Upečte si na velikonoce makového beránka či jidáše
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Recept nám poslala Jana Bílková z Trhanova.
Recept nám zaslal Ladislav Pertl z Hradiště. Celý název: Vepřová krkovička s lněným semínkem doplněna smaženým žloutkem a fazolky se slaninou, podávané s bramborem ze smetanou a tymiánem, rozinkové pyré.
Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.
V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.
recept zaslala Miluše Andrlová, Choceň
recept zaslala Vendula Ševčíková, Brno
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Roudnice nad Labem, Rovné pod Řípem – „Že na to, aby byl hlas pěkně chraplavý, zabírají syrové žloutky? Tak to jsem fakt nikdy neslyšel,“ smál se Dan McCafferty z Nazareth.
Roudnice nad Labem, Rovné pod Řípem – „Že na to, aby byl hlas pěkně chraplavý, zabírají syrové žloutky? Tak to jsem fakt nikdy neslyšel,“ smál se Dan McCafferty z Nazareth
Prostějov /FOTO/ – Díky pečlivým rukám restaurátorky Yvony Ďuranové získají novou tvář další barokní fresky v kostele kláštera Milosrdných bratří v Prostějově.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…
Kutná Hora - Varhany ve zbyslavském kostele Nejsvětější Trojice budou již brzy opraveny. Nebudou ale rekonstruovány tradičním způsobem.
Šternberk - Celkem přes dvacet kilometrů trubek bude tvořit lešení v mohutném chrámu Zvěstování Panny Marie ve Šternberku, kde už nyní restaurátoři pracují na obnově nástěnných a nástropních maleb.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Karlovarsko — Několik receptů jako inspirace na vánoční pečení.
Hradec Králové - Za vanilkové rohlíčky z obchodu zaplatí zákazník až o třetinu méně. Domácí jsou ale lepší, namítají mnozí. (PŘÍLOHOU ČLÁNKU JE DVACÍTKA TRADIČNÍCH RECEPTŮ Z POLABÍ)
Plzeň - Redakce Plzeňského deníku pro vás připravila několik receptů jako inspiraci na vánoční pečení.
Hradec Králové - Podle občanského kalendáře má dnes svátek Dobromila.
Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.
ZÁSADA - Varhany od otce a syna Žloutkových zahrají už vánoční koncert v Brně.