Kreativ

ŠTÍTEK: žloutek

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Nová rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

ROK 2018: Mendelovu univerzitu vede poprvé žena

Brno /ANKETA/ - Nejmladší. Po profesorce a prorektorce se Danuše Nerudová může chlubit i titulem nejmladší první rektorky jedné z brněnských vysokých škol. V čele Mendelovy univerzity stojí od letošního února. Nerudová se rektorkou stala v devětatřiceti letech.

Intersalon v Galerii Mariánská

Dostali stejný prostor. Doslova

České Budějovice – Aktuální díla současných umělců si prohlédnete na mezinárodní výstavě Intersalon, která se letos koná po dvaadvacáté, v českobudějovické galerii Mariánská.

Vánoční svátky na dispečinku budějovického dopravního podniku.

Služby drží svátek nesvátek

České Budějovice – Nemocniční lékárna ve středu 26. prosince odbavovala jednoho zákazníka za druhým. Ale nejen zdravotníci či hasiči jsou o svátcích v práci.

ilustr

V rodinném domě vzplanul nábytek. Škoda je šedesát tisíc

Znojmo – Tři jednotky hasičů zasahovaly v úterý po poledni ve znojemské ulici Mašovická. U požáru v jednom z tamních rodinných domů. „Uvnitř domu hořely sedačky a další nábytek. Ohnisko požáru hasiči lokalizovali krátce po jedné hodině odpoledne,“ uvedl k zásahu mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Staročeské Vánoce v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně.

OBRAZEM: Na Chvojně si staročeské Vánoce připomínali už pojedenadvacáté

Chvojen - Vánoční koledy si společně s muzikanty a početným sborem připomněli na Štědrý den lidé v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně. Celkově se tam v novodobé historii místa sešli pojedenadvacáté. Nakonec si lidé mohli domů z kostela odnést, už také tradičně, betlémské světlo a pro štěstí, snítku jmelí. Staročeské Vánoce připravili členové sdružení Přátelé Chvojna.

Policie ČR. Ilustrační foto.

Slovák z Prahy čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.

Petr Mikolanda.

Fotbalisty Táborska se pokusí dovést za záchranou kouč Petr Mikolanda

Druholigový fotbalový tým FC MAS Táborsko má ode dneška nového trenéra. Po nedávném odvolání Kamila Tobiáše podepsal v pátek smlouvu s předposledním týmem Fortuna národní ligy Petr Mikolanda. Jeho asistentem bude zkušený Jan Kmoch, který s ním na podzim působil na lavičce Viktorie Žižkov.

Vánoční besídka v Krtečku.

Krteček měl vánoční besídku

Písek - Do Krtečka přišel Ježíšek. Děti si pro něj připravily pásmo vánočních písniček, říkadel a také krátký příběh o zvířátkách, která chtěla pomáhat Ježíškovi.

Piňa colada

Piňa colada

Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.

Karamelové pusinky

Pusinky s karamelovou náplní

Dnes přinášíme tip, jak ozvláštnit klasické bílkové pusinky. Místo tradičního rumu tentokrát vytáhneme z domácího baru whisky.

Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.

Houbičky s marmeládou

Houbičky s marmeládou

Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.  

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.

Smetanové sušenky

Smetanové sušenky

Křehké sušenky libovolných tvarů patří k těm "zdravějším" - nepřidáváme do nich cukr, a jediným kalorickým strašákem je tak na nich karamelová poleva.

Lucie Hadašová s dcerkou

Lucie Hadašová: Schwarzwald je můj věčný favorit

Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.  

Včelí úly s ořechovým likérem

Včelí úly s ořechovým likérem

Také patříte k nadšeným fanouškům a ještě nadšenějším konzumentům včelích úlů? Představujeme vám jednu z jejich luxusních verzí.

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Pečeme s Deníkem

Pečeme s Deníkem

S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.

MIKULÁŠSKÉ DOBROTY. Kunovické kuchařky vyučovaly se Slováckém muzeu tvorbu postaviček čertů a Mikulášů z kynutého těsta

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Ilustrační foto.

Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Ilustrační foto.

DENÍK RADÍ: Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Kuchařky z Hluku vyučovaly se Slováckém muzeu přípravu jídel z vajec.

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Sváteční řez

Recept nám poslala Jaroslava Pomajzlová, Františkovy Lázně.

Ilustrační foto.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Ekologický farmář Josef Hanák.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

Ekologický farmář Josef Hanák.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

Ilustrační foto.

Žlutá vejce? Bez barviv to jde jen špatně

Praha - Je žloutek ve vajíčku dostatečně žlutý? Není? Žádný problém, přibarvíme. Časopis dTest zjistil, že někteří drůbežáři přidávají nosnicím do krmiva barvivo, aby žloutky byly tmavší. Barvivo kanthaxanthin, které je označované jako E 161g, obsahovala polovina testovaných vajec.

Ilustrační foto.

Někteří drůbežáři ztmavují žloutky vajec barvivy, zjistil časopis

Praha – Někteří drůbežáři přidávají nosnicím kvůli tmavším žloutkům do krmiva barvivo, vyplývá z výsledků testu jehož výsledky dnes zveřejnil časopis dTest. Barvivo kanthaxenthin, označované jako E 161 g obsahovala polovina testovaných vajec. Používání přípravku je v Evropské unii povoleno, avšak omezeno limitem. V žádném případě nebyl podle dTestu povolený limit pro obsah látky překročen.

Výtvarnice Kamila skopová při autogramiádě své knihy.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.

Jaro na talíři.

Vepřová krkovička s lněným semínkem

Recept nám zaslal Ladislav Pertl z Hradiště.  Celý název: Vepřová krkovička s lněným semínkem doplněna smaženým žloutkem a fazolky se slaninou, podávané s bramborem ze smetanou a tymiánem, rozinkové pyré.

Výtvarnice Kamila skopová při autogramiádě své knihy.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.