Kreativ

ŠTÍTEK: Žítková

V utkáních první části kvalifikace o postup do extraligy hrály juniorky Vyškova s VSC Zlín 3:2 a 0:3.

Vyškovské volejbalové juniorky darovaly po Bílovci jeden zápas i Zlínu

Vyškov /FOTOGALERIE/ – V tabulce jsou sice poslední, ale přesto možná výrazně promluví do postupové otázky. Ve třetím dvoukole první části kvalifikace o postup do extraligy totiž volejbalové juniorky VSC Zlín získaly překvapivě čtyři body ve Vyškově po těsné prohře a hladkém vítězství.

Ilustrační foto.

Juniorky Vyškova se v Ostravě zaskočit nenechaly. Zvítězily jasně dvakrát 3:0

Ostrava – Představu vyškovských volejbalových juniorek na klidný výlet na sever Moravy poněkud nahlodal výsledek páteční předehrávky, v níž jejich druhý soupeř v předkvalifikaci o postup do extraligy TJ Ostrava B porazil lídra tabulky Junior Brno. Vyškovanky to ale správně vzaly jako varování a roli favorita splnily.

Ilustrační foto.

Obce s největší nezaměstnaností v regionu? Hostějov, Vyškovec a Žítková

Slovácko – Nejvyšší míru nezaměstnanosti na Slovácku mají malé obce v hornatých oblastech, vyplývá to ze statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí. V čele nelichotivé tabulky stojí Hostějov s téměř čtrnácti procentní nezaměstnaností, hned za ním je Vyškovec a následuje Žítková. Podle ředitele úřadu práce v Uherském Hradišti Richarda Janíčka není u těchto obcí problémem ani tak malý počet jejich obyvatel, jako spíše poloha vesnic.

Monika Cimalová vede ve Veletinách knihovnu už šest let.

Malé knihovny nezaniknou. V Hostějově ji využívají i chalupáři

Slovácko - Budoucnost knihoven v malých obcích jejich zřizovatelé černě nevidí. Pokud bude zájem čtenářů, obce je podpoří. Samotné knihovny většinou sídlí v obecních úřadech, školách či školkách. Místo se pro ně zatím vždycky našlo a fungují i přesto, že v malých obcích se čtenáři dají počítat maximálně na desítky.

Ilustrační foto.

Žítková prodala budovu školky, obec potřebovala umořit dluhy

Žítková – Některé malé vesnice na Slovácku vylepšují svůj rozpočet či splácejí chybějící částky za pomoci prodeje obecního majetku. Většina oslovených starostů s tím nemá problém a čile této možnosti využívá. Pro řadu z nich je to jediná možnost, jak zabránit pádu do nebezpečné dluhové pasti. Své o tom ví například na Žítkové.

Fotbalisté Polešovic (černé stulpny) zůstávají i po utkání v Mařaticích stále bez bodu.

Jan Foltýn řádil, Huštěnovice zničil čtyřmi přesnými trefami

Slovácko - Lídrem okresní soutěže skupiny A nadále zůstávají fotbalisté Částkova, už však pouze díky lepšímu skóre. Z Traplic si totiž odvezli pouze bod, a to mohlo být ještě hůř, neboť deset minut před koncem prohrávali 2:3 a navíc se museli obejít bez vyloučeného Pindryče. Přesto dokázali Flekačem srovnat na 3:3.

Sraz lehokol v Uherském Brodě v roce 2010.

Příznivci lehokol dorazí do Brodu z Francie či Švédska

Uherský Brod – Mezinárodní setkání lehokol, které se koná vždy jednou za pět let, se uskuteční od čtvrtku 10. září do neděle 13. září v Uherském Brodě. Třetí ročník setkání zahájí čtvrteční jízda z Nivnice přes Březovou, Lopeník, Vyškovec, Starý Hrozenkov, Žítkovou a Bojkovice.

Derby mezi Mistřicemi a Kněžpolem (ve světlém) nabídlo dva rozdílné poločasy. Po prvním vedli domácí 1:0, po přestávce ovšem hosté čtyřmi zásahy vývoj zápasu otočili.

Horněmčané ještě neztratili ani bod a vládnou tabulce

Slovácko - Posledním týmem, který v obou skupinách okresní soutěže ještě neztratil ani jeden bod, je Horní Němčí. Čtvrtý korálek na vítěznou šňůru přidali Tureček a spol. v Přečkovicích, které na jejich hřišti porazili 2:1.

Pohled na krajinu Kopanic na pomezí České a Slovenské republiky.

Dovolenou na Kopanicích nabízí i cestovní kanceláře

Kopanice – V nabídce minimálně jedné cestovní kanceláře najdou zájemci nejen zájezdy do Egypta, Španělska, Itálie a Alp, ale také na Kopanice na Slovácku. Zelená dovolená v kraji žítkovských bohyní se program jmenuje.

Ilustrační foto

Kontroly letních táborů trvají i několik hodin

Slovácko – Špatně skladované jídlo, plísně, špína. Tak může vypadat noční můra leckterých rodičů, když posílají dítě na zatím neozkoušený tábor. Ty jsou však od začátku prázdnin pod bedlivým drobnohledem pracovníků Krajské hygienické stanice Zlínského kraje (KHS ZK). Kontrol se v okrese Uherské Hradišti podle aktuálních informací KHS ZK uskutečnilo sedmnáct, v celém Zlínském kraji pak třiašedesát.

Požár rodinného domku s přístavkem na Žítkové.

V Žítkové shořel rodinný dům, zásah komplikoval horský terén

Žítková - Rodinný dům v horském terénu na česko-slovenském pomezí u Žítkové na Uherskohradišťsku dnes odpoledne zachvátil požár. Hořet začalo v celodřevěném přístavku, poté se oheň rozšířil na celý dům, řekl ČTK mluvčí hasičů Libor Netopil. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda se podle mluvčího odhaduje na několik stovek tisíc až milion korun.

Hana Žítníková (na snímku) sebevražedný pokus přežila. Za smrt dcery jí hrozí až deset let vězení.

Matka s dcerou plánovaly sebevraždu. Jedna zemřela, druhá stojí před soudem

Dostaly se do dluhové spirály, kvůli které musely prodat rodinný dům. Ani to však jejich tíživou situaci nevyřešilo. V den, kdy měly předat klíče novému majiteli, se rozhodly pro šílené řešení. Pustily plyn a v domě rozlily benzín. Chtěly se otrávit a poté způsobit explozi. Uspěly jen částečně. Výsledkem bylo jedno úmrtí a jedno těžké zranění.

Ilustrační foto.

V knihovně seděla sama. Kvůli nezájmu čtenářů ji proto obec ruší

Vyškovsko – Vysvítá to z řady průzkumů a nenajde se moc takových, kteří by s tím nesouhlasili: čte se stále méně a platí to především o mladé generaci. Trend trápí nejen například školy nebo rodiče, ale i ty pravděpodobně vůbec nejmenší veřejné prostory, kde literatura hraje prim. Obecní knihovny.

Hlavní trenér Vladimír Golda.

Trenér Golda soudí, že volejbalové juniorky brzdily hlavně potíže se sestavou

Vyškov /ROZHOVOR/ – Povedený týden mají za sebou volejbalové juniorky. Nejprve se jim na slavnostním vyhlášení nejlepších sportovců Vyškovska dostalo ocenění nejlepšího mládežnického týmu, v sobotu pak dokázaly jedním ze dvou pokusů pokořit hosty ze Zlína, a přiblížit si tak jistotu prvoligové záchrany. „Týmy jsou vyrovnané, ale už by se to mělo podařit," řekl trenér Vladimír Golda. Pohyb v poklidném středu tabulky mu dává za pravdu.

Ilustrační foto

Cesty na Kroměřížsku jsou bez problému sjízdné

Zlínský kraj - Silnice ve Zlínském kraji jsou dnes ráno po víkendovém vydatném sněžení sjízdné, někde ale pouze se zvýšenou opatrností. O situaci na silnicích a hůře sjízdných místech vás budeme po celý den informovat.

Ilustrační foto

Řidiči, pozor, vozovky přes noc namrzají

Slovácko – Noční déšť a následné teploty pod bodem mrazu pokryly silnice celého regionu ledovou vrstvou. Ačkoliv jsou cesty aktuálně ošetřené, je na místě dbát zvýšené opatrnosti a zejména ve večerních a nočních hodinách přizpůsobit jízdu ztíženým podmínkám.

Vánoční výstava prací studentů Střední školy sociální péče a služeb nabízí inspiraci pro sváteční výzdobu vašeho domu či bytu nebo štědrovečerní tabule.

Školní výstava je přehlídkou krásy, fantazie a nápaditosti

Zábřeh – Pokud ještě nevíte, jak si na vánoční svátky slavnostně vyzdobit svůj byt či dům nebo jak naaranžovat štědrovečerní stůl, můžete se nechat inspirovat na vánoční výstavě, kterou pořádá Střední škola sociální péče a služeb v Zábřehu. Její studenti připravili pestrou přehlídku fantazie, nápadů a krásy.

Ilustrační foto.

Opustili nás...

Klatovsko - Na Klatovsku, Sušicku a Horažďovicku jsme se v minulém týdnu rozloučili:

Podzimní snění na Žítkové.

Fotograf Sedlář na snímcích zachycuje pocity

Kyjov – První zkušenosti s foťákem získal už v mládí, kdy si jej půjčoval od svého otce. Teď má výstavu vlastních snímků. Sedmadvacetiletý rodák z Kyjova Janek Sedlář tvrdí, že má focení v genech.

Podzimní snění na Žítkové.

Fotograf Sedlář na snímcích zachycuje pocity

Kyjov – První zkušenosti s foťákem získal už v mládí, kdy si jej půjčoval od svého otce. Teď má výstavu vlastních snímků. Sedmadvacetiletý rodák z Kyjova Janek Sedlář tvrdí, že má focení v genech.

Ilustrační foto

Knihy putují okresem. Pomáhají v tom i kódy

Vyškovsko - V roce 2012 i 2013 jich shodně přibylo sedm. Letos už dvacet. Přidat se do automatizovaného systému zřizovaného vyškovskou Knihovnou Karla Dvořáčka je z řad menších knihoven na Vyškovsku stále větší zájem. Z celkem sedmaosmdesáti, které v regionu jsou, by vedení vyškovské knihovny rádo do systému zaneslo v příštím roce většinu.

Ilustrační foto.

Dospělí sečou louky a děti si hrají na vojáky

Slovácko - Desítky letních táborů využívají v těchto dnech děti na Slovácku. Užít si mohou cestování do vesmíru nebo se superhrdiny, vodácké hrátky na Lužnici, skautských dovedností, tanečních kroků, světa plného koní, táborů hudebních a dokonce i takových, jejichž tématem jsou rozbroje na Ukrajině.

Kateřina Tučková.

Možnost setkání se spisovatelkou Tučkovou zaplnila sál knihovny

Hradec Králové - Minulý čtvrtek praskal víceúčelový sál Knihovny města Hradec Králové ve švech. Počítat tu přestali u 130. návštěvníka. Pozvání střediska Europe Hradec Králové totiž přijala spisovatelka a kurátorka, držitelka ceny Magnesia litera, Kateřina Tučková.

Studie chystaného sportovního centra v královéhradecké Třebši.

Tenisové kurty? I přes petici v hradecké Třebši vyrostou

Hradec Králové - Projekt výstavby sportovního centra v Třebši firmy TPBest už má na svém kontě dvě petice a jedno trestní oznámení. A to je teprve v plenkách. Zastupitelé mu v úterý dali zelenou i přes odpor tamních občanů.

Studie chystaného sportovního centra v královéhradecké Třebši.

Tenisové kurty? I přes petici v hradecké Třebši vyrostou

Hradec Králové - Projekt výstavby sportovního centra v Třebši firmy TPBest už má na svém kontě dvě petice a jedno trestní oznámení. A to je teprve v plenkách. Zastupitelé mu v úterý dali zelenou i přes odpor tamních občanů.

ODBORNÍK NA HYPNÓZU. Terapeut Radim Grebeníček se zajímá o hypnózu už řadu let. O jejích účincích chce hovořit s účastníky putování po stezkách Žítkovských bohyní.

Lidé si projdou místa, kde působily tajemné Žítkovské bohyně

REGION- Nahlédnout do míst, kde kdysi působily vyhlášené Žítkovské bohyně a také nahlédnout do tajů a skrytých schopností lidské duše, to je náplň dvoudenní akce, která se uskuteční v rekreačním středisku Kopánky ve středu večer 30. dubna a ve čtvrtek 1. května.

Členové folklorního souboru Pentla z Boršic pilovali tance, muziku i písničky na soustředění v Žítkové.

Pentla pilovala vystoupení na Žítkové. Za týden pořádá nábor

Boršice – Folklorní soubor Pentla z Boršic si rezervuje vždy jeden víkend v měsíci na soustředění. Jednou do roka ale pořádá výjezdové soustředění. Takovým bylo nedávno skončené třídenní soustředění pětatřiceti členů folklorního souboru Pentla v Penzionu Žítková.

Hra Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně.

Žítkovské bohyně čeká ve Zlíně světová premiéra

Zlín /VIDEO/ - Nekompromisnější a tvrdší. Tak popisuje režisér Dodo Gombár svou adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Na celosvětovou premiéru netrpělivě očekávané inscenace se můžete těšit v sobotu 1. března v 19.00 ve Velkém sále Městského divadla Zlín.

Hra Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně.

VIDEO: Žítkovské bohyně čeká ve Zlíně světová premiéra

Zlín - Nekompromisnější a tvrdší. Tak popisuje režisér Dodo Gombár svou adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Na celosvětovou premiéru netrpělivě očekávané inscenace se můžete těšit v sobotu 1. března v 19.00 ve Velkém sále Městského divadla Zlín.

Ilustrační foto

Některé obce v Bílých Karpatech jsou bez hospod

Slovácko - Rozčarování a zklamání. Tak nějak by se dala popsat nálada panující zejména u mužské části obyvatelstva v některých obcích v Bílých Karpatech. Důvod je nabíledni. Chybí tam nebo ukončily provoz hospůdky, tedy zařízení, která zpravidla na vesnicích slouží také jako společenská centra pro setkávání jejich obyvatel.

Hostinský Petr Šimoník ve své hospodě na Žítkové.

Do hospody mi chodí pár posledních mohykánů, tvrdí hostinský ze Žítkové

Žítková – Obchod a hospodu provozuje v Žítkové, tedy na moravsko-slovenském pomezí, více než dvě desítky let. Jeho rodina totiž z této malé bělokarpatské vesničky, doslova na konci světa, pochází. Řeč je o 44letém Petru Šimoníkovi, kterého k této činnosti posunula jeho matka. Ta se totiž v obchodě vyučila a měla velký zájem v něm po revoluci podnikat.

Ilustrační foto

Některé obce v Bílých Karpatech jsou bez hospod

Slovácko - Rozčarování a zklamání. Tak nějak by se dala popsat nálada panující zejména u mužské části obyvatelstva v některých obcích v Bílých Karpatech. Důvod je nabíledni. Chybí tam nebo ukončily provoz hospůdky, tedy zařízení, která zpravidla na vesnicích slouží také jako společenská centra pro setkávání jejich obyvatel.

Čtená zkouška hry Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně. Na snímku režisér Dodo Gombár.

Žítkovské bohyně už čarují ve zlínském divadle

Zlín /FOTOGALERIE/ - Ansámbl zlínského Městského divadla má za sebou již první čtené zkoušky divadelní hry Žítkovské bohyně na motivy stejnojmenné knihy, kterou režíruje Dodo Gombár. Na premiéru se můžete těšit již
 1. března.  

Čtená zkouška hry Žitkovské bohyně v Městském divadle ve Zlíně. Na snímku režisér Dodo Gombár.

Žítkovské bohyně už čarují v divadle

Zlín - Ansámbl zlínského Městského divadla má za sebou již první čtené zkoušky divadelní hry Žítkovské bohyně na motivy stejnojmenné knihy, kterou režíruje Dodo Gombár. Na premiéru se můžete těšit již
 1. března.