Kreativ

ŠTÍTEK: vitrifikace

Ilustrační foto.

Ve Zlínském kraji v létě kvůli suchu přibyly dvě desítky požárů

Zlín - Hasiči v červenci ve Zlínském kraji vyjížděli k 63 požárům, oproti stejnému období loňského roku je to o 20 více. Je to dané extrémním suchem a teplem, řekl dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Nárůst totiž zavinil vyšší počet požárů v přírodním prostředí. V kraji od minulého čtvrtka platí zákaz zakládání ohně na volných prostranstvích a pálení trávy či odpadu.

Ilustrační foto.

Stařenka se pokusila hasit požár trávy v Oseku, utrpěla zranění

Osek nad Bečvou – Lidé si neberou k srdci slova meteorologů, kteří varují před požáry v důsledku extrémního sucha, a zbytečně tak riskují. V Oseku nad Bečvou doplatila v pondělí odpoledne na svou neopatrnost devadesátiletá žena, která se pustila do vypalování trávy.

Ilustrační foto.

Za požárem stál palič kabelů

Zlín - Ačkoli hejtmanem vyhlášená omezení rozhodně nectil každý a nad Zlínem byl v sobotu dokonce k vidění zakázaný ohňostroj, hasiči nemuseli na Zlínsku zasahovat u žádných větších požárů.

Ilustrační fotografie.

I na Teplicku hasiči likvidovali několik lesních požárů

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji dnes hasiči likvidovali několik malých lesních požárů nebo hořících polí. Na Litoměřicku hořela dřevěná chatka a řepkové pole. Na svazích Sněžníku u Děčína někdo špatně uhasil ohniště, od něhož začala hořet hrabanka. ČTK o tom informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Tři příměstké tábory probíhají v holešovském středisku volného času Tymy.

Táborníci sportují i tvoří z hlíny

Holešov - Hned tři příměstské tábory během jediného týdne pořádá holešovské středisko volného času Tymy. Děti si mohly vybrat mezi keramickým, sportovním anebo jazykovým táborem.

 Stovky většinových buddhistů vyzbrojených holemi, mačetami a kameny dnes v Šanském státě na severovýchodě Barmy pokračovaly ve vypalování domů muslimů a výtržnostech.

Při nepokojích v Barmě dav zapálil mešitu a muslimský sirotčinec

Rangún - Stovky většinových buddhistů vyzbrojených holemi, mačetami a kameny dnes v Šanském státě na severovýchodě Barmy pokračovaly ve vypalování domů muslimů a výtržnostech. V úterý tu dav lidí zažehl mešitu, muslimský sirotčinec a desítku obchodů při dalším výbuchu nábožensky motivovaného násilí.

Hrozenkovská hračka - dřevěný koník

Nezaměnitelný půvab hrozenkovských hraček

Nový Hrozenkov - Ve 40. letech 20. století se v Novém Hrozenkově v rámci podomácké výroby, kterou podporoval Zemský ústav pro zvelebování živností v Brně, vyráběly dřevěné figurky, které si pro svůj nezaměnitelný naivní půvab a geniálně jednoduchou stylizaci získávají i dnes další a další obdivovatele.

Ilustrační foto

Vypalování trávy může mít tragické následky

Region - Oheň rozdělaný v přírodním prostředí v jarních měsících se může snadno vymknout kontrole a způsobit požár. V jarním období, kdy je vegetace suchá, hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požáru s jeho následným rychlým šířením do okolního prostředí. Velkým nešvarem stále zůstává vypalování suché trávy, které již v některých případech skončilo smrtí nebo zraněním u starších osob.

Ilustrační foto

Jarní úklid zahrady se může změnit v noční můru

Východní Čechy – Jen v Pardubickém kraji vyjížděli hasiči za posledních čtrnáct dní k sedmi požárům trávy a porostu. „Požáry se sice obešly beze škody, hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve výši pěti milionů korun," uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Tragické následky může mít plošné vypalování porostů, ale také spalování shrabaného listí či různých odpadů.

Hasiči na Českobudějovicku vyjíždějí k požárům vypalované trávy

Českobudějovicko – Hned několik výjezdů kvůli vypalování suché trávy si minulý týden připsali hasiči na Českobudějovicku. Hořelo třeba
v Buzkově, Vlkovicích nebo 
v Horní ulici v krajském městě. Hmotné škody většinou byly zanedbatelné, původcům ale hrozí zranění či dokonce smrt.

Požár trávy - ilustrační foto.

Pálit klestí se smí, hasiči ale varují před vypalováním trávy

Tachovsko - Pálit se smí, ale vypalování je zakázané. Tak nějak by mohl znít vzkaz hasičů všem, kteří se s jarním obdobím vrhají na zahrady a potřebují se zbavit suché trávy, listí nebo klestí. Každý rok totiž hasiči vyjíždějí k požárům, jejichž příčina je právě ve vypalování trávy.

Za pálení trávy hrozí pokuta

Přibývá plošného vypalování trav

Valašsko – S příchodem jara přibývá případů plošného vypalování suché trávy. To je však podle zákona zakázáno. Výjimku tvoří pálení klestí.

Ilustrační foto.

Každé spalování zahradního bioodpadu musí lidé nahlásit

Ústecký kraj - Lidé musí nahlásit pálení zahradního odpadu hasičům. Na tuto povinnost zahrádkáři často zapomínají a hasiči pak zbytečně vyjíždějí. Právě těmito planými poplachy se v posledních dnech zabývali požárníci v celém kraji a to jaro ještě pořádně nezačalo.

Ilustrační foto.

Jarní vypalování pomáhá přírodě

Valašsko - Znáte to přísloví „oheň je dobrý sluha, ale špatný pán"? I v našich hlavách dodnes zůstává přesvědčení, že oheň na louku nepatří, že je roven zlému a škodlivému požáru. Toto téma je lehce uchopitelné i pro pedagogy – děti dobře chápou, že v plamenech umírají čmeláčci, včelky a mravenečci.

Vyškovsko brzy zase pokryjí zčernalé plochy od vypalování trávy.

Vypalování trávy? Hasiči na Vyškovsku jsou už v pohotovosti

Vyškovsko – Každoročně na nebezpečí upozorňují, loni však jejich varování desítky zahrádkářů vůbec nebraly vážně. Řeč je o pálení klestí a trávy. V loňském roce totiž hasiči z Vyškovska za březen, duben a květen zaznamenali 101 požárů, což představovalo hned čtyřiapadesát procent požárů za celý rok.

Vyškovsko brzy zase pokryjí zčernalé plochy od vypalování trávy.

Vypalování trávy? Hasiči jsou už v pohotovosti

Vyškovsko – Každoročně na nebezpečí upozorňují, loni však jejich varování desítky zahrádkářů vůbec nebraly vážně. Řeč je o pálení klestí a trávy. V loňském roce totiž hasiči z Vyškovska za březen, duben a květen zaznamenali 101 požárů, což představovalo hned čtyřiapadesát procent požárů za celý rok.

Oheň z vypalované trávy se rozšířil až ke stodole v Orli. Ta poté lehla popelem.

OBJEKTIVEM: Plameny stodolu zcela pohltily

Orel - Čtyři hasičské jednotky vyjížděly ve středu odpoledne k požáru stodoly v obci Orel. Jednalo se o dřevěnou budovu, která byla při příjezdu prvních jednotek již v takové fázi požáru, kdy byla celá zasažena plamenem.

Požár stavební buňky na kladenském hřišti.

FOTO: Na fotbalovém hřišti hořela buňka

Kladno -  Plameny šlehající k nebi zvedly ve čtvrtek hodinu po poledni ze židlí lidi z Kladna. V opuštěném areálu bývalého fotbalového hřiště FK Sparta Doly Kladno hořela stará stavební buňka. Hrozilo rozšíření ohně na okolní porost a bylo i podezření, zda uvnitř nejsou lidé.

Tomáš Proll vytváří sousoší pro kašnu v Úsilném.

Oslíka na kašně doplní příšery z dolů

Habří - Umělec Tomáš Proll vytváří sousoší pro Úsilné. Inspiroval se historickým názvem Voselno, ale dal i prostor fantazii. Jako pítka se tak na místě objeví zvláštní živočichoví, kteří budou po zmáčknutí tlačítka čvachtat nohama ve vodě

Ivo Nimrichter představuje ve Vrbasově muzeu ve Ždánicích zakuřovanou keramiku.

OBRAZEM: Hrnčíř představuje keramické ufony

Ždánice /FOTOGALERIE/  – Ivo Nimrichter patří k několika málo výrobcům černé takzvané zakuřované hrnčiny v České republice. Jelikož slaví letos šedesát let, uspořádalo mu Vrbasovo muzeum v jeho rodišti výstavu. Ukazuje na ní nejen klasickou zakuřovanou hrnčinu, ale také keramické ufony nebo obrazy, které „maluje" pomocí keramických materiálů.

Ivo Nimrichter představuje ve Vrbasově muzeu ve Ždánicích zakuřovanou keramiku.

OBRAZEM: Hrnčíř představuje keramické ufony

Ždánice – Ivo Nimrichter patří k několika málo výrobcům černé takzvané zakuřované hrnčiny v České republice. Jelikož slaví letos šedesát let, uspořádalo mu Vrbasovo muzeum v jeho rodišti výstavu. Ukazuje na ní nejen klasickou zakuřovanou hrnčinu, ale také keramické ufony nebo obrazy, které „maluje" pomocí keramických materiálů.

Čtyřicet nejdůležitějších chemických prvků zábavně rozebírá ve své nové knize Milan Bárta, středoškolský učitel z Gymnázia v České Lípě.

Milan Bárta, kantor z České Lípy, bere chemii s vtipem

Česká Lípa Čtyřicet nejdůležitějších chemických prvků zábavně rozebírá ve své nové knize Milan Bárta, středoškolský učitel z Gymnázia v České Lípě. Knížka Chemické prvky kolem nás je dalším kouskem ze série populárních učebnic a doplňkového učiva, jež chemikář napsal.

Moštu by mělo být dost.

Sběrem padaných jablek se dá vydělat

Prachaticko – Sklizeň konzumních jablek v našem regionu nebude zdaleka taková, jak se na jaře očekávalo. Především krupobití na začátku srpna postihlo řadu větších pěstitelů. Je proto jasné, že většina úrody skončí v moštech a pálenkách. Pěstitelům se letošní rok nevydařil. Naopak si ale mohou mnout dlaně lidé, kteří se na podzim zabývají sběrem padanek kolem silnic. Ti si mohou v letošním roce podle majitelů palíren a moštáren celkem slušně vydělat.

Ilustrační foto

Betlémem v Hlinsku krásně zavoní dřevo

Hlinsko - Chcete vidět dřevorubeckou show s vicemistrem světa? Víte, jak vzniká socha vyřezávaná motorovou pilou? Pluli jste někdy na dřevěném voru po Chrudimce? Už jste slyšeli písně hrané na ruční pilu?

Ilustrační foto

Betlémem krásně zavoní dřevo

Hlinsko - Chcete vidět dřevorubeckou show s vicemistrem světa? Víte, jak vzniká socha vyřezávaná motorovou pilou? Pluli jste někdy na dřevěném voru po Chrudimce? Už jste slyšeli písně hrané na ruční pilu?

Na Adamcích každé jaro pokryje koberec květů.

Vzácné rostliny si tajně přesazovali do zahrad

Želetice /PŘÍRODNÍ KLENOTY/- Žlutá a růžová rozzáří zjara stráně na úpatí kopce Homole jihozápadně od Želetic na Hodonínsku. Hojně tam vykvétají hlaváčky a třemdavy. Pokochat se jimi vyrážejí lidé z širokého okolí. Kopce za Želeticemi nazvané Na Adamcích patří k nejzachovalejším moravským stepím. Trápí je ale každoroční požáry i zemědělské chemikálie z okolních pozemků. Národní přírodní památce je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Přírodní klenoty jižní Moravy.

Na Adamcích každé jaro pokryje koberec květů.

Vzácné rostliny si tajně přesazovali do zahrad

Žlutá a růžová rozzáří zjara stráně na úpatí kopce Homole jihozápadně od Želetic na Hodonínsku. Hojně tam vykvétají hlaváčky a třemdavy. Pokochat se jimi vyrážejí lidé z širokého okolí. Kopce za Želeticemi nazvané Na Adamcích patří k nejzachovalejším moravským stepím. Trápí je ale každoroční požáry i zemědělské chemikálie z okolních pozemků. Národní přírodní památce je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Přírodní klenoty jižní Moravy.