Becherovka i olivy. Zmrzlina jde vyrobit téměř ze všeho
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Příbram - Kriminalisté v sobotu zahájili trestní stíhání 28letého muže, který v pátek odpoledne přepadl se střelnou zbraní v ruce pobočku UniCredit Bank v Příbrami. Obvinění se týká držení rukojmí, za což mu před soudem hrozí až 12 let vězení.
Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.
Brno /ANKETA/ - Nejmladší. Po profesorce a prorektorce se Danuše Nerudová může chlubit i titulem nejmladší první rektorky jedné z brněnských vysokých škol. V čele Mendelovy univerzity stojí od letošního února. Nerudová se rektorkou stala v devětatřiceti letech.
/FOTOGALERIE/ V přežití v náročném terénu a extrémních klimatických podmínkách se zdokonalovali vojáci 72. mechanizovaného a 73. tankového praporu. Ve vrcholových partiích Krkonoš v minulém týdnu absolvovali speciální výcvik.
České Budějovice – Aktuální díla současných umělců si prohlédnete na mezinárodní výstavě Intersalon, která se letos koná po dvaadvacáté, v českobudějovické galerii Mariánská.
České Budějovice – Nemocniční lékárna ve středu 26. prosince odbavovala jednoho zákazníka za druhým. Ale nejen zdravotníci či hasiči jsou o svátcích v práci.
Znojmo – Tři jednotky hasičů zasahovaly v úterý po poledni ve znojemské ulici Mašovická. U požáru v jednom z tamních rodinných domů. „Uvnitř domu hořely sedačky a další nábytek. Ohnisko požáru hasiči lokalizovali krátce po jedné hodině odpoledne,“ uvedl k zásahu mluvčí hasičů Jan Dvořák.
Chvojen - Vánoční koledy si společně s muzikanty a početným sborem připomněli na Štědrý den lidé v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně. Celkově se tam v novodobé historii místa sešli pojedenadvacáté. Nakonec si lidé mohli domů z kostela odnést, už také tradičně, betlémské světlo a pro štěstí, snítku jmelí. Staročeské Vánoce připravili členové sdružení Přátelé Chvojna.
Hodonín, Vyškov - Oříšky, rozinky i granule potěší o Vánocích opice z hodonínské zoologické zahrady. Dostanou je přímo na Štědrý den v balíčcích, které pro ně připravily děti z přírodovědného kroužku. Šimpanzi si začnou dárky vybalovat asi půl hodiny po poledni.
Se dvěma novými názvy sportovišť vstoupí do roku 2019 město Havířov. Městská sportovní hala se vrací k doposud zažitému pojmenování Slávie. Druhou novinkou je pojmenování letního koupaliště, které ponese jméno Jindřich.
Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.
Druholigový fotbalový tým FC MAS Táborsko má ode dneška nového trenéra. Po nedávném odvolání Kamila Tobiáše podepsal v pátek smlouvu s předposledním týmem Fortuna národní ligy Petr Mikolanda. Jeho asistentem bude zkušený Jan Kmoch, který s ním na podzim působil na lavičce Viktorie Žižkov.
Písek - Do Krtečka přišel Ježíšek. Děti si pro něj připravily pásmo vánočních písniček, říkadel a také krátký příběh o zvířátkách, která chtěla pomáhat Ježíškovi.
Písek - Víkend se blíží a zde naleznete kontakt, kam případně dojet, pokud vás začnou bolet zuby.
Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.
Dnes přinášíme tip, jak ozvláštnit klasické bílkové pusinky. Místo tradičního rumu tentokrát vytáhneme z domácího baru whisky.
Vynikající oříškové koláčky s krémem, po kterých se jen zapráší.
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.
Netradiční pochoutka z jedlých kaštanů, inspirovaná finskou kuchyní.
Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.
Něžná zdobená srdíčka slepovaná šampaňským krémem s bílou čokoládou.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.
Křehké sušenky libovolných tvarů patří k těm "zdravějším" - nepřidáváme do nich cukr, a jediným kalorickým strašákem je tak na nich karamelová poleva.
Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.
Také patříte k nadšeným fanouškům a ještě nadšenějším konzumentům včelích úlů? Představujeme vám jednu z jejich luxusních verzí.
Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.
Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?
Dnes se naučíme péct skvělá Skořicová kolečka s karamelovou náplní.
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.
Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.
Recept nám poslala Jaroslava Pomajzlová, Františkovy Lázně.
Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun.
Recept nám poslala Jana Šťástková, Horní Počaply.
Recept nám poslala Marcela Bejvlová z Plzně.
Recept nám poslala Lucie Kučerová z Českého Krumlova.
Zásada - Klasické varhany přežívají staletí. Nejen ty od Žloutků tak zahrají rovnou pro několik generací.
Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.
Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.
Praha - Je žloutek ve vajíčku dostatečně žlutý? Není? Žádný problém, přibarvíme. Časopis dTest zjistil, že někteří drůbežáři přidávají nosnicím do krmiva barvivo, aby žloutky byly tmavší. Barvivo kanthaxanthin, které je označované jako E 161g, obsahovala polovina testovaných vajec.
Praha – Někteří drůbežáři přidávají nosnicím kvůli tmavším žloutkům do krmiva barvivo, vyplývá z výsledků testu jehož výsledky dnes zveřejnil časopis dTest. Barvivo kanthaxenthin, označované jako E 161 g obsahovala polovina testovaných vajec. Používání přípravku je v Evropské unii povoleno, avšak omezeno limitem. V žádném případě nebyl podle dTestu povolený limit pro obsah látky překročen.
Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.