Kreativ

ŠTÍTEK: ZOO Praha

Gorila Kijivu s čerstvě narozeným mládětem.

Mobi má sourozence i pratetu (prastrýce). V noci se narodilo v zoo gorilí mládě

/ANKETA/ V noci ze čtvrtka na pátek přišlo v pražské zoologické zahradě na svět další mládě gorily nížinné. Jeho rodiči jsou samice Kijivu a samec Kisumu. Po lednové Mobi je to letošní druhý přírůstek do gorilí rodiny v Troji. Pavilon goril bude v pátek otevřen. V anketě můžete tipovat, zda je nové mládě samička, či sameček.

Zoo Praha - sobota 30. března.

Tolik návštěvníků Zoo Praha nepamatuje. V sobotu se tvořily dlouhé kolony

Velikonoční svátky a příjemná teplota kolem 20 stupňů vylákaly v sobotu stovky lidí k návštěvě zoologické zahrady v Troji. Zoo Praha tak slavila rekordní návštěvnost, navštívilo ji 15 169 lidí. Policisté ale kvůli dopravním zácpám vyzývají, aby další dny lidé parkovali na perifériích a používali městskou hromadnou dopravu.

Den otevřených dveří na ZŠ TGM Rokycany.

Rokycanská devítiletka TGM si s bojem o prvňáčky pospíšila

Desítky kluků a děvčátek z mateřinek v Rokycanech i okolních obcích přilákal ve středeční odpoledni Den otevřených dveří v ZŠ TGM. Pochopitelně, že nikoliv pouze je, ale také jejich rodiče a občas i početnější týmy příbuzných.

Na temeni hlavy má kagu několik prodloužených per, které umí zvednout do působivé chocholky.

Pták, který vyvolá váš úsměv a pak zděšení. Když je v nebezpečí, tancuje

Když člověk poprvé spatří kagu chocholatého, usadí se mu na tváři úsměv. Pták s perleťově šedým peřím, zářivě oranžovýma nohama i zobákem, temně červenýma očima a chocholkou na hlavě, kterou umí vzpřímit jako kakadu, je totiž vskutku okouzlující tvor. Úsměv však rychle zatuhne při zjištění, že přežívá už jen posledních několik stovek jedinců.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Mohou savci rodit po celý život?

/55. OTÁZKA/ V současné západní společnosti se často debatuje o tom, kdy by ženy měly mít první dítě - zejména když data ukazují, že průměrný věk prvorodiček roste. Přestože medicína už dokáže téměř zázraky, faktem zůstává, že s přibývajícím věkem plodnost žen klesá. Jak jsou na tom ale zvířecí samice? Mohou rodit po celý život, nebo je to v tomto ohledu ve zvířecí říši stejné jako v té lidské? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí. 

Ilustrační snímek.

Zimní hostiny pro nutrie? Blahobyt vede k dalšímu rozmnožování invazivního druhu

U kralupské části Vltavy žijí už dva druhy vodních hlodavců. Opatrní bobři, jejichž přítomnost dokládají jen typicky ohlodané stromy, a nutrie, které lze potkat na březích. Pomalu ztrácejí plachost, protože je lidé chodí krmit. Nutrie sice působí roztomile, ale přemnožují se, způsobují škody a přenášejí nebezpečné nemoci. Na rozdíl od bobrů přitom do české přírody vůbec nepatří.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v luskouní košili před infopanelem věnovaným luskounům.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek: Loni to byl rok Její Excelence Šišky

/ROZHOVOR/ Konec roku vybízí k určité inventuře uplynulých dvanácti měsíců. V pražské zoologické zahradě mohou být spokojeni. Těsně před koncem roku tu evidovali více než jeden milion 358 tisíc návštěvníků. V roce 2023 se tu narodilo či vylíhlo 1234 mláďat 213 druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Zároveň se těší na nové přírůstky v roce 2024. Končící rok byl i ve znamení zajímavých stavebních aktivit, které budou pokračovat i v novém roce. O tom všem jsme si povídali s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem, který v čele zahrady stojí už čtrnáct let.

Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén

Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén

Mládě hrošíka liberijského je mimořádně vzácné. V Česku je k vidění pouze v Safari Parku Dvůr Králové. Jeho narození má i světový význam a znamená mimořádnou událost. V posledním roce se ve světových zoologických zahradách narodilo jen 12 mláďat hrošíka liberijského, přežila jich pouze část. Dvůr Králové chová hrošíky liberijské od 70. let. Za tu dobu se tam narodilo přes 25 mláďat, včetně vůbec toho prvního v tehdejším Československu.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč mají sloni tak velké uši?

/51. OTÁZKA/ Největšími v současnosti žijícími suchozemskými savci jsou sloni. Odborníky i běžné lidi fascinuje nejen velikost těchto zvířat, ale i způsob jejich komunikace či fungování chobotu. Sloni jsou ale zajímaví také obrovskýma ušima. Proč je mají tak velké? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Mládě gorily nížinné se v Zoo Praha narodilo samici Duni 2. ledna krátce po deváté hodině večerní. Jde o vůbec první gorilí mládě narozené v novém pavilonu Rezervaci Dja. Pokud vše půjde dobře, dočká se pražská zoo v horizontu tří měsíců ještě jednoho.

Gorilí mládě v Zoo Praha prospívá. Návštěvníci ho mohou vidět již bez omezení

Je to už více než týden od narození gorilího mláděte v Rezervaci Dja Zoo Praha. Vnouče slavné Moji prospívá a proto ošetřovatelé mohou upustit od opatření, kdy návštěvníci nemohli sledovat gorily přímo u skla expozice a platil zákaz používání fotoaparátů a kamer s velkými objektivy. Od středy 10. ledna tedy neplatí žádná omezení.

První fotografie Duni s mládětem

Z legendární Moji se stala babička. V pražské zoo se narodilo gorilí mládě

V úterý 2. ledna ve večerních hodinách přišlo v pražské zoologické zahradě na svět mládě gorily nížiné. Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

První fotografie Duni s mládětem.

Radost v Zoo Praha: V Rezervaci Dja se narodilo první gorilí mládě

V úterý 2. ledna ve večerních hodinách přišlo na svět v pražské zoologické zahradě první mládě gorily nížinné. Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

Neprodané vánoční stromky potěší zvířata mezi 27. a 29. prosincem. Sloni je dostanou po všechny tři dny, vždy v 13.15. Sledovat, jak si s nimi poradí, budou moci návštěvníci z vyhlídky poblíž výběhu vlků. Na snímku nejmladší členka stáda, tříletá slonice

Vánoce slaví i Zoo Praha. Zvířata dostanou dárky i neprodané vánoční stromky

Na vánoční svátky si v pražské zoologické zahradě připravili pro své návštěvníky i zvířata malé dárky. Během prvního i druhého svátku vánočního budou mít děti do 15 let vstup za 1 korun, v tyto dny zároveň mohou lidé nosit zvířatům i jedlé dárky. Na Nový rok se poté všichni mohou prokázat kartou nebo aplikací Lítačka. 

Novou dvojici mláďat jihoamerických šelem se podařilo rozmnožit po pěti letech a nyní se jedná o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů

Rok mláďat. Ta z Česka zachraňují ohrožené druhy z celého světa

Rok 2023 se stal v mnoha zoologických zahradách rokem, kdy přišla na svět dlouho očekávaná mláďata. Bohatými přírůstky se mohly chlubit samice kopytníků, ale prázdno nebylo ani v příbytcích šelem. České zahrady také díky péči a novým mláďatům pomohly rozšířit řady ohrožených druhů zvířat z mnoha kontinentů. Jsou nadějí pro jejich záchranu ve volné přírodě. 

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč jsou supi holohlaví?

/47. OTÁZKA/ Jelikož se živí mršinami, nepatří supi zrovna mezi zvířata, o kterých by se mluvilo jako o roztomilých. Naopak. Jejich trochu strašidelné pověsti ještě dodává nepříliš hezký vzhled - místo barevného peří mají totiž hlavu holou. Proč? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Jakub se věnuje intenzivně rehabilitaci, aby získal ztracenou samostatnost.

Jeden špatný krok změnil Kubovi z Liberce život. Po úrazu skončil na vozíku

Čtyřicetiletý reklamační technik Jakub Zuch z Liberce nikdy nezapomene na letošní květnový den, kdy společně s přáteli navštívil pražskou zoologickou zahradu. Rozhodl se vyzkoušet místní atrakci, ale špatně došlápl a upadl tak nešťastně, že už nedokázal vstát. Lékaři zjistili, že si zlomil tři obratle a přerušila se mu mícha.