Kreativ

ŠTÍTEK: Petr Dohnal

Sídlo ministerstva spravedlnosti ČR v Praze ve Vyšehradské ulici.

Ministerstvo chce takzvané otevřené věznice, například ve Velkých Přílepech

Ministerstvo spravedlnosti počítá se vznikem dalších dvou takzvaných otevřených věznic. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. Podle ministerského náměstka pro vězeňství Petra Dohnala jsou vhodnými lokalitami pro plánovanou výstavbu areály stávajících věznic ve Velkých Přílepech u Prahy a v Rapoticích na Třebíčsku.

Komunální volby 2022

Jaké téma ovládne v Pardubicích komunální volby? Podívejte se, co si myslí lidé

/ANKETA/ Na sídlišti není kde zaparkovat. A ta doprava celkově… Vždyť jsou Pardubice kompletně ucpané! A chybějí zubaři. A jak to bude s novým zimákem? A ti bezdomovci na nádraží i v ulicích… Témata, která vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb v Pardubicích? Co tady rozhodne volby? Vyrazili jsme do ulic města, abyste nám to řekli. 

Problémy s parkováním v Pardubicích bude velkým tématem letošních komunálních voleb.

Téma komunálních voleb? V Pardubicích je to doprava a parkování

Zhruba 100 dní zbývá do začátku voleb do zastupitelstev obcí a měst a třetiny Senátu Parlamentu České republiky. Strany a uskupení finalizují své kandidátky, na jejichž uzavření mají ještě pět týdnů. Voliči mají prozatím jasno přinejmenším v tématech, které je nejvíce trápí. V krajském městě lidé nejvíce řeší dopravu, parkování i budoucí investice.

Charitativní večer plný velkých emocí, silných příběhů a mimořádných hudebních čísel s názvem Společné kořeny / koncert s Ukrajinou ve Východočeském divadle v Pardubicích.

Ukrajinští umělci vystoupili na charitativním koncertu v pardubickém divadle

Východočeské divadlo Pardubice znovu podpořilo Ukrajinu. Ve čtvrtek od 19.30 hodin se na prknech divadla odehrál charitativní koncert nazvaný Společné kořeny / Koncert s Ukrajinou. Výtěžek divadlo pošle na konto, z něhož budou přímo podpořeni ukrajinští umělci vyhnaní ruskými vojáky. Během večera spolu s herci Východočeského divadla vystoupili ukrajinští umělci.

Ilustrační foto

V pardubickém divadle vystoupí ukrajinští umělci. Půjde o charitativní koncert

Východočeské divadlo Pardubice znovu podpoří Ukrajinu. Ve čtvrtek od 19.30 hodin se na prknech divadla odehraje charitativní koncert nazvaný Společné kořeny / Koncert s Ukrajinou. Výtěžek divadlo pošle na konto, z něhož budou přímo podpořeni ukrajinští umělci vyhnaní ruskými vojáky. Během večera spolu s herci Východočeského divadla vystoupí ukrajinští umělci.

Jiří Vaněček

Lídrem karlovarské ODS do voleb je Jiří Vaněček

Karlovarská ODS si na svém úterním volebním sněmu zvolila lídra Jiřího Vaněčka, který povede občanské demokraty v podzimních komunálních volbách. Zároveň byl zvolen kandidátem na primátora za ODS. V tajné volbě jej zvolilo 29 z 31 volitelů.

Členové Okrašlovacího spolku a další nadšenci u Mikulova vysázeli stovku mandloní.

Krása pod Kočičí skálou. U Mikulova vysadili mandloně a oskeruše

Květy madloní jako oblíbený první posel jara budou za pár let lákat k vycházce i do Mikulova. Právě tam, nedaleko Kočičí skály, vysázeli  nadšenci stovku nových stromů, převážně mandloní. Děkujeme Okrašlovacímu spolku Mikulov za pěkný příspěvek a Janu Miklínovi za krásné fotky.

Otevření balírny Levimo u ženské věznice ve Světlé byla tehdy velká sláva.

Balírnu cukrovinek u věznice ve Světlé nad Sázavou majitel zatím neprodá

Zavřít provoz a prodat halu Levimo u ženské věznice. K tomu se loni rozhodla firma Lion Products ve Světlé nad Sázavou. Pro věznici to byla rána. V balírně a expedici sladkostí pracovaly dvě stovky odsouzených. Obavy jsou tak na čas zažehnány. Majitel firmy se rozhodl prodej zatím pozastavit, ale návrat do starých kolejí se nekoná.

VČD v barvách Ukrajiny

Východočeské divadlo v Pardubicích podporuje ukrajinské kolegy

/VIDEO/ Východočeské divadlo se připojilo k výzvě Asociace profesionálních divadel k symbolické podpoře nedotknutelnosti území Ukrajiny. Každý večer tak budou divadla zářit v barvách ukrajinské vlajky. Vyjádřit svou podporu se pardubické divadlo rozhodlo mimo jiné i protože soucítí s ukrajinskými kolegy, kteří hostovali v Pardubicích.

Lanškrounský farář Zbigniew Czendlik odmítá o covidu mluvit v kostele.

Dva roky s covidem: I známé osobnosti kraje jsou frustrované

Kdybychom si před dvěma lety představili, že součástí denní rutiny budou respirátory nebo antigenní testy, zřejmě bychom nevěřili. Situace se ale za tu dobu změnila. Strach z nemoci dávno vystřídala frustrace. Jak na situaci kolem covidu pohlíží významné osobnosti z Pardubického kraje?

Tradičním zahájením Grand Festivalu smíchu, jehož 22. ročník mělo od 24. do 31. ledna hostit Východočeské divadlo v Pardubicích, byla Kuličkiáda smíchu – soutěž ve cvrnkání kuliček na ledě v malé hale Enteria areny.

Divadelní Grand Festival smíchu se ruší. Kvůli omikronu

Ve Východočeském divadle Pardubice se měla ode dneška konat přehlídka nejlepších divadelních komedií, 22. ročník Grand Festivalu smíchu. Ale ani po dvouleté přestávce se neuskuteční. Důvodem je nárůst nákaz omikronem, který začal zásadně narušovat naplánovaný program.

Ředitel Petr Dohnal, Milan Němec a Petr Kostka v komedii Jistě, pane ministře

Pardubické divadlo podrželi diváci. Nechtěli vracet vstupné ani předplatné

/ROZHOVOR/ Ředitelem Východočeského divadla Pardubice je PETR DOHNAL už 22 let, ačkoliv původně o tuto funkci vlastně nestál. Při lockdownu přiměl herce hrát večer do zdi. Přesto uzavření divadel kvůli pandemii covidu nevnímá tragicky, našel v něm naopak výzvu. Jak přežilo divadlo dlouhou dobu uzavření, čím překvapuje současný repertoár a co může Hradec Králové závidět Pardubicím?

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí. Nahradí ho náměstek Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo Dohnalova dosavadního náměstka Simona Michailidise, který se funkce ujme od pátku. VS o tom dnes informovala na webu s tím, že Dohnal o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.

V létě pomáhaly s opravami farské zahrady u kostela sv. Václava v Mikulově děti z příměstských táborů.

Pomozte opravit mikulovskou farskou zahradu a naučte se dláždit. Příští sobotu

Okrašlovací spolek Mikulov chce zvelebit farskou zahradu u kostela svatého Václava. Jedná se o místo s jedinečným geniem loci a bohatou historií. Centrum Mikulova tak získá výjimečný prostor k odpočinku, setkávání a rozjímání. Na proměně se podílejí dobrovolníci a místní, Město Mikulov a Probošství. Děkujeme mikulovskému Okrašlovacímu spolku za pěkný příspěvek

Zaměstnanci věznice ve Stráži pod Ralskem běželi spolu s vězni v závodě Běh se žlutou stužkou.

FOTO: Zaměstnanci věznice ve Stráži pod Ralskem běželi spolu s vězni

V úterý 7. září se konal v areálu pražského Lesoparku Řepy další, již šestý ročník běžeckého závodu Yellow Ribbon Run, tedy Běhu se žlutou stužkou, který organizuje společně RUBIKON Centrum, Vězeňská služba ČR, Probační a mediační služba a sportovec a filantrop Tomáš Slavata.

Ilustrační foto

Diváci nás v krizi podrželi, teď už je to na nás, říká ředitel divadla

/ROZHOVOR/ Divadla patřila k místům, která protiepidemická opatření zasáhla nejvíce. Diváci nemohli do hlediště po několik dlouhých měsíců. Herci ale zkoušeli dál. Podle ředitele Východočeského divadla Pardubice (VČD) PETRA DOHNALA bude příští sezona ve znamení snahy odehrát všechna představení, o která diváci během lockdownu přišli.

Ve světelské věznici ke Dni dětí připravili několik novinek.

Díky dětem se chtějí polepšit. Matky ve světelské věznici mají možnost

Aby se i děti odsouzených matek cítily při pobytu ve vězení co nejkomfortněji, připravilo pro ně vedení ženské věznice ve Světlé nad Sázavou několik novinek. Počínaje Mezinárodním dnem dětí mohou využívat dětské hřiště, dětský koutek v návštěvní místnosti a matkám s dětmi do jednoho roku se otevře nově vybudovaný speciální oddíl.

Ilustrační foto

Po Kuňce se začíná hrát i v Městském divadle

Pardubice – Po víkendových reprízách Tří veteránů na Kunětické hoře otevře Východočeské divadlo Pardubice dveře i do Městského divadla. Už ve středu uvede reprízu parodické crazy komedie Velká bankovní loupež, která se stala Komedií diváků 2019 na Grand Festivalu smíchu.

Jaroslav Škárka u Obvodního soudu v Praze

Nedonošenci jsou zrůdy, napsal exposlanec Škárka. Policie ho již stíhá

Kvůli komentářům o nedonošencích, které označil za zrůdy, jichž je třeba se zbavit, obvinila po několika měsících šetření plzeňská policie bývalého poslance a zároveň bývalého předsedu Věcí veřejných Jaroslava Škárku (50) z trestného činu. „Muž je stíhán pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ potvrdila bez bližších podrobností plzeňská policejní mluvčí Eva Červenková.  

V kynšperské věznici se rozdávaly plakety.

V kynšperské věznici se rozdávaly plakety

V českých věznicích, včetně té kynšperské, je podle mluvčí vězeňské služby Petry Kučerové aktuálně 360 vězňů pozitivně testovaných na koronavirus. Jeden z nich v souvislosti s tímto onemocněním zemřel. Vězněných osob v ČR je necelých 20 tisíc.

Prezident Miloš Zeman

Zeman podepsal jmenování generálů, Koudelku nepovýšil

Prezident Miloš Zeman podepsal rozkazy a rozhodnutí o jmenování nových generálů. Povýšeni budou k 27. říjnu. Slavnostní akt jmenování byl kvůli opatřením kolem koronavirové epedemie odložen. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Ilustrační foto

Divadlo mění program. Herci jsou v karanténě

Východočeské divadlo Pardubice má 10 členů sboru v preventivní karanténě. Na jedné ze zkoušek byli v kontaktu s osobou, která byla pozitivně testována na covid-19, hygiena proto nařídila, aby zůstali v karanténě a podrobili se testům. Momentálně čekají na výsledky, které by měly být vyhodnoceny ve středu.

Zaměstnanecká liga Deníku - vítězný tým, Generální ředitelství Vězeňské služby

Zaměstnanecká liga začala. Praze vládl tým GŘ Vězeňské služby

Prvním turnajem byla odstartována fotbalová Zaměstnanecká liga Deníku. Ve sportovním areálu TJ Avia Čakovice se nejvíce dařilo mužstvu Generálního ředitelství Vězeňské služby, které ve finále porazilo své kolegy z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Druhá část projektu Tlapka v dlani, v jehož rámci cvičí budoucí vodící psy pro nevidomé vězni z Jiřic, má za sebou úspěšné tři měsíce.

Štěňata cvičená vězni z Jiřic už poslouchají na povel

/FOTOGALERIE/ Druhá část projektu Tlapka v dlani, v jehož rámci cvičí budoucí vodící psy pro nevidomé vězni z Jiřic, má za sebou úspěšné tři měsíce. Oba přibližně půlroční svěřenci, německý ovčák Utah a fenka teriéra Caira, poslouchají první příkazy svých páníčků. Dovedou jít u nohy, sednout, lehnout i přijít na zavolání. 

Ilustrační foto

Divadlo chystá dva muzikály, ale i Havlovu absurdní komedii

Nabitý podzim čeká Východočeské divadlo Pardubice. Kromě plánovaných premiér se na začátek divadelní sezony 2020/2021 přesunuly rovněž inscenace, jejichž prvnímu provedení zabránila koronavirová pandemie. „Na podzim jsou přesunuty oficiální premiéry Sherlocka v nesnázích a inscenace Pochyby,“ sdělil ředitel divadla Petr Dohnal.  

V jiřické věznici odstartovala další fáze projektu Tlapka v dlani.

FOTO, VIDEO: Vězni z Jiřic vychovají další psy pro slepce

Loni v létě započatý projekt Tlapka v dlani má za sebou první úspěšnou fázi. Dvě štěňata, kterých se ujala čtveřice vězňů z takzvané Otevřené věznice v Jiřicích, se naučila od svých dočasných páníčků základní povely.

Pokud nedojde na poslední chvíli ke změně, v pondělí 27. dubna otevřou další obchody.

Konečně: V pondělí otevřou na Vysočině další obchody

Dřív zhasnuto, teď rozsvíceno, aranžerka ve výloze a cedule na dveřích: 27. dubna otevřeno. Takový obrázek se ve čtvrtek naskytl chodcům, kteří v Třebíči míjeli zavedený obchod s oděvy Petr. Jeho majitel Petr Kratochvíl měl zrovna plné ruce práce s přípravou na zákazníky.

Ilustrační foto:

Bez kontaktu. S vězni se advokáti v Brně nově domluví online

Videohovory s vězni? Přes internetovou aplikaci Skype mohou od čtvrtka komunikovat advokáti s klienty za mřížemi i na jihu Moravy. „S pilotním projektem jsme začínali letos v lednu ve vazebních věznicích v Liberci a v Brně,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal.

Ilustrační foto

Do práce chodí zfetovaní vězni, kontrola asi „skřípe“

Do věznice ve Vykmanově se odsouzení vracejí ze zaměstnání s mobilními telefony nebo s drogami. A vězni se tam nenapraví, ale spíš naučí brát drogy. Alespoň to tvrdí dobře informovaný zdroj Deníku. Vyplynulo to i z výpovědí svědků u soudu, který projednává právě pašování mobilů do věznice ve Vykmanově.