Kreativ

ŠTÍTEK: Žítková

Bufet Adrie v Plzni

Klasické bufety krachují

Plzeň - Město podléhá fenoménu zdravého stravování. Krachují klasické bufety „na stojáka“, jídelny nebo uzenářství.

Betlém Jiřiny Andrlíkové z Příchovic

V příchovickém betlému je i Lucifer

Příchovice - V Příchovicích na jižním Plzeňsku vytvořila malířka a řezbářka Jiřina Andrlíková unikátní ručně vyřezávaný dřevěný betlém.

Ilustrační foto

Posílejte dárky dál

Plzeň - Pokud jste dostali nevhodný dárek, který nelze vrátit, může udělat radost někomu jinému. Stejně tak, pokud děti našly pod stromečkem nové hračky a ty staré už je nebaví.

Ilustrační foto

Patnáctiletí kluci se posilnili alkoholem a sedli za volant

Teprve patnáctiletý chlapec si opilý sedl za volant. Půjčil si auto otce svého kamaráda. Mladík jel směrem od Radobyčic k Tyršovu mostu na Plzeňsku a autem vjel téměř do příkopu. Chlapce a jeho kamaráda si všimli strážníci kvůli vysoké rychlosti.

Vánoční nákupy v centru Plaza Plzeň

Dárky na poslední chvíli

Plzeň - Nadcházející víkend bude vrcholit nákupní horečka. Prodejci si stěžují na pozdní objednávky.

Ilustrační foto

Představenstva nabobtnala

Plzeň - Zastupitelstvo města Plzně schválilo změny stanov ve svých společnostech a přijalo návrhy na obměnu členů představenstev.

Ilustrační snímek.

V kraji startuje prodej kaprů, letos mírně podražili

Plzeň - Kapr na štědrovečerním stole bude letos mírně dražší. Cena vzrostla oproti minulému roku o sedm až deset procent; zákazníka vyjde tedy kilo kapra přibližně o tři koruny dráž. Předvánoční prodeje se rozbíhají v těchto dnech.

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.

Divadlo pod Palmovkou zahájí sezonu Žítkovskými bohyněmi

V pražském Divadle pod Palmovkou dnes zahájí novou sezonu a zároveň připomenou sedm desítek let existence libeňské scény. Pro slavnostní večer divadlo vybralo premiéru dramatizace románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Bestseller české autorky o venkovských léčitelkách z Kopanic, které se kvůli svým zvláštním schopnostem potýkaly se zavržením ze strany vládnoucí moci, našel mnoho čtenářů a dočkal se už několika uvedení na divadelních scénách.

Ilustrační foto

Vysychají i studny na bělokarpatských Kopanicích

Vysychající studny je problém, který trápí obzvlášť obyvatele odlehlých částí našeho kraje v Bílých Karpatech. Již třetím rokem se s ním potýká například Antonín Dulínek z Lopeníku, jeden z 219 obyvatel.

Ilustrační foto

Dvaadvacet dobrovolníků bude kosit louky v Bílých Karpatech

Kosit bělokarpatské louky přijedou letos dobrovolníci do okolí Žítkové. Náctiletí ve věku 15 - 20 let z České republiky i zahraničí přijedou na Slovácko už podruhé. Pohybovat se budou od 22. do 29. července v přírodní rezervaci Hutě.

Spisovatel Vlastimil Hela.

Lidé se vrací k mystice, i proto jsou žítkovské bohyně populární

ROZHOVOR/ - Mystika, tajemno a s tím na Slovácku spojené žítkovské bohyně. Témata, které v poslední době táhnou čtenáře. Novou možností, jak si rozšířit znalosti o tomto fenoménu, nabízí knížka Vlastimila Hely, která vyšla na konci roku 2017. Tajemství bohyní na Žítkové se na celou věc dívá skrze trochu jinou optiku, jsou to hlavně oči faráře Josefa Hofera.

Ilustrační foto.

Teploty okolo nuly pomohly silničářům

Noční teploty ze čtvrtku na pátek nad bodem mrazu znamenaly, že v pátek ráno řidiči neměli na slováckých silnicích žádné větší problémy. Potvrdili to i silničáři.

Mistrovství České republiky v offroad trialu vyvrcholilo závodem v pískovně v Boršicích.

Pavouci ovládli boršickou pískovnu

FOTOGALERIE / Boršická pískovna měla o víkendu svou premiéru v závodech terénních aut. Na motokrosové jezdce jsou tady celkem zvyklí. Ti se zde představují pravidelně dvakrát do roka v rámci Slováckého poháru. Ale závod aut, tak ten se tam jel poprvé.

Setkání bývalých i současných obyvatel Bošáček i příznivců Kopanic.

Setkání bývalých i současných obyvatel Bošáček i příznivců Kopanic

V sobotu, dne 9.9.2017 se uskutečnilo setkání obyvatel osady Bošáčky, bývalých žáků a také milovníků Kopanic, u staré školy. Na toto setkání jsem se těšila, neboť před lety, při „hřibaření“ jsem se náhodně dostala až k ní. Bylo mi líto jak vypadala sešle a opuštěně, což bylo vidět na děravých okapech, deskami zatarasených dveřích i zaprášených oknech.

Kopanice

Na Kopanicích bohyně pomáhaly s láskou i s dobytkem

Legendami opředená je oblast na pomezí Moravy a Slovenska u Starého Hrozenkova. Místo nazvané Kopanice se spojuje především s žítkovskými bohyněmi. Ty měly údajně schopnosti léčit, ale páchat i zlo. Asi poslední bohyně Irma Gabrhelová zemřela v roce 2001. Nejen proto přitahují Kopanice mnoho turistů.

Kateřina Kubínová

Kateřina Kubínová, důchodkyně a propagátorka Moravských Kopanic

Kateřina Kubínová, osobnost, která světlo světa spatřila v kopaničářském Vyškovci, je jedním ze třinácti dětí, jež se narodily v rodině známé folklorní legendy, zpěváka, muzikanta, lidového básníka a tanečníka Františka Šopíka. Základní školu navštěvovala ve Vyškovci, maturovala na Střední zdravotnické škole ve Zlíně, pět let dálkově studovala v Brně němčinu a angličtinu.

Logo Tradice Bílých Karpat.

Značku Tradice Bílých Karpat letos obdrželo pět slováckých výrobců

Slovácko – Certifikát Tradice Bílých Karpat uděluje každoročně odborná komise stejnojmenného spolku společnostem, které poskytují služby či vyrábí jedinečné a kvalitní produkty se vztahem k Bílým Karpatům. Oceněno bylo letos na deset řemeslníků, z nichž celá polovina pochází ze Slovácka. 

Ve Veletinách je přes půl roku uzavřený jediný obecní obchod. S nákupem běžných potravin tak mají problémy především místní důchodci a starší lidé.

Ve Veletinách přes půl roku nefunguje žádný obchod

Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Když se ve třiadevadesátém vrátil František Kryštof společně s manželkou do místa svého rodiště, nic mu na typicky vesnickém způsobu života nechybělo. Poklidná atmosféra malé obce nedaleko dřívějšího bydliště v Uherském Hradišti se jevila jako nejlepší volba, jak strávit blížící se podzim života. Dnes se třiasedmdesátiletý důchodce z Veletin bojí osudu, který potkal mnohé z jeho postarších spoluobyvatel.

PROTECTED MEADOWS IN ZITKOVA.

Žítková přivítá dobrovolníky z nejrůznějších koutů světa

Žítková - V Žítkové se letos poprvé sejdou dobrovolníci z Jižní Koreje, Hongkongu, Španělska, Řecka a dalších zemí, aby se v rámci společného projektu INEX Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA) a Hnutí Brontosaurus Mařatice zapojili do aktivit pomáhajících zachovat biologickou diverzitu v oblasti přírodní rezervace Hutě.

Dopravní nehoda u Žítkové.

Vozidlo se u Žítkové v příkopu převrátilo na střechu

Žítková – Noční zásah u převráceného vozidla měly za sebou dvě jednotky hasičů u obce Žítková. Ti před sobotní půlnocí vyjížděli na silnici III. třídy u zmíněné obce, odkud měli od oznamovatele nahlášeno osobní vozidlo převrácené na střeše v příkopu u komunikace. Prvotní informace dokonce nevylučovaly možnost vyproštění osob.

Volejbalové juniorky Vyškova porazily v extraligové kvalifikaci béčko TJ Ostrava dvakrát 3:0.

Volejbalové juniorky Vyškova potřebují ze Zlína dva body

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Zdánlivě už jen kratičký krůček chybí volejbalovým juniorkám Vyškova do další části kvalifikace o postup do nejvyšší české soutěže své kategorie. Stačí, aby v sobotu vyhrály jedno ze dvou utkání na palubovce posledního VSC Zlín.

Značky na přání. Ilustrační foto

SPZ na přání? Na Kroměřížsku jich vydali zatím jen třináct

Kroměřížko – Zákon o nich se chystal dlouhá léta: když ale začala od letošního roku možnost pořídit si registrační značku na auto takzvaně na přání, zájem je – mírně řečeno – mizivý. Řidiče na Kroměřížsku totiž podobně jako v jiných regionech podle všeho odrazuje vysoká cena. Deset tisíc korun se jim zdá zkrátka příliš.