké pece spotřebovali půl tuny materiálu

Růžkovy Lhotice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Když se podíváte na poměrně malý objekt funkční repliky pravěké pece, který ve čtvrtek postavili pracovníci Muzea Podblanicka na zahradě zámku v Růžkových Lhoticích na Benešovsku, jen stěží byste odhadli, že tenhle drobeček na svou výrobu spotřeboval přes půl tuny materiálu.

Pravěká pec, jak je k vidění v šumperském muzeu.

Zahradu zámku v Růžkových Lhoticích ozdobí funkční pravěká pec

Růžkovy Lhotice – Pravěká pec se už zanedlouho stane nejen ozdobou zahrady růžkovolhotického zámku, ale bude i jeho funkčním atrakcí pro veřejnost a dokladem života lidí v době kamenné. „Pec vznikne prvotně pro školy a budou se k ní vázat také výukové programy," připomněl ředitel Muzea Podblanicka, zřizovatel muzea hudby, jímž zámek Růžkovy Lhotice proslul. Právě pec, v níž si lidé v pravěku potravu tepelně upravovali, se iniciátorům z Muzea Podblanicka zdála jako vhodná pro přiblížení doby dávno minulé v našich končinách a to zajímavou, interaktivní formou.

Ilustrační foto.

Palírny letos nebudou mít nouzi. Sezona vypadá slibně

Orlickoústecko – Ovoce na stromech zraje a mnozí jistě přemýšlejí, jak s úrodou naloží. Jednou z variant je nechat je přeměnit na pálenku, která má v tuzemsku velkou tradici. Zájem o pálení ovoce hlásí i některé palírny na Orlickoústecku.

Den otevřených dveří v dílně jednoho z mála českých tvůrců japonské keramiky Raku, Michala Plíhala

Japonská keramika z českých rukou

Vysokomýtsko - Dva workshopy zaměřené na seznámení s technikou vypalování keramiky známé jako „raku" se uskuteční v „Ateliéru keramiky MLHA" v osadě Netřeby, okrajové části Českých Heřmanic.

Ilustrační fotografie.

Je sucho. Kraj zakázal rozdělávat ohně a kouřit v lese

Žádné kouření nebo ohníčky v lese, vypalování trávy a další činnosti, které by mohly vést ke vzniku požáru. A vláčkem s parní lokomotivou se také až do odvolání nesvezete. S ohledem na přetrvávající sucho a extrémní nárůst požárů v lesích a na polích, včera kraj vyhlásil opatření, která mají vést k zamezení jejich vzniku.

Ilustrační foto.

Sezona v palírnách už začala

Karvinsko - Letošní ovoce začínají lidé postupně svážet do palíren. Sucho zatím příliš neovlivňuje počet objednávek a majitelé pálenic tak doufají, že bude nastalá sezona úspěšnější, nežli byla ta předchozí. Někteří zahajují pálení už o prázdninách, jiní čekají do září.

Ilustrační foto.

Teplejší počasí a vypalování porostů zvyšuje počet požárů

Severní Čechy - V minulém týdnu se hasiči v Libereckém kraji rozhodně nenudili. Během několika dní vyjeli hned k několika desítkám požárů travního a lesního porostu. S přibývajícími teplotami venku a faktem, že řada lidí začala s jarním úklidem svých zahrad, je tak zřejmé, že počet takových požárů bude mít vzrůstající tendenci. Podobně tomu měli i hasiči v Ústeckém kraji. „Jen ve čtvrtek jsme od 11:44 do 18:41 vyjeli k osmi požárům, které nemusely vypuknout, kdyby lidé upustili od nebezpečného zvyku, vypalování trávy. Plošné vypalování staré trávy i ostatních porostů je zákonem o požární ochraně zakázáno. Fyzické osobě, která vypaluje porosty, lze uložit pokutu do výše pětadvacet tisíc korun," varuje mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Ilustrační foto.

Zahrádkáři pálí suchou trávu, hasiči zasahují každý den

Mělnicko - Jarní počasí 
o sobě dalo v uplynulých dnech pořádně vědět a hasiči 
z Mělnicka jsou doslova 
v jednom kole. Mohou za to především neopatrní zahrádkáři, majitelé luk a lesních pozemků. V minulém týdnu snad nebyl jediný den, kdy by profesionální i dobrovolní hasiči s cisternami plnými vody nevyjížděli k požárům suché trávy nebo klestí. V některých dnech dokonce několikrát.

Ilustrační foto.

Nestíhají hasit požáry po pálení trávy

Východní Čechy – Jaro o sobě dalo zářícím sluníčkem posledních pár dní pořádně vědět a hasiči se od té chvíle nestíhají otáčet. Na vině jsou požáry vzniklé při neopatrném vypalování suché trávy.

Nebezpečné vypalování trávy.

Vypaloval trávu a málem shořela chráněná Plachta

Hradec Králové /LINKA 112, VIDEO/ - Chráněná lokalita na Plachtě měla v pátek odpoledne namále. Stačil možná jen o něco větší vítr a mohla lehnout popelem. Požár založil muž, který se rozhodl vypalovat trávu v ulici Na Cvičišti.

Ilustrační foto

Česká pec pro tradičního výrobce českého porcelánu

Duchcov - Křehká krása porcelánových figur z duchcovské manufaktury měla své příznivce po dlouhá desetiletí. Vlivem hospodářské krize uplynulých let nastaly obavy, aby tak, jako mnohé jiné, nezanikla značka Royal Dux Bohemia.

Ulice Na Nivách.

Oblaka kouře opět zahalila ulici Na Nivách

Předlice – Vyrazit do Předlic musela v úterý krátce po půl třetí odpoledne jednotka ústeckých hasičů. „Příčinou požáru bylo vypalování kabelů. Požár jsme zlikvidovali deset minut před třetí hodinou," uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.