Kreativ

ŠTÍTEK: ZOO Praha

Neprodané vánoční stromky potěší zvířata mezi 27. a 29. prosincem. Sloni je dostanou po všechny tři dny, vždy v 13.15. Sledovat, jak si s nimi poradí, budou moci návštěvníci z vyhlídky poblíž výběhu vlků. Na snímku nejmladší členka stáda, tříletá slonice

Vánoce slaví i Zoo Praha. Zvířata dostanou dárky i neprodané vánoční stromky

Na vánoční svátky si v pražské zoologické zahradě připravili pro své návštěvníky i zvířata malé dárky. Během prvního i druhého svátku vánočního budou mít děti do 15 let vstup za 1 korun, v tyto dny zároveň mohou lidé nosit zvířatům i jedlé dárky. Na Nový rok se poté všichni mohou prokázat kartou nebo aplikací Lítačka. 

Novou dvojici mláďat jihoamerických šelem se podařilo rozmnožit po pěti letech a nyní se jedná o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů

Rok mláďat. Ta z Česka zachraňují ohrožené druhy z celého světa

Rok 2023 se stal v mnoha zoologických zahradách rokem, kdy přišla na svět dlouho očekávaná mláďata. Bohatými přírůstky se mohly chlubit samice kopytníků, ale prázdno nebylo ani v příbytcích šelem. České zahrady také díky péči a novým mláďatům pomohly rozšířit řady ohrožených druhů zvířat z mnoha kontinentů. Jsou nadějí pro jejich záchranu ve volné přírodě. 

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč jsou supi holohlaví?

/47. OTÁZKA/ Jelikož se živí mršinami, nepatří supi zrovna mezi zvířata, o kterých by se mluvilo jako o roztomilých. Naopak. Jejich trochu strašidelné pověsti ještě dodává nepříliš hezký vzhled - místo barevného peří mají totiž hlavu holou. Proč? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Jakub se věnuje intenzivně rehabilitaci, aby získal ztracenou samostatnost.

Jeden špatný krok změnil Kubovi z Liberce život. Po úrazu skončil na vozíku

Čtyřicetiletý reklamační technik Jakub Zuch z Liberce nikdy nezapomene na letošní květnový den, kdy společně s přáteli navštívil pražskou zoologickou zahradu. Rozhodl se vyzkoušet místní atrakci, ale špatně došlápl a upadl tak nešťastně, že už nedokázal vstát. Lékaři zjistili, že si zlomil tři obratle a přerušila se mu mícha. 

Zoologická zahrada na Hluboké je kvůli přívalům sněhu zavřená.

Zoo v Hluboké se vzpamatovává z kalamity. Škody jdou do milionů korun

/FOTO, VIDEO/ Téměř dvacet hodin byla hlubocká zoologická zahrada bez proudu. Od sobotních půl třetí ráno, elektřina začala jít až po deváté večer. „Nejely kotle, nesvítilo se a netopilo zvířatům, a tak musely ke slovu přijít náhradní agregáty,“ přiblížil Martin Švihel, mluvčí Zoo. „Bohužel jsem přišli o část osazenstva voliér, které se pod tíhou sněhu propadly.“

I letos budou návštěvníci Zoo Praha moci obdivovat vzrostlou kavkazskou jedli a tematický betlém, do kterého tradičně přibyde nové zvíře.

Adventní neděle v Zoo Praha: Vánoční strom pomůže rozsvítit Maršálek s Maškovou

S přicházejícím adventním časem se nejen po hlavním městě začínají pomalu rozsvěcet vánoční stromy a ten v Zoo Praha to čeká v neděli 3. prosince. Kromě bohatého doprovodného programu se slavnosti zúčastní i vzácní hosté jako herec Ondřej Vetchý nebo taneční pár z probíhající řady soutěže StarDance cukrář Josef Maršálek a jeho taneční partnerka Adriana Mašková. 

Dýňová výstava v pražské botanické zahradě. Na fotce tenistky Lucie Šafářová, Barbora Strýcová a Andrea Sestini Hlaváčková s dětmi.

Dýně kam se podíváš. Botanická zahrada zve na dlabání i lampionový průvod

Přišel podzim a s ním i oblíbená dýňová sezóna. V Botanické zahradě hlavního města Prahy v těchto dnech vrcholí dýňová výstava, která je pro tento rok inspirována Asií a její kulturou. Přijďte se podívat na dýňové draky, samuraje, gejši a další motivy. Tento víkend je navíc pro návštěvníky připraveno dlabání dýní a lampionový průvod.

Století knihovny v Plané nad Lužnicí se slavilo v pátek 6. října.

Plánská knihovna slavila kulatiny. Návštěvníci si užili program s překvapením

Pátek 6. října večer se v Plané nad Lužnicí nesl ve slavnostním duchu. Na tento den totiž připadla výroční oslava místní knihovny. Právě letos uplynulo 100 let od jejího oficiálního vzniku. Program si nenechaly ujít desítky lidí, hlavním hostem večera se stal emeritní ředitel pražské zoo Petr Fejk se svou knihou Jak se dělá zoo. Na přítomné ale čekalo i další vydařené překvapení.

Slavnost k 92. výročí otevření Zoo Praha. Od 12:30 oslava v Údolí slonů. Zúčastní se ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Kulatá výročí v pražské zoo. Slony zde chovají už devadesát let, gorily šedesát

/FOTOGALERIE, VIDEA/ V Den české státnosti 28. září slaví Zoo Praha tradičně výročí svého otevření. V pořadí 92. slavnost nabídla  návštěvníkům ve čtvrtek celodenní program napříč areálem. Oslavy se zaměřily především na kulatá výročí zdejších významných chovů, a sice 90 let slonů a hrochů a 60 let chovu goril. 

Lední medvědice Berta.

Smutná zpráva ze Zoo Praha. Zemřela lední medvědice Berta

Smutné rozhodnutí museli učinit v Zoo Praha ve čtvrtek 21. září, kdy přistoupili k eutanázii samice ledního medvěda Berty. Chovatelé se pro tento krok rozhodli, protože její onkologické onemocnění se ukázalo jako neléčitelné. Medvědici, která v zoologické zahradě strávila celý život, by v prosinci bylo 20 let. 

Chápan středoamerický mexický Tiko pro média.

V Zoo Praha slaví další chovatelský úspěch. Mláděti chápana Tikovi je jeden rok

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Své první narozeniny slaví v Zoo Praha mládě chápana středoamerického Tiko. V současnosti jde o jeden z nejvýznamnějších přírůstků v pražské zoo. Podle mluvčího Zoo Praha Filipa Maška se mláděti kriticky ohroženého poddruhu těchto opic daří a po celé dny dovádí před zraky návštěvníků na Opičích ostrovech.

Mláďata pižmovky konžské.

Vzácné pižmovky konžské. Safari park se raduje z prvního přirozeného odchovu

V odchovném boxu Tropických bažin v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem zdárně roste trojice mladých pižmovek konžských. Mimořádně vzácné kachny ze západní Afriky do nedávné minulosti nezvládly zahrady udržet při životě. Z Česka se postupně stala světová bašta chovu. Safari park se nyní raduje z prvních mláďat odchovaných pod rodiči.

Martin Singr.

Zápisky z cest: Na Vysočině se máme opravdu dobře

V rámci prázdninového cestování jsme se na pár dní podívali také do hlavního města, Prahy. Kamarád, se kterým jsme se jeden večer potkali, nám vyprávěl, jak jeho kolega v práci nemohl pochopit, proč jedeme na dovolenou z Vysočiny do Prahy, ale na pár dní to bylo fajn. Jen musím zhodnotit, že se na Vysočině máme opravdu dobře, není důvod si stěžovat.

Zoo Praha je jedna ze dvou evropských zoologických zahrad, kde můžete luskouny krátkoocasé spatřit

Mládě luskouna v Zoo Praha jí už pevnou stravu. Je prvním odchovaným v Evropě

/VIDEO, FOTO/ Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoologické zahradě, přešla z mateřského mléka na pevnou stravu. Mládě jménem Šiška bude mít ve středu půl roku a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Zoo Praha je teprve druhou evropskou zahradou, která kriticky ohrožené luskouny chová.

Premiér Petr Fiala (ODS) pokřtil měsíční hříbě koně Převalského. řevalského do Kazachstánu.

Premiér Petr Fiala pokřtil hříbě koně Převalského. Dostalo jméno Barunka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hříbě koně Převalského, které se koncem června narodilo pražské zoo na Dívčích hradech, by příští rok mohlo být převezeno spolu s dalšími desítkami koní do Kazachstánu. Při dnešním křtu mladé klisny to řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Mládě dostalo jméno Barunka, ve výběhu na Dívčích hradech v Praze 5 klisnu pokřtil premiér Petr Fiala (ODS). Pro pražskou zoologickou zahradu jde o první letošní přírůstek tohoto druhu.

Voliéru obývá osm druhů ptáků z čínské oblasti Sečuán, například argus okatý či morčák šupinatý.

Zoo Praha otevřela novou voliéru s pěvci u pavilonu Sečuán, stála 12 milionů

/FOTOGALERIE/ Zoo Praha v sobotu 22. července otevřela novou voliéru u pavilonu Sečuán, stála 12 milionů korun. ČTK to při slavnostním otevření řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Voliéru obývá osm druhů ptáků z čínské oblasti Sečuán, například argus okatý či morčák šupinatý. Slavnostnímu otevření přihlíželo v pražské zoo zhruba 100 návštěvníků.

Vedle vstupu do Zoo Praha za 1 Kč budou v pátek pro děti připraveny i vycházky za volně žijícími živočichy v areálu zoo. Začínají každou celou hodinu od 10 do 17 hodin před Vzdělávacím centrem.

Oslavte konec školního roku v Zoo Praha. Všechny děti mají vstup jen za korunu

Pražská zoo si pro školáky k oslavám konce školního roku připravila speciální akci. Všechny děti do patnácti let budou mít tento pátek 30. června vstup do zoologické zahrady za pouhou jednu korunu. Tradiční akce však tento rok přinesla jednu malou změnu. Letos už totiž nezáleží na prospěchu a školáci tak mohou své vysvědčení nechat doma. 

Vedle vstupu do Zoo Praha za 1 Kč budou v pátek pro děti připraveny i vycházky za volně žijícími živočichy v areálu zoo. Začínají každou celou hodinu od 10 do 17 hodin před Vzdělávacím centrem.

Oslavte konec školního roku v Zoo Praha. Všechny děti mají vstup jen za korunu

Pražská zoo si pro školáky k oslavám konce školního roku připravila speciální akci. Všechny děti do patnácti let budou mít tento pátek 30. června vstup do zoologické zahrady za pouhou jednu korunu. Tradiční akce však tento rok přinesla jednu malou změnu. Letos už totiž nezáleží na prospěchu a školáci tak mohou své vysvědčení nechat doma.