Kreativ

ŠTÍTEK: ZOO Praha

Štěňata psů pralesních už mají první kritické období za sebou a návštěvníci Zoo Praha mohou jejich dovádění nově pozorovat ve výběhu nedaleko expozice ledních medvědů.

V Zoo Praha se narodila mláďata psů pralesních. Jsou první nově sestaveného páru

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pražské zoologické zahradě se po pěti letech narodila štěňata psů pralesních. Dvojice mláďat přišla na svět v sobotu 8. dubna, dosud je ale návštěvníci nemohli vidět, protože psi pralesní jsou při odchovu mláďat velmi citliví na jakékoliv vyrušení. Nově je lidé mohou pozorovat ve venkovním výběhu areálu malých amerických šelem nedaleko expozice ledních medvědů, sdělili ve čtvrtek 22. června zástupci zoo.

Z festivalu Vědafest 2021.

Potraviny budoucnosti na festivalu vědy. V nabídce budou červy i řasy

/FOTOGALERIE/ Popularizační akci VědaFest, která zájemcům přiblíží různé obory poznání, budou ve středu 21. června po celý den patřit pražský Kulaťák – Vítězné náměstí v Dejvicích – a sousedící Technická ulice. Zájemcům všeho věku, od žáků základních skol po zvídavé seniory, přiblíží různé obory poznání: od zkoumání mikrosvěta přes efektní chemické pokusy až třeba po objevování tajů vesmíru.

Dvě mláďata želv dlaždicovitých mají nyní velmi měkký krunýř a zůstávají prozatím v zázemí. První rozmnožení tohoto druhu v evropských zoologických zahradách je výsledkem patnáctiletého snažení týmu kurátora Petra Velenského

Patnáct let práce se vyplatilo. V pražské zoo se vylíhla mláďata ohrožené želvy

Pracovníci pražské zoologické zahrady zaznamenali mimořádný chovatelský úspěch. Tým kurátora plazů Petra Velenského totiž dokázal rozmnožit extrémně choulostivé želvy dlaždicovité. Dvě mláďata se zde vylíhla jako vůbec v první zoo na kontinentě. „Bez nadsázky mohu říct, že za odchovem stojí patnáct let našeho snažení,“ uvedl Velenský. 

Malí karasové obecní byli namnoženi v rybníčku v areálu Zoo Praha. Stovka těchto ryb byla dnes vypuštěna do rybníka v Přerově nad Labem – vůbec poprvé za hranicemi hlavního města.

Tým Zoo Praha vypustil v Přerově nad Labem do rybníka ohroženého karase obecného

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do nově revitalizovaného Salvárotského rybníka v Přerově nad Labem vypustil v pátek 9. června tým Zoo Praha karasy obecné. Tím byla zahájena tzv. reintrodukce, tedy navrácení druhu do původního prostředí, této téměř vyhynulé ryby. Cílem je obnovit populaci druhu v lokalitě, kde se původně vyskytoval. 

Lanová dráha na Petřín.

Nejnavštěvovanější turistická místa v Česku. Znovu vyhrála lanovka na Petřín

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Česku byla loni znovu pražská lanová dráha na Petřín. Svezla 1,7 milionu lidí. Předloni jich byl zhruba milion, rok 2021 byl ale ještě výrazně ovlivněný epidemií koronaviru. Přes milion návštěvníků se v loňském roce dostala ještě Zoo Praha a také Pražský hrad. Právě zoologické zahrady a hrady a zámky patří mezi nejvyhledávanější turistická místa v zemi. Vyplývá to z údajů státní agentury CzechTourism.

Zoo Praha. Ilustrační foto.

Městská policie zve na oslavy Dne dětí v Zoo Praha. Vstupné bude jen za korunu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ U příležitosti Dne dětí, který bude ve čtvrtek 1. června, si připravila Městská policie hl. města Prahy bohatý program přímo v Zoo Praha. Návštěvníci se mohou těšit na hudební program, soutěže, dárky a mnoho dalšího. Děti do patnácti let mají v tento den vstup do areálu Zoo Praha za symbolickou jednu korunu.

Březí samice Duni, dcera slavné Moji.

Největší odvahu ke vstupu do venkovního výběhu měly Kamba, Shinda a Kijivu

/FOTOGALERIE/ Po zimní přestávce se skupina pražských goril mohla s teplým jarním počasím znovu vydat do Rezervace Dja. Ta je jedním z nových venkovních výběhů pražské zoologické zahrady. Úplná premiéra v atraktivním prostředí rezervace to ale byla pro samce Kisumu a dceru slavné pražské gorily Moji, Duni. Ta se má brzy stát matkou.

Březí samice Duni, dcera slavné Moji

Nový výběh pražských goril: Největší odvahu měly Kamba, Shinda a Kijivu

Po zimní přestávce se skupina pražských goril mohla s teplým jarním počasím znovu vydat do Rezervace Dja. Ta je jedním z nových venkovních výběhů pražské zoologické zahrady. Úplná premiéra v atraktivním prostředí rezervace to ale byla pro samce Kisumu a dceru slavné pražské gorily Moji, Duni. Ta se má brzy stát matkou.

Krmení medvěda Kubíka

Kuba ztrátu Matěje přijal. O náladu a chuť k jídlu nepřišel, říká ošetřovatelka

Uplynul měsíc a pár dní od smrti jednoho z trojice večerníčkových mědvedů, kteří obývali medvědárium na Městské hoře v Berouně. Po Vojtovi, který zemřel náhle na jaře v roce 2016, odešel letos 18. dubna také Matěj. Z medvědích trojčat tak zbyl už jen Kuba. Obavy lidí, že osamocený medvěd bude příliš truchlit a přestane žrát, se naštěstí nepotvrdily. Kubova ošetřovatelka Vlasta Branšovská vzkazuje, že jeho aktivita a zájem o potravu se nijak nezměnily. 

Krmení medvěda Kubíka

Kuba ztrátu Matěje přijal. O náladu a chuť k jídlu nepřišel, říká ošetřovatelka

/FOTO, VIDEO/ Uplynul měsíc a pár dní od smrti jednoho z trojice večerníčkových medvědů, kteří obývali medvědárium na Městské hoře v Berouně. Po Vojtovi, který zemřel náhle na jaře v roce 2016, odešel letos 18. dubna také Matěj. Z medvědích trojčat tak zbyl už jen Kuba. Obavy lidí, že osamocený medvěd bude příliš truchlit a přestane žrát, se naštěstí nepotvrdily. Kubova ošetřovatelka Vlasta Branšovská vzkazuje, že jeho aktivita a zájem o potravu se nijak nezměnily. 

Petr Fejk

Proč zdražuje Zoo Praha?

Pražská zoo jako by potřebovala stále víc a víc. Vylétly provozní náklady, dotační závislost i vstupné.

Koně Převalského by se v brzké budoucnosti mohli po úspěšné reintrodukci do středu a na západ Mongolska vrátit i do stepí Kazachstánu.

Koně Převalského chce pražská zoo poslat i do Zlaté stepi v Kazachstánu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Koně Převalského z chovu pražské zoo budou žít na více místech Asie. Vedle Mongolska, kam zatím bylo přepraveno 34 zvířat pro posílení stád posledních divoce žijících koní ve volné přírodě (a plánuje se i umístění dalších v nové lokalitě), mají zamířit i do Kazachstánu. I tam už je místo pobytu předběžně vybráno.

Petr Fejk

Bistro unavené úspěchem

Mohou být pravidla pro děti v restauraci příznakem „únavy z úspěchu“? Čtěte v úvaze Petra Fejka.

Koně Převalského z pražské zoologické zahrady.

Zoo Praha plánuje návrat koní Převalského do volné přírody v Kazachstánu

/VIDEO, FOTOGALERIE/Pražská zoo připravuje návrat koní Převalského do volné přírody v Kazachstánu. Českým novinářům to v Astaně řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který 24. dubna v kazachstánské metropoli podepsal memorandum o spolupráci mezi Zoo Praha a Výborem pro lesnictví a divočinu ministerstva ekologie a přírodních zdrojů Kazachstánu.

Čtyřletá Winkleigh se po svém příjezdu do Zoo Praha stane první samicí vombata v Česku. Spolu s dvouletým samcem Cooperem utvoří chovný pár.

V Zoo Praha přivítali samičku vombata obecného. Je první v České republice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Z kodaňské zoologické zahrady přivezl ve středu 12. dubna tým chovatelů první samičku vombata obecného. Čtyřletá Winkleigh utvoří pár s dvouletým Cooperem. Návštěvníci ji budou moci spatřit v expozici Darwinův kráter od poloviny května, po uplynutí povinné podovozní karantény.

Zoo Praha. Ilustrační foto.

Pražská zoo plánuje zdražit vstup. Rodina by u pokladny měla platit tisíc korun

/FOTOGALRIE, VIDEO/ Pražská zoo plánuje zvýšit jednorázové vstupné pro dospělé při nákupu lístku v pokladně z 250 na 330 korun a pro děti a studenty z 200 na 250 korun. Pokud si však lidé koupí lístek elektronicky, bude vstup pro děti stejný jako doposud a dospělí zaplatí 300 korun. Vyplývá to z materiálu, které by měli příští týden projednat pražští radní a které má ČTK k dispozici. Zvýšení vstupného se bude týkat i další typů vstupenek, naopak důchodci a postižení zaplatí stejně jako doposud 150 korun a senioři nad 70 let symbolickou jednu korunu. Naposled zoo zdražovala v roce 2020.

Zoo Praha. Ilustrační foto.

Pražská zoo plánuje zdražit vstup. Rodina by u pokladny měla platit tisíc korun

/FOTOGALRIE, VIDEO/ Pražská zoo plánuje zvýšit jednorázové vstupné pro dospělé při nákupu lístku v pokladně z 250 na 330 korun a pro děti a studenty z 200 na 250 korun. Pokud si však lidé koupí lístek elektronicky, bude vstup pro děti stejný jako doposud a dospělí zaplatí 300 korun. Vyplývá to z materiálu, které by měli příští týden projednat pražští radní a které má ČTK k dispozici. Zvýšení vstupného se bude týkat i další typů vstupenek, naopak důchodci a postižení zaplatí stejně jako doposud 150 korun a senioři nad 70 let symbolickou jednu korunu. Naposled zoo zdražovala v roce 2020.

Druhý ročník Festivalu zvířecích piv se uskuteční v sobotu 13. května v zahradách Trojského zámku. I tento rok pomůže výtěžek z akce ohroženým druhům, např. ďáblům medvědovitým.

Zoo Praha chystá akci na pomoc ohroženým druhům. Vystoupí Sokol i Hrůza

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do zahrad Trojského zámku se vrací druhý ročník charitativní akce Festival zvířecích piv. Událost, která potěší návštěvníky, ale zároveň pomůže ohroženým druhům zvířat, se uskuteční v sobotu 13. května. Návštěvníkům se také poprvé představí vombatí samice Winkleigh. Budou ji moci společně s hercem Ondřejem Sokolem přivítat v Darwinově kráteru. 

Součástí slavnostního programu budou i mimořádná setkání u zvířat. V 10.30 hodin proběhne oblíbené krmení tučňáků Humboldtových.

Zoo Praha zahajuje svou hlavní sezónu. Oslavy vyvrcholí křtem samičky luskouna

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zoo Praha zahájí svou již 92. hlavní sezónu. Slavnostní program začne v sobotu 25. března v 11 hodin na terase Vzdělávacího centra. V rámci této příležitosti vystoupí hlavní představitelé města, veřejnost se seznámí s vybranými zvířecími osobnostmi a proběhne spuštění nové kampaně s názvem Seznamte se!. 

Luskouní mládě má již několikanásobek své poporodní váhy. Je proto na čase mu vybrat vhodné jméno – lidé o něm můžou hlasovat na Portálu Pražana do středy 22. března.

Šiška nebo Šupinka. Lidé mohou vybrat jméno pro samičku luskouna ze Zoo Praha

/VIDEO, FOTO/ Mladá samička luskouna krátkoocasého v Zoo Praha překonala počáteční kritické období a každým dnem přibírá na váze i díky péči své matky Run Hou Tang. Jedna věc ale mláděti chybí a to jméno. Vybírat ho můžou lidé už nyní na Portálu Pražana, a to bez ohledu na trvalé bydliště. Volit může veřejnost z několika variant, které navrhli zástupci Zoo Praha a Magistrátu hl. m. Prahy, do středy 22. března. V sobotu 25. března poté proběhnou křtiny mláděte při příležitosti slavnostního zahájení 92. sezóny pražské zoo.