Kreativ

ŠTÍTEK: vitrifikace

Ilustrační foto.

Hasiči prověřují i nahlášené ohně a platí za škody, které při hašení způsobí

Benešovsko - Díky nahlašování zakládání otevřených ohňů prostřednictvím internetu, tedy například i pálení trávy nebo větví, mají hasiči přehled o tom, co se kde plánovitě děje. Pak stačí na uvedené číslo zavolat a zjistit, zda se „paličovi" nevymyká oheň z kontroly. To se ději i při prověřování nahlášení ohně pozornými občany.

Sůl nad železo v Archeoparku Všestary

Sůl nad železo v archeoparku

Královéhradecko, Všestary - Jak souvisí sůl s dobou, kdy se v pravěku objevilo železo? Odpověď mohli návštěvníci najít o víkendu v Archeoparku Všestary, kde je čekaly interaktivní komentované projekce a prohlídky.

Sůl nad železo v Archeoparku Všestary

Sůl nad železo v Archeoparku Všestary

Hradec Králové - Jak souvisí sůl s dobou, kdy se v pravěku objevilo první železo? Odpověď můžete najít o tomto víkendu v Archeoparku Všestary. kde pořadatelé přichystali víkend plný nevšedních zážitků.

Novou lakovací kabinu uvedli slavnostně do provozu ve čtvrtek 20. dubna 2017 na odloučeném pracovišti Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně na Bobrkách.

Na novou lakovací kabinu čekali 15 let

Na Střední odborné škole Josefa Sousedíka otevřeli ve čtvrtek 20. dubna novou lakovací kabinu. Vybudováním kabiny za 1,7 milionu korun tak získala škola pracoviště, které umožní komplexní výuku v autoopravárenských oborech.

Ilustrační foto.

Vypalování loňské trávy ohrožuje sousední lesy

Kladensko - Neopatrní zahrádkáři, majitelé luk i lesních pozemků s příchodem jarního počasí opět přidělávají práci profesionálním i dobrovolným hasičům. Vypalování suché trávy a dalších porostů se jim totiž často vymyká z ruky. Navíc je to zakázané.

Ilustrační foto.

Vypalování loňské trávy ohrožuje sousední lesy

Příbramsko - Neopatrní zahrádkáři, majitelé luk i lesních pozemků s příchodem jarního počasí opět přidělávají práci profesionálním i dobrovolným hasičům. Vypalování suché trávy a dalších porostů se jim totiž často vymyká z ruky. Navíc je to zakázané.

Ilustrační foto.

Vypalování loňské trávy ohrožuje sousední lesy

Nymbursko - Neopatrní zahrádkáři, majitelé luk i lesních pozemků s příchodem jarního počasí opět přidělávají práci profesionálním i dobrovolným hasičům. Vypalování suché trávy a dalších porostů se jim totiž často vymyká z ruky. Navíc je to zakázané.

Ilustrační foto.

Vypalování loňské trávy ohrožuje sousední lesy

Mladoboleslavsko - Neopatrní zahrádkáři, majitelé luk i lesních pozemků s příchodem jarního počasí opět přidělávají práci profesionálním i dobrovolným hasičům. Vypalování suché trávy a dalších porostů se jim totiž často vymyká z ruky. Navíc je to zakázané.

Ilustrační foto.

Vypalování loňské trávy ohrožuje sousední lesy

Mělnicko - Neopatrní zahrádkáři, majitelé luk i lesních pozemků s příchodem jarního počasí opět přidělávají práci profesionálním i dobrovolným hasičům. Vypalování suché trávy a dalších porostů se jim totiž často vymyká z ruky. Navíc je to zakázané.

Hasiči museli likvidovat požár travního porostu u Vlčnova.

Pálení klestí skončilo u Vlčnova požárem

Vlčnov – Ohořelé stromy, ohněm zčernalá a spálená země, přesně tak to často vypadá na jaře při vypalování starých travních porostů nebo pálení klestí. A to může udělat nečekaný průvan v peněženkách některých nepoučitelných občanů, kteří v teplých a větrných jarních dnech vezmou do rukou papír, sirky a jdou po svém „kultivovat" starou trávu nebo pálit klestí.

Likvidace požáru na Medardu

Rozsáhlý požár na Medardu byl založen úmyslně

Sokolov - Hned devět jednotek hasičů zasahovalo při pondělním požáru trávy kolem jezera Medard. Zásah komplikovala nejen velká rozloha požáru, ale i špatná dostupnost. Velitel zásahu proto na místo povolal vrtulník.

Sochař Roman Wenzel.

Ruce pravěkého lovce udělal sochař podle lesního dělníka

Moravský kras - Pravěký muž s oštěpem se vrací z lovu. Žena zatím zpracovává kůže a další člen tlupy štípá pazourek. O kus dál číhá hyena. V jiné části podzemí odpočívá jeskynní medvěd v životní velikosti s mláďaty. Z příšeří jeskyně vystupuje postava neolitické ženy a muže při tajemném obřadu. Fotoaparáty cvakají.

Požáry ve Zlínském kraji.

Silný vítr si ve Zlínském kraji vyžádal téměř čtyřicítku výjezdů hasičů

Zlínský kraj /HLASUJTE V ANKETĚ/ - Díky větrnému a zároveň velmi teplému počasí, se hasiči ve Zlínském kraji doslova nezastavili. Jen v sobotu do 21. hodiny zasahovali u 39 událostí. "Jednalo se především o odstranění nakloněných stromů, nebo například stromů, které po pádu vytvořily nebezpečnou překážku. Nejhorší byla tato situace na Vsetínsku a Zlínsku," komentoval za krajské hasiče mluvčí Roman Žemlička.

Požáry ve Zlínském kraji.

Silný vítr si ve Zlínském kraji vyžádal téměř čtyřicítku výjezdů hasičů

Valašsko /HLASUJTE V ANKETĚ/ - Díky větrnému a zároveň velmi teplému počasí, se hasiči ve Zlínském kraji doslova nezastavili. Jen v sobotu do 21. hodiny zasahovali u 39 událostí. "Jednalo se především o odstranění nakloněných stromů, nebo například stromů, které po pádu vytvořily nebezpečnou překážku. Nejhorší byla tato situace na Vsetínsku a Zlínsku," komentoval za krajské hasiče mluvčí Roman Žemlička.

Hasič David Štoudek, který pomáhal při několika významných akcích: vyprošťování chlapců zpod budovy, utonulý ve Vranově, téměř utonulý na Hádech.

Zachraňoval otužilce i děti v troskách. Nejraději mám plané poplachy, říká hasič

Brno – Pomáhal při čtvrteční záchraně muže, který uvízl pod ledem na Hádech, zachraňoval dva chlapce, kteří zůstali uvěznění pod troskami domu na Hodonínsku nebo hledal bruslaře, který skončil pod leden na Vranovské přehradě. Brněnský hasič David Štoudek noční můry nemívá, stejně pro něj práce dokáže být mnohdy velmi nepříjemná.

Šedesátimetrový ocelový komín v areálu Poldi Kladno padl v sobotu mezi desátou a jedenáctou hodinou v sobotu k zemi.

VIDEO: Ocelový komín padl v Kladně k zemi

Kladno - Šedesátimetrový ocelový komín v areálu Poldi Kladno padl mezi desátou a jedenáctou hodinou v sobotu k zemi. Podle Petra Mikuly, technického vedoucího odstřelu, se nejednalo o jednoduchou záležitost. Komín šel k zemi metodou výbuchového řezání.

Vysazování palmy olejné

Den bez palmového oleje. Proklínaná surovina pomalu mizí

Palmový olej je takřka všude. Najdeme ho v potravinách, drogistickém zboží, přidává se i do biopaliv. Omezit jeho používání má pomoci Den bez palmového oleje, který připadá právě na 1. února. Akce také upozorňuje na vypalování tropických deštných pralesů.

Tři cihlové a jeden ocelový komín odstřelila v pátek specializovaná firma v bývalé Poldi.

Čtyři komíny v bývalé Poldi padly k zemi

Kladno - Dvě zelené světlice. Poté ještě jedna. Rána ze šrapnelu a nezbytné odpočítávání zahájily páteční odstřel tří cihlových a jednoho ocelového komínu v areálu někdejší Poldi. Byly součástí dnes už neexistujících provozů Válcovny 1 a Ocelárny 2. Pátý, rovněž ocelový komín, bude zlikvidován až v únoru příštího roku. Je totiž nutné nechat vyrobit dostatečné množství trhaviny.

V areálu kladenské Poldi padly po odstřelu k zemi čtyři komíny, které byly součástí provozu bývalé válcovny a ocelárny.

Čtyři komíny v bývalé kladenské Poldi padly k zemi

Kladno - Dvě zelené světlice. Poté ještě jedna. Rána ze šrapnelu a nezbytné odpočítávání zahájily páteční odstřel tří cihlových a jednoho ocelového komínu v areálu někdejší Poldi. Byly součástí dnes už neexistujících provozů Válcovny 1 a Ocelárny 2. Pátý, rovněž ocelový komín, bude zlikvidován až v únoru příštího roku. Je totiž nutné nechat vyrobit dostatečné množství trhaviny.

Ilustrační foto.

Lesní požáry v Amazonii ohrožují indiánské kmeny

Brasília – Lesní požáry v Amazonii ohrožují životní prostor místních indiánských kmenů, které dosud žily bez kontaktu s civilizací. Podle hasičů byla naprostá většina požárů založena úmyslně v rámci nelegálního kácení pralesa, kterým brazilští zemědělci rozšiřují území své obdělávané půdy, informovala agentura Reuters.

SLUNOVRAT. V Archeoskanzenu Modrá si připomenuli v sobotu už pojedenácté letní slunovrat.

Tisíc návštěvníků archeoskanzenu prožívalo noc slunce a ohně

Modrá – Zásadní momenty oslavy letního slunovratu, ukázky nejen ohnivých slovanských řemesel a zvyků, ukázku výcviku dravých opeřenců, přednášku o slunovratu, vypalování keramiky ve zbrusu nové zemní peci, tavbu bronzu a odlévání třicetikilového zvonu a mnoho dalších aktivit pro děti a dospělé prožívalo v průběhu třináctihodinového festivalového programu s názvem Noc slunce a ohně v Archeoskanzenu Modrá na tisíc lidí z České a Slovenské republiky.

Ilustrační foto

Lvi před vymřením. Česká studie potvrdila úbytek zvířat v západní Africe

Senegal – V největším národním parku Senegalu na západě Afriky ubývají světově unikátní antilopy Derbyho a další vzácné druhy. Čeští vědci zde provedli pomocí fotopastí studii o přežívání kriticky ohrožených zvířat. Národní park Niokolo Koba o rozloze středních Čech je posledním útočištěm divoké zvěře této části Afriky, má ale potíže se špatnou infrastrukturou, nedostatečnou ochranou zvířat, pytláctvím a vypalováním porostů, řekl zoolog a fotograf Tomáš Jůnek.