Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
O málokterém vánočním cukroví se dá říct, že obsahuje léčivé ingredience. Staročeské zázvorky ale, jak už jejich název napovídá, obsahují zdraví prospěšný zázvor. Jaký je recept na nadýchané zázvorky?
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
Vajíčková pomazánka má několik set variant a každá rodina má svůj osvědčený recept. I mně maminka předala ten náš a samozřejmě jsem dosud nenarazila na lepší. Nejenže jsou potřeba pouze čtyři ingredience, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Proto můžete pomazánku udělat kdykoliv a dát si ji třeba k svačině, snídani, případně ji namazat na chlebíčky pro návštěvu. Recept se vám bude rozhodně hodit na Velikonoce, během kterých zbyde spousta vajíček po koledování.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Nastal čas dozrávání třešní, takže možná oceníte tento recept na dezert, který je ideální na horké letní dny. Má vláčnou až pudinkovou konzistenci a ve spojení s ovocem a křupavými mandličkami je prostě dokonalý.
Malí koledníci mají radost, maminka v kuchyni lomí rukama. Jak zpracovat plný koš vajíček uvařených natvrdo? Nakrájená a osolená na chlebu budou možná chutnat den nebo dva, ale co dál? Zkusme je zpracovat jinak.
/VELIKONOČNÍ RECEPTY/ Malí koledníci mají radost, maminka v kuchyni lomí rukama. Jak zpracovat plný koš vajíček uvařených natvrdo? Nakrájená a osolená na chlebu budou možná chutnat den nebo dva, ale co dál? Zkusme je zpracovat jinak.
Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?
Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.
/FOTOGALERIE/ Jsou lepší česká vejce nebo ta dovezená z Polska? Na tuhle odpověď lehce a bez váhání odpovídali zákazníci, kteří si pro vajíčka dojeli do firmy poblíž Konopiště, která je jejich produkcí v někdejším Váňově statku známá.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Příbram - Kriminalisté v sobotu zahájili trestní stíhání 28letého muže, který v pátek odpoledne přepadl se střelnou zbraní v ruce pobočku UniCredit Bank v Příbrami. Obvinění se týká držení rukojmí, za což mu před soudem hrozí až 12 let vězení.
Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.